iPad 3 – čo všetko môžeme očakávať

Vydanie nového iPadu sa blíži a tak je opäť čas na článok sumarizujúci všetko, čo doteraz vieme o zariadení, ktoré nám Apple 7. marca predstaví.

Skúsime okrem toho dať veci aj do širších súvislostí a vyvodiť informácie, ktoré nie sú na prvý pohľad jasné. Článok si teda pokojne poznačte, aby ste sa k nemu mohli neskôr vrátiť a posúdiť, v čom sme trafili do čierneho, a v čom sme špekulovali až príliš.

Displej

Kvalita informácií o nadchádzajúcich Apple produktoch je aj vzhľadom na popularitu tejto značky prinajmenšom sporná. Napriek tomu sa ale na základe istých pravidelností dá povedať, že kvalita predpovedí stúpa s blížiacim sa dátumom uvedenia produktu, ako aj s frekvenciou, s akou sa daná informácia opakuje.

Dohady o retina displeji sa začali objavovať už pred uvedením iPadu 2. Prvé z nich vychádzali z nájdených grafík vo vyššom rozlíšení v niektorých pracovných verziách systému iOS. Bolo teda isté, že už vtedy Apple toto rozlíšenie testoval, aj keď nakoniec ho do finálneho produktu neumiestnil.

Na iPade 3 bude retina displej takmer naisto. Obrazovka bude mať dvojnásobný počet pixelov do výšky aj šírky, teda 2048×1536 obrazových bodov. Vyplýva to z analýz aj uniknutých náhradných dielov.

Procesor

Veľmi často sa opakuje informácia o novom procesore. Buď štvorjadrový A6 alebo dvojjadrový A5X. Podľa postupnosti (A4 v iPade 1, A5 v iPade 2) by mal teraz nasledovať procesor A6, ale možno Apple aktualizovanie procesorov spomalí a vyššia rada bude len každé dva roky. Názov a počet jadier ale nemení veľa na tom, že nový procesor bude rozhodne oveľa silnejší.

iPad 2

iPad prvej a druhej generácie

Hlavne kvôli hrám, keďže práve to je podľa prieskumov jedným z hlavných dôvodov kúpy iPadu u mnohých ľudí. Každý, kto hrával alebo hráva hry na PC vie, aký veľký vplyv na výkon má každá zmena rozlíšenia. Keďže iPad 3 rozlíšenie násobí štyrmi, Apple bude musieť dostať výkon na takú úroveň, aby aj v retina rozlíšení tablet plynulo zvládol hry typu Infinity Blade 2.

Dizajn, LTE, fotoaparát

Na internete už kolujú fotografie údajnej zadnej strany nového iPadu. Ak sú pravé, iPad bude vyzerať takmer rovnako, ako iPad 2 a bude mierne (1 až 1,5 mm) hrubší. John Gruber blogujúci na Daringfireball­.net, ktorý sa zvyčajne nevyjadruje o správach ako o potvrdených, ak nemá informácie zvnútra, tiež potvrdil, že iPad 3 by mal vyzerať takmer rovnako, ako jeho posledný predchodca. Možno budú dokonca pasovať aj Smart Covers z predošlej verzie.

Okrem toho sa ešte občas hovorí o podpore LTE sietí, ktoré by firma mohla pridať, ak sa jej podarí dosiahnuť nižšiu energetickú náročnosť čipov. Na Slovensku je táto vybavenosť nepodstatná, keďže LTE sieťami nedisponuje zatiaľ žiaden operátor.

Hovorí sa aj o lepšom fotoaparáte. Očakávať možno 1080p video, ale nemyslíme si, že bude použitá optika z iPhonu 4S, pretože je príliš hrubá. Tá by mohla byť použitá iba v prípade, že by iPad podrástol na viac ako deväť milimetrov. Teraz je hrubý 8,8 milimetra.

Batéria, váha

Toľko k tomu, o čom sa hovorí najviac a čo môžme takmer s istotou očakávať (možno až na posledné dve veci). Je zjavné, že displej – takmer určite –ISP– IPS – s takým veľkým rozlíšením a tiež prípadný LTE čip budú energeticky náročnejšie. Ak teda nezníži spotrebu procesor, iPad 3 bude potrebovať väčšiu batériu. V minulosti sa objavili správy o údajnej dlhšej výdrži nového iPadu. Ak by to aj nebola pravda, minimálne si daný zdroj mohol mylne vysvetľovať väčšiu kapacitu batérie.

iPad 2

iPad 2

Ak bude retina displej podobný tomu v iPhone, bude tenší ako jeho predchodca. Už skôr som písal, že väčšia hrúbka zariadenia by znamenala viac priestoru pre väčšiu batériu. A väčšia batéria znamená mierne väčšiu hmotnosť. Ak bol teda iPad 2 ľahší a tenší, iPad 3 bude pravdepodobne mierne hrubší a ťažší.

Menší tablet

Každý rok prenikajú do médií správy o menšom iPade. Steve Jobs sa predvlani o sedempalcových tabletoch nevyjadril veľmi lichotivo:

~~Sedempalcové tablety sú príliš veľké na to, aby súperili so smartfónmi a príliš malé na to, aby súperili s iPadom. To je jedným z dôvodov, prečo sú súčasné sedempalcové tablety DOA – dead on arrival.~~

Len nedávno sa objavila správa o tom, že Apple možno testuje osempalcovú verziu iPadu. Apple toho skutočne testuje veľa, ale len nepatrná časť sa nakoniec dostane do predaja (čo je presný opak Samsungu a ďalších značiek, ktoré dávajú na trh všetko a potom sledujú, čo sa predáva).

V praxi by ale osempalcový iPad priniesol priveľa problémov. Odhliadnuc od toho, že na výšku by bolo už v podstate nemožné čítať bez priblíženia väčšinu webov, bol by problém aj s aplikáciami, ktoré sú prispôsobené na terajší desaťpalcový iPad.

Iba nedávno Apple predstavil iBooks učebnice. Tie majú, keď je iPad naležato, fixný dizajn, kde sa nedá meniť font ani veľkosť písma. Na menších iPadoch by mohlo byť mnoho kníh v takej podobe nečitateľných. Fixný dizajn má aj celý rad iPad časopisov a rôznych aplikácií. Ak teda chcete tablet s menšou uhlopriečkou, radšej sa skúste popozerať po konkurencii.

iPad 2

iPad prvej a druhej generácie

Lacnejší iPad

Menší iPad je nepravdepodobný. Je ale pravdepodobné, že Apple bude ponúkať lacnejší tablet. Po vzore iPhonu by to mohla byť základná verzia starej generácie – iPadu 2.

Výrobné linky sú už zabehnuté a výrobné náklady sa po roku určite znížili. Tablet Amazon Kindle Fire je naviac slušnou konkurenciou, takže Apple tento krok takmer určite zvažuje. Pravdepodobne to bude len jeden model – buď 16 GB alebo dokonca 8 GB. Cena bude zrejme 399 USD, menej pravdepodobných je 299 USD. Lacnejší tablet bude chcieť kalifornská firma ponúknuť zrejme v súvislosti s novými učebnicami pre iPad, minimálne ako špeciálnu ponuku pre školy.

Microsoft Office

Na poslednú vec by som nestavil, ale je to určite celkom zaujímavá teória. The Daily pred niekoľkými dňami informovalo, že Microsoft dokončuje prípravu balíka Office pre iPad (konkrétne Word, Excel a PowerPoint) a uvedie ho o niekoľko dní. Microsoft však krátko na to celú vec poprel, na čo novinár The Daily odmietol dementi Microsoftu a na Twitteri napísal, že im aplikáciu predviedol zamestnanec Microsoftu. Softvérová firma nakoniec na Twitter napísala, že všetko sa vyjasní v „nadchádzajúcich týždňoch“.

iPad 2

iPad 2

No a tá teória je: Čo ak Microsoft plánuje uvedenie Office exkluzívne pre iOS (aspoň do príchodu Windows 8)? Taký krok by zasadil Androidu veľkú ranu. Keďže Microsoft plánuje vstup na trh tabletov, nepriateľ jeho nepriateľa sa stáva jeho priateľom. A vzhľadom na rozšírenosť iPadu Microsoft túto platformu nemôže donekonečna ignorovať.

Taká vec by bola hodná oznámenia na pódiu počas predstavovania nového tabletu. Apple takto nové aplikácie predstavil už viackrát. V roku 1998 na MacWorld Expo bol dokonca rovnakým spôsobom predstavený Microsoft Office 98 Macintosh Edition. Na keynote vedenej Stevom Jobsom sa vtedy objavil Bill Gates oznamujúc novinky od Microsoftu pre Apple (a investíciu 150 miliónov).

Toto je všetko, čo môžeme očakávať. Niečo je takmer isté, niečo menej pravdepodobné. Našťastie, už nemusíme čakať dlho a všetko sa dozvieme s istou platnosťou.

Foto: I – Celebes, MacBlog

komentárov
  1. patrim medzi nadsenych cakatelov na iPad 3. ocakavam aj zvysenie rozlisenia kvoli citaniu, no prechod hned na 2048×1536 sa mi zda byt trocha sialeny. ale dobre tak, pokial sa im podari dobre zapracovat zobrazovanie webstranok na takomto rozliseni.

    0
    0
  2. Asi tak :), aj mne sa jednotka zozadu viac páči, ale mimichodom máte tam chybu, je to IPS ( In-plane switching) a nie ISP ;)

    0
    0
  3. presne, ipad1 je zozadu ovela ovela krajsi ale celkom by som si ho vedel predstavit keby mal tvar ako iphone 4 aj povrch, ale to by bolo obrovske mnozstvo skrabancov vzadu

    0
    0
  4. presne tak iPad 1 je omnoho krajší ako iPad 2 tak dúfam že iPad 3 nebude vyzerať tak ako iPad 2, ale v každom prípade si ho kúpim ;) dizajnová zmena je len veľmi vítaným vylepšením :)

    0
    0
  5. Vykon v hrach? Vsetky existujuce hry vyuzivaju max 50% potencialu dvojky. Lepsie hry = vyssia cena. Kto z Vas je ochotny platit za iOS hru niekolko desiatok eur?
    Nikto, preto nas zahltia za vela nestojace freemium sracky, vid posledne pociny Gameloftu. Kto o ne stoji? Deti budu tiect radostou a my ostatni? Mozme si laby lizat..

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.