Patrick Zandl — Apple: cesta k mobilom

Úspech Apple a osobnosť Steva Jobsa je inšpiráciou pre mnohých potencionálnych knihopiscov. Tí sa väčšinou venujú histórii firmy alebo sa neúspešne pokúšajú vliezť do myšlienok jej zakladateľov. Nad obrovským množsvom podpriemerných diel vyčnievajú viaceré. Tie prvé, tie oficiálne alebo tie, čo odhaľujú niečo zo zákulisia na základe osobnej skúsenosti. Je tu aj kniha českého autora Patricka Zandla s názvom Apple: cesta k mobilom. Je výnimočná tým, že pokrýva len novodobú históriu a technické pozadie iPodu, iPhonu a iPadu.

Prídu si v nej na svoje milovníci technických detailov. Tí, čo majú široké povedomie o Apple v nej nájdu zaujímavosti, o ktorých ešte nepočuli. Kniha určite patrí do zbierky mnohých čitateľov MacBlogu a o tom, či si zaslúži miesto hneď pri oficiálnom životopise Steva Jobsa sú nasledujúce riadky.Autorom knihy je český novinár Patrick Zandl, ktorý sa už dlho venuje IT a telekomunikačnému priemyslu. Knihu o Apple dal dokopy s vedomím, že skáče do rieky nasýtenej veršami o Jobsovi a iZariadeniach. Nevzdal to však a začal písať o zrodení prvého iPodu. Podrobnejšie ako Isaascon a ďalší si vzal na mušku jeho predchodcov a prostredie v akom začal vznikať. Spomenul si na FireWire, iTunes a iTunes Store, iTunes prichádzajúci na Windows a postupne sa dostal k Darwinu a základom systému iOS. Prvá časť knihy je bohatá na podrobnosti, ktoré sú pod povrchom úspechu firmy Apple v mobilnom svete. Neskôr autor rozoberá hotový iPhone a jeho neobvyklosti, ktoré mnohých zaskočili. Bohaté prvé dve kapitoly vystrieda Zandlov článok z roku 2007, ktorý vyšiel pár dní po predstavení iPhonu. Celkom nudný opis zariadenia je zaujímavý možno len z pohľadu späť na rok 2007 a prvé dojmy ľudí, ktorí so zariadením ešte neprišli do kontaktu. Kapitola s názvom Intermezzo: Nokia je fínskou paralelou k príbehu o iPhone. Od prvotného odsúdenia a macherských rečí o dotykovom displeji až po zachraňovanie papierových kvalít modelom N95. Pozoruhodný je autorov prehľad o všetkých systémoch, ktoré mali telefóny Nokia za posledných 6 rokov. Dočítate sa o Symbiane a MeeGo, ale aj o začiatkoch Androidu. V polovici knihy sa Zandl vracia späť k Apple a rozpráva príbeh o iPhone. Postupne o “2G”, 3G, 3GS, 4 a 4S. Znova bohato na detaily, ale už menej aktuálne. Z textu je cítiť akoby bol písaný priebežne s tým ako jednotlivé telefóny pricházali na svetlo sveta. Robí síce dojem príbehu a čitateľ sa môže pohodlne vžiť do nedávnych rokov, ktorých bol svedkom. Môže si sám spomínať ako jednotlivé modely naberali na dokonalosti. Može mu však chýbať spätný pohľad na detaily s informáciami zo súčasnosti. Podobný príbeh je aj na konci knihy o iPade. Ako a za akých okolností vznikol, ako sa vyvíjal, ako uspel a čomu momentálne čelí.

Kniha určite nebude zaujímavá pre človeka s averziou k detailom a technickým skratkám. Už v prvých kapitolách autor na neho útočí s SCSI, ADB, Zip, .NET, IEEE1394, CF, DRAM, BSD, AFP, HFS, SPARC alebo FCC. Perfektne však popisuje práve súvis technológii, ktoré za nimi stoja. Nevenuje sa len firme Apple, ale aj ďalším konkurentom, inšpirátorom a imitátorom. Často pripomína, že Apple nevynašiel ani multimedálne prehrávače ani telefóny ani tablety. Vďaka predvídavosti a rozhodnosti lídra však na trh priniesol top produkty, ktoré zmenili svoju dobu. iPodu to trvalo niekoľko rokov, iPhonu už menej a iPadu len mesiace. Kniha je zaujímavá práve kvôli tomu, ako čitateľa vtiahne do deja a okolností za akých iOS zariadenia vznikli. Medzi kapitolami sa prechádza plynule a celá kniha sa dá prečítať na jeden dych.

Čo je horšie, v niektorých veciach je autor nepekne subjektívny. Často používa masovú dezilúziu, že konanie Apple je konaním Steva Jobsa. Možno to je literárne príjemné, ale pravde sa priečia vety, kde “Steve akvizoval firmy“ alebo “zostrojil iPad”. Treba však pripomenúť, že z Jobsa nerobí žiadneho boha a nevychvaľuje ho, ako to zvykne väčšina kníh o Apple. Kniha sa zaujímavo venuje aj vzťahom Androidu s iOS a Apple s firmami Adobe, Google alebo Samsung. V týchto však autor zvykne odôvodňovať konanie nepriateľstvom. Napríklad Apple a Steve mali byť v “kauze Flash” inšpirovaní odmietavým postojom Adobe v začiatkoch Mac OS X. O tom sa dá silno zapochybovať.

Na záver dodám, že knihe sa dajú vytknúť viaceré názory autora, ale práve tie ju robia aj bohatšou. Niekedy som mal pocit, že kusy textu, ktoré Zandl vytiahol zo svojich starých článkov, boli príliš veľké. Apple: cesta k mobilom však určite patrí medzi tie podarené kúsky o Apple a spolu s nedávno vydanými knihami od Isaacsona alebo Lashinskeho prinesie (takmer) každému čitateľovi niečo zaujímavého.

Technické detaily

Knihu Apple: cesta k mobilom vydalo vydavateľstvo Mladá Fronta v júli 2012 a môžete si ju zadovážiť vytlačenú alebo elektronicky. Má 272 strán a neobsahuje obsah. Ten môžete nájsť na autorovom webe zandl.cz. Celkom pomôže pri orientácií v knihe.

Sám autor odkazuje na dva české eshopy, kde knihu ponúkajú. Kosmas ju má za 195 Kč a NeoLuxor za 206 Kč. Elektronicky je dostupná za 135 Kč z palmknihy.cz alebo ereading.cz. Onedlho má prísť aj na iBookstore. Ukážku si môžete prečítať na kosmas.cz, posterous.com alebo na jablickar.cz.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.