Tip: Vypnutie bootovacej zvučky OS X Lion

Každý pozná bootovaciu zvučku, ktorá sa spúšťa pri štarte každého Macu. Donedávna sa dala jednoducho stíšiť alebo vypnúť pomocou utility StartupSound, viac sme o nej písali tu. Tá stále funguje na systéme 10.6 a starších, ale v OS X Lion nie. Keďže jej autori sa nerozhodli ju aktualizovať, tu je ďalší spôsob ako zvučku vypnúť.Je potrebné vytvoriť miniatúrne skripty, ktoré pri každom vypnutí stíšia zvuky Macu a pri zapnutí ich znova nastavia na predošlé hodnoty. Budeme potrebovať terminál, ktorý sa nachádza v ~/Application­s/Utilities/Ter­minal.app.

1. Nasledujúci príkaz a zadanie administrátorského hesla spustí session shellu s rootovskými právami.

sudo -s

2. Prvý skript bude slúžiť na stíšenie hlasitosti pri vypínaní. Uložíme ho do priečinku /usr/scripts/, ktorý najprv vytvoríme. Skúsenejší používatelia si môžu súbory uložiť kdekoľvek.

mkdir -p /usr/scripts echo '#!/bin/bash' > /usr/scripts/mute.sh echo "osascript -e 'set volume with output muted'" >> /usr/scripts/mute.sh

3. Druhý skript nastaví pri spustení hlasitosť na takú, aká bola pred vypnutím. Znova ho uložíme do /usr/scripts/.

echo '#!/bin/bash' > /usr/scripts/unmute.sh echo "osascript -e 'set volume without output muted'" >> /usr/scripts/unmute.sh

4. Obom súborom je potrebné nastaviť práva na spúšťanie a musia patriť používateľovi root (to zaručil príkaz sudo -s spustený na začiatku).

chmod u+x /usr/scripts/mute.sh /usr/scripts/unmute.sh

5. Nasledujúce príkazy nastavia: skript mute.sh ako LogoutHook a unmute.sh ako LoginHook. Pri vypínaní sa teda spustí skript mute.sh a odstaví zvuky v systéme. Pri zapínaní sa spustí unmute.sh a hlasitosť znova nastaví. Ak ste si súbory ukladali inam ako /usr/scripts/, tak je potrebné použiť absolútnu cestu.

defaults write com.apple.loginwindow LogoutHook /usr/scripts/mute.sh defaults write com.apple.loginwindow LoginHook /usr/scripts/unmute.sh

Znova vymazať skripty z nastavení umožnia nasledovné príkazy.

sudo defaults delete com.apple.loginwindow LoginHook sudo defaults delete com.apple.loginwindow LogoutHook

Ak po dokončení uvedených príkazov ešte v termináli budete pracovať, je dobré pre istotu skončiť session s rootovskými právami stlačením ctrl+d alebo príkazom logout. Po reštarte Macu by malo všetko správne fungovať a zvučku nezačujete.

Tento spôsob nefunguje, ak je počítač vypnutý natvrdo (pridržaním štartovacieho tlačidla, po výpadku prúdu, atď.). Skript mute.sh sa totiž nestihne spustiť a teda zvuky pred štartom nebudú vypnuté.

komentárov
  1. Možno odveci, ale som si všimol, že tento zvuk bol vložený do animáku
    WALL-E.
    Ku koncu filmu, ked sa dostanú na Zem, wall-e-ho sa bude snažiť opraviť EVA.
    Ked sa jej to podarí a WALL-E sa nabije, pri jeho REBOOT-e je počuť tento zvuk…
    PiXAR :)

    0
    0
  2. bolo by vsak dobre povedat, naco tam ten zvuk vobec je, naco je dobry.

    Pokial ja viem, prehra sa vtedy, ked sa javi, ze je na macu po HW stranke vsetko v poriadku.

    Moze sa stat, ze zvucka sa neprehra – teda je nejaky problem, napriek tomu system nabootuje. Uzivatel nebude vediet, ze bola detekovana nejaka chyba (mozno malickost) a nebude patrat dalej.

    Takze zvucka opodstatnenie ma a treba zvazit, ci vypnut alebo nie.

    0
    0
  3. Preco by ste to vypinali? Ved to je najkrajsi pocit, ked si spomeniem na to ked som zapol moj prvy mac a pocul som tu zvucku!

    0
    0
  4. Zdravím. Tak jsem to vyzkoušel a nefungovalo. Vzhledem k tomu, že jsem dělal cmd+c a v. Tak nevím, v čem je problém. Škoda. Ten panel na ztlumení jsem používal.

    0
    0
  5. možnosť vypnúť sa zíde vždy, lebo niekto sa pohybuje v tichých prostrediach, knižnici atď…

    @jurast: ak terminál nevypísal žiadne chybové hlašky, skús zadať príkaz “sudo defaults read com.apple.window” a ak nevypíše správne linky mute a unmute skriptov, tak proces zopakuj ešte raz…

    0
    0
  6. Keď som prvý krát zapol svoj MBP a prehrala sa bootovacia zvučka, hneď som púštal DVD Wall-e, že či je to tá istá zvučka. A bola :)
    A nebolo to len na konci, ale aj niekde na začiatku, keď sa Wall-e dobil solárnou energiou…
    Je to vec, ktorú sa na mojom MBP rozhodne nijako nechystám vypnúť.

    0
    0
  7. staci ked mate sluchatka po ruke a zvuk nepocut naokolo:) ja si pamatam este za davnych. cias ked som prisiel do prace a vsetci sme zapli naraz asi 10 mackov. to bol pekny rachot. to sme hlasitost davali na plno.

    0
    0
  8. Ten zvuk je pekny, vseko je super az na situaciu vecer ked uz vacsina osadenstva doma spi a ja po instalovani aktualizacie urobim restart (iba ak treba) sa ozve zvucka relativne hlasno. Na iMac nepomoze ani zapichnut sluchadla. Cize su situacie ked to nechcem pocut.

    0
    0
  9. Ten zvuk je uplne zle, ak je dvolezity tak by mal byt pocut aj ked je zvuk kompletne vypnuty nie? Mne to na kazdej druhej porade huci (a to ak su repro nahlas ani nehovorim) lebo to podvecer zabudnem vypnut. Ako keby to nemohlo len cinknut. Mega ludi na to nadava aj priamo na apple.com na podpore a riesenie z ich strany nikde.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.