Oracle OpenWorld 2011

Midlvérový a databázový gigant Oracle hostil na začiatku októbra konferenciu OpenWorld 2011 v Moscone Center, v San Franciscu. Udalosť určená nielen pre vývojárov tento rok privítala 45 000 účastníkov.

Úvodnou rečou sa predstavil výkonný raditeľ, Larry Ellison. Najprv vyzdvihol zvyšujúcu sa popularitu produktov od Oraclu a uviedol Apple ako príklad úspešnej firmy, ktorá robí softvér aj hardvér. V Oracle si pred niekoľkými rokmi povedali, že ak to funguje Applu pri produktoch pre jednotlivcov (a takí majú veľmi tvrdé požiadavky na spoľahlivosť a zároveň jednoduchosť používania), tak aj v Oracli by to malo pomôcť zvýšiť predaj ich korporátnych služieb a výrobkov. Potom kúpili Sun.

Dnes Oracle poskytuje hlavne komplexné riešenia: platformu Java, Exalogic pre midlvér, Exadata pre databázy, nový Sparc SuperCluster a Sun/Sparc servery s operačnými systémami Solaris alebo Oracle Linux. Popri tom aj bežným ľuďom známejšie — kancelársky balík OpenOffice, programátorské IDE NetBeans alebo virtualizačné prostredie VirtualBox.

CEO Oraclu, Larry Ellison na úvodnej prezentácii OpenWorld 2011 v Moscone Center. Zdroj: oracle.comCelá konferencia sa niesla v duchu „Parallel everything“. Ellison počas svojej úvodnej prezentácie predstavil dôvody, prečo sa rozhodnúť pre Exadata alebo Exalogic. Oracle v nich priniesol obrovské výhody pri ukladaní a prenášaní dát, napríklad do databáz. Fyzicky sa dáta v nej pred uložením automaticky komprimujú, vďaka čomu sa dokáže zaplniť až 10× menej miesta. Zároveň, dátový prenos urýchlili 10×, čo spolu môže zvýšiť rýchlosť databázových aplikácií až stonásobne. Týmto si trúfajú na hlavného konkurenta v biznisových produktoch, IBM.

Sparc SuperCluster

Spojením Exadata a Exalogic spolu so Sparc servermi a operačným systémom Solaris 11, na ktorý sa už dlhší čas čakalo vznikla novopredstavená kombinácia Sparc SuperCluster s T4 procesormi.

Solaris 11

Po odkúpení Sun Microsystems Oracle zastavil vývoj „free“ operačného systému OpenSolaris. Na druhej strane už minulý rok vypustil Express verziu Solarisu 11. Dodnes je voľne dostupná na oracle.com aj pre x86 architektúru. Solaris vo svojej novej verzii bude klásť dôraz na cloud computing a cluster. Oproti predošlej bude lepšie podporovať aplikácie tretích strán (aj vďaka softvérovému centru ako má napríklad Ubuntu Linux), ale aj databázu a Fusion Middleware 11g od Oraclu. Podpora súborového systému ZFS a ďalších osvedčených funkcií samozrejme pretrváva. Oficiálne bude Solaris 11 predstavený 9. novembra 2011.

screenshot Oracle Solaris 11

Screenshot operačného systému Oracle Solaris 11 Express.

Na záver si môžete pozrieť úvodnú keynote Larryho Ellisona. Videá z hlavných prezentácií sú dostupné na medianetwork.o­racle.com.

komentár
  1. Spomenutý OpenOffice nie je vhodným príkladom, Oracle sa ho pred časom vzdal a ako taký je mŕtvy nahradený LibreOffice. A tak tiež OpenSolaris pokračuje ako Illumos v rukách opensource komunity. Jedine Java a VirtualBox zostali, ale Oracle sa snaží na tom hlavne zarobiť.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.