Európska únia prešetruje zmluvy operátorov s Applom ohľadom predaja iPhonu

Regulátori Európskej únie sa rozhodli, že si posvietia na zmluvy mobilných operátorov s Applom. Majú totiž obavy, že správanie zo strany Apple narušuje prirodzené konkurenčné správanie operátorov. Mobilní operátori tak obdržali od EÚ deväť stranové dotazníky, v ktorých majú poskytnúť podrobnosti týkajúce sa dohôd s Apple.

Konkrétne ich zaujíma, či Apple núti operátorov k odberu minimálneho počtu iPhonov, obmedzuje marketingové výdaje a či obmedzuje využívanie iPhonu 5 so 4G sieťami v Európe. Skúmajú aj to, či sa podmienky Applu líšia od zmlúv uzatvorených s ostatnými výrobcami smartfónov. Dotazníky majú operátori vyplniť do 17. júna a EÚ na základe nich rozhodne, či a ako sa bude ďalej zaoberať správaním sa Applu na európskom trhu so smartfónmi.

komentárov
  1. Nepoznám body tohto dotazníka, ale podľa toho čo sa tu píše to je nejaký divný blud z EU. Presa čo im po tom keď niekto chce ponúkať svoje výrobky za takýchto, a takýchto podmienok. Keby sa to operátorom nepáčilo tak by predsa nekupovali od nich výrobky. A povedzme si ako je, poniektorý naši slovenský operátory sú spomedzi okolia tý najväčší zdierači. Stačilo mi, keď som videl na rôznych stránkach napríklad rakúskeho operátora ponúkať 1000minút 1000SMSaMMMS + neobmedzený internet (s určite lepšou kvalitou a väčším pokrytím vysoko rýchlostného internetu) za 7,50€ mesačne a ten istý operátor na slovensku sa tu udieral do pŕs aký je on grant, že nám to dá LEN za 39,90€
    Operátorov by som si absolútne nezastával a iba ich zdieral a zdieral :D

    0
    0
  2. Vyzera to tak, ze EU a ine statne institucie, mimochodom prave take, ktore v systeme nevytvaraju realne hodnoty a iba ho doja, zacali mat chut dojit aj Apple, … a asi kazdeho komu sa dari. Otazkou je, ci vobec potrebujeme taketo institucie.

    0
    0
  3. mirek, laado, gen – urcite mate v niecom pravdu, v kontexte toho, by som chcel poukazat napr. na to ako nam pekne urady EU skresali ceny roamingu..nebyt prave tych uradnikov v Bruseli, tak by sme dalej volali za 2 €/1 minuta kdekolvek vramci EU. takto tu mame cenu tusim 0,35 €…. alebo dalsi priklad: pozrite sa co robil Apple donedavna v Taliansku – tykajuc sa 2 rocnej zarucnej doby, uplatnoval si vlastnu politiku tak ako v USA, teda daval zaruku len 1 rok .. – je toto podla vas OK ? velke firmy typu apple, samsung, mcdonalds, etc, etc… si proste dovoluju castokrat az prilis a urcite nie z dovodu nevedomosti, preto urcity bic by niekde vo vzduchu mal visiet a dozerat nad trhom. ale ako vravim, neobhajujem ten birokraticky aparat, pretoze plnokrat vymysli veci kt. viac skodia ako pomahaju ludom.
    inak donedavna samsung mal rozne tiche dohody s telekomom aj orange-om, aby tlacili na predaj roznych samsungov, som zvedavy ci sa niekedy budu riesit aj podobne praktiky.

    0
    0
  4. Tak ináč ten roaming a to, to sa človek teší, že ceny sú nižšie. Ale ja som si minule uvedomil jednu vec. Napríklad, ja osobne mám O2 SK, idem do ČR, prehodím sa na O2 ČR a už mám platiť extra za odoslaný a aj za prijatý hovor? Však to je choré, stále som na ich sieti a tak isto by to malo byť ako s volaním aj s SMS a aj s dátami. Na to nech tlačia pretože ich to nič nestojí a len si zdierajú ako sa dá zatiaľ.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.