iPhone 4S minie dvojnásobok dát ako predchodca – ale nie kvôli Siri

The Washington Post pred istým časom publikoval správu, v ktorej tvrdil, že Siri spôsobuje na iPhone 4S dvojnásobnú spotrebu dát oproti jeho predchodcovi. The Washington Post píše:

~~Malé špinavé tajomstvo Siri je, že je doslova požiera internetové dáta. Je to digitálny ekvivalent Hummera H1 so spotrebou 38 litrov na sto kilometrov.~~

Ak si čitateľ aspoň zbežne pozrie štúdiu, na ktorú článok odkazuje, zistí, že sa v nej slovo Siri ani nespomína. Žiaľ ani to, že článok pochádza z renomovaného zdroja neznamená, že sa naň možno vždy spoľahnúť. iPhone 4S naozaj minie viac dát ako iPhone 4. Ale nie vďaka Siri.

Zdroj: Technorati Gadgets spotrebuje Siri dát sme na MacBlogu už rozoberali v novembri (odkazujúc na Ars Technicu):

~~Dáta potrebné na spracovanie hlasového povelu závisia od jeho komplexnosti. Pri jednoduchších stačilo aj 18 KB, no tie zložitejšie sa vyšplhali až na 187 KB. Vo výsledku však tieto dátové objemy príjemne prekvapili. Ani keď budete Siri využívať skutočne intenzívne, nemali by sa spotrebované dáta vyšplhať vyššie ako na 20 až 30 MB mesačne.~~

Aj bez konkrétnych čísel ale postačí jednoduchá matematika. Ako by mohlo Siri reagovať takmer okamžite, ak by prenášalo tam a späť megabajty dát?

Používatelia iPhone 4S míňajú dvakrát toľko dát ako používatelia iPhone 4, to je fakt. Siri ale nie je na vine. Čo teda? Marco Arment, blogér a tvorca programu Instapaper, to odôvodňuje fotoaparátom s väčším rozlíšením.

John Gruber to skôr vidí v tom, že nové modely iPhone si krátko po uvedení kupujú hlavne ľudia, ktorí ich využívajú viac a teda spotrebujú viac dát, ako priemerný používateľ. Preto by podobné výsledky štúdia podľa neho priniesla aj pár mesiacov po uvedení iPhone 4.

Také vysvetlenie dáva zmysel. Ak sa ešte raz pozrieme na danú štúdiu, tak napríklad používatelia HTC Desire S (ktorý ani Siri nemá) prenesú v priemere ešte viac dát ako tí s iPhone 4S.

Žiaľ nie vždy sa v novinárskej praxi kladie dôraz na overovanie informácií a tak sa správa z The Washington Post rozšírila aj ku nám. Článok o dvojnásobnej spotrebe kvôli Siri sa objavil napríklad aj u našich kolegov na iPhonemania.cz.

Nezostáva, než zopakovať, že aj keď je informácia publikovaná na uznávanom webe, neznamená to ešte, že sa jej dá bezvýhradne veriť. Nad správami sa treba vždy zamyslieť a preveriť si ich.

komentárov
  1. Aj ja mam viac prenesenych dat, ale viem presne koli comu, a to je rychlejsia 3G siet, mam Telekom a realne mam aj 9 mega, podla Speedtest.net appky.
    Stranky mam nacitane bleskovo, tak sa lahko pominaju data…

    0
    0
  2. Ja spotrebu ani nepozerám a ani na 3GS-ku som kedysi nepozeral. Predsa len najmenší paušál čo viem, je 1GB a to mi na mesiac v pohode stačí a miniem tak maximálne 500MB. Len jedine raz čo som skúšal často sťahovať videá z YouTube tak som sa došplhal až na 1,2 GB, ale to som schválne sťahoval skoro 10x denne, čo normálne človek ani nerobí ;)

    0
    0
  3. Musím potvrdiť, že som si chtiac/nechtiac musel navýšiť paušál. Po prvýkrát sa mi totiž stalo, že som prekročil predplatené dáta cez iPhone4s. A to som už mal iPhone 3g, 4, … ;-) pri nich som si v pohode vytačil. Používam rovnaké app +/-

    0
    0
  4. Sg.: tak v blave nepochybujem ze mas aj 9 mega, ale pohyujem sa v roznych castach slovenska a nepocitujem ani zdaleka take ryclosti, dnes o 9:15 rano v kosiciach som nameral take 2 megabity … No nic moc …

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť