Ďalšie testy prehrievania iPadu

Merať prehrievanie iPadu je v posledných dňoch obľúbenou hrou na vedcov mnohých jeho majiteľov. Včera pribudli ďalšie tri testovania od Repair Labs, Tested Macworld ktoré však nepotvrdzujú alarmujúce zvýšenie teploty.

Podľa testov od Repair Labs dosiahol procesor v iPade tretej generácie maximálnu teplotu 36 °C. Jeho slabšiemu predchodcovi, iPadu 2, s procesorom A5 namerali najviac 27 °C. Tieto testy (narozdiel od tých predošlých) snímali teplotu samotných procesorov s odkrytými zadnými časťami zariadenia. Autori podotkli, že časť zvýšenia teploty môže spôsobovať aj to, že A5X je kovový, zakiaľ čo A5 keramický. Pravdou však je, že na teplotu vplýva oveľa väčšie množstvo faktorov, nielen prevedenie výpočetných jednotiek. Z testovania si môžete pozrieť aj video.

Ďalšie meranie teplôt iPadov zorganizoval portál Tested. Infračerveným teplomerom, namiereným na procesorovú časť zariadení, zmerali teplotu všetkých generácií iPadov a iPhonu 4S. Počas hrania Infinity Blade 2 zaznamenal nový iPad maximálnu teplotu necelý 28 °C, čo je výrazne nekorešpondujúce s meraniami tweakers.net alebo Conumer Reports. Tie sme spomenuli v utorňajšom článku. Ďalej nájdete kompletné výsledky testov Tested v °C.

Test iPad iPad 2 iPad 3. gen iPhone 4S
Vypnuté zariadenie (30 min.) 20 20,3 20,3 20
Nečinnosť, Home Screen (5 min.) 21,1 21,1 21,6 21,9
Prehliadanie webu (10 min.) 21,6 21,6 22,7 23
Fullscreen YouTube video (10 min.) 21,9 21,9 24,2 23,3
Hra Infinity Blade 2 (15 min.) 22,8 25,6 27,8 27,2

Infračervený teplomer použitý na predošlé merania. Zdroj: tested.com.

Podobným teplomerom ako Tested (vyššie) začali merať aj kolegovia z Macworld. Oba iPady vyťažili GLBenchmarkom (ako nedávno tweakers.net) a ich výsledky sa nachádzajú niekde medzi Tested a Consumer Report. Pri maximálnom zaťažení namerali niečo vyše 37 °C v najteplejšej čas­ti.

výsledky testovania Macworld

Macworld nameral najviac 99 °F, čo je 37,2 °C. Zdroj: macworld.com.

Záver

Na teplotu procesorov vplýva veľké množstvo faktorov. V prípade iPadu tretej generácie to je okrem klasického „podávania výkonu“ aj zvýšená záťaž displeja s obrovským rozlíšením. Ten poháňajú štyri jadrá custom-tailored čipu A5X. Ten síce je (narozdiel od predchodcu A5) celý kovový, ale to by nemalo výrazne ovplyvňovať teplotu zariadenia.

Nový iPad bol navrhnutý, aby spĺňal minimálne rovnako dlhú výdrž batérie a približnú hrúbku ako jeho predchodca. Ako vidno na obrázkoch rozobratého iPadu portálom iFixit, batéria zaberá väčšiu časť ako to bolo v iPade 2. Nový iPad má 42,5 W batériu, zakiaľ čo iPad 2 len 25 W. Všetka logika zariadenia je teda vtesnaná do menších priestorov, z ktorých sa nemusí teplo tak prirodzene rozkladať na celý zadný hliníkový kryt. Preto aj „nespokojní“ nálezcovia „prehrievania“ nového iPadu pocíťovali výraznejšiu teplotu na jednej strane iPadu.

Keďže 42,5 wattovú batériu treba nabíjať o niečo dlhšie, celé používanie zariadenia počas doby nabíjania je vystavené o niečo väčšej teplote. Len ťažko by neovplyvnila nabíjaná batéria teplotu okolitých súčiastok.

Nielen množstvo pixelov v displeji, veľká batéria a vyťaženejší procesor, ale aj pripojenie LTE a faktory, o ktorých už netreba ani špekulovať, vplývajú na celkovú teplotu zariadení. Ani jeden z testov iPadu 3. gen., spomínaných v tomto a predošlom článku, však nevykazoval nebezpečne vysoké teploty a väčšina majiteľov sa zhodla na tom, že nenachádza nepríjemné prehriatie, ale len mierne zvýšenú teplotou. Vo výnimočných prípadoch by to mohlo niekoho nútiť prechytiť iPad do inej polohy. V piatok o 10:00 vyložia aj slovenskí predajcovia na svoje pulty nové iPady. Šťastní (alebo nespokojní) majitelia potom môžu svoje dojmy zdeliť na MacBlog fóre alebo v diskusii.

komentárov
  1. Je to zajímavé, jak se názory liší, myslím, že v některých případěch půjde softwarově odladit, aby teplota byla nižší (třeba prohlížení v Safari). Na druhou stranu, nerozumím tomu, jak někdo si problému ani nevšimne a někdo píše, jak je to horké. Záleží asi i na konkrétním softu a jak je vyladěný pro Retina. Přeci jen i na Macu máme programy, které nemusí být graficky výkonné, ale dokážkou větráček pořádně roztočit, když jsem špatně optimalizované. Zajímal by mě test teploty za použití Apple softu, který by měl být napsaný dobře (třeba iPhoto nebo iMovie). Ale osobně si myslím, že jak se vývojáři budou s procesory seznamovat detailněji, teplota půjde dolů.
    + poznámka pod čarou. Ti co mají kryty i přes zadní stranu, tak si na teplo nestěžují skoro vůbec. Většinou je tu u lidí, co mají jen SMART cover.

    0
    0
  2. asi by sa nemalo hovorit o prehrievani, ale len o zahrievani na vyssiu teplotu. Prehrievanie je nieco uplne ine…

    0
    0
  3. Jenže kdyby napsali korektní a pravdivý výrok, tak by ty titulky nebyly tak bulvární a poutavé. Takže by bylo méně prokliků a méně vykázaných bodů pro inzertní agentury.

    0
    0
  4. novy procesor A5X je sice cely kovovy… tak mate na mysli zrejme heatspreader ktory pokryva povrch cipu…inak je procesor samozrejme nie celokovovy… stale sme zavisli na kremiku ci? :)

    0
    0
  5. “Oficiálne by mal nový iPad operovať pod 35 °C.”

    Vidím, že ani tento autor, rovnako ako mnoho iných, nechápe rozdiel medzi rozsahom pracovných teplôt a teplotou zariadenia samotného.

    Ten rozsah od mínus neviem koľko do plus 35 stupňov znamená, že pri týchto okolitých teplotách je zariadenie schopné pracovať. V žiadnom prípade to nijak nesúvisí priamo s teplotou zariadenia. Tá môže byť kľudne aj 50 stupňov.

    0
    0
  6. Mám iPhone 4S a tiež sa mi zdá nejaký… teplejší (na pravej strane), hlavne keď som na facebooku, resp na internete… + batéria mi vydrží 6 hodín :-(

    Ospravedlňujem sa, že to nie je k téme, aj keď… :-)

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť