Vyhrážanie sa zo strany Applu donútilo Intel znížiť energetickú spotrebu svoijch procesorov

Intel investoval 300 miliónov dolárov do inovácií svojej „Ultrabook“ platformy, teda čipov pre ultratenké prenosné počítače, pričom hlavným cieľom bolo znížiť ich priemernú spotrebu z pôvodných 35 až 40 wattov na len 15 wattov. Nešlo však o bežné inovovanie, ale skôr o snahu zachrániť situáciu. Apple, ktorý je pre Intel významným zákazníkom, sa totiž vyhrážal, že ak neznížia drasticky spotrebu svojich čipov, prejde na iného výrobcu. Do úvahy prichádza priamy konkurent, AMD, no Apple údajne zvažoval aj prechod na ARM procesory, ktoré sú často používané v smartfónoch a tabletoch. Z takéhoto „vydierania“ však zrejme profitujú všetci – Intel nestratí významného partnera a začne predávať úspornejšie procesory, o ktoré majú určite záujem aj ostatní výrobcovia a v neposlednom rade potešia aj spotrebiteľov (napríklad vo forme dlhšej výdrže batérie a podobne).

komentárov
  1. No cudujem sa ze apple nepresiel na ARM uz davno, hlavne ked ho vyraba, ja by som notebook s IOS prijal.. hlavne keby vazil do 500g. Je mi jasne ze az 47% apple AIR bezi na windowsoch (statistika Apple) a tak je pre nich intel zaujimavy ale taky iAIR by som prijal s A6 CPU. Mozno niekto namietne ze vsak kup si iPAD, ale iPAD mam a nie je to ono.. ano je aj BT klavesnica, ALE!
    1. vo vlaku a na cestach mi chyba klb ktory by stabilne drzal iPAD v otvorenej polohe
    2. Ipad je tazky, kedze je to display s CPU a bateriou a tak je tazisko zle umiestnene.. vyskusajte si to..
    3. celkovo je iPAD takzy kvoli sklu a touch vrstve a cena je tomu tiez prisposobena..
    4. chyba mi touch pad a podpora kurzorovych klaves.. kto casto na ipade pracuje cez RDP vie o com pisem.

    Air mam ale ten ma zas 1,4 Kg co je vela.
    Za pravdu mi da aj ASUS :-) ktory pripravuje 13″ ntb s arm a androidom
    na ten som fakt zvedavy.. ak bude mat 500g je to jasna volba..
    (transformer ma s keyb 1,2 Kg.. 670 g vazi len tablet bez keyb, kedze v keyb
    je neviem naco dalsia bateria.. ) len ak by vas transformer napadol.. :-)

    0
    0
  2. Co je na tom take nepochopitelne ze by apple presiel k amd? A ked sa idem niekomu vyhrazat tak potom musim mat alternativu Lebo ak by som povedal odidem od teba ked mi nevyrobis procesor s tymito parametrami a namiesto procesoru tam nedam nic to by bola fakt silna vyhrazka :D

    0
    0
  3. dalsi se zakladnich pocinu apple pro veskerej svet windousackejch PiCickaru ktrej pak ti PiCickari nikdy neuznaj… gui, mys, zruseni diskety .-) usb jako zaklad atd…

    0
    0
  4. Luky: nepochopitelne to je preto, ze AMD skratka pouzitelne procesory pre notebooky typu Air nema a nevyraba. Pomer vykon/spotreba/vyziarene teplo je u AMD procesorov voci Intelu vyrazne horsi.

    Okrem toho, porovnatelne system on a chip riesenie s Intelom tiez nemaju (dolezite pre spotrebu, integrovanu grafiku, siet atd.)

    A to vobec nehovorim o tom, ze AMD si nevyraba vlastne chipsety, ale riesia to ine spolocnosti. Teda chyba nejaky referencny navrh na urovni Intelu. Vysledkom je slabsia stabilita a kompatibilita. Aj ked toto by si Apple poriesil.

    Kdeze, Apple uz u Intelu moze ostat nafurt, nic adekvatne na trhu skratka nie je.

    0
    0
  5. Vyborne Steve – presne ako s ADOBE a ich dementnym Flashom.
    Vidiet ze to ide, len staci, aby dostali po prstoch od hraca ako je Apple :).

    p.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.