Samsung plánuje tvrdú reakciu na žalobu Applu, bude ohrozená výroba iOS zariadení?

Ako ste sa včera mohli dočítať, Apple podal na Samsung žalobu za imitovanie produktov. Okrem toho, že si obidve firmy v oblasti smartfónov a tabletov konkurujú, sú zároveň významnými obchodnými partnermi. Pre výrobu iOS zariadení totiž využíva Apple súčiastky od Samsungu a je jeho najväčším zákazníkom. Práve v súvislosti s týmto sa objavili obavy, či žaloba neohrozí dodávanie súčiastok pre Apple.

Podľa vyjadrení Samsungu sa zdá, že práve toto môže byť problém. V reakcii na žalobu sa totiž firma vyjadrila, že nemá žiadnu inú možnosť ako tvrdo zareagovať. Čo presne má Samsung v pláne samozrejme nevieme, no Apple musel počítať aj s touto možnosťou. Aký a či vôbec budú mať nejaké obmedzenia Samsungu vplyv na Apple ukáže až čas.

komentárov
  1. Kto strati viac?
    Apple bez samsungu, ked si najde noveho dodavatela?
    alebo
    Samsung bez Applu, ktoreho objednavy predstavuju priblizne 50% jeho produkcie?

    Jednoznacne by mal samsung drzat hubu a krok, lebo na to tvrdo doplati.

    0
    0
  2. Zase pozor. Tvrda reakcia ako tvrda reakcia. Raz maju podpisany kontrakt, kde je zmienena aj cena, tak si nemozu dovolit nedodat. A kym to vyprsi, pridu ini co budu chciet pre apple vyrabat. Aj keby to ma byt zrazu 10 firiem, aby nahradili vyrobnu kapacitu kt. poskytoval samsung. Takze (zial), nemyslim si ze samsung ma nejake signifikantne moznosti ako apple ohrozit.

    0
    0
  3. Apple má určitě dodávky zajištěné smluvně, takže kdyby dodávky Samsung odmítnul, určitě by se Apple po právu domáhal náhrady způsobené škody (včetně ušlých zisků). Ta by zřejmě byla tak velká, že by pravděpodobně ohrozila samotnou existenci Samsungu.

    0
    0
  4. Na současné dodávky to nemůže mít žádný vliv, to je určitě ošetřeno smluvně. Tam budou velké penále za nedodání, navíc Apple často platí dopředu. To by pro Samsung mělo ohromný dopad, nejen od Apple, ale jako image neseriozního dodavatele. Spíš to chápejme jako dělostřeleckou přípravu pro právní tahanice.

    0
    0
  5. Podla mna si apple uz moc dovoluje, aby zachvilu Steve Jobs nezazaloval nahodou nejakeho chodca za to, ze ma na sebe rolak a rifle. Ako keby bol na svete len jeden clovek, ktory ma jeden nazor na vec, a ostatny sa s nim v tom vobec nestotoznuju. Tie smartfony su si trochu podobne “predsa je tam len rozdiel v tlacidlach :)” a tablet, ved je uplne iny ako ipad. mali by radsej zalovat motorolu a blackberry, ved to je uplna kopia ipadu, alebo sa mylim. Nech im samsung radsej nic nedodava, keby som mal byt vyrobcom komponentov, neviem ci by som pre takuto firmu ako apple dodaval. Zaluju co sa len da.

    0
    0
  6. Ale vsak to musite brat z pozitivneho hladiska. Zachvilu budu apple vyrobky zadarmo, pretoze applu budu viac vynasat sudy ako kupa :D

    0
    0
  7. No vase meno, ty si iny mudrak. Vidim ze si v zivote nic nevytvoril, lebo keby ano a niekto ti to obslahne, sam by si sa branil. Dalsia vec ze asi nepodnikas, lebo keby pride za tebou frima, ktora ti da dopredu miliardu euro, neviem ci by si ich poslal prec. Dalsia vec su zmluvy, ktore maju uzavrete, kde su urcite stanovene mznostva, ceny, platobne podmienky a aj financne a pravne postihy pri nedodani komponentov zo strany Samsungu, ak to nieje sposobene niecim nepredvidatelnym, alebo ze by si Samsung spravil sam zemetrsaenie, pozicaju si HAARP :)

    0
    0
  8. to: Vaše meno
    Prečítaj si predošlé príspevky, zamysli sa nad tým ako by si žaloval firmy ty, keby tvoj výrobok začal niekto kopírovať ;)

    0
    0
  9. Apple najprv poriesil zmluvne vztahy a ked uz ma dodavky zabezpecene, tak zaluje, jednoducho tvrdy biznis… a mozno chce len vykontraktovat lepsie podmienky, nepozname zakulisie…

    mcx: co sa tyka objemu Apple v Samsungu, tak trzby z Apple predstavuju iba 4% produkcie Samsungu, nie 50%. je druhym najvacsim odberatelom, prvym je Sony.

    0
    0
  10. “jaja” vidiet ze si nebol (nebola) este nikdy s niekym v zmluvnom dodavatelsko-odberatelskom vztahu ;-)))) …… Samsung moze robit mozno aj stovky roznych krokov … jeden krok vsak nemoze urobit – obmadzit zmluvne dohodnute dodavky komponetov svojmu najvacsiemu odberatelovi ;-DDDD

    0
    0
  11. No si myslim ze pokial by s tebou chceli spravit zmluvu na dodávku s takymi ciframi co si ani neves představit a prepocital si kolko z toho budes mat zisk tak by si dlho neváhal a po dalsie Apple je seriozna firma a dovod pre ktorý žaluje je opravneny. Byt to na mne tak uz vsetkych žalujem uz dávno za kopirovanie. Nielen Samsung ale skoro vsetkych vyrobcov telefonov. ved to je hamba tolko kopírovat, no najviac ma sklamal htc ze upustili od svojho stylu so stylusom a zacali tiez kopírovat. Lebo vo vela veciach je touch ovladanie lepsie, no i to so stylusom malo niečo do seba… A aspon by bolo viac typov telefonov nie vsetky dotykace kopiou iphonu….no v kazdom pripade originál je len jeden :) i like iPhone :)

    0
    0
  12. Addamz: vytvoril, dokonca si to aj niekto pozicial, ale tazko sa zaluje a riesi nieco, co sa objemovo nikdy nevyrovna Applu, okrem toho nie sme v USA a vyzeras tu potom ako nechcem sa vyjadrit. Podnikatel nie som, ani podnikat nikdy nebudem, venujem sa cisto designu. Priznam, ze to bola asi napodobna mudracka hypoteza, ale radsej by som prijal, keby si Apple sudy riesil viac diskretne – osobne a neviril verejnost. Kopii je vsade neskutocne vela, ale da sa to riesit aj diskretne.

    RomanXXII: aj zmluva asi nieje dozivotna ?, tak este raz, ak by mi zmluva vyprsala, neviem ci by som sa rozhodol dalej dodavat, Apple predsa nerobi 50% zisku samsungu.

    samozrejme Apple za, je to kopia a ma na to pravo, skoda, ze nas pravny system nevie fungovat podobne.

    0
    0
  13. Bože aká obava?
    Takéte firmy oddeľujú zákazky.

    Proste predaj CPU a Vzhľad sú 2 rozdielne veci.
    Ani pre jednu firmu by to nebolo dobré.
    Apple má objednaných napr. 30 mil. CPU a keby samsung nedodal, tak pokutaa sám seba by pripravil o zisk.

    0
    0
  14. co tam po samsungu a jeho telefonoch ale televizne prijimace, dvd prehravace a kopec inej techniky sa mi zdaju nejak podozrivo podobne a korcule na lad uz ani nehovorim! predpokladam, ze keby apple zacal teraz vyrabat aj tieto komponenty, tak do 5rokov su na svete dalsie zaloby….

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.