WWDC report #3 – iCloud – hudba, dokumenty, fotky a ďalšie

Uplynulých desať rokov bolo snahou nielen Apple sústreďovať fotky, hudbu a videá v digitálnej podobe v počítačoch, ktoré sa tak stali centrom ich správy a používania. V posledných rokoch však nastal problém. Už aj ostatné zariadenia ako smartfóny, tablety alebo iPody priniesli možnosť vytvárať a spravovať tieto digitálne médiá. Vzájomná synchronizácia niekoľkých zariadení sa tak stala stále komplikovanejšou a nepríjemnejšou činnosťou.

Steve Jobs – iCloud

Steve Jobs začal vzletne o iCloud, Zdroj: apple.com

Podľa Apple to všetko zmení nová služba iCloud. Tá sa stala poslednou veľkou témou úvodnej prezentácie tohtoročnej konferencie WWDC, ktorej sa ujal Steve Jobs slovami “Iʼll try not to blow it.” Hneď na to podotkol, že veriť kvalite iCloud by sme mali práve preto, lebo to nie je žiadny upgradovaný Mobile Me, ale čisto nová služba.

Vo vyššie spomínanom príbehu z ostatných desiatich rokov robí iCloud výraznú zmenu. Kladie počítač na úroveň ostatných digitálnych zariadení. Správe ich obsahu poskytuje nový priestor “v oblakoch”. Toto miesto však nie je len úložiskom dát, ale je aj inteligentným synchronizátorom. A v skutočnosti sa nenachádza v oblakoch, ale v novom dátovom stredisku Apple v Severnej Karolíne.

nové Apple Data Center

Nové hi-tech dátové stredisko Apple, pre iCloud, Zdroj: endgadget.com

Logika iCloud

V prvom rade je umožnené medzi zariadeniami zdieľať základné nastavenia, kontakty, schránky a kalendáre. Tieto sú aj fyzicky ukladadané na iCloud a po každej zmene v ktoromkoľvek zo zariadení aktualizujú všetky ostatné. Po pridaní nového kontaktu alebo novej udalosti do kalendára sa tieto zmeny okamžite (aj vďaka ich nízkemu objemu dát) objavia v ostatných zariadeniach.

Ako ďalšie sú synchronizované stiahnuté aplikácie z App Store, iBookstore alebo iTunes Store. Vo všetkých verziách pribudli nové tlačidlá, ktoré informujú o zakúpených položkách. Napríklad, ak sú v iPhone kúpené dve nové aplikácie na iPade sa pri zapnutí App Storu objaví pri daných aplikáciách, že už sú kúpené a jediné čo ostáva je si ich stiahnuť zadarmo aj do iPadu. Ďalej v iTunes Store sa objavia informácie o kúpených skladbách/albumoch, a dá sa automaticky nastaviť, aby sa pri kúpe z iPhonu stiahli aj do iPadu. Tieto funkcie fyzicky nezaberajú žiaden priestor v iCloud, iba sa synchronizujú so zariadeniami, vzhľadom k používateľskému účtu v príslušnom Store.

Aplikácia Documents spolupracuje s iWork a poskytuje zdieľanie dokumentov medzi zariadeniami. Okrem spolupráce s iWork, poskytuje iCloud aj SDK, ktoré môžu vývojári využiť vo svojom vlastnom softvéri a zdieľať dáta pomocou iCloud. Napríklad, pri robení prezentácie na iPade v Keynote sa po uložení jej kópia posiela na všetky ostatné zariadenia. Neskôr, povedzme na iPhone, je možné prezentáciu dokončiť s tým, že po každom uložení sa aktualizuje aj pôvodná verzia dokumentu na iPade.

Photo Stream je posledná funkcia iCloud, ktorú Apple poskytuje v inštanciách aplikácie iPhoto. Synchronizuje používateľove fotky na všetkých zariadeniach, primárne na Macu. Na iPhonoch, iPodoch, iPadoch a aj Apple TV je dostupných vždy 1000 najnovších fotografií. Tieto sú prístupné z menu iPhoto podobne ako ostatné albumy. Napríklad, ak sa na iPhone odfotí nová fotka, automaticky sa pridá do menu Photo Stream na iPade aj na Macu. Na Macu ostane zároveň uložená fyzicky. iPad umožňuje si túto fotku skopírovať a uložiť do existujúceho alebo novovytvoreného albumu. Pokiaľ by ostala táto možnosť nevyužitá, tak po odfotení ďalších 1000 fotiek na niektorých zo zariadení, bude zmazaná z Photo Stream.

aplikácia Photo Stream

Funkcionalita Photo Stream, Zdroj: appleinsider.com

Záver

iCloud poskytuje 5 GB úložného priestoru. Do tohoto sa však nepočítajú fotky z Photo Stream, ani žiadne aplikácie/hud­ba/knihy. Je tak preto, že tie sa fyzicky na servery iCloud nekopírujú. Do 5 GB sa počítajú mailové schránky, dokumenty, kontakty, informácie a nastavenia, plus prípadné zálohovanie dát. Tieto zaberajú minimálne množstvo, takže 5 GB je dlhodobo bezpečná kapacita. Všetko spomenuté je poskytované od Apple zadarmo. Beta verzie aplikácií poskytujúcich synchronizovanie zakúpenej hudby, kníh a aplikácií sú už dostupné na apple.com. iCloud, ako fungujúci celok s ostatnými spomenutými aplikáciami, bude vydaný spolu s iOS 5 na jeseň 2011.

aplikácie pre iCloud

Aplikácie od Apple pre iCloud, Zdroj: apple.com

One More (small) Thing

Posledná vec súvisí s iTunes in the Cloud, ktoré poskytuje synchronizáciu zakúpenej hudby z iTunes Store medzi všetkými zariadeniami zadarmo. iTunes obsahuje momentálne 18 miliónov skladieb. Medzi nimi sa veľmi pravdepodobne nachádzajú aj mnohé, ktoré majú už užívatelia zakúpené na CD alebo DVD nosičoch, importované do iTunes. iTunes Match zabezpečí za 25 USD ročne, aby všetka takáto hudba bola automaticky vyhľadaná v iTunes Store a vo vysokej kvalite stiahnutá do všetkých zariadení počas niekoľkých minút. Takto zosynchronizované skladby poskytujú všetky výhody skladieb z iTunes Store, to sú vyplnené ID3 tagy, obaly albumov a vysoká kvalita 256 Kbps AAC. Ak by sa vo Vašej iTunes knižnici na Macu nachádzali skladby ktoré neposkytuje iTunes Store, tak tie budú nahraté na iCloud a odtiaľ budú poskytnuté ostatným zariadeniam.

komentárov
  1. hudba sa bude za 25$ vyhladavat ako? podla struktury skladby? alebo podla nazvu, ktory mozno neviem :) resp sa mi ho nechce doplnat u vsetkych xyz pesniciek z CDciek,,, dik

    0
    0
  2. Od Applu mi prisiel emai, ze po otvoreni konta na iCloud sa emaily, kontakty, kalendare a bookmarks automaticky prenesu na iCloud. Takisto si mozem ponechat emailove adresy. MobileMe bude kazdemu do 30. juna 2012 predlzena zadarmo. Po tomto datume prestane fungovat. Vyzera to tak, ze sa v podstate pre uzivatelov MobileMe nic nezmeni.
    Ked skonci predplatne, kazdemu predlzia servis do juna buduceho roka.

    Dear MobileMe member,

    We’d like to share some exciting news with you about iCloud — Apple’s upcoming cloud service, which stores your content and wirelessly pushes it to your devices. iCloud integrates seamlessly with your apps, so everything happens automatically. Available this fall, iCloud is free for iOS 5 and OS X Lion users.

    What does this mean for you as a MobileMe member?

    When you sign up for iCloud, you’ll be able to keep your MobileMe email address and move your mail, contacts, calendars, and bookmarks to the new service.

    Your MobileMe subscription will be automatically extended through June 30, 2012, at no additional charge. After that date, MobileMe will no longer be available.

    When iCloud becomes available this fall, we will provide more details and instructions on how to make the move. In the meantime, we encourage you to learn more about iCloud.

    Sincerely,

    The MobileMe Team

    0
    0
  3. Naco to bolo dobre predstavit traz ked to dojde az na jesen???…a IOS4 je tu uz dlho a uz potrebuje zmenu…tak naco natahovat

    0
    0
  4. na mobile me mam 20 GB kapacitu na ICloud iba 5 to je 4x krok spet… Dakujem pekne za taketo sluzby… 5 GB mam uz teraz na Windows Live Mesh. Tato cloudova sluzba funguje spolahlivo aj na Macoch. Som dost sklamany…

    0
    0
  5. jablko:

    natahuju z toho dovodu ze iOS bude vo velkej miere previazany s iCloud a preto ich chcu vypustit naraz. ak by to vypustili teraz, tak velka vacsina systemu by bola nefunkcna. resp., v prezentacii to bolo decentne zamlcane, pretoze iCloud sa prezentoval neskor, ale je zrejme ze prave synchronizacie systemu a dat ako calendar atd su synchronizovane nie cez lokalnu wifi na tvoj comp, ale cez iCloud. Ten v sucasnosti este plne nefunguje, takze by s tym boli iba komplikaci. Su to iba spekulacie, mozno je to iba marketing, ale je zrejme ze to nieje nahoda ze iOS5 a iCloud vyde v tu istu dobu.

    je tiez mozne ze technologicky je to uz v sucasnosti zabezpecene, ale, ako vzdy, davaju vyvojarom cas na spracovanie, zrejme dufajuc ze v case vydania bude uz viacero iCloud aplikacii. Z toho logicky vyplyva ze tieto sluzby museli prezentovat naraz : ak by vypustili SDK o mesiac skor, bolo by to vyvojarom prd platne, lebo by nemali API iCloudu. zacali by vytvarat aplikacie a po mesiaci by ich museli prepisovat.

    Po vcerajsku som toho nazoru, ze to je aj dovod preco bol iPhone prelozeny na neskor : Apple vklada do cloudu nemale nadeje (a este nemensie peniaze). podla zabehanych pravidiel byva iPhone vydavany cca sucastne s iOS a teda, ak iOS musel cakat, tak musi aj iPhone. A iOS musel cakat kvoli iCloudu.

    A preco prave na jesen? nuz, keby sa hecli, tak urcite by to popushovali na leto, technologicky sa to da asi zvladnut. ALE : na jesen vydu zbrusu nove iMacy a Macbook pro, pravdepodobne aj Mac pro (mac mini tiez, ale so starym designom). V lete vyde lion bez optickeho disku. Krasne to zapada. Mozeme sa tesit na MBpro v style air, tj bez optiky a priamo optimalizovany na iCloud. iMac je konzervativnejsia zalezitost, tam ten cloud bude asi nie takou urcujucou vecou, ale zase optimalizovany na lion…ktovie (retina 21”??)

    0
    0
  6. WWDC je akcia pre vyvojarov – pre tych ma sakra zmysel pripravit svoje aplikacie ci uz na iOS alebo na MacOSX na novu verziu systemu… Vcitane podpory iCloud. konkurencia je tazka, ak sa neprisposobis novym technologiam rychlo, mas smolu…

    0
    0
  7. @mmmmmm:

    Očekával bych, že 5 giga bude ten základ zdarma a kdo bude chtít víc, ten si připlatí. Doufejme, že míň než současný kilo amerických korun za rok.

    0
    0
  8. mozno som iba trosku sklamany ze sa nenaplnili predpovede na “domaci cloud”. tj, ze data by sice sli oficialne cez cloud, ako to ma byt, ale ulozene nemusia byt vysostne v severnej caroline, ale trebars na time machine, alebo externom disku. applu by to setrilo financie a technologicky je, myslim, nie tak narocne. disk by sa automatcky napojil priamo na cloud (napriklad taka time capsule vybavena inteligentnym iOS) a fungoval by ako jeho sucast, akurat vyhradne na vase data.

    to by bolo zaujimave, ak by ste mali tych 5GB od applu, ale povedzme ak chcete mat celu kniznicu vasich filmov (urcite bude nejaka div x cloudova aplikacia), netreba ju nahravat do cloudu, staci pripojit disk a ten je okamzite sucastou cloudu.

    je ale pravda ze by to pre apple znamenalo urcitu obtiaz za nulovy zisk. Sice v prezentacii to nebolo spomenute, ale casom pravdepodobne apple ponukne rozsirenie kapacity. Je to logicke, kedze poskytovanie sluzby zadarmo je financne neudrzatelne. apple ma velky zisk a disponuje hotovostou takou ze by mohol kupit sony. je zrejme ze (spravne) radsej investoval do vlastnych sluzieb a tato hotovost ma vykryt nemale straty iCloud sluzby. bezplatnost nalaka masy a potom urcite bude lahsie ziskat niekoho kto uz sluzbu vyuziva, aby si ju rozsiril (na rozdiel od mobile me)

    totiz jedina spoplatnena polozka, iTunes, ta musi byt lebo nemala marza ide vydavatelstvam. z tych 25 dolarov sa myslim apple moc nenaje. jedinym sposobom ako teda apple moze byt ziskovy je A: vacsia atraktivita znacky. tj marketing, pre ludi vlastniacich mac bude atraktivnejsie si dokupit iOS zariadenia a opacne (takych je viac). no, pre mna nie az tak pochopitelne, apple od zaciatku poskytuje iCloud aj na PC. takze naozaj, jedinym realnym prijmom mozu byt nadstandardne data. inak by slo o velmi drahy spas.

    tretia moznost je ze apple ma s cloudom velke plany do buducnosti a potrebuje nahnat co najviac, co najlepsie, vsetkych jeho zakaznikov na tuto sluzbu. je mozne, a v to dufam, ze buduca generacia lionovych macov bude viac cloud orientovana. povedzme, kupite si Air, ktory bude mat iba maly lacny SSD disk a zaroven vam bude pripocitane 20GB na iCloude. takyto model je ale v blizkej buducnosti neprevdepodobny, vzhladom na strukturu iCloud, ale je mozne ze ide iba o model “na rozbehnutie” a “skutocny” cloud bude vyupgradovany niekedy o dva roky, ked uroven internetoveho pripojenia bude niekde inde a apple bude mat viac prostriedkov na vacsie uloziska

    0
    0
  9. no hlavne bacha na tu synchronizaciu fotiek. clovek si odfoti nejaku kamosku na zurke a mangelka pri pocitaci ma online prehlad… not good idea at all

    0
    0
  10. Ked citam tie komentare pouzivatelov mobile me ze kolko mali predtym tak mi je do placu. Citali ste vobec ten clanok, alebo iba nadpis???

    “iCloud poskytuje 5 GB úložného priestoru. Do tohoto sa však nepočítajú fotky z Photo Stream, ani žiadne aplikácie/hud­ba/knihy. Je tak preto, že tie sa fyzicky na servery iCloud nekopírujú. Do 5 GB sa počítajú mailové schránky, dokumenty, kontakty, informácie a nastavenia, plus prípadné zálohovanie dát. Tieto zaberajú minimálne množstvo, takže 5 GB je dlhodobo bezpečná kapacita. “

    0
    0
  11. No ak som kukal obrázky a videa tak tam vidím položku na kúpenie viac miesta

    Sorry nenašiel som rýchlo ang. verziu fotky ale je tam polozka /po Fr./

    “Acheter plus de stockage ” – teda kúpiť viac “miesta”

    http://www.iphon.fr/public/2011/Q2/ios-5-captures-iphone-8.jpg

    Jednu otázku na ktorú mi možno odpoviete prečo sa nedá hudba kúpiť cez iTunes aj v SK Apple to zatiaľ “netrápi” alebo sa nevedia dohodnúť na SK s nejakou “organizáciou” – SOZA či podobné?
    Vďaka za objasnenie.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť