Nárasty výkonu nových MacBookov Air sú skromné, cieľom bola dlhšia výdrž na batériu

Apple na WWDC 2013 predstavil aktualizovaný rad prenosných počítačov MacBook Air. Hlavným zlepšením oproti predchádzajúcej generácii je dlhšia výdrž na batériu, ktorá by mala používateľom stačiť na celý pracovný deň. Pri menšom modeli to znamená deväť hodín a pri väčšom až dvanásť hodín bez nabíjania. Pri týchto hodnotách bolo jasné, že dramatický nárast výkonu nebol prioritou. Potvrdzujú to aj prvé testy výkonu z aplikácie Geekbench.

Apple namiesto zvýšenia výkonu o 25 % priniesol s novými procesormi od Intelu, označovanými ako Haswell, výkon lepší o 10 %, ale spotrebu nižšiu o 25 %. V praxi sú výkonnostné zlepšenia aj nižšie ako 10 %, čo je spôsobené aj ďalším krokom Apple – voľba procesorov s nižšou frekvenciou. V základnom modeli je namiesto 1,7 GHz len 1,3 GHz, v najvyššom je namiesto 2,0 GHz len 1,7 GHz. Keďže je medzi procesormi generačný rozdiel, aj pri nižšom takte ponúkajú vyšší výkon a hlavne nižšiu spotrebu.

komentárov
  1. Kde sa bude dat novy Air kupit, s tym, ze si ho viem nacustomizovat ako na oficialnej stranke Applu? V M-Zone ich uz ponukaju, ale iba s i5 procesorom a SK klavesnicou.

    0
    0
  2. Dobrý krok, bežného užívateľa 10 – 20% nárast výkonu nezajíma, za to predĺženie výdrže na baterku na 12h je určite zaujímavé

    0
    0
  3. Tak to je dáno hlavně Intelem, Haswell má nárust výkonu do 5% ale zato obrovskou úsporu energie. Co by však chtělo zmínit je značný narůst výkonu integrované grafiky HD Graphics 5000, je jen škoda že tam Apple nedal už něco z Iris řady, kde je narůst ještě znatelnější.

    0
    0
  4. Deer, napis do mZone alebo SWP o co presne mas zaujem (vcetne klavesnice), oni ti to objednaju a dodaju. Rataj vsak s tym, ze na taketo konfiguracie sa dva-tri tyzdne caka.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.