Intel doplnil informácie o pripravovanom rozhraní Thunderbolt 2

Prvé informácie o rozhraní Thunderbolt 2 s kódovým označením Falcon Ridge priniesol Intel už v apríli. K doposiaľ zverejneným informáciam teraz pridáva aj niekoľko nových. Rozhranie budúcej generácie umožňuje dátový prenos 20 Gbps oboma smermi, čo stačí napríklad na zobrazovanie 4K videa (dvojnásobok Full HD vertikálne aj horizontálne) a zároveň aj prenos dát, to všetko naraz a veľmi rýchlo. Thunderbolt 2 bude mať integrovanú podporu pre DisplayPort 1.2 a video v rozlíšení 4K. Súčasná generácia Thunderboltu je síce rýchlejšia ako konkurenčné riešenia, ale na 4K video s priepustosťou 10 Gbps nestačí. S Thunderboltom 2 bude kompatibilné aj príslušenstvo vyrobené pre Thunderbolt prvej generácie. Do zariadení by sa mala nová generácia Thunderboltu dostať budúci rok.

komentárov
  1. Ak to bude 2-krat tolko dat ako Full HD, tak ta kompresia bude musiet byt 2-krat vacsia ako teraz, lebo inak by pocet dat pri sucasnej kompresii pri 4K Ultra HD bol 4-krat viac. Stupa to exponencialne. Pre predstavu: 1 televizor s full hd rozlisenim by na rovnake rozlisenie ako 4K Ultra HD televizor potreboval este jeden televizor nad nim a este dve vedla resp. jeden vedla a nad nim este jeden televizor ako napr tu: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/13/Digital_cinema_formats.svg/518px-Digital_cinema_formats.svg.png

    0
    0
  2. Zopar nepresnosti:
    – 4K video je v skutocnosti 4 nasobkom HD, kedze sa sklada zo styroch HD obrazov. Tzn. 2x vyska a 2x sirka.
    – 10Gbit na prenos 4K staci, vzdy zavisi od farebnej hlbky a vzorkovania. Napr. nekomprimovane 10-bit 4:2:2 video v 1080p ma bitrate 1,5Gbps. V pripade 4:4:4 to uz je 3Gbps. V kazdom pripade, 10-bit v beznom neprofesionalnom nasadeni dostacuje az-az. Tento rok sa uz objavili prve zariadenia schopne prenasat po jednom koaxiali (SDI) prave 6Gbps, co je dostatocne na prenos 4K videa v 4:2:2.

    0
    0
  3. Thunderbolt 2 je super, ale doteraz som si nekupil ani externy Thunderbolt 1 HDD kvoli vysokej cene, tak dufam ze ceny klesnu. Inak je zaujimave , ze full HD evokuje predstavu ze uz vyssie rozlisenie nie je potrebne a uz tu mame 4xfull HD, aj ked obsah este velmi nie.

    0
    0
  4. 8K vysielanie chcu v Japonsku spustit v 2016. Tusim tam bude Olympiada vtedy, tak sa chcu pochlapit. Tipujem o cca 4-5 rokov bude 4K bezne u video/photo/webdeveloperov a polo-profesionalov/profesionalov aj na Slovensku. O nejakych 7-8 rokov by mohlo byt aj 8K. Vraj 8K uz vyzera ako naozaj a ludske oko uz nedokaze rozlisit ci je to realne alebo nie z beznej vzdialenosti. osobne predpokladam, ze vyssie rozlisenia ako 16K (2025? 2030?) sa v buducnosti budu pouzivat iba na nejake reklamne a edukacne ucely (planetaria, 3d miestnosti a simulatory ;), kedze na beznu velkost televizorov v bytoch bude 8K stacit, kedze ludske oko uz viac v podstate nepotrebuje. Este tam sice myslim nejaky priestor je, ale je to uz iba kusok viac ako 8K v prospech cloveka ;).

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.
Gemini
pokračovanie článku

Kto prinesie vyspelú AI na iOS 18? Apple to nebude

Koncom minulého roka sa objavila správa, podľa ktorej Apple plánuje priniesť rozšírenú AI funkcionalitu na iPhone a ďalšie zariadenia. Výraznou premenou by si mala prejsť Siri, digitálna asistentka, ktorá už skôr zaostávala za konkurentmi, vo svete GPT je však ešte archaickejšia.