Recenzia: MusicJet od Orange – milióny streamovaných pesničiek vo vašom iPhone

Hudba nie je tovar, ale služba. Táto myšlienka sa presadzuje čoraz viac. Už nie je nutné utekať po hudobný album do obchodu, ani ho kúpiť cez iTunes. Používateľ si zaplatí službu a pomocou nej potom počúvať hudbu, akú len chce a kedy len chce.

Neobmedzené streamovanie hudby na želanie ponúkajú za mesačný poplatok viaceré služby, z najznámejších napríklad Spotify a Rdio. Kvôli licenciám však všetky fungujú len v hŕstke západných krajín a slovenský poslucháč má smolu.

To sa zmenilo v septembri, keď na Slovensku odštartovala služba MusicJet, za ktorou tu stojí Orange Slovesko. Na začiatku softvér umožňoval neobmedzené streamovanie na počítači s Windows, Android a Symbian telefóny. Tento mesiac MusicJet uvoľnil aj aplikáciu pre iPhone a stal sa tak zaujímavým aj pre Apple používateľov. My sme službu otestovali.

## Ako sa MusicJet používa?

Pokiaľ by ste MusicJet posudzovali len podľa obrázkov, ani by ste po ňom nesiahli. Škaredá ikona, ktorá nepokrývala celý priestor. Rozpixelovaná grafika nepodporujúca retina displeje, ktoré sú na trhu o rok a pol dlhšie ako program sám. Zvláštne prostredie s Verdanou, ktorá v iOS rozhraní nemá čo hľadať. Pod škaredým obalom je ale celkom použiteľná aplikácia.

Program je organizovaný v štyroch samopopisných paneloch: Playlisty, Hľadanie, Prehrávanie a Nastavenia. Z nich budete najčastejšie používať ten druhý, Hľadanie (neskôr sa dozviete prečo). Zadáte slovo a aplikácia vám vráti vyhovujúce záznamy. Vyhľadávací algoritmus nie je najlepší a výsledky nie vždy zoradí v logickom poradí. Nevie si poradiť ani s preklepmi.

Čo je však dobré, podľa vyhľadanej pesničky si môžete zobraziť a pustiť všetky stopy z albumu alebo všetky piesne daného interpreta. Položky sa správajú ako playlist, takže keď spustíte jednu, po jej skončení začne hrať nasledujúca vyhľadaná. Takto si môžete pustiť veľmi jednoducho celý album.

MusicJet MusicJet

Prostredie časti Prehrávanie akoby z oka vypadlo zabudovanej aplikácii Hudba, len ovládacie prvky sú trocha menšie. Pesničky môžete ale rovnako zastavovať, preskakovať, pretáčať, a ukazovateľom sa dostať na zvolenú pasáž.

V aplikácii sú štandardne dostupné dva playlisty: Odporúčané (10 pesničiek vybraných MusicJetom) a Najprehrávanejšie (24 najpočúva­nejších položiek). Možnosť vytvárať a pridávať vlastné playlisty v nami testovanej verzii programu chýbala, už je však doplnená.

V MusicJete nenájdete žiadnu možnosť organizácie podľa žánrov alebo noviniek. Jediný spôsob ako nájsť hudbu, ktorá nie je medzi najpopulárnejšími, je teda vyhľadávanie.

Ako MusicJet funguje?

Hudba sa po klepnutí na názov pesničky začne hneď načítavať a spustí sa do piatich sekúnd. Ďalej sa bufferuje počas prehrávania. V tomto smere aplikácia prosto funguje. Nestane sa vám, že by ste po ťuknutí čakali a nevedeli, čo sa deje, ako to býva v YouTube aplikácii.

Na streamovanie hudby z internete potrebujete aspoň Wi-Fi alebo 3G pripojenie. Cez Edge aplikácia funguje tiež, piesne sa ale naťahujú tak dlho, že to radšej človek vzdá.

Raz prehratá muzika sa ukladá do vyrovnávacej pamäte (cache), tá však len zrýchli opätovné načítavanie, neumožní aplikáciu používať bez internetu. V našom teste sme za týždeň naplnili cache na 1,1 GB (jeden album má 70–95 MB). To znamená, že ak máte obmedzený dátový balík, nie je veľmi dobrý nápad MusicJet používať.

Pesničky sa nenačítavajú dopredu, nová sa začne streamovať až keď prvá dohrá. To má za následok nepríjemné päť až desaťsekundové medzery medzi jednotlivými pesničkami v playliste.

MusicJet MusicJet

Aplikácia prehráva hudbu aj na pozadí, teda keď ju vypnete, dokonca aj keď zamknete telefón. Zatvorená tiež ďalej pokračuje v playliste a sťahuje nové nenačítané pesničky. Neštandardné je to, že po vytiahnutí slúchadiel sa práve prehrávaná pieseň nezastaví, ale začne revať cez reproduktor telefónu.

Programu môžeme vyčítať jeho nestabilitu. Počas týždenného testovania snáď nebol deň, kedy nepadol. Okrem toho sa občas pesnička začne zasekávať v krátkych intervaloch a nie je možné ju dopočúvať, iba preskočiť.

A nech vám ani nenapadne, že budete na dvoch telefónoch naraz prehrávať hudbu s jedným MusicJet účtom. V takom prípade vám bude aplikácia padať zhruba každé dve minúty. Či je to zámer proti porušovaniu podmienok, alebo proste bug, výsledok je rovnaký a nevyzerá veľmi dobre.

Akú má MusicJet hudbu?

Po otvorení zoznamu Najprehrávanejšie uvidíte niečo ako playlist Funrádia či Expresu. To je dobrá správa. Aj keď to možno nie je dobrá hudba, znamená to, že MusicJet nemá len Kazíka a Gotta, ako mnohí v jeho začiatkoch naznačovali.

Práve naopak. Služba ponúka hudbu všetkých štyroch hlavných vydavateľstiev (Universal, Sony BMG, EMI, Warner) a tiež dvoch lokálnych, Suprafon a Opus. MuscJet našiel aj to, čo som neveril, že bude mať, aj keď alternatívne kapely, ktoré predávajú len cez internet, tam pravdepodobne nenájdete. Dá sa však povedať, že ak je hudba dostupná v nejakom slovenskom obchode, bude takmer naisto aj na MusicJete.

Tak ako na iTunes, aj na MusicJete nájdete často jeden album viackrát. Originál, špeciálnu edíciu so skrytou stopou, bonusovú edíciu, zlatú edíciu, ktorá má iný obal ale úplne rovnaké pesničky. Aj keď to asi nie je chyba MusicJetu, zhoršuje to celkovú orientáciu.

MusicJet MusicJet

Orange nám povedal, že nové skladby sa zaraďujú do zoznamu do 7 dní od oficiálneho vydania. V praxi sme ale nové releasy nie vždy našli. Chýbal napríklad Mylo Xyloto od Coldplay (v predaji od 21. 10.), Rytmusov Fenomén (od 6. 12.) alebo Path of Totality od Kornu (od 30. 11.). Väčšina nedávno vypustených albumov ale už v databáze bola (Lioness: Hidden Treasures, Take Care, Talk That Talk, Undun, Christmas…).

Pri streamovaní cez Wi-Fi a 3G je hudba veľmi kvalitná a to aj pri prehrávaní z veľkých reproduktorov. Podľa informácii, ktoré nam Orange poskytol, by mala byť muzika vo formáte Ogg Vorbis v 160 kbps (kvalitatívne porovnateľné s 240 kbps MP3). Pri aktivácii možnosti Pomalé pripojenie by sa kvalita mala znížiť na 96 kbps.

Oplatí sa to?

Aj keď niektorým sa princíp on-demand streamovania asi páčiť nebude, osobne ma krátky čas s MusicJetom presvedčil, že je to ďalší evolučný krok po platniach, CD nosičoch a digitálnom predaji.

MusicJet je dobrá služba a dobrá je aj ponuka hudby. Problémová je aplikácia, ktorá je síce pomerne funkčná a rýchla, ale vyzerá príšerne, často padá, a má ďalšie veľké medzery. Čo najskôr by sme tiež privítali webovú aplikáciu alebo klient na Mac OS X, keďže na počítači si hudbu z MusicJetu prehráte len ak máte Widows.

Žiadna lepšia možnosť streamovania hudby do mobilu ale na našom trhu zatiaľ nie je. Zrejme nanešťastie.

MusicJet MusicJet

MusicJet nie je lacný. Ak máte Orange či Funfón a dátový balík, mesačne zaplatíte 5,9 €. Ak si internet neplatíte, 8,9 €. Ak ste zákazníkom Telekomu či O2, službu zatiaľ mať nemôžete — jedine ak by ste si vytvorili účet na číslo niekoho iného (MacBlog dostal k dispozícii demo účet, preto je na screenshotoch vyobrazené O2).

Ročne vás tak MusicJet vyjde na 107 eur (iná streamovacia služba, napríklad Spotify, stojí podobne veľa). Za rovnaké peniaze si môžete kúpiť pri priemernej cene desať eur za album každý mesiac novú dosku. Či sa služba oplatí teda záleží asi najmä od toho, aké množstvo hudby počúvate a koľko na ňu utratíte.

Účet na MusicJet poskytla na týždeň spoločnosť Orange Slovensko

komentárov
  1. Je to nedoriesena sluzba. Ked chcem totizto hudbu pocuvat na cestach mimo SK, tak sa nedoplatim za datovy roaming. Pre ludi, ktory cestuju na vacsie vzdialenosti (a hlavne letecky) je to nepouzitelne.
    Vela hudby na iTunes sa da kupit v akcii za polovicu ceny (od 5 Eur) – z toho mi vyplyva, ze si kupim daleko viac hudby za rovnaku cenu ako vyratal recenzent.

    Ked sa vyriesi datovy roaming aspon v Europe, tak potom to bude porovnatelna sluzba s nakupom hudby, ktora sa uklada na zariadenia (ci uz je to iTunes alebo Amazon).

    0
    0
  2. Mne akosi stale nejde do hlavy ze ked ma niekto 1.5 miliona ze je to hned MILIONY? Keby ze ma 2.000.001 tak to su uz 2 miliony a jedna skladba. Ale dovtedy je to stale 1 slovom JEDEN a pol miliona.
    Ci ked pridete do obchodu a nieco stoji 15 € tak je su to desiatky €?
    Takze ake miliony?
    Okrem toho milion krat Rytmus je stale nula.

    0
    0
  3. a naco mi to akoze bude? to si radsej kupim pesnicky a nemusim niekomu platit nejake peniaze kazdy mesiac. zase tah ako s ludi vycucnut prachy za cistu nezmyselnost. klasika Orange :)

    0
    0
  4. Last.fm to isti :)

    Otazkou je, preco Grooveshark nie je pre nejailbreakovane iPhony, ked s Last.fm, Pandrodou ci Spotify Apple problem nema. Zeby nemali licenciu na prehravanie skladieb? Mozne

    0
    0
  5. nesúhlasím s dvoma vecmi – jednak že služba je drahá – ak si človek kupuje legálne všetku svojú hudbu, je takmer isté, že mesačne minie viac. Tých 12 albumov počúvať celý rok, respektíve ešte pridať hudbu, ktorá je už opočúvaná z predchádzajúcich rokov, je na zbláznenie. Možno keď si človek pustí tak tri pesničky denne tak sa zmestí pod 10€ na mesiac. Alebo keď nelegálne sťahuje, ale to sa nedá porovnať s legálnou službou.

    Druhá vec, s ktorou nesúhlasím, že by to mal byť ďalší evolučný krok, už len z jedniného dôvodu – takéto služby “požičiavania” si hudby boli už dávno pred iTunes, dokonca boli spomenuté aj pri samotnom predstavovaní iTunes Music Store v US. Za nejakých 10-15 rokov svojej existencie sa ale nedokázali presadiť, nevidím dôvod, prečo by sa to malo zmeniť práve teraz.

    Takéto služby majú zmysel najmä pre ľudí, ktorí majú svoju hudbu nelegálne, pretože zakúpenie hudby, ktorú počúvajú nelegálne, má strašne vysokú cenu – stovky až tisíce eúr, čo, prirodzene, väčšina ľudí nie sú ochotní zaplatiť. Mať ju ale za 9 € mesačne je už podstatne reálnejšie. Keby ale odmalička rodičia kupovali deťom hudbu, tých pár € mesačne na nové pesničky by už taký problém nebol

    0
    0
  6. Je Alexander Mravčák platený spoločnosťou Orange Slovensko, alebo sa azda trýzni pre radosť? Je to pre nich typické – nápad zaujímavý, prostriedky na realizáciu sú, no dať im to do ruky je horšie, ako nič. Hlavne, že je to všetko oranžové a prináša zisk – že chýba estetika a funkčnosť, to je druhoradé.

    0
    0
  7. sluza ako taka,na sovensku jedinecna to bez dizkusie…

    ale to prevedenie,jednoducho katastrofa,uz od cias nokie 3100 vsade pchaju svoju oranzovo sedu temu ktora je nielen na oko hnusna ale este aj vyvolavajuca pocit davenia pri pohlade.

    sluzba streamu je zaujimava,co mna ale osobne laka viac,je kupit si album/pesnicku a mat ju…ci uz z obchodu na nosici,pripadne z itunes v digitalnej podobe.
    lenze ked si prestanem po roku platit sluzby musicjet,za ktoru teda utratim cca 100eur,nemam nic.nezaplatim mesacny poplatok,nemam pristup k skladbe…

    pekny napad pomaranca ako osklbat uz tak chudobnych slovakov

    GJ orange

    0
    0
  8. veru tak, suhlasim – s itunes match nema music jet velky zmysel.
    ale osobne tiez som zastanca kupovania hudby, ked si hudbu mozem nosit v prehravaci/telefone, ako stahovania hudby (aj vzhladom na pomerne vysoku cenu poplatku za mesiac – napr. oproti itunes match) a s tym spojenymi nevyhodami. kupovana hudba nema podla mna vyrazne nevyhody (ked nehovorim o cene, okrem nutnosti ulozneho priestoru, co uz ma dnes asi kazdy mp3 prehravac/telefon). Naopak stahovanie hudby ma 3 podstatne nevyhody:
    1.vypadok siete alebo slaby signal siete=ziadna hudba,
    2.cesta za hranice SR=ziadnahudba,
    3.ked si napr. po roku sluzbu nezaplatim tak som vyhodil vyse 100euro a nemam nic – ibaze by zlacnili sluzbu na cca 1, 2 alebo 3 eura mesacne a potom by to asi nikto neriesil…

    0
    0
  9. Nechapem, ako mozete porovnavat iTune Match a MusicJet, ked ide o dve odlisne veci… Tych 6€ (resp. 9) podla mna nie je az tak vela. Za cenu jedneho CD mesacne mozes pocuvat státisíce :-) pesniciek. Nie je to ale ziadna novinka. Nieco podobne som uz pred cca rokom vyuzival na i-legalne.cz. Tam tej hudby ale nepribudalo, skor ubudalo….

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť