Predaj hudby cez iTunes sa má čoskoro dostať do Česka

Slovenskí a Českí používatelia čakajú na to, kým sa bude predávať hudba a filmy cez iTunes aj v ich krajine už roky. Zatiaľ bolo ale všetko vyčkávanie márne, zmarená bola aj nádej, ktorú mala priniesť smernica Európskej únie, keďže prešla v inom znení. Teraz sa ale zlé vyhliadky opäť obracajú na dobré, minimálne pre Českú republiku.

Firma Česká muzika, ktorá sa zaoberá vydávaním hudby a v portfóliu má približne 30-tisíc piesní, podpísala zmluvu s Apple a bude možno prevádzkovať český iTunes Store, napísal dnes portál Technet patriaci pod iDnes.cz.

Spoločnosť, ktorá doposiaľ vydávala najmä dychovú hudbu, je s iTunesom vo fáze prípravy. Za úlohu má naplniť databázu zhruba sto až dvesto tisíc skladbami. Keď dosiahne požadovanú veľkosť, Apple sa má rozhodnúť, či budú obchod skutočne prevádzkovať, alebo nie.

Česká muzika pracovala na zmluve zhruba dva roky. „Najprv si nás starostlivo preverovali, aká má firma zahraničnú bonitu a podobne. Teraz nás čaká schôdzka, na ktorej sa musíme dohodnúť na technológii, ktorú použijeme. Potom ju niekto musí pripraviť, potom databázu naplníme najprv vlastným obsahom, potom vecami od ostatných vydavateľstiev a potom uvidíme, čo sa bude diať,“ opísal pre portál Technet šéf Českej muziky Karol Peterka.

Databázu má spoločnosť v pláne naplniť do konca roka. Ak bude Apple spokojný a nadchádzajúce jednania rýchle, znamená to, že iTunes Store s hudbou by sa v Česku mohol otvoriť už začiatkom roka 2012.

Foto: Apple, Flickr:Mike G. K.

komentárov
  1. takto, okolo hudobneho priemyslu sa motam cca 8 rokov. vydal som niekolko albumov, uzko spolupracoval so vsetkymi velkymi vydavatelstvami, ale v poslednej faze hlavne s EMI. Mal som niekolko debat s p. Kocandrlem (riaditel EMI pre CZ/SK) a to co je v tomto clanku napisane sa mi zda vysoko nepravdepodobne. Samozrejme by som bol hrozne rad, ak by to nakoniec tak bolo, ale som velmi skepticky. Hlavny dovod su skor organizacie zastupujuce dusevne prava autorov OSA/SOZA, nez hudobne vydavatelstva. V kazdom pripade CZ a SK hudobny priemysel je co sa tyka velkych firiem ako EMI a SONY MUSIC velmi velmi prepojeny, cize ak by to bolo pustene v cechach, je velmi velmi pravdepodobne, ze by to bolo pustene aj na Slovensku. Necham sa prekvapit, ale som zatial dost skepticky

    0
    0
  2. Celé se mi to moc nezdá. Četl jsem ten článek na iDnes. Jednoznačně tam není řečeno jaké závazky pro Českou muziku vůči Applu díky této smlouvě vznikají a naopak.

    A zdá se mi krajně podivné aby zrovna Apple nechal českou muziku provozovat CZ iT Store. To je naprostá hloupost…

    Já bych to viděl tak, že se jedná pouze o podepsání spolupráce či dohody o dodání skladeb.

    Ona okurková sezóna dělá své…

    0
    0
  3. Celé to je kachna. Zmíněná Česká muzika dostala smlouvu na dodávání hudby do iTunes store, což ale absolutně, ale ABSOLUTNĚ nesouvisí s otevřením iTunes store pro CZ/SK.
    Článek přepracujte nebo smažte. Takhle vypadá okurková sezóna v plném proudu.

    0
    0
  4. V prvom rade, majú iba možnosť naplniť databázu svojou hudbou. Keď to urobia, Apple zváži, či to pustí do Storu a to ešte neznamená, že otvoria CZ Store.

    V druhom rade, viete o akú hudbu ide? Potešia sa iba fanúšikovia českej dychovky, možno ľudoviek a country…

    0
    0
  5. ‎”Jsme partnerem iTunes” = dodáváme hudbu do současného (mezinárodního iTunes) stejně, jako mnoho dalších českých vydavatelů (v americkém iTunes store najdete třeba i kompletní diskografii Ivana Mládka). V součansé době za tím vidím spíše self-propagaci České Muziky nepříliš související s případným příchodem iTunes Store k nám…

    0
    0
  6. Asi je to opravdu kachna, ale kdyby se jim skutečně podařilo rozjet iTunes, tak bych si snad koupil tu bílou orchidej, jakkoliv se mi z ní chce zvracet….

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.