Apple pracuje na nástroji na odstránenie trójskeho koňa Flashback/Flashfake

Dve rýchlo za sebou vydané aktualizácie Javy od Apple okrem iného priniesli aj záplatu na bezpečnostnú dieru v systéme, vdaka ktorej mohol byť Mac nainfikovaný trójskym koňom Flashback. Škodlivý softvér Flashback/Flashfake sa bol vďaka chybe v Jave schopný sám nainštalovať na Mac. Okrem chyby v Jave však vyžaduje aj komunikáciu s počítačovými servermi autorov Flashbacku. Apple preto spolupracuje s internetovými poskytovateľmi vo svete kvôli ich zablokovaniu. Aby ste však mohli kľudne spávať s vedomím, že váš Mac nie je nainfikovaný a nepatrí k viac ako pol miliónu napadnutých Macov, Apple pracuje na vývoji nástroja, ktorý bude schopný rozoznať v systéme Flashback a v zápätí ho aj odstrániť. Pre nedočkavcov sú už k dispozícii riešenia tretích strán. Riešenie od Kaspersky Antivirus umožní skontrolovať systém podľa unikátneho hardvérového identifikátora vášho Macu cez špeciálne internetové stránky a v prípade potreby ponúkne aj možné riešenia.

Bol nainfikovaný aj váš Mac?

komentárov
  1. nie je to tak ze ste skor naleteli na phising a uspesne ho sirite? Minimalne ta domena http://flashbackcheck.com/ je registrovana cez anonymneho registratora https://www.domainsbyproxy.com/ (staci si pozriet ten web a ich heslo “Your identity is nobody’s business”. A nie je vam divne ze niekto zhromazduje hardwarove UID pocitaca za ucelom akoze antivirusovej kontroly? Viete kolko blbych ludi im tam to UUID da a budu potom zneuzite nakradnute macy?

    0
    0
  2. Zdravím,

    vopred sa ospravedlňujem za moju nevedomosť nakoľko nemám mac, ale plánujem si ho zakúpiť… ale jedno mi nedá… nebolo práveže jedno z najhlavnejších lákadiel na prechod k MAC OS X práve to, že tam nebývajú vírusy? Ako je potom možné, že pol milióna macov je nainfikovaných trójanom? Neviem či som to zle pochopil alebo čo… ale mohli by ste mi to prosím Vás niekto vysvetliť?

    Vopred ďakujem

    0
    0
  3. Mne ukazuje ze mam infikovany macbook… parada… co som si vsimol ze java blbne bolo ze na facebooku mi kazdy treti prispevok zobrazovalo reklamu na chudnutie a podobne sra#ky… po upgrade javi od apple mi to v safari prestalo robit ale v google chrome to robi furt… :/

    0
    0
  4. Matúš
    samozrejme aj na mac osx existuju virusy a malware vseobecne ale nie az v takej miere ako na windows
    najlepsia ochrana je vsak rozmyslat normalne, ani dobry antivirus nepomoze ked je pouzivatel blby
    pokial si chcel prejst na mac osx len koli tomu ze tam nie su virusy tak by si uz na existujucom pocitaci/notebooku mohol skusit nejaku linuxovu distribuciu (napr http://www.ubuntu.com ) , linux je znamy tym ze na neho tiez nie je vela virusov ale vdaci hlavne vdaka tomu ze normalny uzivatel nema nikdy adminske prava a nie je velmi rozsireny

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť