Siri: Marketingový ťahák alebo revolúcia v ovládaní?

Ako už určite viete, Siri je inteligentný asistent založený na rozpoznávaní ľudskej reči, porozumeniu jej kontextu a adekvátnej reakcii naň. Z nových vlastností iPhone 4S sa Siri skloňuje asi najčastejšie. Oveľa viac, než koľko priestoru mu venovalo samotné Apple počas prezentácie v pomere k ostatným vlastnostiam nového iPhonu. Pozrime sa na to, kde sa Siri vzalo a čo je na ňom také výnimočné.

Siri nemá pevne daný zoznam hlasových príkazov. Zdroj: Cultofmac.com­.História

Počiatky Siri siahajú do roku 2003, keď spoločnosť SIR International vyhrala zákazku Úradu pre pokročilé obranné výskumné projekty (DARPA), jedného z orgánov Ministerstva obrany USA, na vytvorenie softvéru schopného vyvodzovať logické závery, učiť sa zo skúseností a plniť príkazy využívajúc získané poznatky. Zmluva bola podpísaná na 5 rokov, počas ktorých mala agentúra do projektu investovať okolo 150 miliónov USD.

V roku 2008 sa z projektu oddelilo Siri, jeden z komerčných produktov výskumu a ďalej existovalo ako samostatná firma. V rokoch 2008 a 2009 vývoj Siri financovali investičné spoločnosti Menlo Ventures a Morgenthaler Ventures, pričom spolu za dva roky na Siri minuli približne 24 miliónov USD. 4. februára 2010 firma Siri predstavila aplikáciu pre iPhone, ktorá prijímala príkazy vo forme hovorenej reči, bola schopná vyhľadávať na ich základe informácie a vykonávať niektoré úkony. Aplikácia sa zároveň dokázala učiť a zlepšovať svoju schopnosť porozumieť zadávaným príkazom. Necelé dva mesiace po uvedení Siri do AppStore, 28. marca 2010, Apple odkúpilo Siri a niekoľko jej členov prešlo do Apple. 4. októbra 2011 Apple predstavilo Siri ako súčasť iPhone 4S.

O čo vlastne ide?

iPhone 3GS, iPhone 4 a iPod touch od tretej generácie podporujú funkciu Voice Control, ktorá umožňuje zadávať iOS zariadeniu jednoduché hlasové príkazy ako „prehraj tú a tú pieseň“, „zavolaj Davidovi“ atď., no na rozdiel od Voice Control, Siri nevyžaduje zadanie pevne definovanej frázy. Naopak, Siri dokáže pochopiť význam vety a adekvátne na ňu zareagovať.

Podľa skúseností tých, čo používali predošlú aplikáciu Siri pre iPhone a Siri, ktorá je súčasťou iPhone 4S, je nová Siri podstatne presnejšia, lepšie rozoznáva reč a aj jej výstupy sú oveľa kvalitnejšie. Navyše, ako pri rozhovore povedal jeden z pôvodných autorov Siri, jej integrácia priamo do systému umožňuje oveľa presnejšie a osobnejšie výsledky, keďže aplikácia využíva databázu kontaktov používateľa, údaje z jeho kalendára, poznámok atď. Napriek tomu stále možno nájsť mnohé nedostatky. Aj preto Apple označuje Siri ako betaverziu a neustále pripomína, že služba sa bude postupne zlepšovať.

Dôležitým prvkom Siri je, že si pamätá obsah predošlých príkazov a je tak s ňou možné prakticky viesť konverzáciu. Ak sa napríklad Siri opýtate: „Aké je počasie v New Yorku?“ , ako výstup sa vám vráti predpoveď počasia pre New York. Ak sa potom opýtate: „Aké sú tam dobré reštaurácie?“, Siri nájde zoznam reštaurácií pre New York, pretože si bude pamätať, že hovoríte o New Yorku. Niekedy to naopak môže znamenať, že Siri nesprávne odpovie na otázku, ktorú by inak pochopila, keď nečakane zmeníte tému, o ktorej hovoríte. Vtedy je potrebné požiadať Siri „začať znovu“. Vymaže pamäť predošlého rozhovoru a začínate znovu. Dobre to vidieť na nasledujúcom videu (požiadavka o vyhľadanie benzínových púmp):

Siri sa tiež učí, ako voláte konkrétne osoby. Napríklad ak poviete: „Siri, zavolaj mojej mame.“ Opýta sa: „Ako sa volá tvoja mama?“ Poviete kontakt, ktorý má priradiť k mame a nabudúce si to už bude pamätať. Prípadne jej môžete povedať, ako vás má volať. Stačí povedať: „Siri, volaj ma Steve“, a nabudúce vás osloví Steve.

Siri je prepojená nielen s údajmi v telefóne, ale aj s množstvom internetových služieb ako Wolfram Alpha, Wikipedia, Yelp, Google Maps či Yahoo počasie a akciové trhy. Okrem toho umožňuje vyhľadať čokoľvek cez Google, vtedy však len spustí Safari a zobrazí výsledky vyhľadávania. Pracovať s ním už musí používateľ sám. Siri dokáže čítať SMS správy či e-maily a priamo na ne odpovedať textom, ktorý jej nadiktujete, prípadne zaznamenať diktované poznámky. Pri rozpoznávaní reči podľa všetkého využíva softvér od Nuance, vedúcej firmy na trhu programov na rozpoznávanie reči. Šéf technického oddelenia priznal, že Nuance spolupracuje s Apple, no odmietol povedať, či práve Siri využíva ich technológiu. Každopádne je rozpoznávanie reči okrem Siri možné využívať prakticky všade, kde je možné zadávať text. Diktovanie sa spúšťa znakom mikrofónu na klávesnici.

Siri klávesnica

Diktovanie sa spúšťa znakom mikrofónu na klávesnici. Zdroj: Obamapacman.com.

Prečo iba pre iPhone 4S?

Apple oficiálne neoznámil, prečo je Siri dostupné výhradne pre iPhone 4S a nie pre všetky zariadenia s iOS 5. Najjednoduchším vysvetlením by bolo, že ide o marketingový ťah, ktorý má ľudí motivovať k tomu, aby si kúpili nový iPhone. Je však taktiež možné, že to súvisí s výkonom nového procesu. Ak je Siri veľmi náročné na výpočtový výkon, nefungovalo by tak dobre (tak rýchlo) na staršom iPhone 4. Ak by používateľský zážitok nebol dostatočne dobrý, Apple by radšej neumožnil Siri na staršom iPhone a iPade využívať vôbec, aby neodradil používateľov, ktorí by ho na ňom inak skúšali. To však nevysvetľuje, prečo nie je k dispozícii aspoň pre iPad 2, ktorý má s iPhone 4S totožný procesor. Posledným vysvetlením je, že to môže súvisieť s nutnosťou pripojenia na internet. Siri totiž bez internetu nemožno používať. Ak sa veľká časť výpočtov (rozpoznávanie textu alebo umelá inteligencia Siri) odohráva na serveroch Apple, možno toto obmedzenie malo zabrániť preťaženiu serverov v prvých dňoch od spustenia. Za prvý víkend sa predali 4 milióny iPhonov 4S, no iOS 5 si nainštalovalo už viac ako 25 miliónov používateľov.

Apple nebola zďaleka prvá spoločnosť, ktorá ponúkla ovládanie hlasom. V auguste 2010 podobnú funkciu predstavil aj Google pre Android. Všetky doterajšie riešenia sa však spoliehali na pevne dané príkazy, ktoré bolo treba zopakovať. Podľa tých, čo už mali možnosť Siri testovať, Siri nefunguje vždy spoľahlivo, hoci rozhodne otázku viac krát pochopí ako nepochopí a ak jej neporozumie, zvyčajne ju stačí iba zopakovať, upresniť alebo doplniť a Siri ponúkne relevantný výstup. Práve v tom je revolučný potenciál Siri. Narozdiel od všetkých konvenčných používateľských rozhraní Siri nemá pevne daný rozsah príkazov, ktoré vykonávajú konkrétne funkcie. Skrátka jej poviete, čo chcete a ona sa snaží pochopiť, o čo ide a čo najlepšie na to zareagovať.

Apple neobjavil hlasové ovládanie, ale keď sa dnes opýtate kohokoľvek, ktorý to je ten telefón, ktorý sa ovláda hlasom, všetci povedia, že je to nový iPhone. Apple neobjavil myš ani dotykové ovládanie, neobjavil MP3 prehrávače ani predaj hudby cez internet, každý z týchto príkladov však ako prvý Apple dokázal ponúknuť používateľom v takej podobe, že sa z toho stal štandard. Siri zďaleka nie je tam, kde by malo byť. Integrácia s ďalšími službami ako Twitter, Foursqare či Facebook sa priam ponúka. Čoskoro sa pridajú ďalšie spoločnosti s podobným hlasovým ovládaním, no už to bude jedno. Keď sa o niekoľko rokov niekto opýta, kto s tým prišiel ako prvý, každý bude vedieť, že to bol Apple.

komentárov
  1. skvelý článok a neberte to precitlivelo ale keby steev prečítal posledný odstavec tak verím že by sa od dojatia rozplakal. ten posledný odstavec hovorí o všetko a za všetko Apple s velkym A je skutočne hodnota !

    0
    0
  2. velmi dobry clanok… a siri to v tom videu zvlada naozaj dobre… je to fakt revolucia, paci sa mi ako sa do toho apple vlozil svojim sposobom….

    samozrejme “start over” pre resetovanie Siri o com sa rozpravame bude asi nutnost, ale aj tak, je to revolucia.

    nie je to tak davno co by som sa zasmial niekomu keby mi povedal ze o rok sa budem rozpravat so zariadenim podobne ako v star treku

    dakujem autorovi za zhrnutie a objektivny pohlad.

    0
    0
  3. mýlite sa. To, čo Siri stavia do úplne inej ligy súvisí s chápaním reči, no nie je to samotné chápanie reči.

    Ide o vnímanie ľudí jednotlivých služieb:
    Ak napríklad Android má zoznam príkazov a ničomu inému nerozumie, človek sa pýta: “čo to vlastne dokáže?” a používa to s obmedzeným pocitom vyberania si zo zoznamu schopností
    Keďže Siri rozumie reči, človek má pocit neobmedzeného potenciálu a nevyberá si, skúša všetko, čo ho napadne. Človek pri skúšaní skôr rozmýšľa v rovine: “čo to nedokáže?” a vďaka širokej podpore služieb človek získa pocit, že to dokáže všetko a vďaka reklamám získa pocit, že viac, než si len dokáže predstaviť.

    Výsledok: aj keby toho Android dokázal viac, ako Siri, človek bude stále žiť v pocite obmedzenosti. Siri vďaka rozoznávaniu reči dodáva pocit neobmedzenosti možností + pocit neprebádaných možností pomocou reklám, podobne ako pri kampani “There is an App for that”. Práve ten pocit stavia Siri do úplne inej ligy a Android sa v hlasovom ovládaní javí roky pozadu.

    0
    0
  4. “Siri totiž bez internetu nemožno používať.” – Príde mi to z pohľadu používateľa ako značne obmedzujúce riešenie. Hlavne že to vyvolalo masový “Wow efect”.

    0
    0
  5. majdy: Máš pravdu. Siri dokáže čítať SMS (ako v reklamnom videu na apple.com) ale maily nie. http://forums.macrumors.com/showthread.php?t=1246704

    Vaše meno: Až také obmedzujúce to nie je. Väčšina ľudí má iPhone na paušál a skoro všetci tam majú nejaký dátový program. Všimni si, ako rýchlo Siri reaguje, dát, ktoré sa prenášajú cez net, bude minimum. Vadiť to bude nanajvýš v roamingu…

    0
    0
  6. naozaj vyborny objektivny clanok a takych je velmi malo..
    a posledny odstavec je velka pravda…
    ak sa siri bude ucit nove prikazy, ako slovnik na pisanie sms v nokii co som volakedy pouzival, ked som zadaval nove slova ktore si zapamatal, tak to bude parada.. vadilo mi na nom ze bol len pamatovo obmedzeny a po prekonani urcitych pocet slov sa tie najstarsie vymyzali ..

    jedine nefunkcnost bez internetu je smutna, mohlo by sa to nejak domysliet

    0
    0
  7. Siri nie je mozne pouzivat bez netu z jedineho dovodu – rozpoznavanie kontextu a obsahu sa vykonava na serveroch. Je nutne masivne, paraelne porovnavanie s obrovskou databazou vyrazov, vetnej stavby s fuzzy logikou.

    To proste nie je mozne urobit tak, aby to voslo do iPhone a aby to bolo vykonnostne pouzitelne. To velke datove centrum, co Apple postavil v Severnej Karoline je pravdepodobne cisto pre Siri.

    Neviem teda, ako by ste chceli narvat tak obrovske haly s vlastnymi generatormi do telefonu :D

    0
    0
  8. Pokiaľ mi je známe, tak nikto nechce nikde nič “narvať”. Možno ale McGyver, neviem. :-)
    Len mi to príde, aj napriek dostupnosti internetovej konektivity v súčanosti, nepraktické. To je ten hendikep na ktorý som sa snažil poukázať.
    Viem, ako táto technológia funguje a rovnako viem koľko miesta fyzicky zaberá (možno paradox vzhľadom na môj príspevok a reakcie naň), avšak napriek tomu som stále konečným spotrebiteľom zaťažený “user experience” klišé.
    Z pohľadu desktopu problém nevidím, tam funguje viac menej fixné pripojenie do siete internet ale verím, že v úzkom časovom horizonte, vzhľadom na rýchlosť technologického pokroku, príde aj na plnú integráciu tejto “umelej inteligencie” do mobilných platforiem.
    Na druhej strane si viem s prehľadom predstaviť niekoľko vecí, ktoré by Apple mohol do iPhonu “narvať”. ;-)

    0
    0
  9. Siri vyuzivam uz skoro tyzden, zijem v UK a iPhone 4S som si objednal v predpredaji.

    V prvom rade, velmi pekne napisany clanok. Principialne moje skusenosti so Siri su viac-menej pozitivne. Siri nema problem ani s miernymi prizvukmi, ludia v mojom okoli su hlavne skoti, takze sme vsetci boli prekvapeni, ked moja kolegyna povedala mojmu telefonu call dave (v celkom silnom skotskom akcente) a siri ozaj vytocilo kontakt David…

    Jedine, co ma nepotesilo je nedostatok lokalizacnych sluzieb (pre UK). Google app na to sice staci (hladanie restik, barov etc), ale radsej by som mla vsetko v jednom, radsej ako 500 roznych aplikacii…

    Inak, preco Slovaci beru Siri ako zenu? V UK English je to muzsky hlas, tak by som to asi nazyval strednym rodom :D

    Co sa tyka toho pouzitia s internetom, iPhone sam bez seba je bez internetu dost obmedzeny, takze co sa tyka Siri, tak tragicky by som to nevidel :)

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.