iWeb končí, vytlačí ho iCloud

Ak patríte medzi hŕstku tých, ktorí ešte stále na svoj blog, galériu či iný obsah na internete využívali komplexné riešenie spojené s hostingom od Apple, iWeb, mali by ste si hľadať nového poskytovateľa hostingu a nový softvér. Vyplýva to z e-mailovej konverzácie Steva Jobsa s neznámym používateľom, ktorú uverejnil portál MacRumors.

iWeb

iWeb umožňuje rýchlu a intuitívnu tvorbu webstránok bez potreby hlbších znalostí. Zdroj: onehelp.cz

iWeb je súčasťou balíka iLife a je previazaný so službou MobileMe. Keď iWeb ani jeho nástupcu na WWDC Steve Jobs pri predstavovaní iCloud nespomenul, mnohí sa začali oprávnene pýtať, aký bude jeho ďalší osud. Obavy sa potvrdili, keď MacRumors zverejnil otázku jedného z používateľov a Jobsovu, ako vždy mimoriadne strohú a priamočiaru, odpoveď. Obsah zverejnených e-mailov je nasledovný:

Otázka: ~~Drahý pán Jobs,~~

~~Budem si musieť hľadať alternatívny nástroj na vytváranie stránok a niekoho, kto bude moje stránky hostovať?~~

~~Investoval som veľa času a úsilia a myšlienka na preškolenie ma štve viac ako ma kedy štvalo MobileMe.~~

Odpoveď: ~~Áno.~~

~~Odoslané z môjho iPhonu~~

MacRumors tvrdí, že preskúmal hlavičky emailov a hoci nemožno vyvrátiť, že ide o podvrh, domnieva sa, že e-maily sú pravé.

Prvá verzia iWeb bola oznámená na Macworld Expo v januári 2006 ako súčasť balíka iLife ’06 a poslednej aktualizácie sa dočkal s príchodom iLife ’09 v roku 2009. iWeb bol zahrnutý aj do balíka iLife ’11, no šlo o totožnú verziu s tou v iLife ’09. iWeb umožňuje používateľom vytvárať webové stránky, blogy a galérie bez hlbšej znalosti tvorby webstránok. Hotové stránky môžu následne uploadovať na MobileMe alebo inú webhostingovú službu. Hoci iWeb ponúka integráciu s Facebookom či YouTube, v dobe služieb ako Twitter, Tumblr, Flickr a podobne je význam nástroja na tvorbu stránok na zdieľanie rovnakého typu obsahu otázna. Používate resp. používali ste niekedy iWeb? Bude vám ukončenie jeho vývoja a distribúcie prekážať?

komentárov
  1. Ja pouzivam iweb na tvorbu stranky studentskeho casopisu s vlastnym hostingom. Prakticky je to najlepsi program na tvorbu webstranok, aky som kedy videl. Ak by to len tak ukoncili, poriadne by ma sklamali. Ved na to ani nemaju dovod, staci zrusit prepojenie s mobile me a nechat tam to ftp. V kazdom pripade, ak iweb zrusia, odmietam upgrade na Lion a nasledujuce OSX, ktore ho nebudu mat/podporovat.

    0
    0
  2. Má 2 možnosti při komunikaci Jobse s plebsem:
    buď se bude s každým vybavovat, psát dlouhé věty, hledat správná “politicky korektní” slova, vysvětlovat, omlouvat…, nebo bude stručný, ale stihne odpovědět několikanásobně více lidem. Sice stručně ale stihne odpovědět více lidem.

    0
    0
  3. ja som iWeb pouzival, a fakt je to velmi super nastroj na tvorbu html stranok. nemusel som riesit hluposti ako inde, stacolo fakt napisat text, obrazok a bol som s vysledkom namieru spokojny.
    Ale zakladne vyuzitia vlastnej stranky uz casom stracaju vyznam, takze produkt je vyborny ale uz je supersededovany inymi sluzbami
    – homepage: about me … facebook.
    – obrazkova galeria… flickr, picasaweb, fb
    – blog … nato je iWeb stale fajn, resp. preferujem applikaciu viac ako web interface
    – microblog .. twitter

    0
    0
  4. iWeb mozes pouzivat dalej … v tom ti nikto nebrani … len uz nebude mat prepojenie na MobileMe … ale samozrejme netusim ci sa bude dat rozchodit pod Lionom … ale nevidim dovod preco by to mali blokovat.

    0
    0
  5. Nemam ziadne skusenosti s tvorbou webu, ale iWeb ma naucil rychlo a jednoducho vytvorit web stranku na prezentaciu skupiny. Bolo by mi velmi luto, kebyze dôjde zruseniu celeho iWebu, suhlasim s nazorom, ze by uplne stacilo, ked len prerusia spojenie s MobileMe.

    0
    0
  6. @coldplay – Majú na to dôvod. Je milión lepších programov. iWeb takmer nikto nepoužíval, tak načo by to Apple podporoval. Mimochodom, keď máš vlastný hosting, tak sa ťa táto zmena vôbec netýka, iWeb si môžeš nechať.

    0
    0
  7. Na iWeb nedam dopustit. Vytvaram na nom firemne stranky, aj tie zlozitejsie. Posledna praca ma celkom 120 stran. Skusal som aj ine programi na tvorbu webu, no tento je na 99% naj. Cakal som prave ze k dokonalosti mu Stevo doda to 1%. Cakal som na kazde predstavovanie noviniek, no a tato sprava ma prekvapila. Tak ako pise “coldplay”, nech si zrusia prepojenie na mobile me a aplikaciu nech nechaju. Budem vdacny aj za tych 99%.

    0
    0
  8. Potreboval som pred časom urobiť stránku pre iPhone aplikáciu a prvý krát som použil iWeb. Stránka bola hotová asi za 5 minút: http://www.wyps.info/zoznamslov/Site/Zoznam_Slov.html

    Som zvedavý čo Apple chystá. Myslím, že iCloud by mal mať nejakú možnosť zverejňovania údajov, ktoré sú v iCloude. Aspoň takú akú má DropBox.

    Tiež je divné, že Pages od Apple, nemá možnosť exportovať dokumenty v HTML (hoci podporuje ePub, ktorý je interne HTML). Je jasné, že to tam nie je zámerne (v starších verziách Pages to bolo).

    Pochybujem, že by Apple úplne znemožnil užívateľom vytvárať HTML stránky .

    0
    0
  9. akoze informacie tohoto typu su uplne uzasne .ci uz to je pravda alebo nie ,je dost smutne ce ludia ficia na takychto uletoch .jeden povedal jednemu a dalsi to niekde zacul a je s toho celosvetova zarucena sprava ….

    0
    0
  10. @Hafan
    Viem ze iweb je pod ilife, ide mi skor o to, ci sa bude dat bez problemov spustit aj na nasledujucich OS, kedze prestavaju s podporou. Ak ano, nemam ziadny problem

    @Jozef Remen
    Dakujem, urcite vyskusam.

    0
    0
  11. Na iWebu jsem taky začal, ale pak mi začala víc vyhovovat modulárnost programu Sandvox, na který jsem zcela přešel. Čili iWeb nezavrhuju, určitě je to vynikající program pro tvorbu vizuálně zajímavého webu, ale kdo bych chtěl vyzkoušet alternativu, Sandvox za tu zkoušku určitě stojí.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť