Prečo Windows 8 na ARM nebude iba METRO a prečo by mal byť

Microsoft nedávno zverejnil bližšie podrobnosti o tom, ako bude vyzerať Windows 8 na ARM. Zodpovedal tým mnoho otázok, ktoré si kládli používatelia, a ktoré boli predmetom viacerých diskusií, no zároveň otvoril nové, nemenej otázne témy.

Windows 8 na ARM. Zdroj: Tablets Planet príchodu iPadu bolo každému jasné, že Microsoft skôr či neskôr predstaví vlastné softvérové riešenie pre tablety s ARM architektúrou. Mal v podstate tri možnosti: Rozšíriť podporu svojho mobilného OS aj na tablety (cesta, ktorou sa vydal Apple a Google), vyvinúť nový, samostatný OS, alebo uviesť verziu svojho systému pre desktopy, ktorý by bol kompatibilný s ARM procesormi.

Microsoft na minuloročnom CES oznámil, že nová verzia Windows bude dostupná pre architektúry ARM aj x86/64 s cieľom rozšíriť Windows na ľahké a prenosné zariadenia ako tablety a smartbooky. Bolo ale zjavné, že to nebude iba obyčajný port na ARM. Klasické prostredie Windows – koncepčne takmer 40 rokov starý spôsob ovládania klávesnicou a myšou, nie je tou najlepšou voľbou pre dotykovo ovládané tablety, hoci sa už v minulosti takých na trhu objavilo viacero.

Na BUILD konferencii 13. septembra Microsoft predstavil METRO, nové grafické prostredie prispôsobené dotykovému ovládaniu, ktoré má byť súčasťou Windows 8. Gruber vtedy napísal úvahu o tom, že Windows by na ARM mohol mať iba METRO, klasické grafické prostredie by sa celkom vypustilo. Dávalo to zmysel. ARM procesory dnes nie sú zďaleka také výkonné, aby mohli robiť zlomok výpočtov x86/64 procesorov. Prostredie iOS a METRO s týmto počíta, no tradičný Windows či Mac OS X desktop nie.

Ešte v decembri minuléro roku jeho teória vyzerala celkom sľubne. Paul Thurrott, publicista, špecializujúci sa na Microsoft softvér, hovoril v relácii Windows Weekly o tom, že Microsoft prehodnocoval svoj pôvodný plán uviesť ARM Windows aj s klasickým desktopom a možno nakoniec bude jediné GUI METRO.

No nakoniec 9. februára 2012 Steven Sinofsky, prezident Windows sekcie v Microsofte, napísal na MSDN.com podrobný článok popisujúci, ako bude fungovať Windows 8 na ARM architektúre. V článku vysvetilil, že Windows na ARM bude mať METRO a zároveň aj klasický Windows desktop, presne ako x86/64 verzia s tým rozdielom, že na ARM nebude možné inštalovať žiadne desktopové aplikácie. Tie budú dostupné iba pre METRO cez Windows Store, obdobu App Store na iOS.

Tým sme sa dostali do poslednej verzie „Windows na ARM“ diskusie, ktorá na internete rieši problém toho, na čo je dobrý tradičný desktop, keď na ňom nebudú fungovať iné ako vstavané aplikácie. Medzi tie bude patriť súborový manažér Windows Explorer, prehliadač Internet Explorer (ktorý ale rovnako, ako IE pod METROm, nebude podporovať pluginy a teda ani flash) a Office 15, novú verziu kancelárskeho balíka MS Office.

Ed Bott prítomnosť Windows desktopu vysvetľuje práve potrebou výkonného súborového manažéra a možnosťami konfigurácie Internet Exploreru, ktoré jeho METRO verzia neponúka. Windows Explorer môže byť využitý napríklad na pripojenie externého úložiska a manipuláciu so súbormi. METRO takýto nástroj neponúka. Internet Explorer zasa umožňuje podrobné bezpečnostné nastavenia, správu záložiek, histórie, cookies atď. Radek Hulán, ktorý na jeho článok odkazoval na Twitteri, napísal, že podľa neho Microsoft preportoval Explorer, IE, a Office na ARM len preto, že nemal čas pripraviť ich METRO verzie. To by znamenalo, že Microsoft eventuálne desktop v niektorej z ďalších verzií plánuje vyradiť úplne.

Pochopiteľné by to bolo v prípade Office 15, ktorý mimochodom podľa všetkého bude Microsoft ponúkať na ARM Windowsoch zadarmo ako súčasť systému. Jeho prerábanie na METRO asi zaberie nejaký ten čas. Ale prečo by radšej Microsoft nepripravil rovno METRO verziu, hoci aj s miernym oneskorením, a nepredával ju cez Windows Store? A ak to plánuje do budúcna, čo bude potom robiť s ARM verziou pre desktop?

Pokým ale Office ešte ako tak dáva zmysel, už vôbec mi nejde do hlavy, prečo Microsoft rovno nepripraví METRO verzie zvyšných aplikácií. Pridať pár nastavení do Internet Explorera pre METRO predsa nemôže byť problém a napísať nový METRO Explorer tiež toľko času zabrať nemôže, zvlášť, keď tak ako tak musia pracovať na ich portovaní na ARM. Ak ich potom ešte budú prerábať na METRO, zbytočne s ich portovaním strácali čas nehovoriac o tom, že zbytočne strácali čas portovaním celého prostredia ako takého, ak ho potom proste vymažú.

Myšou a klávesnicou sa možno lepšie pracuje so súbormi, ale ako často to budú používatelia robiť? A vôbec, to si majú spustiť celkom iné grafické prostredie len na to, aby mohli skopírovať súbory z externého disku? Dáva to niekomu zmysel? Ono vôbec, práca so súbormi, kopírovanie súborov, vytváranie adresárov, toto všetko je spôsob interakcie s počítačom, ktorý má svoje roky a bolo by načase ho vystriedať niečím prirodzenejším.

Apple správne do iOS od prvej verzie nezahrnul žiadny súborový manažér. Jediné, s čím tak používateľ pracuje, je obsah (dokument, obrázok, skladba) a nie .jpg súbor, .docx a .mp3. Súbory sú pre nerdov. Je to zbytočná úroveň abstrakcie, ktorú pri patrične premyslenom OS netreba.

METRO je pokrokové a moderné používateľské prostredie ideálne na tablety. Windows desktop nie je zlý na desktopy a netbooky. Microsoft sa to ale snaží spojiť a priniesť jeden systém, ktorý bude môcť inštalovať na oba typy zariadení. Pokým však rozumiem, v čom môže byť výhoda oboch prostredí na x86/64 platforme (napr. netbook s dotykovým displejom, ktorý sa striedavo používa ako laptop a ako tablet), uniká mi akýkoľvek prínos desktopu na zariadeniach s ARM procesormi, pretože sa s nimi aj tak nebude dať na desktope pracovať spôsobom, akým sme zvyknutí.

Microsoft chce mať to najlepšie zo starého (Windows desktop), ako aj z nového (METRO) sveta, ibaže to sa nedá a nemôžem si pomôcť, ale mám pocit, že výsledný hybrid prinesie akurát viac zmätku než ktorýkoľvek variant samostatne.

V tejto chvíli mi dáva zmysel iba to, že by sa Microsoft chcel poistiť do budúcna, a ak by sa v krátkom čase objavili oveľa výkonnejšie ARM procesory, mohli by povoliť inštalovanie ARM kompatibilných desktopových aplikácií do patričnej verzie Windows. Ak by to tak aj bolo, vo výsledku by boli už štyri, navzájom nekompatibilné, typy programov pre Windows. ARM pre desktop, ARM pre METRO, x86/64 pre desktop a x86/64 pre METRO.

Ak k tomu Microsoft ponúkne tradične aspoň 6 rôznych edícií od Starter po Ultimate (samozrejme v samostatných verziách pre obe platformy), nie je sa veru veľmi na čo tešiť. Je to pritom veľká škoda, pretože METRO sa javí byť ako veľmi zaujímavé používateľské prostredie, ktoré nie len že nekopíruje iOS a ide svojou vlastnou cestou, ale pridáva aj niektoré zaujímavé riešenia, ktoré by som celkom rád videl aj v iOS.

komentárov
  1. Zevraj subory su pre nerdov. Tak tu autor zatal uplne mimo. Uz deti na zakladnej skole ucia, co je to adresar a subor. Styl iOS je pre hlupych Americanov, ktori tomu nerozumeju. :-)

    0
    0
  2. tak ono, prijde manager do prace, supne tablet do docku a moze robit tak ako doteraz – pisat prezentacie, zlozitejsie tabulky atd… to si v metre neviem predstavit ako by si vytvaral kontigencnu tabulku napojenu na db.

    0
    0
  3. Ze subory su pre nerdov? Majme taky pristup rovno ku vsetkemu a coskoro su z nas ovecky.

    Nevravim ze nie som za zjednodusovanie, ale niekedy sa treba pytat, za aku cenu? Uzivatel zachvilu nebude mat prehlad uz vobec o nicom…

    0
    0
  4. ja: “Uzivatel zachvilu nebude mat prehlad uz vobec o nicom…” , “coskoro su z nas ovecky”.

    OK na jednej strane mas pravdu, uzivatel by mal vediet o tom aky subor je naco ale ked si to vezmes kolko suborov pre fotky pozname ??? PNG, JPEG,BMP, … a mnoho inych. Preco by sme nemohli mat jeden subor resp. jeden “Priecinok” s nazvom Obrazky ??? CO ma je po tom, ze jednu fotku mam s koncovkou JPEG a druhu s koncovkou PNG? AK mi to ten “software” otvori tak v com je problem.

    0
    0
  5. Problém nastane, keď s jedným súborom pracujete vo viacerých aplikáciach. Ako sa to dá spraviť, keď má každá aplikácia súbory uložené samostatne?

    0
    0
  6. @Mario napríklad tak, že budú umožňovať vstup do databázy dokumentov iným aplikáciám, ako napr. obrázky na iOS, ku ktorým môžu aplikǎcie z App Store voĺne pristupovať a ak ich zmenia na formát, čo iOS splikácia Obrázky nepozná, uložia takéto súbory na novo u seba.

    0
    0
  7. Proste to doj….ali, mali upravit obycajny WP7 na tablety a bolo by, tak ako to urobil Apple a Google…
    Toto bude prepadak…celkom urcite…

    0
    0
  8. samozrejme, beznemu uzivatelovi to moze byt jedno – ved formaty sa skryvaju uz teraz ;) (nastastie sa to da vypnut)

    mne ide o princip uplneho skrytia nejakej suborovej hierarchie – to znamena ze budes pracovat uz cisto len s appkami.. a to uz nehovorim o cloude

    0
    0
  9. subory nie su naozaj pre nerdov a ak autor myslel system pracovania s adresarmi, je to jedina vec preco nechcem iPad. pracujem s projektami ktore obsahuju rozne typy suborov, nie “teraz s obrazkami potom s videami”. pracu s projektami apple s iCloudom a iOS uplne ignoruje a pritom by to nebolo take zlozite a proti filozofii keby sa na to islo kreativne, nie ignorantsky a iba v prospech konzumu obsahu, nie vytvarania

    na druhu stranu, microsoft na to ide presne svojou cestou zabit dobry napad prekomplikovanostou na ntu. netvrdim ze koncept “na ceste tablet, v praci desktop” nema buducnost, naopak. ma vzdialenu buducnost. pokial ARM nebudu aspon na urovni sucasnych X86 , resp Intel neponukne dostatocne energeticky nenarocny procesor (stavim 20 evri ze druha moznost bude skor, mozno do 5 rokov) , takyto koncept je “zjednodusujuci” iba z pozicie SW firmy. microsoft fatalne doplaca v sucasnosti na to ze je iba vyrobcom softwaru. ak na desktope je to cca jedno, pri tablete nie. apple tiez zacal s OSX, ale pri vyvoji iPhonu / iPadu mohol real time korigovat kam az s osekavanim ist a testovat to real time. som si isty ze sice microsoft ma nejake tie prototypy a strategie vyrobcov tabletov, ale apple tieto prototypy a strategie moze zaroven korigovat aj na zaklade SW. microsoft v sucasnej pozicii nemoze dostatocne tlacit na akehokolvek vyrobcu tabletov (radsej pouziju android).

    tak si povedali, supneme tam vsetko a kto nechce co , tak to vypne. to je taktika biznismena predavajuceho produkt vyrobcovi tabletov, nie taktika obchodnika predavajuceho produkt zakaznikovi.

    a to je rozdiel microsoftu a apple.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.