Čo odhalila televízna reportáž o pracovných podmienkach vo Foxconne?

Ako sme vás informovali, Apple udelilo americkej televízii ABC právo na preskúmanie pracovných podmienok vo Foxconne, kde sa vyrábajú iPhony a iPady. Táto spoločnosť je najväčším svetovým výrobcom elektroniky a okrem Apple spolupracuje aj s väčšinou ďalších veľkých značiek. ABC priniesli reportáž z Foxconnu v relácii Nightline.

Zdroj: The New York Times

Napriek očakávaniam reportáž nepriniesla žiadne prevratné novinky. Zhrnula v podstate to, čo je známe. Veľkej medializácii boli v minulosti vystavené napríklad problémy so samovraždami zamestnancov. Aj keď niečo také netreba podceňovať, do úvahy treba brať aj situáciu v krajine. Ak porovnáme množstvo samovrážd vo Foxconne s čínskym priemerom, je na tom Foxconn stále lepšie.

Ako za každým výrobným pásom, aj tu je práca monotónna. Zamestnanci pracujú na dvanásť hodinové smeny s dvojhodinovou prestávkou na stravovanie. Je síce pravda, že sa zamestnanci sťažovali na stiesnené ubytovanie a nízky plat, no vždy, keď Foxconn ponúkne nové pracovné miesta, v radoch stoja tisíce ľudí. V ostatných pracovných príležitostiach to teda musí byť ešte horšie.

Zamestnanci majú možnosť byť ubytovaní za poplatok 17,50 USD, pričom v jednej izbe ich je 6 až 8. Zaplatiť si musia aj za jedlo pričom jeho cena sa pohybuje okolo 70 centov. Za hodinu práce zarobia 1,78 USD. Výrobu jedného iPhonu sprevádza 141 krokov a je v podstate ručná. Na vyrobenie iPadu je potrebných päť dní a počas nich prejde 325 rukami.

Nanešťastie, relácia je dostupná len v USA. K dispozícii je aspoň skrátená ukážka:

video platformvideo managementvideo solutionsvideo player

Situáciu vo Foxconne okrem ABC skúma aj Fair Labor Association, ktorá pracuje na svojej vlastnej správe o aktuálnej situácii a podmienkach pre zamestnancov. Aby toho nebolo málo, aj samotný Apple sa pustil do nezávislého auditu svojich výrobných partnerov.

komentárov
  1. nevidel som, ze by reportaze z fabrik, kde sa sije oblecenie, ktore vsetci nosime, mali takyto ohlas.

    ale myslim, ze ani najvernejsi fanusik fajky a troch slanin na teniskach by nepisal vety v style “ale inde to musi byt este horsie” a “vo foxconne je to aj tak lepsie ako v zbytku krajiny”

    :).
    Ved zacnime vyrabat elektroniku v Europe ci v USA,
    potom si kupime iphone za 2 -3 tisic dolarov a budeme spoko.

    Mastodontni konzumenti so socialnym citenim.

    0
    0
  2. Je absolutne scestne pisat kolko zarobia za hodinu, pretoze v cine kde je zamerne podhodnotena mena si za hodinovu mzdu kupi nieco uplne ine ako za tu istu mzdu niekde inde.

    0
    0
  3. nízka? ja zarobím 2,45€ na hodinu a aj tak v pomere cien u nás a v číne to vychádza ,že majú väčšiu kúpyschopnosť :) nehovoriac o tom ,že my sme na 12hodinovkách mali 1hod prestávku… a jedná sa o veľkú úspešnú firmu ,kt má fabriky po celom svete… akurát samovraždy tu nie sú alebo o nich nevieme, miesto priepustiek chcú aby si si bral dovolenku… :D bude o nás reportáž? :D

    0
    0
  4. Ale toto je proste dalsia velka jablko bomba… Najprv si treba uvedomit v cine je stale tvrdy komunizmus dalej Ich mena je daleko nizsia ako dolar takze oni su kupia mozno tolko co aj u nas clovek stojaci pri pase (a podla mna aj u nas su zamestnanci ktory robia stale 12hodinove smeny …a nakoniec Foxconn vyraba niekolko desiatok percent svetovej elektroniky tak preco sa niekto neobuje aj do inych znaciek ? A iny firmy textilneho priemyslu alebo tych vsemoznych hraciek mozno z 10 veci ktore vezmete bude 7 Made in China tak nechapem o co tu ide. Cina ma viac ako 2miliardy obyvatelov takze si predstavte kolko veci oni robia…

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.