Apple oficiálne opúšťa pomenovanie Mac pre softvér

Už od sprístupnenia Mac OS X Lion verejnosti, ktoré sa odohralo minulé leto, bola zrejmá tendencia Applu opúšťať pomenovanie Mac OS X Lion a preferovať jednoducho OS X Lion. Mac bol v názvoch operačných systémov pre Macy už desať rokov, no OS X Lion ste bez prívlastku Mac mohli nájsť aj na oficiálnych stránkach či v Mac App Store. Celý názov Mac OS X Lion však zostával prítomný v tlačových správach a vo vlastnostiach systému.

Vľavo vidíte nový OS X Mountain Lion, vpravo „starý“ Mac OS X Lion. Zdroj: MacRumors.com

So sprístupnením OS X Mountain Lion pre vývojárov je však zrejmé, že Mac sa z označenia systému nadobro vytratí. Svedčí o tom názov, ktorý nájdete vo vlastnostiach systému „About This Mac“, ako máte možnosť vidieť na obrázkoch vyššie. Túto zmenu stránkam The Verge potvrdil aj samotný Apple. Preferovaným názvom je teda OS X Mountain Lion. Mac alebo Macintosh tak bude vlastný skôr hardvéru, nie softvéru.

komentárov
  1. mne sa nepáči ani názov OS X, radšej by som vybral názov Lion, Mountain Lion aj keď tým by ta oficiálnosť názvov odišla, preto by bolo lepšie Lion OS, či Mountain Lion OS

    0
    0
  2. Ktovie, či aj v HW nebude absencia “Mac”. Doteraz sme mali MacBook (White), MacBook Air, MacBook Pro. Teraz, keď Apple zjednotí dizajn MacBookov podľa modelov Air, ktovie či ich nepomenuje jednoducho iBook.

    0
    0
  3. Příští rok bude 10.9.. potom už 11.0.. tudíž OS XI :-) Takže neřeště OS X. Jsem zvědavej jak to vykoumají s označením tehdy :-)

    0
    0
  4. no a nebo to nebude mac os x protoze to nebude jen pro mac ale bude to os x i pro obycejny PC… a zacne valka apple rozesle vyrobcum specifikace co chce aby ten dotycnej pocitac (asi vyhradne booky, protoze do stolnich kramu uzivatele jeste lezou) ma obsahovat, a pokud to vyrobce akceptuje dostane licenci na pouziti os x…

    fuj :-/

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.