Wozniak: Apple už nie je ťahúňom smartfónov

Portál Superapple.cz publikoval niekoľko úryvkov z rozhovoru, ktorý so spoluzakladateľom Apple Stevom Wozniakom urobil nemecký denník Wirtschafts Woche.

Wozniak vyjadril radosť nad tým, akých má Apple verných fanúšikov, no zároveň upozornil, že táto vernosť nie je samozrejmosťou, Apple postupne v niektorých oblastiach stráca dych a konkurencia ho dobieha. Ako príklad uviedol Samsung, ktorý podľa neho robí „výborné zariadenia“.

Zdroj: Anirudh Koul

komentárov
  1. Myslim , ze je cas , aby Woz nastupil do Apple a pozdvihol ho podobne ako Steve, inak tie jeho hodnotenia nemaju vyznam, mal by sa posnazit aj on.

    0
    0
  2. Mam take takovy neblahy pocit, ze ignorace vernych uzivatelu zejmena z rad profesionalu (grafici, fotogarfove, filmari) na ukor hracek (i kdyz moc hezkych), se Applu jednou muze vymstit. Ten boom iNeco se drive ci pozdeji transformuje do bezne spotrebky a Apple bez kmenovych fandu, nevim, nevim. Apple neni firma jako treba Sony, Panasonic nebo Samsung, jejich obchodni model by to nemusel unest. Na druhe strane, nepodcenuji Apple v tom, ze by nepremysleli o budoucnosti. Snad vedi, co delaji.

    0
    0
  3. Uplne suhlasim s Wozom, Apple uz straca dych a velky problem je so Samsungom ktory po prehratom sudnom spore sliapol na plyn ako nikdy predtym a dava obrovske mnozstvo penazi do reklamy, predajni, sponzoringov, atd. atd. atd…navyse si treba tiez uvedomit ze uz nie je rok 2008 a kvalita konkurencnych telefonov je uplne inde. Ak si pozriete neskutocne komplikovany Windows Mobile z 2008 a iPhone = Windows mal najhorsi OS na mobiloch v historii ludstva, ale ked si porovnate dnesny Windows Mobile a iOS, je to uz skoro vyrovnany suboj pri ktorom zalezi len na detailoch. Pri mac-och je to samozrejme ine a tie si svoju klientelu drzia kedze tam je rozdiel medzi Windows OS a Mac OS X je cititelny, ale co nie je moze byt, kedze Microsoft s Win8 slusne zamiesal karty a do takych 4 rokov vidim Windows ako pouzitelny, prehladny, easy-to-use operacny system na ktorom rozbehate vsetko. Rim nepadol za den a s Apple sa to bude stale tahat este dlho, jedine co mozem s istotou tvrdit je ze Apple ma svoje najsvetlejsie momenty uz za sebou. Konkurencia ho dobehla.

    0
    0
  4. Nie som ziaden apple fan boy, Apple ako firmu dokonca ani nemam rad (aj ked pouzivam ich zariadenia), no povedat, ze Samsung robi vyborne zariadenia, je prinajmensom trufale :)

    0
    0
  5. Hmmm … 1. konkurencii sa lahko dobieha ked ma pred sebou vzor. :) a 2. Len par ludi na svete vie co ma Apple schovane v sufliku. Osobne sa tesim. Vsetko ma svoj cas. iOS je pre tuto dobu velmi sikovny OS, takmer dokonaly. Co na nom menit? Napada ma analogia s horskym bicyklom. Myslim ze Garry Fisher este s niekym to v podstate vymysleli niekedy v 70tych rokoch. Koncepcia ako celku ostala vpodstate dodnes, menia sa, vyvijaju, iba parametre a vaha. A kolki to skopirovali. :D

    0
    0
  6. tohle řekl : Jsem rád, že máme tak loajální fanoušky. Ale tato věrnost není pevně dána, stále potřebujeme mít ten nejlepší produkt. Podle mého názoru momentálně na konkurenci v oblasti smartphonů jaksi funkčně ztrácíme. Ostatní nás dohnali. Samsung je veliký soupeř. A to přesně proto, že dělá skvělé produkty.”
    iPhone funkčně zaostává za konkurencí – to si myslím není až tak nepravdivé tvrzení. iPhone je snad 2 roky starý.
    Od uvedení iPhonu 5 totiž firma přišla o pozici nejhodnotnější společnosti světa a její akcie nadále ztrácí – to také není nepravdivé.

    A tak na to smutně koukám jak počítačová firma grafiků, fotografů a filmařů se pomalu mění téměř v hračkářství. Te začnou dělat i hodinky, no výborně :) Zas bude o čem mluvit , třeba : apple znovuvynalezl hodinky.
    A ti co tu nadávají na Wozniaka jsou právě ti hooooodně loajální co Apple potřebuje. /někde jim říká večky :)/
    Mám MacPro, Macbook Pro, iPad 2 generace, ale bohužel iPhone mne nepřirostl k srdci. Tak jako Woz používám Android

    0
    0
  7. S kvalitou to ide bohuzial tiez dole vodou. Tu je moja skusenost s par Apple produktami:
    Macbook Pro 17: Po dva a pol roku sa mi pokazil konektor pre sluchatka. Notebook si stale mysli, ze je tam nieco vopchate, ale niesu to sluchatka. Tak aktivuje opticky vystup. Vysledkom toho je, ze nemam zvuk v stavanych reproduktoroch a konektor svieti vo vnutri na cerveno. Ked zapichnem sluchatka, zvuk v nich ide. Opravit sa do da tak, ze vytiahnem sluchatka, zoberiem sirku a posparam nou v konektore. Tym pohnem nejaky kontakt a zvuk zase funguje normalne.
    Macbook Pro 15 Retina: Vybalim vecer novy notebook a zapnem ho. Po chvili sa ozve bzucanie ako zo zle zatieneneho zdroja. Notebook reklamujem na co mi vymenia oba vetraciky. Pridem domov, pustim ho a bzucanie je zase tam. Po asi pol hodine laborovania zistujem, ze mi bzuci podsvietenie klavesnice. Ked podsvietenie vypnem, bzucanie prestane. Notebook som zase reklamoval a potom mi vymenilu celu zakladnu dosku. Chyba je teraz odstranena. Ale take nieco by pri notebooku za 2700 EUR nemalo byt!
    iPhone 4S: Asi po tyzdni som ho vratil, lebo baterka sa vybila za jeden den na 0% aj ked telefon iba lezal na stole a kazde 2 hodiny som iba skotroloval jej stav. Zostal som pri mojom starom iPhone 3GS (funguje este stale, dal som ho dcere na hranie).
    iPhone 5: Po dalsom roku s mojim starym iPhonem 3GS som sa rozhodol kupit si iPhone 5. Po 4 mesiacoch sa mi pokazilo “mute” tlacitko na boku telefonu. Telefon som reklamoval. Dali mi novy. Teraz po 3 tyzdnoch ten isty problem. Telefon sa samovolne prepne do ticheho rezimu a tlacitko na boku je bez funkcie. Vysledkom toho je, ze telefon pri prichadzajucom hovore nezvoni a len vybruje. Zajtra ho idem zase reklamovat. Tak som zvedavy.

    Som velkym fanusikom apple. Ale tieto problemy s kvalitou pri takych drahych zariadeniach mi uz pomaly zacinaju ist na nervy. Uvidime, ako dlho to vydrzim…

    0
    0
  8. to vie predsa kazdy. apple ide dolu vodou. neprestajne chrlenie novych verzii ipadov a iphonov nikam nevedie. co sa tyka softwaru tiez bieda. mam mountain lion ale je uplne o nicom. progres nulovy. apple nie je to co byval. nehovorim, ze ostatne znacky su lepsie pretoze nie su. ale kedysi bol apple uplna top spicka. teraz uz taka firma neexistuje. vsetky su uplny priemer s malymi odchylkami. jednoducho uz to nie je taky pozitok ako ked apple prisiel s click wheel, dashboardom, dockom, atd. skoda, ze im nepodarilo viac prerazit s iworkom. na ten nedam dopustit. porovnavat pages a word je ako peklo a raj. toto hovorim ako skalopevny fanusok, ktory kedysi plakal pri steveovich keynotoch. pamatam sa na intro prveho ipodu nano. to bola nadhera. vtedy som bola jediny clovek na skole, ktory mal iphone, ipod a macbook. niekedy okolo 2004-5. zlate to casy. dnes ma ipad kazdy blbec a to uz nie je ten pravy pocit. teraz prechadzam od apple na chanel. pri takychto produktoch je dolezita ich exkluzivita, ktoru apple uz bohuzial neponuka. no mat pravy chanel no.5 je pocit porovnatelny s vlastnenim prveho ipodu nano. nechapem ako mohli odvtedy tak pokaslat dizajn.

    0
    0
  9. to chce dost odvahy a malo rozumu, navazat sa do Wozniaka, ak nahodou povie nieco proti Applu :-) Ten chlap ma s tou firmou viac spolocne, ako vy svsetci dokopy za cely svoj zivot, vratane zivotov vasich potomkov po nasledujucich 1000 rokov.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť