Čím je OS X Mountain Lion výnimočný a oplatí sa upgrade?

Mnoho ľudí si myslelo, že Mac OS X Lion bude posledná verzia OS X pred jedenástkou. Vo štvrtok 16. 2. však odrazu niekoľko významných svetových webov a tiež stránka Apple.com zverejnili prvé informácie o novom prírastku do desiatkovej rady – Mountain Lion (horský lev).

OS X v10.8 zo svojho názvu vypúšťa slovo „Mac“. Zdroj: Engadget z dôvodov, prečo si toľko ľudí myslelo, že Lion bude posledný Mac OS X bolo aj to, že sa už Applu míňali šelmy, podľa ktorých svoje systémy v ostatnej dekáde nazýval. Lev, kráľ zvierat, by bol celkom zjavným symbolickým zavŕšením šelmovej rady.

No ale horský lev? Je to vôbec nejaký nový typ šelmy? Wikipédia hovorí, že je to vlastne jeden z názvov pre Pumu americkú. Takže on to vlastne ani nie je lev. Veď ale Pumu sme tu už mali. Puma bolo označenie pre Mac OS X v10.1, v poradí druhý OS X. Že by bol horský lev návrat ku koreňom? Alebo naznačuje rozšírenie a doplnenie Mac OS X Lion podobne, ako bol Snow Leopard zavŕšením zmien v Leopardovi?

Zdá sa, že názov nám veľa nepovie, tak sa pozrime na to, čo o OS X Mountain Lion (Apple odstránilo slovo „Mac“ z názvu, dokonca už nie je ani v menu „O tomto počítači“) písala hŕstka vyvolených, ktorým bol osobne prezentovaný asi pred týždňom. Tento text nemá za cieľ detailne popísať jednotlivé nové vlastnosti a funkcie, tomu sa budú podrobne venovať samostatné články na MacBlogu, skôr by som chcel poukázať na nové trendy, ktoré horský lev prináša a pokúsiť sa ich zasadiť do širšieho kontextu.

Zaujímavý je už spôsob, ktorý si Apple zvolil na predstavenie novej verzie OS. Doteraz Apple informoval o nových produktoch buď prostredníctvom Apple eventu resp. v minulosti vystúpením na niektorej zo známych IT konferencií, alebo oznamom na stránke, reklamami, ale bez priameho vystúpenia zamestnancov.

Tentokrát si Apple dalo zavolať niekoľko vybraných novinárov (a blogera) a každému z nich jednotlivo pripravili akúsi obdobu osobného mini Apple eventu, pri ktorom Phil Schiller, starší viceprezident Apple, ktorý zvyčajne na vystúpeniach prezentuje nové OS, odprezentoval novinky v horskom levovi. Na konci každý z novinárov dostal na skúšku MacBook Air s predinštalovanou vývojovou verziou. Ten mohli následne týždeň používať predtým, ako sa o celej veci dozvedela verejnosť a oni publikovali svoje recenzie.

Je to asi 7 mesiacov, od kedy vyšiel Mac OS X Lion. Jeho nasledovník má vyjsť toto leto. To znamená, že Apple sa rozhodol zmeniť cyklus vydávania nových OS z približne každých dvoch rokov na každý rok, čím ho zjednotil s cyklom vydávania iOS. O cene zástupcovia Apple mlčali. Vie sa len toľko, že bude k dispozícii opäť exkluzívne cez Mac App Store. Nemyslím si ale, že cena bude vyššia ako pri Mac OS X Lion. Už vtedy Apple dal najavo, že zisk z predaja operačných systémov preň nie je až taký zaujímavý.

Najväčšie zisky má Apple samozrejme z predaja hardvéru, preto napríklad všetky doterajšie aktualizácie iOS pre iPhone a iPad boli zdarma. Ich zmyslom bolo zlepšiť zážitok z používania zariadení Apple. Posledných päť rokov jeden štvrťrok za druhým rástol predaj Macov rýchlejšie ako predaj PC a hoci 70 % ziskov Apple pochádza z iOS zariadení, Apple to s Macmi rozhodne myslí vážne. Preto by som nebol až taký prekvapený, ak by OS X Mountain Lion Apple ponúklo hoci aj zadarmo.

Nové funkcie by sa dali rozdeliť do troch okruhov. Dôraz na iCloud, preberanie OS X aplikácií a bezpečnosť. iCloud bude ústredným prvkom nového OS. Po prvom zapnutí bude používateľ vyzvaný, aby zadal svoje Apple ID alebo sa zaregistroval. Jeho Apple ID sa následne automaticky vyplní v iTunes, Správach (Messages), App Store atď. Mountain Lion tak ide zreteľne v línii, ktorú opísal ešte Jobs v lete minulého roku – urobiť z iCloudu digitálne centrum, v ktorom budú všetky dôležité údaje a jednotlivé zariadenia sa cez neho budú navzájom synchronizovať.

Apple tým zároveň pokračuje v prekonávaní tradičného prístupu k správe súborov. Po synchronizovaní obrázkov cez Photo Stream Mountain Lion prináša (konečne) na Mac synchronizovanie dokumentov z Pages, Numbers a Keynote pre iOS. Hoci sa o tom toľko nehovorí, no kto si zrušil MobileMe zároveň prišiel o iDisk, čo bol jeden z najjednoduchších spôsobov, ako vymieňať dokumenty medzi Macom a iWorkom na iOS. Dokumenty budú odteraz synchronizované do knižnice dokumentov tak, ako v iOS, čím sa celkom obíde klasická adresárová štruktúra.

Mountain Lion získal od iOS niektoré nové aplikácie ako Poznámky alebo Správy a niektoré staré boli premenované, napríklad Address Book sa teraz volá Kontakty a iCal už je Kalendár. Postupné zjednotenie oboch OS sa však nekoná. OS X dovoľuje pracovať spôsobom, aký iOS neumožňuje (napríklad prepínanie aplikácií, výkon, operačná pamäť) a ide skôr o zjednocovanie v zmysle dizajnu a koncepčných riešení.

Keď Apple predstavil Mac App Store, mnohí sa pýtali, kedy Apple celkom zruší inštalovanie aplikácií mimo neho tak, ako na iOS. Tak skoro to asi nebude, keďže veľká časť kľúčových aplikácií a balíkov programov (jeden príklad za všetky je Adobe Creative Suite) sa v App Store nenachádza. S príchodom Mountain Lion však Apple zaviedol novú funkciu s názvom „Gatekeeper“.

Gatekeeper predstavuje systém, prostredníctvom ktorého môžu vývojári digitálne podpísať svoje aplikácie a ak by sa zistilo, že ide napríklad o malware, Apple ich môže zakázať. Tento digitálny podpis však zároveň obchádza všetky procedúry spojené so šírením aplikácii cez App Store a získať ho je tak pre vývojárov oveľa jednoduchšie. Predvolene je nový OS X nastavený tak, aby sa dali inštalovať iba aplikácie z App Store a tie, ktoré boli digitálne podpísané. Nastavenie sa dá ručne zmeniť a kontrolu buď vypnúť, alebo obmedziť výhradne na tie z App Store.

Zároveň Apple motivuje vývojárov, aby svoj softvér šírili exkluzívne cez App Store tým, že umožnil využívanie niektorých nových funkcií Mountain Lionu, konkrétne Centrum notifikácií a knižnicu dokumentov v iCloud, iba aplikáciám z App Store. Časom sa ukáže, či to bude dostatočná motivácia pre vývojárov, aby prestali ponúkať verzie svojich programov mimo neho.

Predstavená bola zatiaľ iba časť nových funkcií a do leta vraj Apple plánuje pridať mnohé ďalšie. Vôbec napríklad nebola reč o Siri, ktorú by mnohí v novom OS radi videli. Recenzenti sa zhodujú na tom, že OS X Mountain Lion bude, najmä vzhľadom na previazanosť s iCloud, pre väčšinou používateľov takmer nutnosťou. Ak Apple nebude s vývojom meškať, čo nie je veľmi pravdepodobné, všetko by sme sa mali dozvedieť už toto leto.

komentárov
  1. kedysi sme nadavali ako si win centralizuje vsetko pod seba a vsetko chce len pre seba… apple to zacina robit tiez…na rade je Linux… ;) (zakonity vyvoj biznisu)

    0
    0
  2. Ou ou ou. ”…preto napríklad všetky doterajšie aktualizácie iOS boli zdarma…” Nie je pravda pretoze prve upgrady iOS na iPod touch z verzie 1.x.x na 2.0 boli spoplatnene 10$. tusim ze aj upgrade na 3.0 ale to si uz nie som isty.

    0
    0
  3. mountain lion – horsky lev.
    Coca cola light – svetelna cocacola!

    kdepak soudruzi z Google Translate udelali chybu?

    (oh, ano. je to puma)

    0
    0
  4. @Lens No hej, to máš pravdu. Na iPod touch som nemyslel. Diky. Upgrade na 3.0 bol za USD 9,99 a po vydaní 3.1 to znížili na USD 4,95. To bola v histórii iOS narozdiel od OS X skôr výnimka. Každopádne všetky updaty na iPhone i iPad boli free.

    0
    0
  5. Lens: oficialne spoplatnene boli, kvoli danovym zakonom v USA. Faktom ale je, ze sa dali oficialne stiahnut aj z Apple serverov zdarma, len bolo treba poznat priamy link na subor s iOS :)

    Vela serverov (aj renomovanych) ich zverejnuje este tesne predtym, ako dostupny update vyhlasi iTunes. Samozrejme, teraz v dobe iOS 5 a OTA updatov to uz nema zmysel

    0
    0
  6. ano pamatam si to na iPod Touch som to aj platil 8EUR to bolo…to ze obcas zaplatime nejaku mensiu sumu za operacny je uplne v pohode ale casta aktualizacia OSX sa mi vobec nepozdava…
    a je to PUMA :D

    0
    0
  7. Už sa teším ako zase davy ludí budu frflať bo sotva si po roku zvyknu na Lion ta tu majú Mountain Lion :D
    A hento mi tam chýba toto tam nieje…..

    0
    0
  8. Tuto horsku pumu ci ako to nazyvaju som dnes stiahol, nainstaloval a skusil.
    Je to klasicky Lion, s par funkciami navyse a viacej odladeny.
    Asi sa zopakuje historia s 10.5 a potom 10.6

    0
    0
  9. Tiez z tej centralizacie nemam moc dobry pocit. Na jednej strane to naozaj zjednodusuje narabanie s iHrackami, ale na druhej mame stale vsetko menej a menej pod kontrolou.
    Dufam, ze sa z macov nestanu za chvilku necustomizovatelne zariadenia. Milujem ako to funguje teraz, mam easy rozhranie a vsetky vlastnosti unixu, plne pod kontrolou do detailu cez terminal.

    0
    0
  10. Ondro: no sak prave.. nevravim ze nie som za zjednodusovanie, ale takto pomaly uz nebudeme mat prehlad vobec o nicom..
    treba sa niekedy pytat za aku cenu, lebo takto sa z nas stanu vsade kontrolovane ovecky.

    0
    0
  11. Konecne Launchpad zacina plnit svoj ucel – pridali filter!
    Uz len nejako drobucko zlepsit jeho organizaciu a bude to prudko pouzitelne. Ale tie notifikacie mi pripadaju ako hlupost ak to bude takto na tvrdo na kraji ako je to teraz (Floating notifikacie od growl by mohli byt inspiraciou). Rovnako aj ta “nechutna” ikonka v hlavnom paneli v pravo hore, no brr a zavadzia…

    0
    0
  12. zabavne, prave som prisiel na to, ze v Lionovi NIE JE MOZNOST nastavit rychlost scrollovania cez GUI. Uplne genialne, Apple :D

    Mountain Lion zda sa vobec neriesi FullScreen a viac monitorov, ani otrasnu implementaciu Spaces a nemoznost priamo zobrazit VSETKY okna cez Expose (a teda obist Misonarsku polohu)

    0
    0
  13. a dalsia perlicka v Preview v Mountain Lion – v 10.6.8 a snad aj v Lione slo mat zobrazeny naraz Sidebar s nahladmi ala Contact Sheet (teda stranky vedla seba ako fotky v iPhoto) a k tomu priamo oznacenu stranu. A sla posuvnikom nastavit velkost nahladov.

    Ak potrebujete presuvat, pridavat a mazat strany v PDF, neocenitelna pomoc. Nuz, sudruhovia v Apple niekde spravili chybu. Teraz nejde ani to, ani ono.

    0
    0
  14. aha, takze moznost nastavenia scrollingu – Accessibility > Mouse & Trackpad > Trackpad Options.

    Skutocne „genialne“. Len akosi nechapem, co to ma spolocne s kriplsettings

    0
    0
  15. [irony] ale Jozef, veď ty si Apple fanatik, čo to tu píšeš, no rýchlo zmazať, kým to neuvidia nejakí tvoji obdivovatelia zo žive [/irony]

    pravda inak, myslím, že Apple by mal porozmýšľať nad Consumer a Profi OS, developerov stále potrebujú, navyše kedy inokedy investovať aj do projektov bez vidiny bezprostrednej ziskovosti než keď máš 100 mld USD na účte

    vypočítať to asi nepôjde, ale bez celkovej žičlivej vývojárskej atmosféry roky budovanej na Mac-u by bol zrejme aj úspech iOS polovičný…nehovoriac, že koľko aplikácií menších štúdií nemá na Windowse žiadnu konkurenciu

    0
    0
  16. @Jozef Remen: “Len akosi nechapem, co to ma spolocne s kriplsettings” – ze pokud to potrebujes zmenit, tak jsi kripl, protoze Apple prece vi, co je spravne :-D

    0
    0
  17. vcera (este nez som sa strasne na kamosovych narodkach opil) som zistil dalsiu perlicku v Mountain Lion.

    Stara finta s drag&drop suboru/foldra do Open/Save okna nefunguje. Kedysi to fungovalo tak, ze ste chceli otvorit/ulozit subor z aplikacie a do tohto okna ste hodili subor z Findera a umiestnenie Open/Save dialogu sa zmenilo na umiestnenie tohto suboru. Logicke, elegantne, ako sa dostat do ciela prave rozrobeneho projektu.

    V Mountain Lion takto nezmenite cestu Open/Save dialogu, ale presuniete subor z Findera do foldra, ktory je prave Open/Save aktivny. Totalna volovina. Ja predsa nepotrebujem v Save dialogu menit umiestnenie suborov z Findera… Toto snad opravia, pretoze by ma neskutocne nasr…

    0
    0
  18. Jozef R.: jestli opravdu nefunguje d&d v diaologovem okne, tak me taky nas*aly. A jestli to navic neco nekam moovuje, tak to dvojnasob…

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.