Apple by mal zajtra oznámiť, ako plánuje zmeniť trh s učebnicami

Pred týždňom sme vás informovali o pripravovanom Apple Evente v New Yorku, ktorý je naplánovaný na zajtra o 16.00 hod nášho času v Guggenheim Museum. S istotou sú známe dve veci – nebude predstavený žiadny nový hardvér a podujatie sa bude venovať vzdelávaniu.

iPad by mohol nahradiť školské učebnice. Zdroj: Obama PacmanMinulý týždeň sme uviedli, že sa počíta najmä s predstavením nových učebníc pre iPad alebo s novým obsahom pre iTunes U. Keďže Apple usporiadalo celú udalosť len kvôli tomuto jednému oznámeniu, pôjde zrejme, prinajmenšom z pohľadu Apple, o niečo významné. Jobs vo svojom životopise Isaacsonovi spomenul, že práve školské učebnice sú jedným z odvetví, do ktorého by chcel vstúpiť a ktoré by chcel zmeniť. Čo to o obsahu podujatia napovedá aj samotné umiestnenie, keď že New York je známy ako centrum vydavateľského priemyslu.

Ars Technica však informovala o tom, že má od svojich zdrojov informácie, že namiesto učebníc Apple uvedie sofvérové nástroje, ktoré by mali umožniť školám vytvárať si pre iPad svoje vlastné učebnice. ArsTechnica ich nazíva „GarageBand pre e-knihy“, čím má na mysli, že vytváranie učebníc by v nich malo byť také ľahké ako vytváranie hudby v GarageBand. A Apple vraj plánuje zahrnúť podporu pre iPad aj iPhone.

Súčasťou oznámenia by malo byť aj predstavenie nového formátu pre e-knihy ePub 3, ktorý by priamo zahŕňal podporu pre rozšírenia postavené na HTML5 umožňujúce vkladanie multimediálneho obsahu do e-kníh, ktoré Apple zaviedol v ePub 2. To by umožnilo lepšie vytváranie interaktívnych kníh a hlavne učebníc, no zároveň by ePub 3 prišiel o kompatibilitu s mnohými elektronickými čítačkami na trhu.

Na margo predošlých dohadov o tom, že by Apple začalo ponúkať vlastné učebnice, Ars Technica cituje CEO Inkling, spoločnosti ponúkajúcej interaktívne učebnice pre iPad, Matta MacInnisa. Apple podľa neho nemá záujem o vstup na trh vydavateľstiev, ktorý je od jeho vlastného zamerania veľmi odlišný. Naopak, Apple chce poskytovať distribučnú a vývojovú platformu pre vydavateľov a hardvér, na ktorom bude ich obsah konzumovaný, tak ako v prípade hudby a videa.

Vytváranie interaktívneho obsahu pre ePub 3 cez GarageBand by mohlo byť veľmi podobné vytváraniu webu vo WYSIWYG editoroch. Apple v tomto smere nie je žiadnym nováčikom. Pred časom ukončilo vývoj nástroja na publikovanie na webe iWeb a tak práve z jeho kódu by podľa MacInnisa mohli vychádzať nové nástroje.

9to5Mac navyše cituje The Wall Street Journal, ktorý píše, že viceprezident Apple pre balík iWork, Roger Rosner, vedie vývoj softvérových nástrojov pre vstup Apple na trh s učebnicami. Rosner sa podieľal na vývoji iWorku pre Mac a iOS. V júni 2011 sa objavil po boku Jobsa na pódiu a demonštroval synchronizáciu dokumentov cez iCloud.

komentárov
  1. opravte si poslednu vetu

    “V júni tohto roku sa objavil po boku Jobsa na pódiu a demonštroval synchronizáciu dokumentov cez iCloud.”

    mame rok 2012 a Jobs je uz niekolko mesiacov po smrti :(

    0
    0
  2. cakal som ze na konferencii bude aj nieco zaujimave ale pokial sa to tyka len ucebnic, tak to bude velke halo okolo nudnej veci, cakal som predstavenie
    ipadu 3 alebo vynovenej apple TV, kedy potom planuju predstavit ipad 3 ??

    0
    0
  3. ľudia, to fakt záleží len na tom, kedy predstavia nejaký nový iPad? Podľa mňa posun zo strany Apple v oblasti elektronického vzdelávania môže spôsobiť obrovský progres vzdelávacieho systému, nemusia stále len HW upgradovať.

    0
    0
  4. To: molky_
    Plně souhlasím, pokud by se jim podařil v oblasti učebnic/ školství ten samý technologický průlom jako to udělali v hudbě nebo telefonech tak by jim to zajistilo obrovskou výhodu do daleké budoucnosti. Když pominu drobné rozdíly, jako jsou barevné učebnice, nebo kalkulačky, tak se dnešní školství od toho před 100 lety neliší. A když vidím co vše musí moje děcka tahat do školy, tak by to byl obrovský pokrok.

    Nejen u současných studentů, já bych také velmi uvítal možnost přístupu k různým studijním materiálům. Dnes je skoro nemožné něčeho se dopídit. Musel bych znát autora a školu kde skripta vytvořil a zda vůbec jsou v jejich školní knihovně.

    Jen doufám že vyřeší inteligentní třídění a vyhledávání.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť