Otvorený systém

Minulý piatok sa nechal technologický riaditeľ antivírusovej firmy Kaspersky počuť, že Apple musí otvoriť svoj systém iOS, ak chce stále narastajúcej konkurencii mobilných platforiem úspešne čeliť. Nie je prvým ani posledným, kto sa o niečo podobné verejne vyslovil. Aj Jason Snell, vedúca osobnosť časopisu Macworld, pred rokom argumentoval, že Apple by mal dovoliť používateľom inštalovať aj neoverený softvér. Je to ostatne aj najčastejšie znejúca výčitka zo strany používateľov Androidu: „iOS nie je otvorený, nie je slobodný.“

Ľudia, čo sa oháňajú termínom „otvorenosť“, žiaľ, väčšinou vôbec nevedia, o čom rozprávajú. Zabúdajú, že masový používateľ nemá najmenší dôvod zamýšľať sa nad tým, aká je filozofia jeho systému.

Jediné, čo zaváži, sú praktické rozdiely. Tu zástancovia otvorenosti argumentujú, že vďaka uzatvorenosti systému iOS a otvorenosti systému Android na tom prvom chýba množstvo dobrého softvéru, ktoré na tom druhom je. Teoreticky by to tak byť malo, ale ten, kto má prehľad v ponuke aplikácii vie, že celkom pravdu nemajú. Aj keď Apple mnohé nápady vďaka svojim striktným pravidlám blokuje, na Android toho chýba vďaka nezáujmu rovnako veľa a aj to, čo je dostupné, je vďaka neexistujúcim normám interakcie spracované často veľmi zle.

Je pravda, že Android sa v poslednom čase stáva čoraz populárnejším. Dôvodom však nie je to, že by bol vďaka svojej „otvorenosti“ lepší, ale že je vďaka licenčnému prístupu dostupný aj na lacnejšom hardvéri. Žiaden Android smartfón sa nemôže pochváliť tým, že by bol populárnejší ako iPhone. Porazia ho len vtedy, keď sa všetky dajú dokopy a aj to len v nových predaných kusoch, nie v používaní.

[* /files/pictures/ip­hone-otvorenysystem.png .(Systém iPhonu je uzatvorený, nie vždy to ale musí byť nevýhoda)[nobor­der] >]

To, že je iOS uzavretý, teda nie je jeho nevýhodou — tento fakt so sebou bez debaty prináša klady aj zápory. Čo je však najdôležitejšie, táto „uzatvorenosť“ je súčasť prirodzenej povahy platformy iOS. Nie je to vlastnosť dodatočne pridaná, aby mohol Apple šikanovať vývojárov a používateľov, ale vychádzajúca z iných priorít systému. Len vďaka tomu, že Apple vybudoval systém tak, ako ho vybudoval, mohol zaručiť, že sa používa jednoducho, samovoľne sa nepokazí, je odolný nástrahám vírusov a malvéru a výdrž batérie je aspoň ako tak akceptovateľná, čo sa nedá povedať o mnohých iných smartfónoch. Keby bol systém „otvorený“, mal by iné priority — už by to nebol iOS.

Podobné príklady nájdeme aj vo svete operačných systémov počítačov. Windows je uzatvorený a platený. Linux má otvorený zdrojový kód a je dostupný zadarmo. Keby Windows vyvíjali nadšenci, ktorí by si zaň nič nepýtali, mnohí by sa potešili. Len ťažko by však bol systém naďalej tým, čím je, a už by ďalej nevyhovoval tým, ktorí ho používajú dnes.

Niekomu vyhovuje, keď si môže svoj telefón upraviť ako uzná za vhodné. Iný je spokojnejší zas vtedy, keď sa na svoj telefón môže lepšie spoľahnúť. Ten, kto si myslí, že mu vyhovuje „otvorená“ platforma, nech sa nedožaduje otvorenia iPhonu, ale nech jednoducho siahne po telefóne so systémom od Googlu.

komentárov
  1. Presne tak ti co sa stazuju nech siahnu po inom telefone ako je iPhone
    Ja som z tych co potrebuje spolahlivost
    Mal som moznost pouzivat isty cas HTC Desire
    dakujem neprosim
    moja volba je iPhone a nemienim ju menit!

    0
    0
  2. len sa mi to zda alebo je tento clanok len prelozeny z anglickeho clanku? (neutocim, len mam pocit ze som to uz cital inde)

    0
    0
  3. Pekny clanocek, nuz, ale mne Android nevyhovuje, nemam rad rozne customizacie, chcem system tak ako bol stvoreny :)

    A to mi da iOS, alebo aj Mac OS X, z ktorych nemam ani jeden upraveny…

    Som spokojny, ja som sa Androidu vzdal uz davno, a to som ho mal skor ako iPhone…

    0
    0
  4. Radsej budem mat uzatvoreny system a bezproblemovy chod ako otvoreny system a denne riesit to ze sa mi to telefonu dostane nejaky virus…

    iPhone ide absolutne bezproblemovo a mam tam vsetko co potrebujem… Pokial niekomu nieco chyba nech si tam hodi cydiu. iOS je iOS a dufam ze nim aj zostane.

    A teda mna by strasne zaujmalo ze co je na Androide a nieje na iOS…

    0
    0
  5. V clanku uvital na prvom mieste jasne zadefinovanie pojmu “otvoreny operacny system” . Z clanku som uplne nepochopil co to je a co to prakticky znamena pre uzivatela a vyvojara.

    0
    0
  6. práve z Androidu som prešiel na iPhone a ešte som ani raz svoju voľbu neolutoval :) otvorenosť má svoje výhody, ale kto ju chce, od toho je tu JB :)

    0
    0
  7. 100% suhlas, dobre napisane… Skoda len, ze to nie plnohodnotny clanok, ale len taky “vylev z hlavy” – bez urazky, narazam len na dlzku a hlbku prispevku, nie na jeho kvalitu :-D

    0
    0
  8. Ja som pred casom dal iPhone na policku a kupil normalny telefon. Uvedomil som si, ze ja potrebujem len telefonovat a prijimat smsky. A to sa nedalo na iPhone v plnom rozsahu. V zime obrazovka blika a potom je tu ta nepodpora mms.

    0
    0
  9. pane boze, toto by si mal precitat kazdy hater apple co vkuse strka jazyk do problematiky uzavreteho softu ci iOS zariadeni, aj ludia z mojho okolia postupne vsetci presli na apple produkty a takto sa to podla mna bude menit postupne aj dalej lebo ludia zistia ze v podstate to ze nebudu moct strkat prsty tam kam netreba je koniec – koncov len VYHODA pre nich samych :)

    0
    0
  10. mam iphone 4 aj nexus s.takze viem porovnat oba systemy.a iOS je mozno uzavretejsi aj ked ja by som to tak nenazval,ale neporovnaval by som operacne systemy.kazdy ma svoje vyhody aj nevyhody.zasadny rozdiel je vo vyladenosti celkovej.iPhone je omnoho vyladenejsi ako nexus.spotreba je myslim ovela vacsia u android smartfonov,a display super amoled je mozno taky dobry ako retina ale reakcie sa s retinou nedaju porovnat.samoled nestiha,neviem ci to je koly RAM/keby bola 1Gigova mozno by to stihalo lepsie/,alebo nejakemu soft.prepojeniu,fakt neviem.ja osobne som zvazoval co dalej ale 4S skor ako android.mozno potrebuje nejaky cas android,ale mozno je to v tom ze iOS je pre iPhone a android pre sirsiu skalu smartfonov.

    0
    0
  11. Len otvorenost nie,presne ako uz vysie bolo pisane-to by bolo zase denne riesiene co zas nejde a co sa zasekava,jedine co by som uvital su widgety

    0
    0
  12. milujem haterov ktory idu riesit dookola apple.Ked porovnam aplikacie tak som nestretol este nikoho kto by ma ocaril svojim HTCckom s neakou super apps ktoru by som uz nemal ale ja na mojom iphone ich mam 9 stran od hudobneho softwaru hier a a inych veci o ktorych moze niekto s androidom len snivat.android je ovtoreny je tam vela nepotrebneho softu a predpokladam ze omnoho viac skodliveho ako na iphone kedze apple je uzatvorena platforma a ja nepotrebujem 7000 hudobnych prehravacov staci mi ten defaultny ktory je uplne skvely ale to nikto kto nemal iphone alebo iny jablcny vyrobok nepochopi :-)

    0
    0
  13. Spyros: a ty máš iPhone od výrobcu “čím viac prúžkov – tým viac Adidas”? :-D Zhoď ten yPhone z poličky a kúp si iPhone od Apple, neeeeeskutočný rozdiel, fakt! :-DDD

    0
    0
  14. Proč asi “riaditeľ antivírusovej firmy Kaspersky” vandruje do Apple? No protože otevřený OS je více náchylnější na virové útoky připravené “na míru” .. A to je pak báječný byznys pro antivirové firmy. A to si Kaspersky ze srdce přeje.
    Má- li pan ředitel firmy Kaspersky tak vážnou starost o blaho produktů Apple, tak ať se u Apple nechá zaměstnat. Takto mi to příjde jak v tom židovském vtipu:
    “Nevědí, Abeles, proč se Khonovi daří v kšeftu a mě ne? Vždyť máme kšefty oba stejné, dobře to sleduju.
    No protože vy se Roubíček staráte o dva kšefty a Khon jen o jeden.
    Jakto o dva?
    No o svůj a ještě o jeho.

    0
    0
  15. „ Minulý piatok sa nechal technologický riaditeľ antivírusovej firmy Kaspersky počuť, že Apple musí otvoriť svoj systém iOS“

    Prelozene do 1 vety:
    „Chceme, aby bol nas antivirovy/antimalware software vyzadovany aj na iOS“.

    Tym padom tento clanok vobec nemusel vyjst. Jasne, ciste formulovane :)

    Nie je to parada, instalovat antivirak na mobil s obmedzenym vykonom? No taaak, neviete, o aku rozkos prichadzate :)

    0
    0
  16. no ja pouzivam linux uz dlho a mozem povedat ze i ked je na nom Android zalozeny neda sa nim nazvat ;).. o otvorenosti by som sa moc neodvazil tvrdit, to ze to ma mass storage nevravi o nicom..
    jednak na 90% systemovych uprav potrebujete root (obdobu jailbreaku) alebo custom ROM a nie mala cast je zatvorena co sa tyka kodu..
    okrem toho si ho mozete system upravit asi tak len premiestnenim 15 oficialne dostupnych widgetov… cele to dost seka a je pomale a aplikacie su strasna bieda.. kedze viete, k comu ma aplikacia pristup, sa mozete len smiat – chcete nainstalovat napr. hru, ktorej ale najprv musite dat pristup citat kontakty alebo podrobne informacie o mobile..
    proste po dlhsom pouzivani uz nikdy viac..

    0
    0
  17. to spyros: předpokládám, že jsi nikdy iPhone neměl v ruce, zato však často hltáš výplody Zvratka Ulhána – viď? Kde jsi si přečetl věci jako nepodpora MMS a nějaké blikání? Nebylo někde napsáno, že iPhonu vypadávají klávesy z řady číslic 4, 5 a 6? :-D Tragikomedie.

    0
    0
  18. Kasoersky asi malo zaraba, potrtebuje otvorit iOS, nacpat tam virusy a potom predavat drahy antivir. Cele je to skoda citat. Dobru noc.

    0
    0
  19. No poviem vam clanok na dobru temu ale kratky :))) zato komentare od pseudouzivatelov ako spyros ludi vzdy potesia :) aj ja mam na policke dome jeden iPhone 4+ … dostal som k nemu dve baterky, ide mi na nom analogove TV a dokonca prehra aj mp3 z prilozenej 2gb microsd karty :) a nebol ani drahy v galerke v KE ho mali za necelych 100€ !!! Kup si este dva a potom tu pis ze ti nejde sync ani z buldozerom ani ti nefunguju mms a ze mas len edge a jake je to cele nakusnute ovocie na pipik …
    Vlasnim stale nejaky iPhone a stale mi to neda a kupim si sem tam nejaky ten iPhone killer od sony ci samsungu ci LG a stale ten novsi je zarucene iPhon killer a zatial ziaden nezvytazil :((( preco asi ???
    Podla mna je to systemom , nie jeho otvorenostou ale jeho strukturou a pristupom vyrobcov. Nic nie je jednotne, vo vsetkom je chaos a podla mna android ma nabeh byt dobry os ale tak o 2-3 roky a to uz pevne verim ze iOS bude zasa niekde inde :))))

    0
    0
  20. Alex, ta posledna veta, neda sa ine ako suhlasit.
    A ako vyssie napisal Jozo Remen, pan technologicky riaditel firmy Kaspersky si hladi akurat tak svojho biznisu a nejaka otvorenost iOS mu je viete kde.

    0
    0
  21. Nevím kde žiješ, ale mms jsou už nějaký pátek podporované, stejně jako další a další funkce od dob kdy vyšel iPhone první generace.

    0
    0
  22. android ma s otvorenostou asi tolko co windows. K honeycomb niesu zdrojaky a podla licencie ich ani nemusia dat. U linuxu je to diametralne nieco ine. Pouzival som dlhe roky, ale nakoniec som skoncil aj tak u iMacu a iPhonu. Clovek ked je starsi tak chce funkcnost, nie furt daco riesit. Aj tak si clovek nebude prekompilovavat nautilusa len preto, ze mu drobnost nevyhovuje.

    0
    0
  23. Presne pr toto je u mňa Apple víťaz. Proste stoja pred bránami a chránia mesto. Na čo je chť nemam. A ja si len uzivam. Apple kasli na Kasperskeho!

    0
    0
  24. “Ked porovnam aplikacie tak som nestretol este nikoho kto by ma ocaril svojim HTCckom s neakou super apps ktoru by som uz nemal ale ja na mojom iphone ich mam 9 stran od hudobneho softwaru hier a a inych veci o ktorych moze niekto s androidom len snivat.”

    ty si teda pripad, a kde presne vyuzijes tych 9 stran apps, na ocarovanie ludi svojim telefonom? :D si uplne mimo aladin, clovek ktory si kupi android nesniva o deviatich stranach apps keby o nich snival tak si predsa kupi iPhone…

    0
    0
  25. iOS je pecka, milujem ho taky, aky je… komu sa nepaci, nech telefonuje z telefonnej budky a maily nech si cita v net cafe… angebu – dohovoril som.

    0
    0
  26. Tak mam iPhone3 a dalsi neplanujem. MMS nema aj ked to vtedy mal hocijaky afghansky vyrobca. Nechavam si ho, ked idem do zahranicia a firmeny ostava doma.

    Bavia ma invektivy na mna od takych pseudouzivatelov mobilov ako som ja :-D, co sa vytesuju ake tam maju super ikonky a ochkaju nad “fičúrami”. Ja na pracu mam pocitac, na hranie nemam cas a som rad, ze srandovny telefon za 1 EUR mi vydrzi bez nabijania takmer cely tyzden a co potrebujem telefonovat, tak zvadnem rychlejsie ako s iPhonom. PS: Podobny postoj mam aj k Androidu. Mozno to niekto vyuzije, ja momentalne nie.

    0
    0
  27. spyros: klames, iPhone nemas. Alebo si neschopny nahrat si tam novy iOS.

    Od verzie 3 (ak nie 2) su MMS podporovane, rovnako ako tethering a kvantum inych veci.

    Uvedom si, ze moderne smart phony su POCITACE. Tzn., ze ich sada funkcii NIE JE FIXNA A DANA VO VYROBE. Ak teda nieco v aktualnom OS nie je, neznamena to, ze to nie je (nebude) v dalsej verzii, ktoru tam nahras.

    Rozlisuj medzi zelezom a operacnym systemom, ktory ide kedykolvek vymenit za novsiu verziu.

    0
    0
  28. spyros ak ta tema nezaujima tak naco sem pises.tesime sa ze pouzivas v zahranici iPhone,tam asi tie jednoeurove nestacia.ale ked ti staci telefon iba na telefonovanie a SMS tak dobre,preto ale nemusis vypisovat veci ktore druhych irituju.vsimni si na akej stranke si a ak mas co povedat povedz ak nie tak radsej len citaj.

    0
    0
  29. OT : da sa vyvijat aplikacia na iphone alebo maca na wine ? napriklad je nejaky iphone emulator (zatial som tusim plnohodnotny nenasiel – len nieco co robi web based app na zaklade html5 atd…) a neviete o nejakych materialoch ako funguje ak by som chcel svoju app dat na app store ?

    0
    0
  30. @Marco http://developer.apple.com/
    Ked vies anglicky tak ti to pomoze. Ked nie tak mas ako developer smolu. Aj ked potom pochybujem ze sa tym zivis.

    Ked chces nejaku webovu aplikaciu dat na store skus pozriet nieco ako “PhoneGap”. Google uz vie detaily ;)

    0
    0
  31. Niekto tu spomínal, že napr. ipad sa nedá upraviť podľa svojej predstavy ale to nie je pravda. Keď si ho jailbreaknete a zo cydie si stiahnete napr. winter board tak si viete meniť klávesnicu farbu toho vrchu kde máte čas, ikonky a mnoho iného a nech ios ani neskúsia otvoriť lebo ma na*erú :D

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.