4G iPady predávané v Európe podporujú LTE len v USA a Kanade

Nový iPad podporuje doteraz najviac sietí a medzi podporovanými sieťami nechýbajú ani najmodernejšie dátové siete LTE. Ako to už býva, 4G schopnosti iPadu u nás pre absenciu týchto vyspelých sietí zatiaľ nevyužijete. To však nutne neplatí pre celú Európu, keďže v niektorých štátoch už najnovšie LTE siete testujú. 4G iPad však plne nevyužijú zákazníci ani v týchto krajinách, nakoľko Apple potvrdil pre stránky The Verge, že sa iPady budú schopné pripojiť na LTE siete v USA a Kanade, avšak pravdepodobne nie v Európe, aj keď tu budú predávané.

Dôvodom sú odlišné frekvencie, ktoré siete v USA a v Európe využívajú. AT&T verzia 4G iPadu používa pásma 700 MHz a 2100 MHz, Verizon iba 700 MHz. V Európe sú však používané frekvencie 800, 1800 a 2600 MHz. Našťastie ale 4G iPad podporuje aj rýchlejšie nadstavby 3G sietí ako DC-HSDPA, ktoré budú fungovať aj v Európe. Plnú podporu aj pre európske LTE siete môžeme očakávať zrejme až po ich masívnejšom rozšírení.

komentárov
  1. joooj to zas inziniery vymysleli paradne, to akoze teraz bude mat ipad/iphone v dalsej verzii 20 anten?

    ma udivuje ze aj v dnesnych cachoch telekomunikacnuci stale nemaju telefon aby si zavolali a za dohodli na 1 cisle

    0
    0
  2. zrejme dan za rychly pokrok…ale, ze sa v Europe nechyta ani jeden operator a Apple doda na trh vyrobok ktory bude plne funkcny iba v USA a Kanade je taky preslap aj z ich strany…stale nevidim problem v tom aby Apple pri vyvoji svojich zariadeni nezohladnil aj regionalne specifika sieti (minimalne na urovni ako je Europa)

    0
    0
  3. o2 na slovensku testuje LTE uz asi pol roka, asi pred takymto casom som zachytil info o nejakom pilotnom spusteni LTE tusim v banskej bystrici ?

    na druhej strane je asi pravda, ze kym u nas bude LTE, tak uz davno bude “the new ipad 5 ” :)

    0
    0
  4. tu na vychode slovenska je problem na dedinach je 2G siet :D, mesta 3G je to diskriminacne, a takeho 4G ci 4G LTE sa nedozijem :D

    0
    0
  5. som zvedavy ako by sa apple zachoval, keby mu vsetci EU zakaznici odignorovali ipad3 … svinstvo je to od nich ze myslia len na US zakaznikov

    0
    0
  6. enko: hej hej, O2 testuje, aj 3G testovali a zvazovali moznosti. Trvalo im to 5 rokov, kym sa ako tak rozhybali, kym Orange mal uz pokrytu vacsinu obyvatelstva :)

    O2 bude s LTE posledny

    mitrax: nevidis problem? Nuz ja vidim – na podporu vsetkych frekvencii a vsetkych typov sieti treba cip. Zatial taky nikto nevyraba. Qualcomm urcite nie (dodavatel komunikacneho cipu do iPhone a iPadu).

    Tym padom by bolo treba aspon 2 cipy + podpornu elektroniku a obvody = vacsi priestor, vyssia spotreba (radikalne).

    Vidim pani, ze mate technicke vzdelanie, rayen specialne aj slovencinu k tomu :) (hint – rayenovmu pisanemu prejavu nerozumie ani madar)

    0
    0
  7. Tak Apple ma dost napalil, to si neuvedomili ti majstri ze keby to bolo kompatibilne aj s EU frekvenciou by im stupli predaje ?

    0
    0
  8. @Jozef Remen no netvrdim, ze to je lahke ale toto je Apple…spolocnost ktora pravidelne prinasa na trh nieco s predstihom…ked chce expandovat musi zohladnovat aj regionalne specifika aby to nebolo po case nie len o nefunkcnej sieti ale aj dalsich technologii…verzia pre US trh a Europu bude mozno coskoro len otazkou casu…ale mozu to zmenit…ked oni nie tak potom uz neviem kto

    0
    0
  9. Úplne rozumiem tomu o čom tu “točíte”, ale aj tak si myslím že človek si kúpi len základ 16GB s WiFi kvôli cene, alebo keď už tak si radšej priplatí za 32/64GB. A keď musím byť iPadom na nete, pripojím sa cez iPhone.
    Takto nejako rozmýšlam ja.
    BTW 16-teho si pre jeden idem :)

    0
    0
  10. Mitrax: predovstekym nikde v EU vybudovanu LTE siet nemas. Nikto ani riadne nevie, ake frekvencie sa budu pouzivat v tej ktorej krajine. Ked to nevedia samotni poskytovatelia licencii (stat) tak tazko Apple, ze? :)

    Bud to poriesi update alebo dalsia verzia iPadu pre europu. Ako prisiel CDMA iPhone pre Verizon. Rozculoval sa niekto v USA,ze Apple nerobi pre vsetky pasma a technologie? Nie. Pretoze to VTEDY nebolo technicky mozne.

    Inak klidek. Kym budem LTE siet postavena a pouzitelna, ubehne aj 5 rokov. Takze zaoberat sa LTE v iPade specialne u nas je mierne povedane mimo.

    Inak suhlas s Pehr: tiez to robim tak. Jeden datovy pausal na iPhone a tethering. Vybavene.

    0
    0
  11. Viem ze je to nerealne, ale jednoduchsie by bolo , aby Europa presla na US frekvencie LTE, nebolo by treba ziadne nove cipy a problemy s tym spojene…

    0
    0
  12. Mac user: take jednoduche to nie je. LTE umoznuje pouzivanie frekvencii v pasme (ktore ma obmedzenu kapacitu – viac kvantova fyzika), ktore bolo uvolnene ukoncenim analogovej TV. Europa a USA preto pouzivaju ine pasma. Okrem toho, v danych pasmach ktore su pouzivane v USA pre LTE uz u nas mozu byt prevadzkovane licencovane alebo vojenske komunikacne systemy.

    Nie je to tak jednoduche ako si myslis, ze hura, pome na to :)
    Nemozes do jedneho pasma narvat nejaku novu technologiu, ak je pasmo pouzivane inou.

    Hosi, ucit sa, ucit sa, ucit sa. Nasledne komentovat. Vsetko je to len fyzika. Nic viac.

    0
    0
  13. X: svinstvo nie je od Apple, od nasich operatorov, ze su nuteny len od vyrobcov robit vyskumy a nie osobne. Niekto spominal O2. V BB testoval Orange v maji munuleho roka, ked bol prislub, ze o rok a pol sa pusti do prevadzky, to znamena ze koncom tohto roka by to mohlo byt realne a do vtedy iny iPad urcite nebude! A by the way! Mne uplne staci aj tych 7 MB/s a nepotrebujem ho 30-az do 100, ako pri LTE je mozne! Nech da ruku hore, kto vyuziva takuuuto rychlost na barsco

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť