Recenzia: Nokia Lumia 800

Nokia bola dlhý čas kráľom v ríši telefónov. Mnoho ľudí si ani nevedelo predstaviť, že by vlastnili mobil inej značky. Potom prišiel iPhone a ďalšie obľúbené dotykové telefóny s operačným systémom Android. Fínske impérium sa s novými trendmi veľmi nestotožnilo a softvérom aj hardvérom ostávalo v minulosti. Niekoľko rokov sa o značke hovorilo, že sa rúti dole kopcom – minimálne v segmente drahých inteligentných telefónov.

Prvý agresívnejší pokus o návrat na trón urobila firma predvlani s telefónom Nokia N8 a neskôr N9. Aj keď hardvérovo to boli dobré kúsky, neatraktívny softvér (Symbian respektíve MeeGo) ich odsúdili na neúspech. Nokia sa teda spojila s Microsoftom, aby predstavila zaujímavý telefón so systémom Windows Phone 7. A naozaj začala predávať niekoľko telefónov – Lumia 710, Lumia 800 a Lumia 900.

Prvé dva sa nedávno začali predávať aj na Slovensku a my vám teraz prinášame recenziu jedného z nich. Čo dokáže ponúknuť Nokia Lumia 800?

## Dizajn

Smartfón Nokia Lumia 800 vychádza dizajnovo zo svojho predchodcu, Nokie N9, je ale o niečo menší. Má jednoduchý kvadratický tvar, zaoblený na ľavom a pravom boku; horná a dolná hrana sú ploché. Telefón je hrubý 12 milimetrov, ale zrejme vďaka svojmu prostému tvaru sa zdá ešte tenší a keď ste používali predtým iPhone 4 alebo 4S, rozdiel takmer nepocítite. Mobil váži 142 gramov, čo je tiež veľmi priaznivé číslo.

Nokia Lumia 800

Skutočne pozoruhodné je povrchové spracovanie. Telefón je pokrytý hladkým, matným polykarbonátom príjemným na dotyk. Pre mobilné telefóny je to povrch netypický, ale Lumii svedčí. Zafarbený je v bielej, čiernej, červenej a sýtej modrej farbe, ktorá je aj najviac marketingovo prezentovaná. I náš telefón bol v nezvyčajnej modrej. Určie to nie je farba pre každého, ale kto nemusí mať seriózny reprezentujúci mobilný telefón, sa poteší, keďže s touto farbou púta pozornosť a telefón sa stáva štýlovým doplnkom.

Lumia 800 je navrhnutá veľmi minimalisticky a decentne. Zadná strana nemá žiadne zbytočné prvky, len fotoaparát, blesk a strieborný pásik s logom Nokia a Carl Zeiss (výrobca fotoaparátu). Ďalšie symboly, ktoré sa na telefóne zo zákona musia nachádzať, sú na spodnej hrane. Aj vrchná strana zariadenia je podobná a okrem troch tlačidiel si všimnete iba malé logo pri slúchadle.

Nokia Lumia 800

Tlačidlá a porty

Microsoft má presné normy na tlačidlá a porty, ktoré môžu mať telefóny s jeho systémom Windows Phone 7 (WP7). Lumia 800 teda nemôže ničím prekvapiť, môže tie tlačidlá urobiť dobre alebo zle. Keď sme dávnejšie recenzovali LG Optimus 7, bol to príklad horšie urobených tlačidiel. HTC 7 Mozart ich mal navrhnuté celkom dobre. V prípade Nokie Lumia 800 sme boli tiež spokojní. Možno preto, že sa vo viacerých ohľadoch podobá na iPhone.

Na hornej hrane sa nachádza 3,5-milimetrový port na slúchadlá. Vedľa neho je MicroUSB port, pomocou ktorého sa telefón synchronizuje s počítačom a nabíja. Port je krytý kúskom plastu, zrejme aby sa nezaniesol nečistotami a aby telefón aj lepšie vyzeral. To vždy predznamenáva problém – plast sa buď odlomí alebo sa stane ešte niečo horšie. V prípade tohto modelu sme ale mali pocit, že drží spoľahlivo.

Nokia Lumia 800

Vedľa MicroUSB portu je priestor pre kartu operátora. Nokia nepoužíva klasickú zaužívanú veľkosť, ale micro SIM, ktorú Apple zaviedol s prvým iPadom a pokračoval s ňou v iPhone 4. Vďaka tomu budete musieť svojho operátora požiadať o orezanie alebo o novú kartu, keď ste však predtým používali telefón od Apple, je to ideálne.

Po pravej strane má Lumia (zhora nadol): dvojicu tlačidiel na ovládanie hlasitosti, zapínacie tlačidlo a tlačidlo spúšte. Tak ako celý dizajn telefónu, tlačidlá sú minimalistické a bez akéhokoľvek popisu, čo môže nových používateľov zmiasť, neskôr je to výhoda. Tlačidlá sú kovové a malé, stláčajú sa však dobre.

Nokia Lumia 800

Hlavné tlačidlá na ovládanie systému sa nachádzaju z prednej strany pod displejom, tak ako je zvykom. Sú tri: tlačidlo pre návrat o jednu úroveň, hlavný gombík pre otvorenie menu a tlačidlo pre vyhľadávanie. Jedná sa o fyzicky nestlačiteľné tlačidlá, ktoré reagujú iba na dotyk. Tak ako v prípade HTC sa ich ale Nokii podarilo urobiť tak, že sa náhodne nestlačia a používajú sa dobre.

Displej

Všetko, čo by ste mali vidieť, zobrazuje Nokia Lumia 800 na 3,7-palcovom AMOLED displeji. Kto už videl AMOLED, pozná dobre jeho prednosti. Farby sú pekné s výraznou sýtosťou a čierna je skutočne hlboká. Až tak, že na domovskej obrazovke systému WP7 nerozoznáte, kde sa displej končí. V obcoch týchto kategóriách je Lumia 800 na veľmi vysokej úrovni, viditeľne lepšej ako iPhone 4S a na displej sa vďaka tomu pozerá veľmi dobre. Nokia využíva AMOLED v kombinácii s vlastnou technológiou ClearBlack.

Nokia Lumia 800

Obrazovka má ale aj ďalšie stránky. Pozorovacie uhly sú o niečo horšie ako na kvalitnom LCD displeji, ktorým sú vybavené niektoré iné smartfóny a obraz sa pod uhlom sfarbuje mierne do zelena.

Hlavným kritickým prvkom je rozlíšenie, ktoré je pre Windows Phone telefóny štandardizované na 800 × 480 pixelov. Vďaka tomu obraz nie je taký ostrý, ako môže byť používateľ zvyknutý z iPhonu alebo androidových telefónov. Táto nevýhoda vás vo väčšine prípadov obťažovať veľmi nebude, ale naplno sa prejaví pri surfovaní webu alebo pri čítaní textu na mobilnom telefóne.

Fotoaparát a video

Odkedy Nokia v roku 2005 ohlásila partnerstvo s nemeckou spoločnosť na výrobu optiky Carl Zeiss AG, bola po tejto stránke šampiónom – fotoaparáty na fínskych mobilných telefónoch boli vždy jedny z najlepších. Aj keď niektoré projekty, ako napríklad 41-megapixelový fotoaparát, vyznievajú skôr smiešne, v realite sú fotoaparáty v high-end nokiách stále výborné. A aj fotoaparát v telefóne Lumia 800 je jednou z jeho najsilnejších stránok.

Nokia Lumia 800

Osemmegapixelový snímač, ktorý na sebe nesie značku Carl Zeiss, má clonové číslo f/2.2 a skvelé vlastnosti v reálnom použití. Obrázky s rozlíšením 3264 × 2448 pixelov sú ostré a s dobrými farbami. Vo väčšine prípadov vyjdu snímky bez problémov, ako z priemerne kvalitného kompakného fotoaparátu. Problém môže nastať v niektorých prípadoch – v tme alebo v protisvetle. Vtedy sa telefónu nemusí podariť správne zaostriť na prvýkrát a výsledkom rozmazaná fotka, nie kvôli pohybu, ale zlému zaostreniu.

Zväčša sa ale aj v zlých svetelných podmienkach podarí urobiť Lumii fotku, za ktorú sa nemusí hanbiť žiaden mobilný telefón. Náročnejší používatelia sa potešia, že nokia umožňuje prístup aj k pokročilejším nastaveniam, ktoré nie sú štandardne na smartfónoch dostupné, ako napríklad voľba citlivosti ISO, vyváženie bielej alebo expozícia.

Nokia Lumia 800 Nokia Lumia 800
Nokia Lumia 800 Nokia Lumia 800

Tak ako aj na iných telefónoch s WP7, okrem spustenia fotoaparátu cez menu ho môžete otvoriť aj z pohotovostného režimu sekundovým podržaním tlačidla spúšte, ktoré sa nachádza na pravej hrane telefónu. Takýto spôsob je veľmi pohodlný a napriek tomu, že aj na iPhone už môžete spustiť fotoaparát pomocou skratky za moment, Lumia to zvláda stále praktickejšie.

Spokojní sme boli okrem statických snímok aj s videom. Nokia Lumia 800 ho nahráva v rozlíšení 1280 × 720 a kvalitou sa dá prirovnať k iPhonu 4, čo je u väčšiny telefónov aj pri rovnakom rozlíšení zriedkavé. Ako pri väčšine optických snímačov na telefónoch, video je pri pohybe roztrasené a nestabilizované. Po ostatných stránkach, vrátane prispôsobovania expozície počas natáčania, dosahuje však dobré výsledky. Nahrávka ma asi 80 MB za minútu.

Výkon, batéria, kapacita

Pokiaľ z telefónu nechcete iba telefonovať, určite vám bude záležať na rýchlosti. V prvom rade je treba povedať, že podobne ako iOS, systém Windows Phone 7 je optimalizovaný veľmi dobre. Animácie sú plynulé a úlohy hotové rýchlo na väčšine hardvéru. Nokia ponúka procesor Qualcomm Scorpion, síce len s jedným jadrom, ale kmitočtom 1,4 GHz, a 512 MB RAM. To rozhodne nie sú parametre, ktoré by nemali konkurenciu, ale sú podľa nášho názoru dobré.

Trochu horšie je to s batériou. Lumia 800 má akumulátor s kapacitou 1450 mAh, čo už v tejto dobe zaostáva za viacerými konkurenčnými telefónmi. Vďaka menšiemu displeju využívajúcemu AMOLED technológiu ale výdrž nie je taká zlá. Nokia sľubuje 9,5 hodín hovoru alebo 6,5 hodín sledovania videa. V skutočnosti môžete dosiahnuť pri šetrnom kombinovanom používaní niečo medzi týmito dvoma číslami.

Nokia Lumia 800

Lumia 800 je jeden z mála telefónov od Nokie, ktoré nemajú jednoducho vymeniteľnú baterku, čo je ďalšia vec, v čom sa zariadenie podobá na iPhone. Tento fakt by vám ale nemal prekážať, pokiaľ nepatríte k menšine ľudí, ktorí nosia po vreckách rezervné batérie.

Telefón má pamäť 16 GB, čo nie je závratné číslo a naviac sa nedá rozšíriť externe pomocou micro-SD karty. Lumia 800 tak nie je pre ľudí, ktorí majú v pláne z neho každý deň počúvať hudbu a pozerať filmy. Keď rátame s tým, že človek bude mať nainštalovaných niekoľko hier a aplikácií, do pamäte sa zmestí približne päť filmov a päťdesiat albumov. Podobne ako pri predchádzajúcich pokusoch sme mali opäť na Macu so synchronizáciou problémy, napriek tomu, že Microsoft tvrdí, že všetko by už malo byť v poriadku.

Softvér

Telefón Nokia Lumia 800 je vybavený systémom Windows Phone 7, ktorý sme recenzovali samostatne. V Lumii je jeho aktualizovaná verzia 7.5 Mango a ešte obohatená o špeciálny softvér od Nokie.

Nokia Lumia 800

Tá ponúka oproti predchádzajúcej verzii multitasking, aj keď len jeho veľmi zjednodušenú a oklieštenú podobu. Jednou zo silných stránok mobilného systému od Microsoftu je silná integrácia so sociálnymi sieťami a v prípade aktualizovanej verzie je ešte zlepšená. Priamo z mobilu sa teraz môžete bez ďalšej aplikácie prihlásiť na Twitter a LinkedIn. K základnej podpore Facebooku pribudol aj Facebook chat. Okrem toho systém už rozumie aspoň po česky a viaceré jeho súčasti fungujú spoľahlivejšie v našom regióne.

Okrem štandardných programov, ktoré sú dostupné na každom Windows Phone telefóne pripojila Nokia aj rad svojich vlastných: napríklad žánrové internetové rádio Nokia Music a plnohodnotnú navigáciu Nokia Drive, ktorá umožňuje po stiahnutí máp GPS navigáciu aj bez pripojenia na internet v stovke krajín.

Nokia Lumia 800

Okrem toho svieti na domovskej obrazovke aj program Nokia App Highlights, pomocou ktorého si môžete stiahnuť ďalšie aplikácie z dielne fínskej firmy alebo ňou špeciálne vybrané. Aplikácie tretej strany si ale zrejme primárne budete sťahovať z appstoru Windows Marketplace, ktorý má dnes v ponuke už viac než 70-tisíc titulov a je si z čoho vyberať.

Resumé

Nokia Lumia 800 je telefón, do ktorého mnohí kládli veľké očakávania. Nás prekvapil pozitívne, aj keď trochu v inom zmysle. Nie je to žiaden neporaziteľný smartfón pre ľudí pozerajúcich po tabuľkách a parametroch. Lepšie HTC alebo Samsung nájdete za okamih. Neponúka tiež žiadnu funkciu, ktorú by ste nenašli na iných mobiloch.

Nokia Lumia 800

Napriek tomu je to telefón veľmi dobrý, so štýlovým dizajnom a bez vážnejších chýb. Keď sme pred viac ako rokom na MacBlogu recenzovali dva telefóny so systémom Windows Phone 7, museli sme konštatovať, že systém je ešte dosť nevyspelý. Lumia 800 má aktualizovanú verziu softvéru, ktorá, aj keď sa stále ponukou funkcii nemôže vyrovnať iOS-u ani Androidu, vyzerá už pokročilejšie.

Aj keď pri priamom porovnaní Lumie a iPhonu by sme sa bez akéhokoľvek rozmýšľania prihlásili za telefón Apple, nie sú rovnaká kategória. Lumia 800 so svojou cenou 400 eur môže ľahko osloviť zákazníkov, ktorí nechcú ten najdrahší smartfón, ale na kvalite im záleží a dôverujú značke Nokia. Popri štýlovom dizajne, výbornom displeji a kvalitnom fotoaparáte sú to hlavné výhody telefónu Lumia 800.

Zariadenia na test zapožičala Nokia Slovensko.

Test prebiehal 14 dní.

komentárov
  1. Nie je to moc dobrá recenzia. Nenapísali ste VELMI DÔLEŽITÉ veci ako napriklad že telefon nemá slovenskú lokalizáciu a je veľký problém resp. vôbec sa to nedá kupovať app a dokonca väčšina s free app sa nedá stiahnuť. Ďaľším vážnym nedostatkom je aktualizácia telefónu. Bez počítača to nie je možné čo je dnes už smiešne a profram na stiahnetie app je poriadne komplikovaný.
    To sú dosť vážne veci na to, aby neboli vynechané v recenzii !!!
    Miro R

    0
    0
  2. Tak ste ma potešili, ja som si Lumiu zaobstaral iba včera, zatiaľ sa len zoznamujeme. Predtým som mal iPhone 4S, čo sa s odstupom času ukázalo ako zbytočný upgrade z iPhone 4. Rozdiely tam síce boli, lenže malé a zanedbateľné, navyše som bol už znudený iOS, ktorý síce v piatej verzii doznal zmien, ale nič zásadné nepriniesol. Z porovnania systémov môžem povedať len toľko, že oba robia niektoré veci po svojom a zaužívané návyky z iPhonu mi niekedy komplikujú používanie, ale zvykám si. Sú isté veci, ktoré má iOS zvládnuté lepšie, prípadne ich má dotiahnuté, v tomto sa ukazuje ešte nevyzrelosť Windows Phone. V každom prípade sú na dobrej ceste a dobrých a neokukaných nápadov majú požehnane. V tomto sa mi Windows Phone ráta oproti Samsungu, ktorý prakticky neprináša nič nové, iba okato kopíruje iPhone.

    0
    0
  3. tak tieto telefony su predurcene do regalov s cenou 1,- Eur
    sice celkom dobry pokus, urcite sa bude predavat ale Nokia uz zmeskala vlak… mozu s tym tak akurat zatlkat klince :)

    0
    0
  4. Miro: ta slovencina je tam spomenuta aj ked len dost okrajovo.
    aplikacie a hry sa daju stiahnut bez akychkolvek problemov. Kym nebol na slovensku podporovany marketplace pouzival som anglicke live id ale po spusteni slovenskeho som presiel a ide to :)

    Aktualizacie idu len cez pc v tom mas pravdu a chcelo by to zlepsit, ale co sa tyka zlozitosti nechapem co tam chces este zjednodusit…dva krat kliknes na next a raz na finish a je to :)

    0
    0
  5. pekný telefón, systém windows phone sa mi páči hlavne kvôli jeho plynulosti, v ktorej sa podobá iOSu. Zatial však neponúka toľko možností, ako iOS. Windows phone 8 však má ponúknuť dosť zásadné výhody, napr. pamäťovky, práca cez PC bez špeciálneho softwareu, podpora 2-jadrovych procesorov, vyššie rozlíšenia displaya, hlavne prvé dve spomínané výhody vyzerajú zaujímavo…no.. bude to zrejme veľká konkurencia pre iOS, keď bude spájať plynulosť iOS s možnosťami androidu.. zatial však na iOS nemá a verím tomu, že iOS nezaspi na vavrínoch a ďalšia verzia systému bude schopná presvedčiť ma, aby som svoj iPhone nevymenil za windows phone..

    0
    0
  6. Výborný krok! Keď si znechutení používatelia iPhone uvedomia svoju chybu, budú chcieť poriadny mobilný telefón a síce Nokia.

    0
    0
  7. Škoda, že v recenzii sa nespomínajú dlhodobé skúsenosti aj so SW aktualizáciami, opravami a sľubami od Nokie. S Lumia 800 som vydržal od februára do apríla, zozačiatku som bol nadšený, potom som ju so stratou 200 EUR len tak tak predal a vrátil sa k iPhone 4S. Prečo? Od začiatku predaja mala problémy s batériou, vyriešené neboli ani v čase, keď som sa pre ospevovanú Lumiu rozhodol a telefón mi pri mojom zaobchádzaní vydržal tak 10 hodín (so 4S fungujem celý deň v pohode). Problém v Nokii vyriešili až po niekoľkých mesiacoch a to bola aktualizácia najskôr prístupná len v nejakej singapúrskej či akej verzii, ktorú by som bez XDA-developers fóra ani neobjavil a musel krkolomne do telefónu nahodiť (a asi o 2 týždne, bez akýchkoľkek zmien bola uvoľnená aj pre ostatné krajiny, neviem, na čo sa čakalo, no ja už som čakať nevydržal). Rovnako je sľubovaný tethering, ktorý ja osobne potrebujem a keďže ho sľubovali už od štartu, predpokladal som (a rumors to potvrdzovali), že niekedy vo februári by sa už aj mohol objaviť, tak som telefón napriek tejto absencii kúpil. Ak sa nemýlim, tethering nie je doteraz. Dosť riešené boli na fórach aj problémy s displayom po dotelefonovaní, ktorý ostal neaktívny a kým druhá strana nepoložila, s telefónom som nemohol nič robiť. Občas mi ten zázrak počas vytáčania zamrzol a musel som počkať, kým sa sám reštartuje, čo bolo niekedy aj pár minút a keď potrebujete volať, máte chuť ten telefón hodiť o zem a nie čakať. Opäť to vyriešil update, vydaný tak 4-5 mesiacov po začiatku predaja. To, že občas nový update priniesol ďalší bug ako problémy s podsvietením tlačítok či skákajúca hlasitosť zvonenia, to sú oproti vyššie spomínaným chybám drobnosti. Rovnako, aby sa chválená offline navigácia Nokia Maps, dala bez internetu aspoň spustiť (mapy sa našťastie posťahovať a používať offline dali, vyhľadanie trasy ale opäť vyžadovalo internet), na to sa tiež čakalo jak na spasenie. Čakal som, že po tom, ako Nokii a MS ušiel vlak, sa budú snažiť nielen spraviť poriadny telefón (cenovka 400 EUR a výstup na jack, resp. DA prevodník tak tragický, že telefón produkoval šum na pozadí a praskanie medzi skladbami tak výrazne, že som telefón ako prehrávač prestal úplne používať), ale ho aj vyladiť a snažiť sa opravovať chyby čo najskôr. Bohužiaľ, z tejto strany ma Nokia sklamala na celej čiare a čakať mesiace na opravy kritických chýb nebudem. V článku boli spomenuté nedokonalosti WP7.5 – mňa konkrétne najviac vytáčala nemožnosť zablokovať automatické rotovanie displaya, absencia tlačítok dopredu a späť v prehliadači, percentuálne znázornenie stavu batérie len v nastaveniach atď. Inak to bol ale telefón dobrý, rýchly, no s takýmto prístupom si ho môžu v Nokii nechať.

    0
    0
  8. @Peter, to moze napisat len clovek, ktory ten telefon nikdy nemal v ruke. je tom moj takmer sestdesiaty telefon, pricom posledny bol iPhone 4S a mozem ti povedat, ze je to velmi dobry kusok. WP7 je zaujimavy software, ktory je pekne rychly, prehladny a narozdiel od blbeho Androidu nepotrebuje prehnane hardwarove naroky, ktore pozieraju akurat tak bateriu. moje hodnotenie 9/10 :)

    0
    0
  9. Som jediny komu pripomina iPod Nano vo vacsej podobe? BOcne hrany rovnako zaoblene vrchna a spodna ostro zrezane. Display s ciernym oramovanim v rohoch zaobleny.

    0
    0
  10. Ako je to so syncom v OSX ? Kontakty, bookmarky, kalendar, audio a video? Ako je to s prehravanim videa v mac formatoch – mov, mp4? Co embednute titulky, bedia slovencinu a azbuku? To iste id3 tagy – diakritika, utf8 funguju? Treba specialny soft na sync ?

    0
    0
  11. Osobne som dlhorocny Applista a iPhonista, doma bezime len na Macoch a Lumiu (sice 710) som si kupil.

    super.

    fakt podarene a WP7 ma velky potencial a zatial ma bavi omnoho vic ako uz okukany iOS.

    Filip: je velmi jednoducha app na Mac, oficialna, ktora ti syncuje WP7 s iTunes library :) kontakty som riesil ja osobne cez google contacts, nakolko ich aktivne vyuzivam, ale ostatne by nemal byt problem s Address Bookom, nakolko aj v Google Contacts mam export prave z Address Booku :)

    0
    0
  12. Vedel by som vyrozpravat cely pribeh preco switchol som z iP4 na prave Lumiu 800,ale v skratkosti poviem ze som tuzil vyskusat nieco nove.

    Nie je to “kompletna” nahrada za iPhone a specializovane apps co som tam mal, ale zatial som sa nestretol s nejakym zavaznym dovodom preco by som mal dovod sa vratit k iOS.

    @Filip, ak mas kalendar/kontakty na Google accounte, si zahojeny a lahko sa to exportuje, ale pri Apple databaze, sync kontaktov,kalendarov bol asi najvacsi zadrhel ktory som musel prekonat. Ak mas iOS a OSX, tak export kontaktov do Windows Live musis poriesit cez nejaky exporter MAC AdressBooku do .csv , ten nasledne importovat do google kontaktov a exportovat z google kontaktov na import to Windows Live.

    Ovsem, co som pouzil nejaky onicom CSV exporter z adressbooku (chyba Applu ze nepodporuje normalne exportovanie kontaktov) , zhovadilo mi to diakritiku pri menach a doteraz som sa nechcel babrat s editaciou 300 kontaktov :D

    Mimo tohto velkeho import zadrhelu, syncuje sa mi WLive account (kontakty a kalendar) na webe s lumiou bezproblemovo.

    0
    0
  13. Kolko penazi ste dostali od MS za tuto “recenziu”? Na recenzie inych produktov, chodim na ine weby…sem chodim kvoli apple zariadeniam. Ale ak to takto chcete dalej zarabat peniaze…skuste nam to oznamit, aby sme si vas odobrali z webov, na ktore chodime denne. Lebo zaplatenych “recenzii” je vela aj inde…a teda dalsi web navyse nepotrebujeme. Je mi z toho zle…

    0
    0
  14. Aj ja mam lumiu 800 a som s nou velmi spokojny. Pouziva sa velmi intuitivne, je svizna a ma super kvalitu spracovania. Displej je skvely. Dokonca ani bateria neni taka zla ako sa hovori, len donho netreba tolko cumiet ako do telky. Je to predsa len telefon a a na to by mal primarne sluzit. + ako bonus na mac je ktomu podarena aplikacia wp7 connector ktora je velmi dobre spracoava a lahko sa pouziva.

    0
    0
  15. miro, keby si nebol zaujaty applom, zistis, ze marketplace je uz davno dostupny aj u nas, taktiez aj platene appky mozeme stahovat…omg

    Lokalizacia? Vsetci sa tu ohanate ako viete ang. jazyk, takze o com to je?
    Mobil je v cestine, slovencina bude…

    0
    0
  16. mam nokiu N8 a je to perfektny telefon… dokym nieco netreba robit so sw (este symbian belle). kaslat na aplikacie ako angry birds… ale dneska som si povedal, ze si ho preinstalujem, lebo ho pouzivam uz cez pol roka a zacinam citit spomalenie… momentalne su 4 hodiny rano a konecne dokoncujem. robim na tom uz cez 8 hodin.

    nokia suite tragedia. nefunguje tak ako ma, problemy. reinstalom sa mi vyskytli dalsie problemy, ako napr. chybajuca store app, ktora sa nedala ani manualne nainstalovat, alebo ze sa mi za pol hodinu vybije pol baterky… momentalne osm preinstaloval uz 4 krat a konecne to zacina vyzerat funkcne… drzte mi palce.

    mal som iPhone 3G, presiel som na N8 koli perfektnemu 12mpx fotaku, radio transmitteru a offline mapam, ktore su super — a koniec koncov aj cene (389 dolarov, neblokovany). plus ip mi liezol na nervi s jeho jednoduchostou, proste telefon pre debilov som si hovoril. A viete co?? moj dalsi telefon bude URCITE iPhone…

    0
    0
  17. neviem preco ta narazka na MeeGo hned v uvode. Mam N9 a je to velmi podareny otvoreny system, na ktorom keby sa pokracovalo malo by to ovela vacsi potencial ako WP. Rychlost, jednoduchost, intuitivnost, ten sposob praveho multitaskingu je nieco neuveritelne. Apps mozno nie je az tak vela, ale vsetky zakladne veci ma, a vacina sa dodatocne stiahnut casto FREE z Nokia Storu. Samozrejme ma nejake drobne detaily, ale tie by sa doriesili. Nevymenil by som.

    0
    0
  18. Sg: praveze nie som ! chcem prejst z iph4 k lumii. a ked tak uz VIETE mi niekto z vas povedat ( v nokii aupakr nevedeli ) ci sa da v 800 tovke zvacsovat font pisma na sms kach a emailoch. dik.

    0
    0
  19. Naozaj ma recenzent pocit ze 800 x 480 je an 3,7 palca malo.??? ja som mal toto rozlisenie na 4 palcovom LG O2X a nemal som pocit ze by to robilo problem pri citani cohokolvek.

    0
    0
  20. Netvrdil by som že N9 je neúspech a určite nie oproti Nokii Lumia, Nokia bez nejakého serióznejšieho marketingu predala viac telefónov N9 ako ostatných zariadení s WP spolu (čísla za 1Q2012 a 4Q2011, N710, 800, 900…).

    Fini si musia trieskať hlavu o gorilla glass…

    0
    0
  21. jeanpierre: jedna vec je rozlisenie 800×480, co je oproti iPhone 4/4S menej. Clovek ked si zvykne na tieto telefony a potom prejde na nizsie rozlisenie, tak mu to hned udrie do oci. Lumia 800 ma naviac pen-tile maticu, co trochu uberie na ostrosti drobneho pisma. Treba to vidiet.

    Ako tak pozeram, ze jedna celkom podarena recenzia WP 7 telefonu a hned je tu flame. Ja som siel do Lumie z iOS a zatial nelutujem. Ked vyjdu nejake novinky na iOS a novy prevratny iPhone (4S za taky nepovazujem), kludne sa vratim.

    0
    0
  22. ja som presiel z iPhonu na N8 pretoze ma iOS zacalo nudit. Lumiu dom drzal v ruke a pracoval som s nou a ten system sa mi pozdaval,svizny a pekne spracovany. N8 je skvela.

    0
    0
  23. ciao

    tak mam 800 lumiu a je to najlepsi tel aky som mal a to som zacal star track od motoroly cez nokia 8800 motorola razr n 75,N8 ,I phone, HTC,samsung galaxy s 2 a este asi 20 tel som nenapisal . system je velmi prehladny aktualizovat sa da bez problemov ked som to zvladol aj ja , aplikacie sa stahuju tak isto bez problemov .co mi vadi velkost fontu neviete mi niekto poradit ci sa to da zvacsit na sms .

    dakujem

    ayrton

    0
    0
  24. No Lumia a windosf fone je dobrá vec.Škoda ze chybe slovenčina,no nieje to problém použivat v CZ jaziku.Podla mna konečne normálny OS pre telefony.
    Android a Simbian kopec zbytočností uz v základe,kopec ikon na ktoré som asi ani nikdy neklikol.Iphone to sa do rady win,android,a simbian nemoze ani rátat.IOS hovorý zaseba,nie zlý OS ale funknkčne ako 3310 :).ako celé odhryznuté jablko.keby tie ifony nemai fotak tak naozaj ako 3310,koplikovené a mnoho krát aj neuspešne pripajanie do internetu cez wifi,nič jednoduché……..Android a Simbian aspon tu viedol a samozrejme aj vcelku dobre sarovanie s PC.Sklamal aj trochu win hlavne tým že sa nedajú priamo tahat foto a hudba do tel.Ale aj tak u mna windos vihral.Nakolko je jednoduchý,prehladný,rýchly množstvo dostupných aplikacii a hlavne bonus od nokie navigacia zadarmo……..Darmo Nokia a Windowsphon vedie(cena-kvalita,funkcie)

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť