WWDC report #1 – Mac OS X Lion dostupný budúci mesiac

Uplynula úvodná prezentácia konferencie WWDC 2011, ktorá bola venovaná trom hlavným bodom – Mac OS X Lion, iOS 5 a iCloud. Prvým z nich bol Mac OS X Lion, ktorý bude pre verejnosť dostupný už v júli. Oproti Snow Leopard obsahuje až 250 nových funkcií. Phill Schiller konkrétne popísal desať, aj keď väčšina už bola spomenutá na októbrovom “special evente”.

WWDC 2011 Mac OS X Lion

Steve Jobs otvára WWDC 2011, Zdroj: engadget.com

Multitouch

Lion prinesie nový prístup k scrollbarom, ktoré budú počas neaktívnosti skryté a počas scrollovania sa objavia, rovnako ako v iOS. V Safari bude možné zoomovať dvoma spôsobmi, z ktorých oba sú oveľa prirodzenejšie ako súčasné “pinch to zoom” v Snow Leopard po úrovniach. Presne ako na iPade alebo iPhone pri prezeraní webu sa dvojklikom “tap to zoom” inteligentne priblíži požadovaná oblasť. Potiahnnutím dvoch prstov od seba/k sebe, “pinch to zoom”, sa plynule celá stránka zväčší/zmenší.

WWDC 2011 Mac OS X Lion

Scrollbar sa počas aktivity zobrazí, podobne ako v iOS, Zdroj: apple.com

WWDC 2011 Mac OS X Lion

Gestures v Mac OS X Lion, Zdroj: appleinsider.com

Full-Screen Apps

Väčšie pohodlie pri používaní konkrétnych aplikácií prinesie možnosť roztiahnuť ich na celú obrazovku pomocou nového tlačidla v pravom hornom rohu okna. Túto funkciu bude poskytovať všetok softvér od Apple a samozrejme to bude umožnené aj vývojárom tretích strán. V prípade otvorených viacerých aplikácii v režime full-screen sa medzi nimi dá prepínať gestom troch prstov – “swipe to navigate”. Počas predstavovania boli predvedené aplikácie iPhoto, Mail a Photo Booth.

WWDC 2011 Mac OS X Lion

Fullscreen Mail, Zdroj: apple.com

Mission Control

Zrejme najväčšia novinka v systéme 10.7 spríjemňujúca všeobecné užívateľské pohodlie zjednocuje a nahradzuje Exposé, Spaces a Dashboard. Aktivuje sa pritiahnutím troch prstov k sebe a zobrazí všetky otvorené aplikácie po skupinách. Pre priblíženie jednotlivých okien v rámci jednej skupiny treba ešte na klávesnici pridržať medzerník. Mission Control ako celok umožňuje aj prepínanie medzi všetkými plochami. Za plochu môžme považovať aj Dashboard alebo otvorenú aplikáciu na celú obrazovku. Medzi týmto všetkým je možné prepínať pomocou troch prstov. Ak ste zvyknutí na časté spúšťanie Dashboardu pomocou F4, táto možnosť sa dá nastaviť.

WWDC 2011 Mac OS X Lion

Mission Control, Zdroj: apple.com

Mac App Store

Podľa dlhodobejšieho vývoja sa dá usúdiť, že Apple sa snaží všetko poskytovanie aplikácií sústrediť na tejto platforme. Stále sú vylepšované jeho funkcie na upgradovanie a patchovanie aplikácií. Hoci sa jej stále nedarí ako App Store (pre iOS), Android Market alebo iTunes Store, Apple sa rozhodol ponúkať Lion len odtiaľto. Celý balíček systému bude mať 4 GB, ale na jeho stiahnutie a nainštalovanie ani nebude potrebné vypínať počítač.

WWDC 2011 Mac OS X Lion

Mac App Store, Zdroj: apple.com

WWDC 2011 Mac OS X Lion

Takto bude prebiehať sťahovanie a inštalovanie Lionu, Zdroj: engadget.com

LaunchPad

Ďalší veľkým krokom, ktorým sa Mac OS X približuje k iOS, je LaunchPad. Je to celá obrazovka naplnená ikonami všetkých aplikácií, kde sa dá presne ako na iPade alebo iPhone prepínať medzi obrazovkami, vytvárať priečinky alebo odstraňovať aplikácie. Aktivuje sa kliknutím na príslušnú ikonu, ktorá je štandardne v docku hneď vedľa ikony Finder.

WWDC 2011 Mac OS X Lion

Plná obrazovka aplikácií(Lau­nchpad), podobne ako v iOS, Zdroj: apple.com

Resume

Nová funkcia pripomínajúca obsluhu multi-taskingu v iOS funguje veľmi podobne. Umožňuje po vypnutí a následnom zapnutí aplikácií pokračovať presne tam, kde ste skončili. Funguje dokonca aj po reštartovaní systému. Keď sa povie “pokračujte presne tam, kde ste skončili”, myslí sa tým dokonca aj drobnosť ako to, že zvýraznený text v Pages ostane zvýraznený a podobne.

WWDC 2011 Mac OS X Lion

Phil Schiller predstavuje Resume, Zdroj: endgadget.com

Auto Save a Versions

Všetky dokumenty a projekty sa v Mac OS X Lion automaticky ukladajú. V strede hornej lišty je klikateľný názov súboru, ktorý poskytuje prístup k rôznym funkciám služieb Auto Save a Versions. Je možné tieto služby úplne deaktivovať (lock), pristúpiť ku všetkým verziám z histórie atď. Funguje to podobne ako verzovacie systémy GIT alebo SVN s tým, že sa na disku ukladajú iba prevedené zmeny, takže žiadne plytvanie miestom nehrozí. Dokonca sa dá vytvoriť nová vetva projektu, čo je “miesto”, kde sa dokument aj fyzicky zduplikuje a ďalej sa na ňom môže odlišným spôsobom pokračovať.

WWDC 2011 Mac OS X Lion

Versions s podobným dizajnom ako Time Machine, Zdroj: apple.com

AirDrop

Táto nová aplikácia umožní jednoducho zdieľať dáta s okolitými zariadeniami, bez vytvárania Wi-Fi siete. AirDrop automaticky vyhľadá ďalšie zapnuté inštancie AirDropu na neďalekých počítačoch a zobrazí ich podľa mena. Odoslaný súbor sa uloží v Downloads priečinku cieľového počítača.

WWDC 2011 Mac OS X Lion

Phil Schiller predstavuje AirDrop, Zdroj: endgadget.com

Nový Mail

Celá aplikácia dostala príjemnejší vzhľad a inteligentnejšiu funkcionalitu. Hlavným dejiskom sa stalo čítanie správ/konverzácií, ktoré zaberá väčšinu okna. V ľavom stĺpci je aktuálny inbox a v hornej lište sa dá “favorites” štýlom prispôsobiť prístup k rôznym schránkam/kon­ceptom. Ako už bolo spomenuté, aj Mail bude podporovať full-screen režim. Celý engine vyhľadávania vyzerá byť zmenený, poskytuje návrhy a rozlišuje nájdené entity v skupinách (toto je možné vypnúť) podľa dátumu, príjemcu a predmetu.

WWDC 2011 Mac OS X Lion

Nový Mail podporuje konverzácie, podobne ako gmail, Zdroj: apple.com

Mac OS X Lion Server

Apple sa už očividne vzdal Mac OS X Server ako “nadupanej, profesionálnej serverovej stanice” a aj vo verzii Lion potvrdzuje zameranie na menšie a skôr neprofesionálne skupiny. Toto ale systém vôbec neponižuje, naopak serverová verzia pridáva jednoduchšiu správu užívateľských účtov, skupín a prídavných periférií. Veľmi zjednodušuje aj základnú prácu administrátora – jednoduchým nasadením wiki servera, vytváraním grafov zobrazujúcich rôzne štatistiky alebo spravovaním rôznych zdieľacích aplikácií ako Mail Server, iCal Server a podobne. Viac sa dozviete na oficiálnych stránkach.

WWDC 2011 Mac OS X Lion

Lion ponúkne mnohé iné nové služby a funkcie, Zdroj: engadget.com

Cena a dostupnosť

Vývojárske verzie Mac OS X Lion sú dostupné už od februára, ale oficiálne bude možné za 30 USD (u nás zrejme 30 EUR) upgradovať z Mac App Storu až v júli. Spomenuté novinky sú len zlomkom toho, čo Mac OS X Lion prinesie, a celkovo potvrdzuje smerovanie k vyššiemu používateľskému komfortu.

komentárov
  1. Ako je to s rýchlosťou na starších Inteláckych macbookoch? Mám biely MB stále s Leopardom, oplatí sa upgradovať na Liona alebo to bude ako u iPhonu 3G – postupne znížovanie plynulosti na starších mašinkách?

    0
    0
  2. Teším sa na každú novinku. Len čo sa týka upgrade, škoda že nieje aj krabicová verzia :( a čo sa týka ceny, tak pochybujem že bude stáť 30€, pretože keď to bude na app store, tak tam sa kurz prepočítava. Čiže to bude asi jediná výhoda prečo kupovať cez app store

    0
    0
  3. A nešlape ? Chystam sa v priebehu dvoch mesiacov kupit novy iMac, bol som v tom, ze to je stabilny a odladeny OS. Ci sa mylim ?
    Inak zaujimalo by ma, ci sa budu Macy predavat s predinstalovanym Lionom..

    0
    0
  4. ahojte, kedze som majitelom mac-u len 2 tyzdne, a zatial s instalaciami operacneho systemu nemam skusenosti ( len win ) tak sa chcem opytat, ci to prebehne vsetko ako ma, nebudem potrebovat nieco zlozito konfigurovat a to najpodstatnejsie, ci mi to zmaze moje aktualne nastavenia napr. mailu, plochy, sucastne nainstalovane aplikacie ? lebo ak mi to zhodi aplikacie, nie som si isty ci sa mi bude xciet preinstalovavat nanovo vsetko co som uz stihol nahodit

    0
    0
  5. No kedze to bude cez mac app store. nemyslim si ze to bude 30 eur. prerata sa to tak ako aj v appstore. 99 centov = 79 centov. aspon duuufam

    0
    0
  6. Apple ide na to dobre s cenovou politikou. Za 30E si takýto upgrade kúpi takmer každý. Pôvodných 129E bolo celkom dosť. Teraz keď je to o 100 menej tak už nad tým ľudia nebudú tak rozmýšľať a  proste si to kúpia.

    Teším sa na Liona :)

    0
    0
  7. Co sa mysli pod distribuciou len cez MacAppStore? Ked mam 10.5 a chcem urobit upgrade na 10.7 tak mam proste smolu a musim si nainstalovat najprv 10.6, aby som mal MacAppStore k dispozicii a prostrednictvom neho mohol ist na leva?

    0
    0
  8. No konecne. Ale proc jim to trvalo tak dlouho. Tuhle ficuru prevzali z Linuxu a Windows. Tam jsou ale uz o neco dal – maji moznost resizovat i pomoci hran oken ne jen rohu.

    0
    0
  9. enko: Podla toho čo píšu na stranke nebudeš musieť ani vypínať MAC takže nebal by som sa. Ale pre pokoj na srdiečku si sprav BackUp a v ten ti uloží všetky nadstavenia ktore tam maš :P
    Som zvedavý ako to vypadne :P

    0
    0
  10. enko: Mac OS X prisne oddeluje system od aplikacii a uzivatelske konta od zvysku. Pri upgrade nebudes musiet nic nastavovat a o nic neprides – vsetko ostane zachovane ako bolo, budes mat len novy system.

    To iste funguje pri reinstalacii systemu (kompletnej, samozrejme bez reformatovania disku).

    V Mac OS X sa takisto nachadza tzv. Migration Assistant, ktory ti umozni pri vymene stareho Maca za novy (alebo pri vymene disku, alebo pri prikupeni dalsieho pocitaca) cez kabel (Ethernet, Firewire) preniest KOMPLET vsetky nastavenia, aplikacie, casti systemu na novy pocitac.

    V praxi to vyzera tak, ze kupis 2. Mac, vybalis, postavis na stol, pripojis do siete (alebo spojis 2 macy Ethernet kablom), po zapnuti a natukani par veci sa spusti Migration Assistant a len vyberies Mac, z ktoreho chces udaje preniest. Po restarte si na novej masine presne v takom stave, v akom si bol na povodnom.

    V buducnosti pri upgrade z Lion na Mac OS X 10.8 (napr.) ocakavam, ze ostanu zachovane aj otvorene aplikacie, okna a rozrobena praca (Restore funkcia).

    0
    0
  11. to 10uyo: s tým iOS si trafil. Testoval som prvú vývojársku verziu a fakt som mal taký pocit.
    Zmenu mailu, scrollovania (schovávanie? prečo?) a launchpad pre aplikácie nepovažujem vôbec za hodné plnohodnotného počítača. Samozrejme sú aj dobré vecičky: fullscreen aplikácie, resize from any corner – tieto už ale mali byť dávno. Upgradovať sa nechystám. So snow leopardom som plne spokojný. Ak by bol Lion zadarmo, MOŽNO by som upgrade zvážil. Fakt ma zaujala jedine funkcia resume.

    0
    0
  12. Druhy den mam lion developer preview 4 a musim uznat ze je to velky skok. Oproti snow leopardu je to zmena – uprimne zatial si na to zvykam dost problemovo. Instalacia krasa restart 13 minut instalacia restart instalacia javy. Potom update itunes a vsetko ostalo tak ako bolo. Az na mail ale zvyknem ;)

    0
    0
  13. To 10uyo a Myš:
    viem, že je to asi len zbožné želanie, ale mne sa zbližovanie OS X a iOS páči, lebo na jeho konci tuším jeden jediný operačný systém pre počítače, telefóny aj tablety.

    0
    0
  14. Vyzera to zaujimavo. A co sa tyka ceny za upgrade, pre tych co vlastnia viac Mac-ov je este nizsia prave vdaka Mac App Store, pretoze tak ako kazda ina aplikacia z App Store, je mozne danu kupu vyuzit na vsetkych autorizovanych pocitacoch daneho uctu. Cize ak mam 2 Macy ktore pouzivam s tym istym iTunes uctom, za 30 dolarov mam upgrade na obidve masiny :)

    0
    0
  15. zaujimalo by ma preco ludia ktory este stale bezia pol leopardom, a viac nez 2 roky ich update netrapil, maju teraz problem s tym, ze nemozu urobit update :)

    0
    0
  16. Chcem sa opytat ked si nainstalujem OS Lion tak mi to prinesie aj novy iLife 2011 ??? alebo to si musim osobitne zakupit ???

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.