Alternatívny bootloader pre Mac — rEFIt (Linux, Windows na Macu)

Štart OS X prebieha bezproblémovo, pokiaľ na ňom nie je viac operačných systémov. Existuje spôsob, ako zmeniť ikony v predvolenom bootovacom menu OS X. Ak ale používate Windows v Boot Campe alebo máte nainštalovaný okrem OS X aj Windows a Linux, rEFIt môže veľmi spríjemniť váš život.

Menu rEFIt sa zobrazí pri každom štarte Macu. Nielenže dokáže správne zobraziť ikonu Linuxu, ale poskytuje aj niekoľko funkcií naviac: EFI bootloader shell, hwtest, reštart systému, atď. Stiahnuť rEFIt je možné na refit.sourcefor­ge.net ako inštalovateľný balíček alebo skompilovateľný zdrojový kód. Aktuálna verzia je rEFIt 0.14 [6,8 MB].

Snímka bootovacieho menu rEFIt na počítači s nainštalovanými OS X, Linuxom aj Windowsom. Zdroj: refit.sourcefor­ge.net.

originálne bootovacie menu

Boot menu, defaultné v OS X. Zobrazí sa po stlačení klávesy alt pri štarte. Zdroj: http://labnol.blogspot.com

======== Nainštalovať rEFIt sa dá jednoducho, stiahnutím .dmg súboru, dvojklikom naň a spustením rEFIt.mpkg balíčku podľa inštrukcií. Hneď na prvý pokus sa bootmenu nemusí zobraziť, reštartovať systém treba dvakrát. Nastavenie rEFIt sa dá previesť aj v termináli.

1. Na stiahnutom dmg/iso sa nachádza priečinok efi. Je potrebné ho skopírovať do koreňového adresára počítača. Nasledujúci príkaz počíta s tým, že stiahnuté dmg/iso je namountované.

sudo cp -r /Volumes/rEFIt/efi /

2. Po presunutí sa do /efi sa aktivuje rEFIt priložený skript enable.sh.

cd /efi/refit ./enable.sh

Konfigurácia rEFIt menu

Konfiguračný súbor /efi/refit/re­fit.conf umožňuje zmeniť správanie a vizáž bootovacieho menu. Všetky možnosti sú v ňom alebo dokumentácii dostatočne okomentované, uvedieme len niektoré.

Timeout nastavuje čas automatického nabootovania (v prípade nečinnosti) v seknudách. Predvolene je nastavený na 20. Textonly po odkomentovaní zobrazí rEFIt menu v textovom režime. Vypnúť sa dajú aj pomocné funkcie rEFIt — shell, hwtest, info, atď. alebo kompletne zakázať bootovanie z CD/USB, pomocou položky disable.

Defaultný vzhľad bootovacieho menu však nemusí lahodiť náročnému oku. Ikony v /efi/refit/icons/ sú podľa názvov priraďované k operačným systémom. Sú vo formáte .icns a dajú sa nahradiť ľubovoľnými ikonami, aké si používateľ želá a má k dispozícii. V používanom .icns je potrebné mať ikonu 144×144, ktorá reprezentuje OS a malú ikonu 64×64 reprezentujúcu funkcionalitu položky (pravý dolný roh). V Mac App Store je niekoľko aplikácií pre prácu s .icns.

Na záver niekoľko príkladov, ako sa dá upraviť refit.conf:

timeout 5 banner hostname.bmp selection_big   selection-big-ring.bmp hideui tools shell funcs hdbadges label legacyfirst
refit.conf z colinharrington.net

Konfigurácia podľa collinharrington­.net. Použité ikony autor odkazuje v článku.

timeout 5 banner hostname.bmp selection_big   selection-big.bmp hideui tools shell funcs hdbadges label
refit.conf z macthemes.net

Konfigurácia podľa pijon@macthemes.net. Autor poskytuje aj archív s ikonami a súborom refit.conf tu.

komentárov
  1. no uz len preto ako to vizera by som si to nikdy nenainstaloval, z takychto programov mam vzdy pocit ze autor nema vsetkych pohromade a ze ani s pouzivanim to nebude v poriadku, ale tie 2 prisposobene temy uz su fajn

    0
    0
  2. pouzival som za cias snow leopardu.zial, odkedy mam lion s recovery partition, tripleboot sa mi nepodaril spojazdnit(znamy problem s poctom particii na disku). nejake rady?:)

    0
    0
  3. velmi dobra vec, pouzil som ju pri instalacii WIN7 do MacBook Air 11″ cez USB.
    lahka instalacia, lahke odstanenie. odporucam.

    okrem spominanej instalacie ale prakticky zmysel nevidim ziadny, a mat nainstalovanu kombinaciu WIN/MAC/LIN je podla mna praktickejsie riesit to cez virtualizaciu a nie cez particie disku. niekomu sa to urcite moze zist, zalezi od ucelu.

    0
    0
  4. refit je super pouzivam uz dlho… Akurat s Lionom som s nim mal nejake drobne problemy, musel som robit cisty install lebo nefungoval upgrade…

    0
    0
  5. 1. Cpat Linux na Mac inak ako do virtualky, na Apple stroj, je cisty masochizmus a hlupost pouzivatela!
    2. Cpat Windows do bootcampu je len prejav pouzivatela neschopnosti zbavit sa zavislosti na Windowse. (Na bezne programy staci o5 virtualka)
    3. Chcete pouzivat Linux/Windows nativne? Nedavajte zbytocne peniaze za Mac PC!
    Ak ma chcete kamenovat, tak rozumnymi argumentami prosim. Presiel som si od r. 1995 Windowsom/Linuxom a skoncil som na Macu a nech premyslam ako premyslam, rozumny dovod preco tlacit nativne Windows, toboz Linux do Macov nevidim.

    0
    0
  6. Jestli duvod nevidis, tak v tom pripade si nejspis nevidel co za osuleniny se dneska prodava jako PC notebook. A notas, co neni win-like osulenina, je zase cenove nastejno s jabkem. Takze je to prast jako uhod.

    Na druhou stranu je pravda ze k realizaci myslenky (instalace Linuxu primo na jablecnej stroj) u mne nakonec nikdy nedoslo, protoze jej na desktopu dokaze OS X slusne a takrka bez omezeni zasuplovat.

    0
    0
  7. To:Peter

    ja mam windows v bootcampe jen protoze muj macbook air nezvlada provoz obou OS najednou. Oba systemy se hodne sekaji a prace je nemozna. Nesudte prosim potreby ostatnich podle sebe.

    0
    0
  8. Peter – o Wine mam podobny nazor, co sa tyka Linuxu ale, niekto chce proste otvoreny operacny system, hlavne z principu.. Alebo ma tam zauzivane nastroje, ktore prenho nemaju konkurenciu (ano, na Linuxe).. ;-)

    0
    0
  9. To:Peter

    Microsoft Office. Na Macu je to jednym slovom DES! Defakto len kvoli tomu mam bootcamp (cez virtual je to nepouzitelne pomale).

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.