Väčší displej na novom iPhone – iný pohľad

Posledné dni a týždne snáď žiadny IT web venujúci sa Apple neobišiel množiace sa správy o približne štvorpalcovej obrazovke nového iPhone (a možno tiež iPod Touch). Pred niekoľkými dňami sme sa tejto téme venovali aj u nás. Chcel by som tiež v krátkosti ponúknuť svoj pohľad na túto tému.

Jakub v článku na MacBlogu spomína správy o zmene rozmerov a pomeru strán obrazovky z rôznych zdrojov a dospieva k záveru, že množstvo indícií takúto zmenu skutočne naznačuje a ak sa Apple rozhodlo, že to bude lepšie, urobí to.

Naproti tomu zaznievajú hlasy, ktoré výborne ilustruje dobrý článok Michala Žďánského na Jablíčkář.cz. V stručnosti, tieto hlasy operujú argumentom fragmentácie rozmerov displejov, čomu by sa mal Apple chcieť vyhnúť, aby zjednodušil prácu vývojárom. Skutočne, doterajšie počínanie Cupertina (retina displej s presne dvojnásobným rozlíšením) dokazuje, že mu na predídení fragmentácie záleží.

Druhou časťou jeho argumentu je, že obrazovka s pomerom 16:9 by až na prehrávanie širokouhlých videí nepriniesla v podstate žiadne výhody oproti súčasnému stavu. Apple, ako je známe nemá vo zvyku meniť veci iba kvôli zmene samotnej.

Michal na podporu svojej úvahy vyberá niekoľko chybných predpovedí z minulosti, ako napríklad iPhone Nano, ktorý niektoré weby predpovedajú doslova každý rok. Z toho vyvodzuje, že netreba analytikom až tak veriť a radšej sa spoľahnúť na zdravý rozum a na to, čo o Apple vieme.

iPhone

Umelecká predstava MacRumors.

Náznakov je až príliš veľa

Osobne si však myslím, že tento prípad je trochu iný. Správ je tento krát až príliš veľa a prítomný je taktiež tlak zo strany používateľov a recenzentov, ktorí vidia, ako prinajmenšom na papieri je veľkosť displeja iPhone ďaleko za konkurenciou. Samozrejme, Apple sa nikdy o názory recenzentov nestaral. Samozrejme, viac nie je vždy lepšie a bezpochyby to platí aj o veľkosti displeja, ale minimálne je namieste aj tento rozmer veci spomenúť.

V minulosti by som bez rozmýšľania odmietol všetky dohady o väčšom iPhone, iPhone nano a podobne. Posledné týždne však zneistili aj mňa (a to nielen v prípade iPhone, ale aj iPadu). Ak by aj Apple displej zväčšil, podľa väčšiny doterajších správ by rozmer zariadenia zachoval. V podstate by sa teda zväčšila iba „úžitková plocha“ bez ďalších negatívnych dôsledkov na rozmery.

Áno, v minulosti bol Apple až prekvapujúco verný pôvodnej koncepcii iPhone. Nielen pokiaľ ide o obrazovku, ale aj konektory, ovládanie hlasitosti, reproduktory, tlačidlá, to všetko je dnes presne na tom istom mieste ako na prvom iPhone z roku 2007. Prečo teda Apple nezahrnul 4-palcový displej už do pôvodného iPhone? Dôvody mohli byť technické, ktoré sa medzičasom už podarilo vyriešiť. Alebo Apple skrátka zmenil názor. Je predsa celkom naivné myslieť si, že všetky iPhony budú vždy vyzerať rovnako.

iPhone

V zvislej polohe by na väčšej obrazovke bolo vidieť o niekoľko riadkov textu viac. V horizontálnej polohe by to naopak bolo ešte horšie ako teraz.

Apple sa nebude ohliadať na vývojárov

Ďalším argumentom je, že nový pomer obrazovky by znamenal komplikácie pre vývojárov. To je pravda a skutočnosť, že všetky doterajšie obrazovky iPhonov mali rovnaké rozmery a pomer strán, je bezpochyby pre vývojárov veľkou výhodou. Verím však, že ak sa Apple rozhodne obrazovku zmeniť, nebude sa na vývojárov ohliadať a tí, ktorí budú chcieť zostať „na palube“, sa tomu skrátka budú musieť prispôsobiť. Ohliada sa vari Apple na vývojárov, pokiaľ ide o chýbajúce platené aktualizácie, zákaz zapracovať do aplikácií iné platby, než cez iTunes, nemožnosť presne vedieť, kedy bude aplikácia zverejnená, hlúpe komentáre v recenziách, ktoré sa nedajú odstrániť a mnoho, mnoho iného?

Upraviť výšku aplikácie tak pritom bude v mnohých prípadoch pomerne jednoduché, keďže tá by sa mala dynamicky meniť už dnes. Keď je napríklad spustený hovor alebo nahrávanie zvuku a prepnete sa na plochu resp. do inej aplikácie, horný panel sa zväčší na dvojnásobnú hrúbku. Každá správne napísaná aplikácia by sa vtedy mala na výšku mierne zmenšiť. Takže v prípade väčšieho displeja by sa len rozšírila viac a opačným smerom.

Aj tak na tom niečo nesedí

Napriek tomu všetkému sa mi stále nezdá, že by to v Cupertine urobili. Už to tu zaznelo. Na čo by bol dobrý pomer 16:9? Marco Arment píše o troch dôvodoch, prečo by akýkoľvek výrobca telefónu chcel použiť väčší displej: Lepšie sa na ňom pozerajú fotky, vyzerá lepšie v obchode a je jednoduchšie pridať LTE^^1^^.

Keďže podľa väčšiny správ má mať iPhone aj s väčšou obrazovkou rovnaké fyzické rozmery, druhý a tretí problém sa týmto nerieši. Prvý taktiež nie. Skoro nikto nefotí v pomere 16:9. Niektoré veci by na takom displeji boli naopak výrazne horšie, najmä jeho používanie v horizontálnej polohe, kedy by klávesnica musela zaberať prakticky celú obrazovku alebo byť zvláštne zdeformovaná a weby by boli až priveľmi roztiahnuté, takže by z nich bolo vidieť iba úzky pás.

Mnohí sa domnievajú, že existuje dôvod, prečo mal už pôvodný iPhone práve 3,5-palcovú uhlopriečku a nie povedzme 3 alebo 4-palcovú. Známy grafik Dustin Curtis začiatkom októbra minulého roku publikoval na svojom blogu zaujímavé pozorovanie: Displej iPhone je práve taký veľký, že je možné s priemerne veľkým palcom dospelého človeka pohodlne dosiahnuť kamkoľvek na obrazovke bez prehmatávania alebo použitia druhej ruky (dosah palca je znázornený na obrázku). Menšie displeje sú zbytočne malé a s väčšími sa táto nesporná výhoda vytráca.

iPhone

Zelená farba znázorňuje, kam dočiahne palec dospelého človeka, keď drží telefón jednou rukou.

Nič nie je isté

Náznaky o 4-palcovom iPhone sú naozaj nezvyčajne presvedčivé. Na druhej strane, uvedené dôvody proti sú presvedčivé taktiež. Osobne sa skôr prikláňam k druhej možnosti. Neverím, že Apple predstaví iPhone s obrazovkou v pomere 16:9. Zdá sa mi to zbytočné. No ak sa to stane, nemyslím, že to bude taká pohroma, ako sa niektorí obávajú. Vývojári sa s tým vyrovnajú a my budeme mať o niekoľko riadkov textu navyše.

Foto: Dustin Curtis, MacRumors, GottaBe Mobile.

^^1^^ LTE sa vyznačuje vyššou energetickou náročnosťou a tiež väčšími rozmermi samotného LTE čipu. Zväčšená obrazovka oba problémy rieši, keďže na väčšiu plochu možno umiestniť ako čip, tak aj rozmernejšiu batériu. Viac napríklad tu.

komentárov
  1. Dustin Curtis sa myli. Prave 4″ displej akurat sadne do ruky a palcom sa da dotiahnut az na okraj pokial clovek nie je liliputan alebo 10 rocne dieta.

    0
    0
  2. za cias steveho by som povedal, ze sa rozmer menit nebude – ten clovek vedel presne ked nieco robil, ze preco je to tak. ale bojim sa, ze Tim bude smerovat firmu trosku inak a teda aj taketo zmeny pridu. mne osobne vacsi displej nechyba, ale ak by bol, tak sa nenahnevam :) uvidime…

    0
    0
  3. Podľa toho, ako to držíš. Keď ja držím iPhone v ruke prirodzene, tak to sedí úplne presne a to mám normálny, možno aj trochu veľký palec.

    0
    0
  4. Mně osobně se nelíbí onen vzrůstající trend velkých displejů u telefonů. Pokud snad chce člověk velký displej, koupí si tablet, ale telefon by měl mít zachovaný 3,5 až 4 – palcový displej. Snad se Apple nebude řídit dle konkurence a nevydá telefon obdobný Galaxy S III..

    0
    0
  5. hlavne nech ma novy iphone 12 mpx, a bolo by fajn aj 2x fhd video, vodeodolnost, lepsiu baterku, a hlinikovu zadnu stranu

    0
    0
  6. Hodil by sa aj integrovaný zapaľovač, holiaci strojček a  malý ventilátor na horúce letné dni ale vraj to bude až v 7čke.

    0
    0
  7. osobne som mal 3,7 palcovy Handroid, mam mensie ruky a robilo mi to docela problem, teraz na iOhone 4S s 3,5 je to nadhera, krasa presne akurat.

    0
    0
  8. osobne nesúhlasím s tým znázornením “kam dosiahne palec”, robil som s galaxy SII a môžem povedať, že som s palcom dočiahol, kde som chcel, mne osobne sa veľmi páči a veľmi vyhovuje veľkosť displeja práve na SII, kde je prezeranie webov lahoda, no zostávam verný svojmu 4S

    0
    0
  9. Nechápem, prečo všetci zabúdajú na jednu vec. Ako sa dá zväčšiť displej bez zväčšenia telefónu? Každého napadne zmena pomeru na 16:9.

    A čo tak jednoducho zmenšiť okraje? Ak vynecháme pár mm naľavo a napravo, v pohode sa dostaneme na 3,7″ – 4″ aj bez zmeny pomeru.

    Asi nikto nedrží telefón medzi palcom a ostatnými prstami za ľavý či pravý okraj. Tých pár mm, čo presahuje časť ruky cez okraj pri bežnom držaní sa dá vyriešiť jednoducho – softvérovo alebo hardvérovo (absenciou dotykovej vrstvy povedzme 2 mm od okraja. Veď aj macbooky vedia rozpoznať, že neklikám na trackpad, ale som naň položil dlaň. A ovládacie prvky nikdy nesiahajú až po okraj.

    Ja vidím cestu týmto spôsobom.

    0
    0
  10. 4″ displej ok.. ale aj keby ostal 3,5″ nevadii.. mne by sa viac pacilo keby sa minimalizovala vrchna a spodna cast iPhonu… aby bolo zpredu vidiet len displej minimalny okraj.. nad displejom len vyrez na sluchadlo.. a pod nim neaky “vynoveny” a kludne o cosi mensi homebutton.. ale tak to su moje osobne priania.. uvidime ako to Tim osefoval a co nam prinesie :)

    0
    0
  11. s tym palcom je to pekna blbost, autor zelenej zony ma asi prasacie tlste kratke prsty nehovoriac o palci… ja mam sg2 a v pohode ked ho mam v jednej ruke dosiahnem na opacny okrej a to mam palec este mierne zohnuty…

    aspon by si to mohol vyskusat u viacerych ludi predtym nez napise takuto blbost…

    0
    0
  12. mne momentálny displej vyhovuje a bohato stači, naopak ak by to hentak pretiahli už by sa mi to nepáčilo (ani dizajnovo, ani prakticky), takže dúfam, že aj tieto predpoklady sú ako väčšina ostatných doteraz :) takých už bolo, ako asi bude vyzerať iphone a ako by sa mohol zmeniť a Apple si to vždy urobilo po svojom a zatiaľ nič nepokazili :) veď dizajn môzu nejako jemne upraviť, ale dúfam, že ten pomer displeja ostane rovnaky :)

    0
    0
  13. Mohol by sa o nieco zvacsit display ale zase nie moc aby to nedopadlo ako u samsungu NOTE hrozne velky telefon, je to sice pekne mat velky display ale hrozne neprakticke to by som si kupil radsej tablet.

    0
    0
  14. ja by som bol za to keby by sa odrezali okraje a zmenšil celý iPhone => zväčšovanie je blbosť! A iPod touch tiež odrezať okraje a zmenžiť tým celý iPod => pod podmienkou že sa nezmení velkosť displeja => vývojári budú štastny => ludia budu šťastný => Apple bude šťastní :D

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť