Nový iPad – ako ho kúpiť bez stresu a čakania? (Skúsenosti z Nemecka)

V piatok, 16. marca, sa v prvých desiatich krajinách sveta spustil predaj iPadu tretej generácie. Ako zvyčajne, medzi fanúšikmi to vyvolalo ošiaľ, a tak ste už o niekoľko dní skôr mohli vidieť pred Apple Stores ľudí čakať na svoj iPad. Kedysi to bol jav typický pre USA, no dnes to už nie je nič nezvyčajné ani v Európe. Najbližšou krajinou k nám, kam sa iPad dostal v prvej vlne, bolo Nemecko. Aj tam sa napríklad v Mníchove utáborili fanúšikovia už s niekoľkodňovým predstihom. iPad má však oproti iPhonu jednu veľkú výhodu, vďaka ktorej sa podobnému čakaniu môžete ľahko vyhnúť a ušetriť čas, nervy a často aj peniaze.

Toto dokáže robiť Apple s ľuďmi rok čo rok. Zdroj: Flickr/iFun.de

iPad sa totiž predáva nielen v Apple Stores a u mobilných operátorov, ale aj v bežných sieťach obchodov s elektronikou ako napríklad Nay či alza.cz, prípadne v Nemecku MediaMarkt alebo Saturn. Ako už tušíte, dlhé rady sa zvyknú formovať pred oficiálnymi Apple obchodmi, prípadne u nás pred oficiálnymi Apple predajcami, nie pred týmito reťazcami. Miesta v rade pred Apple Store sa v USA často predávajú za stovky či tisíce dolárov, ktoré sú niektorí ochotní zaplatiť za to, že v piatok prídu a budú medzi prvými majiteľmi, to isté platí aj o cenách iPadov na eBayi, kde v prípade ich nedostatku vysoko prevyšujú kúpnu cenu.

Ako ste si mohli všimnúť, ak sledujete naše Facebook stránky, aj my sme sa rozhodli zabezpečiť si iPad tretej generácie, aby sme vám mohli priniesť aktuálne informácie a prvé skúsenosti z jeho používania. Samozrejme, ako zvyčajne, aj teraz od nás môžete očakávať kvalitnú podrobnú recenziu.

Rozhodli sme sa ho kúpiť v Nemecku, avšak práve kvôli správam o ľuďoch čakajúcich pred Apple obchodmi už s dlhým predstihom sme mali obavy, či sa nám to podarí. Vzhľadom k okolnostiam sme nemohli čakať už od skorého rána, kedy sa iPad začal predávať (8:00), a tak neboli naše vyhliadky optimistické. Pred drážďanským Apple Store stáli stovky ľudí už niekoľko hodín pred ôsmou a o pár hodín neskôr sa začali na fórach objavovať správy fanúšikov, ktorí hlásili postupne vypredané najprv jednotlivé modely a neskôr celkovo nový iPad.

Využili sme však práve to, že sa iPad predáva aj v bežných obchodoch s elektronikou. Zrejme o tom nevedia všetci, keďže rady pred nimi boli skôr výnimkou. Aj keď ani tieto obchody neboli ochotné nový iPad rezervovať, objavila sa svetlá výnimka, kde nám boli ochotní rezervovať presný model, o ktorý sme mali záujem. Vďaka rezervácii sme o pol siedmej večer v piatok dorazili do nákupného centra v Drážďanoch a bez akýchkoľvek problémov (až na nemožnosť platiť kartou) sme už o pár minút vychádzali z obchodu s iPadom v rukách. V obchode neboli ani davy ľudí a zrejme ešte mali aj nejaké kusy navyše. Podobnú skúsenosť sme mali minulý rok s iPadom 2, ktorý sme kúpili zhodou okolností v rovnakej sieti obchodov s elektronikou, avšak v pobočke v Budapešti.

Na rozdiel od iPadu 2, ktorý si cestu k nám razil dva mesiace, sa k nám iPad tretej generácie dostáva s len týždňovým oneskorením oproti prvým krajinám. Zásoby by pritom mali byť dostatočné, avšak je možné predpokladať, že vo väčších mestách bude dopyt prevyšovať ponuku. Aj keď zatiaľ nevieme, v ktorých ďalších obchodoch budú iPad tretej generácie predávať, ak sa chcete vyhnúť „davovému ošiaľu“ a čakaniu v radoch, skúste sa najprv pozrieť do obchodov, kde záujem nebude tak veľký. Najjednoduchšie je si dopredu telefonicky overiť dostupnosť a prípadne poprosiť o rezerváciu na niekoľko hodín.

komentárov
  1. okolo nakupovania a vypredania ipadu sa siria zbytocne a nicim nepodlozene famy. Siel som s malou dusickou v sobotu do apple storu v Parizi. Myslel som si, potom, co som cital na nete o stanovani a nekonecnych radach, ze nehrozi, ze ho budu mat. Omyl, prisiel som a za 3 minuty som vychadzal s novym ipadom. Predavac potvrdil, ze tam bola v piatok niekolko hodinova rada, ale ze kusov maju dost (nepovedal kolko, vraj to nevie). Takze namiesto vytvarania zbytocnych historiek o nedostupnosti ipadu a hladani vselijakych strategii ako to kupit u maleho rpedajcu staci zvolit najmenej trnistu cestu – prist do apple storu a kupit ho tam. A ti, ktorych bavi stat v radach niekolko hodin, nech to kludne robia

    0
    0
  2. Stres? Cekani? Ja nekde nedavno cetl, ze je to pry strasna zabava a zazitek, jet treba nekolik set km k nejblizsimu storu, tvrdnout ve fronte, delat mexicke vlny, dokonce i kavicku a sladke rohlicky pry dostanete! Tak jaky najednou stres :-D … No jinak k veci, v CZ i SK to bude jako s dvojkou, kdo jej bude chtit v patek, staci zajit i kolem poledne do Datartu/Nay a neodejde s prazdnou. A souhlas s alzheimer, aneb nic neni tak horke jak se uvari (resp. jak se vari soustavne na webech).

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť