Nový iPad bude mať vraj slot na SD kartu a retina displej. iPhone a Apple TV nové procesory

Nový iPad, ktorý bude vybavený viacerými vylepšeniami vrátane tenšieho dizajnu a nového displeju s vyšším rozlíšením sa na trh dostane v apríli, tvrdí server Engadget, odvolávajúci sa na dôveryhodné zdroje. Aj keď informácie o ďalšej generácii tabletu sa dostali na verejnosť už v novembri a v decembri sme mohli vidieť niekoľko puzdier, server tvrdí, že kým sa zariadenie dostane ku koncovému zákazníkovi, bude si ešte treba približne štyri mesiace počkať.

Displej nového iPadu má mať podľa serveru „super-vysoké rozlíšenie“ a rovnakú uhlopriečku ako predtým. Presný počet bodov nie je známy, no na základe grafických súborov nájdených v aplikácii iBooks je najpravdepodob­nejšie rozlíšenie 2048 × 1536 bodov. Súčasný iPad má rozlíšenie 1024 × 768 pixelov, čo bolo často označované ako jeho slabina.

iPad 2

Nový iPad sa bude údajne ponášať na najnovší iPod touchV súlade so staršími informáciami by mal mať iPad fotoaparát na zadnej strane a  webkameru spredu. Vybavený má byť dokonca aj slotom na SD karty, USB sa však na zariadení vraj nachádzať nebude. iPad bude vybavený duálnym GSM/CDMA čipom, ktorého druhú časť však na Slovensku nevyužijeme.

V lete má prísť tiež piata generácia iPhonu. Podľa zistení serveru by sa malo jednať z dizajnovej stránky o úplne nové zariadenie. iPhone 5 má byť momentálne testovaný najvyššími predstaviteľmi Apple. Telefón bude mať nový procesor Apple A5 založený na architektúre Cortex A9 a rovnaký kombinovaný GSM/CDMA čip ako iPad.

Apple tiež údajne pracuje na ďalšej generácii Apple TV, ktorá bude obsahovať rovnaký Apple A5 procesor a bude konečne umožňovať prehrávanie 1080p videa.

Foto: Engadget

komentárov
  1. ano ano, uz teraz sa tesim na hry ktore budu behat v rozliseni 2048×1536
    a ked sa konecne rozrastli aplikacie na ipad tak zase budeme cakat kym budu nove pre toto „super-vysoké rozlíšenie“?
    snad je to len kacica, podla mna je 1024×768 na 10″ displej uplny luxus, aj ked som zmlsany iPhonom4 tak na iPade to nechcem
    .
    btw, vie si niekto predstavit internetove stranky v takom rozliseni na tak malom displeji? nehovorim o fontoch, tie sa mozu prisposobit, ale co tlacitka ktore maju napriklad velkost 64×32 pixelov? na iPade budu mat asi 1x2mm

    0
    0
  2. na informácie o iPhone 5 čakám, pretože súčasný iPhone 3G sa mi začal kaziť a neviem, či je rozumné investovať do štvorky (alebo do o kusok lacnejšieho 3GS), ak za 8 mesiacov bude nový telefón…

    0
    0
  3. JA ZASE POVIEM , ZE ZBYTOCNE VELKE ROZLISENIE NA IPAD 2 , NA IPAD SA KUKA S VACSEJ VZDIALENOSTI AKO IP4 . SKOR BY SOM PRIJAL MATNY DISPLEJ , PONECHAT ROZLISENIE , ZVYSIL VYDRZ BATERIE (AJ IP5)

    0
    0
  4. to je sprostosť, načo také rozlíšenie? na svojom macbooku mam rovnako jemný displej(možno horší), kukam na neho z rovnakej vzdialenosti a nemám problem

    zbytočne honenie sa za parametrami

    0
    0
  5. sorry, ale cca 300ppi na ipad resp retina rozlisenie je velmi potrebne.
    To je dovod preco necitam na ipad knihy. Zvykol som si na ip4.

    Ale ci budu zvysovat rozlisenie uz v tejto generacii… Kedze by museli fill rate grafickeho procesora dost navysit (resp 4x aspon)

    0
    0
  6. ako nerozumiem prečo sa to tiež nazýva Retina, predsa to bolo označenie pre displeje s 320 dpi, toto bude mať tak 260, to akože každé rozlišenie, ktoré Apple zdvojnasobí bude hneď Retina?

    dvojjadro sa hodí, konečne budú HD a FullHD mkv a avi plynule, ale neviem ako na to budú reagovať zákaznici Verizonu, vo februari kúpia iPhone 4 a za pár mesiacov sa bude predávať dvojjadrový iPhone 5

    0
    0
  7. len nechapem ako potom dokazu bezat hry pod takym obrovskym rozlisenim, sak to ten mini procacik a prdi grafika nemozu utiahnut

    0
    0
  8. Pani, vyvoj hardware-u napreduje. Zmierte sa s tym, ze kazde “pocitadlo” je po roku “out”. A s postupnym prechodom od tradicnych pocitacov (desktop, notebook) na mobilnejsie zariadenia (tablet, smartopnone) bude zastaravanie este citelnejsie (aspon v prvych rokoch).
    Ak vam, aktualne rozlisenie vyhovuje, teste sa z neho a uzivajte si k spokojnosti svoje “maschinky”. Ked sa vam rozpadnu alebo prestanu fungovat, kupite si nove. Preco teda hned tie spiatocnicke uvahy?

    iPady velmi nesledujem (momentalne nepotrebujem) ale slekulacie o specifikacii IP5 vyzeraju slubne. Uz dlhsie sa sepka, ze IP5 bude postaveny na dvojjadre a vykonnej grafike. Dufajme, ze neostane len pri sumoch a famach.

    0
    0
  9. fg: prečo ti je potrebné 300 dpi na čitanie((tolko pri tom rozlišení ani nedosiahne), pre čítanie kníh u väčšiny ľudí je za optimum považované 160-180 dpi viac nepoznajú pokiaľ čítajú z klasickej vzdialenosti

    0
    0
  10. to Alex> odporucam kupit iPhone 3Gs – cenovo dostupny, dostatocne rychly na vacsinu aplikacii aj hier. Ja som zmenil 3G na 3Gs a s multitaskingom a tou rychlostou je to uplne iny telefon a nestal 500 Eur ako iphone 4.

    0
    0
  11. @ronox Nie, ak to rozlisenie naozaj bude, nebudeme “zase cakat” na aplikacie pre vysoke rozlisenie. Ani na iPhone 4 sme nemuseli na nic cakat. Kedze ide o presne 2x zvacsenie v oboch smeroch, aplikacie jednoducho pouzivaju tu istu grafiku, kde jeden povodny pixel je zobrazeny pomocou 4 pixelov. Text je vykresleny v nativnom rozliseni, nie je o nic mensi ale je ostrejsi. Takisto standardne ovladacie prvky su vykreslene v nativnom rozliseni. Cize zlepsenie je citelne aj bez toho, aby developer doplnil grafiku vo vyssom rozliseni. Co ale urcite vacsina urobi.
    Jednoducho povedane, vysledny efekt by bol taky, ze vsetko sa zda rovnako velke ale 2x ostrejsie.
    Neviem ako by to bolo s hrami, ale keby to nezvladali, stale sa podla mna mozu vykreslovat v 1024×768 – potom by vyzerali presne rovnako ako doteraz a GPU by to mohlo zvladnut. Len teoria.
    Btw, uzasne sa citaju komentare typu “nechcem, nemusim, dajte pokoj s inovaciou…” Kde sa vo vas ludia berie tolko negativizmu?

    @Vaše meno Retina sa to nazyva preto, lebo ked dosadis do vzorca vzdialenost, v ktorej sa pozeras na iPad (vacsia ako iPhone) vyjde ti, ze staci nieco cez 200 ppi. Toto by bolo 264ppi.

    Ja si zatial nerobim privelke nadeje, ze su tieto chyry pravdive, ale ak ano, je to podla mna velmi dobra sprava.

    0
    0
  12. MT: si nevymyšlaj blbosti, že dosadíš do vzorca vzdialenosť v ktorej sa pozeraš a vyjde ti, že staci nieco cez 200 ppi:D tak to zoberiem môj moj monitor s cca 100 dpi, dám do vzorca 2 metre a hned mam zneho retinu:D

    neprekrucaj a nevymyšlaj si, Jobs jasne povedal, že Retina je hustota pixelov, ktorú ešte dokáže zrak rozhoznať a udal tých niečo cez 300 dpi, takže tu nepleť vzdialenosť

    0
    0
  13. @MT: niesom proti inovacii, len 2000pixelov na asi 25cm?
    myslel som nativnu grafiku pri surfeni cez safari, kde rozne tlacidla budu mat rozmery zrnka ryze, samozrejme si to budes moct zvacsit, ale bude to nepekne, a zvacsovat obraz za kazdym ked budes chciet kliknut na nieco?
    dal som apple 600e s tym ze aspon 2 roky by som chcel mat pokoj
    a mam iP 3G a iP4 a viem ze aplikacie ktore nemaju podporu retiny nevyzeraju tak dobre na iP4… napr hry vobec take nehram a pockam na update
    a nechcem toto iste prezit znovu s iPadom, kupim ho, naladujem tam stare aplikacie “z nutonosti, aby tam nieco bolo” a budem cakat kym zacnu vychadzat nativne aplikacie pre iPad 2… a ked zacnu nejake vychadzat a iPad bude pouzitelny tak sup a mame tu novy iPad 3 s ultraretinou

    0
    0
  14. Aky retina displej? To nie je ziaden standard ale marketingovy vymysel Apple-u. Tak ak sa tu chceme bavit ako odbornici, tak pouzivajme bud zauzivane standardy, alebo sa podme bavit ako deti v skolke a pouzivajme vyrazy ako Retina a podobne hluposti!

    0
    0
  15. @Jozef Samozrejme, ze je to marketingovy vymysel, ale je dobre definovany a dava zmysel. Precitaj si nazor odbornika: http://www.kybervision.com/Blog/files/AppleRetinaDisplay.html
    Na tej stranke je uvedeny aj ten vzorec, ktory samozrejme aj pri iPhone 4 rata s urcitou vzdialenostou. Ked sa na iPhone 4 pozeras z polovicnej vzdialenosti, urcite jednotlive pixely rozoznas aj tam.

    @Vaše meno Presne tak, ked das do vzorca 2 metre, bude aj tvoj monitor retina. Ty sa na svoj monitor pozeras zo vzdialenosti 2 metre?
    Pozeral som keynote, Steve definoval retina displej tak, ze je to displej, na ktorom volnym okom nerozoznas jednotlive pixely. Podla tejto definicie by bolo displej s 264 ppi na iPade pri beznom pouzivani urcite retina. Naopak terajsi iPad ma pri normalnej vzdialenosti od oka jasne rozoznatelne pixely.
    Tiez by si nemusel hned obvinovat z prekrucania a vymyslania.

    Z vasich komentarov mam pocit akoby to bol nejaky “rocket science”. Neberte vsetko tak vazne a tragicky.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.