Aplikácia Messages pre Mac nahradí iChat

V nadchádzajúcej verzii OS X bude jednou z hlavných noviniek aplikácia Messages. Je inšpirovaná službou iMessage a v systéme nahradí iChat. Od predstavenia 10.8 pre vývojárov je dostupná z apple.com. Prečo sa oplatí ju stiahnuť už teraz? Lebo oproti iChatu nemá žiadne výrazné rezervy, má nové komunikačné schopnosti a prijemnejšie prostredie.

Hlavným trhákom Messages je integrovaná služba iMessage z iOS. Prihlasuje sa k nej pomocou Apple ID a zaručuje symbiózu Macu a iOS zariadení pri komunikácii. Môžete začať chatovať na Macu, pokračovať na iPade alebo iPhone a história správ sa zachová. Do iMessage je možné prihlásiť aj viacero účtov: AIM, Jabber, Google Talk a Yahoo!, ale aj Facebook chat.

Do Messages pribudlo aj niekoľko menších vylepšení. Pri chatovaní s niekým cez Apple ID sa dá pomocou ikony FaceTime prepnúť priamo do FaceTime aplikácie a začať videochat. Želaním nejedného používateľa by určite bolo, keby do Messages bol nakoniec integrovaný aj FaceTime.

V Messages sa dajú posielať obrázky a ďalšie súbory (.pdf, .doc, etc.). Stačí ich potiahnuť ponad okno s konverzáciou a tie sa odošlú ako súčasť textu. Povolená veľkosť súboru je limitovaná niekde medzi 100 a 200 MB. Podporované dokonca aj animované .gif obrázky. Odošlú sa „zamrazene“ a po kliknutí na ne sa spustí animácia. Platí to aj pre iOS zariadenia.

Ak chcete, aby Messages automaticky odoslali informáciu o tom, že ste nejakú správu prečítali, stačí zaškrtnúť v detailoch o iMessage účte v Messages → Preferences → Accounts položku Send Read Receipts. Odosielateľovi sa to zobrazí pod danou správou.

V neposlednom rade je možné v Messages meniť vizáž komunikácie. Dajú sa zrušiť emotikony, vzhľad odoslaných správ atď.

Messages UI

Používateľské rozhranie Messages. Zdroj: apple.com.

Inštalovanie a odinštalovanie

Po stiahnutí a nainštalovaní Messages Beta treba reštartovať počítač. Ak sa na počítači nájdu iChat účty a kontakty, tak v Messages budú priravené na používanie. Aplikácia iChat sa automaticky odstráni. Osobne som s Messages Beta spokojný a nehodlám ich vymieňať späť za iChat. Dá sa to však spraviť veľmi jednoducho. Stačí vybrať menu Messages → Uninstall Messages Beta…, počkať kým Software Update urobí potrebné zmeny a reštartovať počítač.

Messages uninstall

Zatiaľ je to len betaverzia

Keďže oficiálne bude aplikácia Messages vypustená až v lete, spolu s OS X Mountain Lion, je ešte mnoho múch, ktoré musí vychytať: napríklad režim na celú obrazovku, občasné vypadávanie spojenia v Google Talk a iné.

Samotné Apple ID sa udržiava ako hlavný kontakt služby iMessage. Jednotlivé iOS zariadenia si však môžu posielať iMessage správy aj na telefónne čísla. Tie sa však nesynchronizujú s Mac aplikáciou Messages! V iOS treba nastaviť Apple ID (email) ako Caller ID pod Settings → Messages → iMessage. Odosielané správy tak budú označené ako „From: john@mrkvicka.sk“ namiesto „From: 0918123456“ a budú môcť byť synchronizované s Mac aplikáciou.

Oficiálna verzia už pravdepodobne pobeží len pod OS X Mountain Lion.

About Messages Beta

Ako pridať do Messages jednotlivé účty a kontakty

Natívne sa v Messages, rovnako ako v iChat, dá komunikovať cez AIM, Jabber, Google Talk a Yahoo!. Pridať si tieto účty môžete v menu Messages → Preferences → Accounts po klinutí na + v dolnej časti a vyplnení prihlasovacích údajov. Existujú spôsoby ako cez Jabber a AIM tunelovať ICQ, MSN alebo Facebook chat.

Messages účty

Pre pridanie Facebook chatu stačí vybrať Jabber účet s nasledujúcimi údajmi: Account Name je v tvare username@chat­.facebook.com a heslo je rovnaké ako na webe. Svoje username môžete zistiť na facebook.com/u­sername alebo v Account Settings/Nastavenia účtu na facebook.com.

Záver

Messages si nájde svoje miesto, keď nahradí iChat a možno časom aj FaceTime. S konkurenčnými Instant Messengermi pre Mac si však asi preteky nedá. Stále podporuje rovnako „málo“ komunikačných protokolov ako iChat a jej výzor sa nedá ľubovoľne meniť. Aplikácie ako Adium alebo Skype teda nevytlačí, pretože tie poskytujú jedinečné možnosti, ktoré Messages nenahradia. Adium umožňuje obrovskú modularitu a podporuje 20+ rôznych možností komunikácie a Skype má najväčšiu základnů používateľov na mnohých platformách.

Každopádne, Messages pre Mac budú správnym krokom vpred vrámci synchronizovaného používania počítačov, smratfónov a tabletov.

komentárov
  1. “messages.app” je fajn na iMessage ale pre ICQ skoro nepouzitelne – neustale mi pada tak isto ako jeho predchodca “ichat.app”… dakujem,nadalej ostavam verny adium :D

    0
    0
  2. mne sa nedari aktivovat imessage – stale sa mi to tvari, ze to nieco robi a pise inactive… Vie niekto kde by mohol byt problem? Dakujem

    0
    0
  3. Facebook mi funguje. Co ovšem iChat ztratil je online prezentace fotografií a videa. Také myslím, že nejdou konferenční hovory. Všechny videohovory totiž probíhají pomocí FaceTime a ten tyto věci neumožňuje. Také se mi nepovedlo sdílení obrazovky, které jsem na iChatu občas využíval. Myslím, že aplikace má ještědost bugů, a tak doufám, že tyto budou ve finální verzi odladěny.

    0
    0
  4. Vie niekto, ako s touto aplikaciou rozbiehať Meebo. Adium v pohode ale messages nejde (ani stary iChat nešiel). Malo by to byt jednoduché: Jabber , meebo.org:5222 … Ale nie je.

    0
    0
  5. ja som mal Facebook chat ešte v iChate a po nainštalovaní Messages mi to tam ostao a funguje to v pohode …ale ako som vyplňal údaje nepamätám ale nijak zložito

    0
    0
  6. tak s tym fb je to nakoniec tak, ze ak ho mam vypnuty na fb, tak sa messages nevie spojit so servrom. ked ho zapnem, tak ide aj v messages. v inych klientoch som ale taketo spravanie nevidel.

    0
    0
  7. Ahojte mam problem ze sa neviem prihasit ani na FaceTime ani na Ispravy .. pretoze mi vyhadzuje ze na servery sa nasla chyba a nevie ma prihlasit a pokusala som sa prihlasovat doma, na intraku, v kaviarni u Kamosov asi na 6 rozlicnych serveroch v inych mestach na Slovensku. Ked som bola v USA vseetko fungovalo ako malo… a vytvorila som si aj nove ID aby mi islo a nic nejde tak ak by mal niekto nejaku radu ako by som to spojaznila ? prosim ozvyte sa Dkaujem

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.
Gemini
pokračovanie článku

Kto prinesie vyspelú AI na iOS 18? Apple to nebude

Koncom minulého roka sa objavila správa, podľa ktorej Apple plánuje priniesť rozšírenú AI funkcionalitu na iPhone a ďalšie zariadenia. Výraznou premenou by si mala prejsť Siri, digitálna asistentka, ktorá už skôr zaostávala za konkurentmi, vo svete GPT je však ešte archaickejšia.