Mac OS X Lion: často kladené otázky a odpovede k nim (FAQ)


Odkedy sa dá Mac OS X 10.7 Lion kúpiť?

Už od dnes, stredy 20. júla 2011. Pravdepodobne od 14:30 stredoeurópskeho letného času.

Kde sa bude dať Lion kúpiť?

Narozdiel od predchádzajúcich verzií systémov Mac OS X, Lion sa už nebude dať kúpiť vo forme fyzického nosiča. Znamená to teda, že ho nenájdete v Apple predajniach. Namiesto toho sa bude dať stiahnuť cez Mac App Store. Jedná sa asi o 3,74 GB súbor.

Mac App-čo?

Mac App Store sa na vašom počítači nachádza pokiaľ máte Mac OS X vo verzii aspoň 10.6.6. Na registráciu a úspešné stiahnutie budete potrebovať platobnú kartu schopnú nákupov na internete.

A čo keď nemám dosť rýchly internet na stiahnutie takmer 4-gigabajtového súboru.

Ak máte takú možnosť, môžete si ho cez Mac App Store stiahnuť na inom počítači a inštalátor napáliť na DVD.

Koľko bude Lion stáť?

Štandardná používateľská verzia vás vyjde na 23,99 €. Serverová edícia stojí 39,99 €. V podstate sa ale nejedná o plnú cenu, ale len o cenu za upgrade, keďže na to, aby ste mohli Lion nainštalovať, musíte mať prinajmenšom Snow Leopard.

Je nejaká šanca dostať ho zadarmo?

Áno, ak ste si kúpili počítač po 6 júni 2011, máte nárok na Lion zadarmo.

Existuje v prípade Liona niečo ako Family Pack?

Apple sa na prezentácii WWDC vyjadril, že tak ako ostatný softvér zakúpený cez Mac App Store, Lion môžete neinštalovať na všetkých „vašich autorizovaných Macoch“. Znamená to teda, že je takmer ako Family Pack.

Je spôsob, ako nainštalovať Lion aj keď nemám Snow Leopard?

V takomto prípade je nutné najprv upgradovať na Snow Leopard, až potom môžete cez Mac App Store stiahnuť Lion. Škatuľová verzia Snow Leopardu stojí 29 €.

Čo je vlastne v Lione nové? Oplatí sa kúpiť?

Je toho veľké množstvo. Podrobné informácie sa môžete dočítať už o niekoľko hodín v recenzii. Zatiaľ si môžete pozrieť aspoň oficiálnu stránku Apple o Lione.

Aký počítač musím mať, aby som mohol Lion nainštalovať?

  • 64-bitový Intel procesor, teda Core 2 Duo, Core i3, i5, i7 a Xeon. Lion nebude fungovať na procesoroch Intel Core Solo a Intel Core Duo a rovnako ani na PowerPC procesoroch.
  • prinajmenšom 2 GB RAM.
  • aspoň 4 GB voľného miesta na disku.

Požiadavky nespĺňam, dajú sa obísť?

Limit na RAM sa s veľkou pravdepodobnosťou bude dať obísť — a aj keby nie, dokúpiť RAM nie je žiaden problém. Horšie je to s nárokmi na procesor. Lion neobsahuje podporu pre 32-bitové procesory, takže na nich jednoducho nemá ako bežať.

Zmažú sa mi moje dáta po inštalácii Liona?

Nie, Lion je len upgrade na terajší systém. Niektoré nastavenia sa však zachovať nemusia, aj keď sa jedná skôr o výnimku.

Naozaj neprídem o nič?

Ale čoby. Nová verzia Mac OS-u už ďalej neobsahuje Front Row a tiež Rosettu, teda emulačnú vrstvu, ktorá dokáže spúšťať PowerPC aplikácie.

Dá sa urobiť aj čistá inštalácia Liona?

Aj keď Apple o niečom takomto nevraví, je možné urobiť aj čistú inštaláciu. Stačí po stiahnutí vybrať z inštalačného programu hlavný disk image a naklonovať ho na DVD alebo USB kľúč. Potom z neho nabootujete a nainštalujete systém aj na prázdny disk. Viac o alternatívnych metódach inštalácie nájdete v samostatnom článku.

Čo Lion obsahuje a čo nie?

Lion obsahuje základný softvér, ako napríklad nový Mail, Safari, iCal, iTunes, Quick Time a iné. Nájde sa tiež pár nových programov. Napriek tomu, že v prezentačných videách sa väčšinou iWork (Pages, Numbers, Keynote) a iLife (iPhoto, iMovie, Garage Band) nachádza, tieto dva balíky systém neobsahuje a v prípade potreby je ich nutné zakúpiť osobitne.

komentárov
  1. Dobra otazka by mohla aj byt ake su realne rozdiely v konzumacii systemovych zdrojov v porovnani s rovnakym macom ale na snow Leopard, cize, napr. vydrz na bateriu, spotrebovana RAM pamat po nabootovani, rezidentne zatazenie CPU. Samozrejme su to uz pokrocile otazky ale profesionalny segment oceni aj take informacie…. aby sme sa nedostali do situacie ako iPhone 3G a iOS 4.0

    0
    0
  2. mám na mb air 11 10.6.7. keď ab. na LION ostane mi tam slovenčina ? Ďakujem. A ako zistím či mám 64-ku? a nie 32.

    0
    0
  3. Ja som sa chcel spytat ze ked ked upgrade-dnem na liona ci mi vsetky dáta ostanu alebo to musim nejak zalohovat :)

    0
    0
  4. Jozef:
    Ak si kúpiš nový MAC s Lionom, tak s najväčšou pravdepodobnosťou tam iLife bude. iLife nie je integrálnou súčasťou MacOS X. To že sa pri nových počítačoch bundluje, tak to je vec obchodnej politiky Apple.
    Pokiaľ si kupoval MAC s SL, tak by si mal mať k dispozícii iLife 09. Nevidím dôvod, prečo by tento iLife nešiel na Lion-e. Ak budeš chcieť iLife 11, tak Ti neostane nič iné, ako si iPhoto, iMovie a Garageband kúpiť v Apple store. iDVD a iWeb sa od verzie 09 nezmenili.

    0
    0
  5. Chápem to správne, že mi všetko ostane tak, ako to mám v MBP nainštalované, len sa mi zmeni Leopard na Liona? Teda napr.: slovníky Lingea nemusím znova inštalovať, a pod? Alebo stiahnuté aplikácie (ClipMenu,Gimp, Onyx,…) sa nestratia, nezmažú? díky za odpoveď…

    0
    0
  6. Ahojte , chcem sa spytat ked som si nedavno kupila novy Macbook pro a mala som tam predinstalovane programy , taktiez aj iLife , nevymaze sa mi to ak si nainstalujem Liona ?

    0
    0
  7. chcem sa spýtať že keď si dnes kúpim liona cez app store a o týžden si kúpim nový macbook tak som vyhodil peniaze von oknom ? :D

    0
    0
  8. Lion testujem uz od Developer preview 1, ale musim povedat, ze na mojom Macbooku Pro (2,26 Core2 Duo) pri 2GB RAM dost zamrzal a disk dostaval zabrat. Po upgrade na 8GB RAM a vymene disku za SSD by som tento system uz za Snow Leoparda nevymenil… I ked bezim stale na developer preview verizach. A upgrade? neviem si predstavit nic jednoduchsie – Time Machine som sa dostal ihned k mojmu kontu, dokumentom, aplikaciam, nastaveniam, mailom, Wifi locations, proste ku vsetkemu co som mal predtym bez nutnosti nieco doinstalovat…

    0
    0
  9. Jozef
    V pohode. Nie je to tak dávno, čo som bol v podobnej pozícii ako Ty. A tiež som si cenil každú informáciu, ktorú som dostal. Tak len vraciam požičané… :-)

    0
    0
  10. Filip
    Nevyhodíš – nákup je priradený k iTunes kontu a ak sa na novom MACu prihlásiš s tým istým kontom, tak si LIONa budeš môcť opätovne stiahnuť bez toho, aby si za neho zasa platil.
    Ale ak budeš o týždeň meniť MACa, tak by som ten týždeň v pohode počkal, lebo ak ho budeš kupovať nový, tak tam Liona budeš mať.

    0
    0
  11. Podla mna je v clanku protirecenie. Pre cistu instalaciu sa da vyextrahovat image subor, ten napalit na dvd a nainstalovat. Pred tym sa ale pise, ze je nutne mat minimalne Snow Leopard uz nainstalovany lebo Lion je len upgrade. Potom ako to je?

    0
    0
  12. sis93:/ coolerko: nie nevymaze, Lion je len update systemu.
    candy: chapes to spravne
    filip: ano , v takom pripade si akoby vyhodil peniaze oknom. ale mozes ho stale napalit a nainstalovat aj na starom kompe ktory je autorizovany na teba.. ako family pack. ako sa docitaj aj vyssie v clanku.

    0
    0
  13. aj mna fakt zaujima CI to moje 2GB RAM na mojomo macbooku pro 2.5Ghz 2008, budu zvladat? Lebo uz teraz ked spustim safari, i tunes a este nieco naraz tak som skoro vycerpal pamat. a ak lion zabere este viac tak rovno k lionu budem musiet dokupit aj memory. Any idea?

    0
    0
  14. vy ste asi taliani, treba citat:

    Dano: ano, je mozne najst v baliku aj .dmg subor, ktory cez spravcu diskov napalis a nainstalujes uplne cisty system, ale pokial chces zachovat instalovane aplikacie, tak lion ktory si stiahol z appstoru sa ti nainstaluje ako upgrade.

    Na MBP late2006 bezi Lion ako vino, je to vlastne najstarsi stroj na ktorom to moze ist, pretoze early2006 ma len CD CPU a late ma C2D CPU!!!

    Filip: sak je napisane, ze mozes Liona pouzivat na vsetkych svojich MB a este aj to, ze kto si kupi novy pocitac PO 6.7.2011 ma narok na Liona ZDARMA SAKRA!

    Miro: slovencina ti urcite neostane, zakup si anglicky vreckovy slovnik alebo neupgraduj. Na druhej strane, Lion obsahuje nativne CESTINU!!!, takze cely system bude CZ

    0
    0
  15. kedze nikdy predtym som neupgradoval z nizsieho os x na vyssi, moja otazka znie: ked si stiahnem lion a nainstalujem, ostanu mi moje data ako fotky, hudba, dokumenty etc na hdd, alebo je potrebne spravit kompletnu zalohu disku a potom ju hodit spat na mac? vdaka ^^

    0
    0
  16. @Calven: nevyhodíš ako nevyhodíš. Ak bude kupovať nový book (s novým systémom, resp. skladovú zásobu so starým systémom ale s možnosťou free upgrade), tak vyhodí. Napríklad mám starý iMac late 2006 s Core2Duo a 2 GB RAM (maximum). Lion by na ňom mal ísť (druhá vec ako svižne). Ak ho kúpim a bude spárovaný s mojim účtom, po prípadnej kúpe nového iMacu mi zakúpený Lion bude k ničomu (dostanem ďalší s novým počítačom). Ak by sa spároval so sériovým číslom starého iMacu (a mohol tak zostať prípadnému novému bazárovému kupcovi), bolo by to lepšie (takto to predpokladám asi nebude fungovať).

    @Dano: Aby si si mohol Liona kúpiť (mimo nového počítača), nie je iná možnosť ako cez App Store. App Store beží až pod Snow Leopardom. To, že zo zakúpeného stiahnutého *.dmg možno vyextrahovať inštalačku pre DVD prípdne iné médium, je druhá vec. Ale aby si ju získal, potrebuješ Snow Leoparda.

    0
    0
  17. Zdravim, chtel bych se zeptat jestli uz nekdo nevi na kolik mac pc se bude moc lion naistalovat. Chcem se na to slozit 4 lidi, ale bojime se ze to pujde jen na 1 pc…. se snow leopardem to slo na 5 PC…. diky za info

    0
    0
  18. Mam MacBook Pro zakupeny po 6.6.2011, cize by som mal mat narok na Lion bezplatne. Ako je to osetrene? Pri downloade sa bude niekde zadavat datum kupy? Zaroven by som sa chcel spytat, ze ked uz mam iWork aj ostatne veci uz nainstalovane, budem musiet si ich znovu nakupit alebo vsetko ostane nainstalovane?

    0
    0
  19. Dano : udělat si vypálený image je nutnost. V případě že ti zhavaruje disk a nemáš zálohy, pak jde instalovat z disku.
    Pokud máš bílého prda není nic jednoduššího než instalovat pře něj. Žádný balast by tam neměl zůstat.
    Jediné co snad má, nebo mělo problém tak používání Parallels desktop.

    Někde jsem četl, že snad je nastaveno omezení v app store, že můžeš stáhnou max 5 x.

    0
    0
  20. 2rudo.ba
    samozrejme, preto som na konci hovoril, že ak bude kupovať nový MAC, tak nech ten týždeň počká. To dá predsa zdravý rozum.
    A tiež predpokladám, že to bude párované s apple účtom a nie SN MACa…

    0
    0
  21. EP: nezabudni nam tu neskor napisat, kedy sa budete s kamosmi chystat napriklad vykradnut novinovy stanok alebo nejake auto, alebo napriklad ukradnut licenciu na nejaky OS.

    Uz tu v diskusii sa pise, ze mozes pouzit Lion na VSETKYCH SVOJICH MB (ako apple vie, ktore su tvoje a ktore nie?), sposob instalacie rozny, z DVD alebo ako .APP

    okrem ineho, ak si zvyknuty na zadavanie licencneho cisla do tvojich urcite legalnych win, tak do osx sa nic take nezadava a osx neposiela ziadnu identifikaciu stroja do jablkarne.

    0
    0
  22. Dano: Licencne je Lion Upgrade, proto cena jen 24EUR. Technicky vsak je mozno system nainstalovat i na cisty disk, bez jakehokoliv puvodniho systemu.

    Cady: Ano, vse zustane, tak jak mas ted, jen budes mit misto 10.6 system 10.7. Dupezite veci, je dobre si pred upgradem radeji zazalohovat. Nic by se ztratit nemelo, ale nahoda je blbec… Po upgradu budes mit vsechny aplikace jako driv, ale muze se stat, ze nebudou fungovat spravne nebo nepujdou spustit vubec. Nemusi byt totiz se systemem 10.7 kompatibilni a budes muset stahnout a nainstalovat novejsi verzi, ktera kompatibilni bude… Neni to vsak pravidlo. Vetsina aplikaci by bezet mela…

    0
    0
  23. V mac appstore podobne ako v appstore pre iOS platí obmedzenie na 5 zariadení.. takže je možné Liona nainštalovať na 5 počítačov.

    Peter: na Liona zadarmo by som a šiel poinformovať do applestore. prípadne tam aspon zavolať. oni by mali vedieť ako bude fungovať vracanie penazí..

    Osobne sa naň veľmi teším, len mi vadí, že zmizne front row.. Je to úžasná vec v kombinácií s apple remote.. dúfam, že sa bude dať nejako doinštalovať.. kľudne by som ho aj kúpil na mac appstore keby sa dalo

    0
    0
  24. EP: pôjde to všetkym 4 ludom, píše sa to v článku:
    “Existuje v prípade Liona niečo ako Family Pack?
    Apple sa na prezentácii WWDC vyjadril, že tak ako ostatný softvér zakúpený cez Mac App Store, Lion môžete neinštalovať na všetkých „vašich autorizovaných Macoch“. Znamená to teda, že je takmer ako Family Pack.”

    0
    0
  25. To Lino: nechapu tvoji trapnou odpoved. Jsem v jedne firme a mame 4 mac PC……. tak sem se na to chtel slozit. V nasi firme mame vse original, na rozdil od tebe a win jsem nevidel 10 let. Takze s.u.f.u.!!!!!

    0
    0
  26. velmi ocenujem ze si to mozem nainstalvoat doma na vsetky moje pocitace … toto dokaze len apple… wow, toto som fakt necakal, este rozmyslam ako to urobim ale predpokladam ze teda pouzijem rovnake konto na mac appstore

    0
    0
  27. naistaloval som si OS LION, a nastal problem, cely macbook sa mi spomalil ale strasne nehorazne, finder otvara 10 min a viac. neviete mi poradit cím to je ? ako to mam odstranit alebo podobne? min. konfiguraciu splnam tak neviem cim to moze byt, a je niejaka moznost pri najhorsom ako sa vratit na snow leopard ? ? ?

    0
    0
  28. EP: bud si nesvojpravny alebo mas 13 rokov?
    to ze ste v jednej firme neznamena ze sa mozete styria zlozit na Liona predsa!!!!! Mas aspon trochu potuchy co je to licencne ujednanie? Ked su tie macy firemne, tak moze liona kupit zamestnavatel na firmu ale nie, aby ste sa vy styri fyzicke osoby skladali na os, ktory vpodstate ani nebude patrit vam, pokial masiny su firemne, Ak su masiny vase, porusujete licencne podmienky tym, ze v podstate Liona 3x ukradnete, pretoze ho kupite na jedno ID, ktore patri niekomu, ale ostatne stroje nie su jeho, teda instalacie budu cierne. A to, ze si 10 rokov nevidel windows ta radi hodne nizko, ja s nim robim denne, rovnako ako aj s osx a RH, centos servermi

    0
    0
  29. Prosím poradte !!!
    Pustil som stahovanie Lionu z AppStoru dnes ráno US času s nádejou že s takýmto pomalým netom mi to stiahne. napočudovanie mi to stiahlo až podozrivo rýchlo tak som pustil inštaláciu ale vypísalo mi že nemám orginál softver a to som ho poctivo kupil z AppStoru ( ved inak sa ani nedá ) a ked si ho chcem teraz stiahnut zas tak mi v AppStore vypisuje že ho mam nainštalovaný a nejde mi stahnut. čo mam teraz robit??
    Pomože len inštalacia len z USB al DVD ? alebo sa to dá volako vysvetlit Applu? Predpokladam že Steeve je spokjný že dostal mojich 23 evro a je mu jedno či mam lion či nie.
    Prosimvas poradte na Pucvolka@gmail.com

    0
    0
  30. Odkedy som OS X Lion nasinstaloval na Miniho – same problemy a apple style podpasovky. 1. najskor nefungovalo HDMI vobec- pocitac sa ani nespustil, 2. Potom som zistil ze Apple odstranil z OS X SAMBA potrebnu na komunikaciu s NAS sietovymi diskami a nahradil ho totalne deravou implementaciou zdielania s windos pocitacmi ktora viac nefunguje ako funguje /zablokovane su velmi bezne pouzivane autentifikacne protokoly/, 3. VNC /remote desktop/ server na dialkovy prisutp do maca je nahradeny novym “Uber” VNC protokol, na ktory exsituju zatial 2 klienti – jeden pre iPad /Screens/ a jeden proprietarny Apple Remote Desktop za necelych 80 EUR, ostatni doposial bezproblemov beziaci VNC klienti pre WIN, Unix… su v haji.. Skratka Apple robi vstko preto aby sa mac platforma viac uzavrela do sveta apple a nevedela komunikovat s okolim… Mozno je to komercne rozumna strategia. Ale ja mam toho fakt dost. Upgrade na OS X Lion je CHYBA a krok spat. Zostante pri Snow Leoparde, kde vsetko funguje tak ako ma. OS X je nezrely na produktivnu prevadzku. Vyhody ktore ponuka su kozmeticke. Je to moj subjektivny nazor. Ak ma niekto rad modre pozadie namiesto fialoveho, ten OS X Lion oceni…

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.