Riaditeľ Oracle predpovedá neistú budúcnosť Apple bez Steva Jobsa

Od smrti Steva Jobsa trápi množstvo fanúšikov Apple budúcnosť tejto spoločnosti. Existujú totiž obavy, že bez silnej vizionárskej osobnosti, akou Steve bezpochýb bol, nie je možné vytvárať tak revolučné produkty a udržať si postavenie, ktoré Apple získal. Môžeme predpokladať, že Steve nechal svoj odkaz v Apple aj na niekoľko rokov dopredu, avšak aj tento plán skôr či neskôr prebehne.

K situácii sa vyjadril aj riaditeľ Oracle a blízky priateľ Steva Jobsa, Larry Ellison. Podľa neho sme už to, čo sa stane s Applom bez Steva Jobsa, mali možnosť vidieť. Nevidí dôvod, prečo by tomu malo byť teraz inak. Naráža tým na obdobie, keď bol v roku 1985 Steve Jobs z Applu vyhnaný, čo napokon viedlo k problémom pre spoločnosť. Keď sa do Applu opäť vrátil v roku 1997, dokázal s Applom zázraky a urobil z neho najväčšiu technologickú firmu na svete s revolučnými produktmi ako iPod, iPhone a iPad.

Patríte tiež k tým, ktorí si myslia, že bez Steva Jobsa čaká Apple pochmúrna budúcnosť? Podeľte sa o svoje názory s ostatnými v diskusii pod článkom.

komentárov
  1. Nemaju sajnu co maju dalej robit..ziadne plany nic plan bol iPhone 5 a iOS7 , koniec. Apple konci a uvazujem ze si zacnem hladat novu pracu

    0
    0
  2. Cital som niekolko knih o Appli a Stevovi Jobsovi a preto si myslim, ze to sa uz nestane. Steve si teraz vybral kdo ho zastupi, vtedy ho proste vyhodili a ani si to nestihol premysliet, ale vsetko sa ukaze s novou generaciou iPhonu…

    0
    0
  3. V lepšom prípade sa z firmy stane postupne priemerná, potom pomalší pôjde ku dnu. V horšom prípade akonáhle sa minú Jobsom zanechané plány, nastane rýchly pád…toto je totiž tipická firma založená na konkrétnej osobe, jeho viziách, jeho autorite a autoritatívnosti. Nebol vsevedúci a všemocný poloboh, ale dokázal zlepiť a viesť ľudí (mnohých sikovnejších od neho) k naplneniu jeho vizií…
    Napríklad Wozniak by bol bez Jobsa možno geniálny technik- ale nedokázal by postaviť Apple tak ako to spravil (samozrejme s pomocou mnohých)Jobs.

    0
    0
  4. Presne ako povedal Larry, uz to tu raz bolo a videli sme ako to dopadlo. Apple uz neriadi jeden genialny vizionar, ale mnozstvo obycajnych manazerov, akych su aj v inych technologickych firmach mraky. Preco by mal byt v pripade Applu vysledok iny?

    0
    0
  5. Som velky fanusik Apple, ale myslim, ze bez Stevovho nadsenia sa Apple postupne stane beznou firmou, ktora bude mat vazne problemy. Bohuzial. Potrva to ale este nejaky ten rok…

    0
    0
  6. Zaujímalo by ma, prečo by malo Apple dopadúť inak ako ostatné priemerné, alebo úspešné firmy. Každý je raz hore a raz dole. Kam smeruje teraz napr. MS?

    0
    0
  7. Myslim, ze sa velme precenuje jeho prinos.

    Boli situacie,kedy by som bol v minulosti radsej,keby v apple uz nebol a najnovsie informacie z netu to iba dokazuju, zvazoval likvidaciu celeho pro sektora v apple, ignorovanie update MacMini v rokoch 2007-2009 a bohvie co este blokoval o com nemam ani tusenie.

    V com bol skutocne vynimocny, bola jeho schopnost zabalit akykolvek shit do peknej krabicky a predat ho za premiovu cenu

    0
    0
  8. Je smutne citat Vase komentare. Takto verite firme ktorej vyrobky vlastnite a mate v oblube? Podla mna sa tu o vela nelisite od fanusikov hokeja, ktori velebia muzstvo ked vyhra, ale ked nie, tak ho hrabu pod zem. Myslite si ze existuju len dve moznosti a realna je len jedna a to ta, ktoru prezentuje prave konkurencia, ktorej ide o to aby Vas dostala na svoju stranu? V tomto pripade je to len nazor jedneho cloveka, ktory sa sice pohybuje v brandzi, ale o tom, ako to v Apple skutocne funguje … nema ani paru. Ja si myslim, ze momentalne je tam tim, ktory “nejak” nastavil Jobs (uplne ina situacia ako po jeho vyhodeni v 85tom) a zalezi len na time ako daleko to dotiahne. A ja verim ze vydrzia a budu si svoju pracu odvadzat najlepsie ako len budu vediet. Uz sa v zivote nechcem trapit s padajucimi a nekonzistentnymi Windows alebo produktmi Google. Hmm, alebo ze by sa stal zazrak? Mozne je vsetko, napr. aj to, ze o par rokov z MS vyhodia Ballmera a pride na jeho miesto niekto genialny, … :D

    0
    0
  9. podla mna je nutne niektore Jobsove nazory revidovat svet sa meni a jablko sa pohlo aj smerom aky jobs nepredpokladal alebo nepredpokladal tak silnu stranku istych veci … urcite musi prist lacny iP a hlavne lacny tablet …. ak sa zostanu drzat top cenach urcite odvetvie zastagnuje .. android ani nikto iny to neovladne .. ale jablko by mohlo … nuz uvidime …

    0
    0
  10. Laado: Keby si si nieco o Appli precital, tak by si vedel, ze Larry Ellison kedysi pracoval v Appli a bol dost blizky spolupracovnik Steva Jobsa. Myslim, ze ak by nebol v Oracli, tak by bol na mieste Tima Cooka.

    Co sa tyka Applu, tak Apple minuly rok a tento rok narobil kopec chyb a necudujem sa, ze Larry Ellison takto hovori o Appli. Vyzera to tak, ze Apple sa viac sustreduje na zarabanie penazi ako na spokojnost zakaznikov.

    Napriklad medzirocne poklesol predaj iPodov asi o 40%. iPod shuffle uz mohol mat v zaklade aspon 4GB. iPod nano 7 generacie ani nemal vyjst, lebo ma otrasne ikony a podoba sa na iPod nano piatej generacie len nema kameru a neprehrava videa. To radsej mohol ostat v predaji iPod nano siestej generacie. iPod classic sa uz zopar rokov nezmenil.

    iMac, mac mini a macbook pro uz mali mat nove procesory. macbooky s retinou uz mali mat tie nove flash disky, ktore ma novy macbook air. Minuly rok totalne zbabrali uvedenie iMacov. Prisiel neskoro a nakoniec ani nevedeli zabezpecit dodavky v dostatocnom mnozstve. Mac pro je tragedia sama o sebe. EU dokonca zakazala jeho predaj kvoli zadnemu ventilatoru. Novy mac pro ma byt na thu do konca roka. Pokles predaja macov sa dal ocakavat a aj tento rok to zjavne nebude inak.

    Sucasny iPhone 4 a 4S ma iba 8GB pamet. Ak bude na tom rovnako aj 5C, tak to bude dalsia tragedia. iPhone uz poklesol v rebricku spokojnosti zakaznikov na tretie miesto za galaxy 4 a note.iPhone 5 sa predava horsie ako 4 a 4s.

    0
    0
  11. S takym kapitalom a takym menom Apple tak skoro nepadne. Mozu si dovolit akykolvek vyskum a nakup akejkolvek akvizicie. Plus k tomu pridajte inteligenciu vsetkych tych ludi co tam pracuju a mozte si byt isty ze este to par rokov potiahnu a predaje produktov klesat nebudu, teda urcite nie tak aby isli do zabudnutia.

    0
    0
  12. Láďo: To nie je o fanusikoch hokeja, ale o slovakoch :)

    Problem je prave, ze nas mozno cakaju tie nekonzistentne a padajuce systemy aj v apple. Neviem ci mas iOS, no 6tka bola hrozna, kym ju odladili, kym rozchodili vobec mapy.
    Optimista by mohol povedat, ze toto vsetko je len sok zo zmeny vedenia a osamostatnenia top managementu.
    Pesimista samozrejme trepne hlupost, ze to je zaciatok velkeho padu (MS takto pada roky ale nikdy nedopadne).
    A realista – Apple nie je nic vynimocne, donekonecna sa rast neda :)

    0
    0
  13. ten Larry nehovori uplne mimo…. osobne mam tiez ten dojem a je to uz vidno ako trh zaplavuju rozne mini a mikro verzie toho isteho iba v inom prevedeni…

    0
    0
  14. som tiez fan apple ale vsetky tie napady s mini, 5c a podobne sposobuju, ze som trochu stratil prehlad /nejak mi uslo aj spustenie ipad4/. Mal som rad rocnu pravidelnost u apple a ten kto si chcel kupit apple a mal na to si ho kupil a apple sa s tou filozofiou stalo najhodnotnejsou minimalne technologickou spolocnostou, tieto lacne plastove napady s okresavanim top endoveho produktu posobia lacno a mozno opravnene sposobuju obavu z vyhorenia dalsich napadov, uvidim co sa v najblisich rokoch bude diat s aapl alias americkym golden boy om a nepriamo ako bude ovplyvneny nasdaq

    0
    0
  15. Tiez mam trochu obavy co sa tyka applu, ale pevne verim ze sa vysvihne co najviac pretoze vlastnim iphone5 a najnovsi macbook pro a neviem tieto produkty porovnat s inymi.. Jednoducho nech mi hovori kto chce co chce su to najlepsie produkty pod slnkom. Jedine co ma stve je to ako sa spopularizoval android a co uz vobec nechapem ako sa mohol dostat v rebricku spokojnosti na prve miesta. Android som vlastnil a ten system je podla mojho nazore neporovnatelny s iOS !

    0
    0
  16. Apple nebol len o Stevovi. Jeho spôsob myslenia bol po jeho návrate originálny, ale neskôr ho sčasti prevzali aj ostatní manažéri. Steve sa celé roky snažil o to, aby vybudoval tím, ktorý ho prežije. Kým budú v Apple Jony Ive, Phill Shiller a Bob Mansfield, bude napredovať. Možno pomalšie a často s neistými krokmi, ale ani Stevove kroky neboli vždy isté.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.