Apple začal v USA predávať odblokovaný iPhone 4

V utorok ráno začal Apple na svojich amerických stránkach popri AT&T a Verizon verzii predávať aj odblokovaný iPhone 4 bez dátového paušálu. Apple predáva GSM iPhone totožný s tým, ktorý predáva cez AT&T a distribuuje do zahraničia. Potvrdili sa tak dohady, ktoré sa šírili posledné dni. Exkluzívnym predajcom iPhonu bol v USA od začiatku jeho predaja v roku 2007 AT&T. Na začiatku roku 2011, keď už zmluva o exkluzívnom predaji vypršala, začal Apple ponúkať verziu iPhonu 4 upravenú pre CDMA siete aj u konkurenčného mobilného operátora Verizon. Predaj odblokovanej verzie v USA nasledoval rozhodnutie o ponúkaní odblokovaných iPhonov v iných krajinách. V roku 2010 začal Apple ponúkať odblokovaný iPhone vo Veľkej Británii, Francúzsku a v Kanade. Ceny boli stanovené na £499 (16 GB) resp. £599 (32 GB) vo Veľkej Británii, €629 resp. €739 vo Francúzsku a $659 resp. $779 v Kanade. iPhone ponúkaný od včera v USA stojí $649 resp. $749. Je tak z odblokovaných iPhonov najlacnejší, čo je dobrá správa najmä pre tých, ktorí nepotrebujú veľké paušály, no zároveň chcú mať nový iPhone.

iPhone

Apple ponúka na svojich stránkach odblokovanú verziu iPhonu 4. Zdroj: arstechnica.com

Kompatibilita

Apple v súčasnosti ponúka iba jednu verziu odblokovaného iPhonu. Neponúka CDMA verziu a vzhľadom na to, že tretí provider v USA, T-Mobile, využíva pre svoje 3G služby frekvenciu 1700 MHz pre upload a 2100 MHz pre download, iPhone na ňom pobeží iba cez GSM a na internet sa pripojíte akurát tak cez EDGE. iPhone totiž nepodporuje frekvencie využívané T-Mobilom. Nejde o softvérové, ale o hardvérové obmedzenie vyplývajúce z dizajnu antén. U nás sa predáva iPhone totožný s tým, ktorý predáva Apple ako odblokovaný, Orange a T-Mobile 3G u nás funguje na oboch bez problémov. V druhej polovici júla plánuje u nás 3G spustiť i tretí operátor O2, frekvencia, ktorú použije, nie je známa.

Cena

Cena odblokovaného iPhonu 4 v USA je v prepočte podľa súčasného kurzu asi 450 EUR. Teda o niečo menšia ako u ostatných predajcov, no i tak ešte stále vysoká. Mobilní provideri to odôvodňujú tým, že s paušálom iPhone postupne splácate, pričom takto ho zaplatíte naraz celý. Nemožno si však nepoložiť otázku, ako je možné, že iPod Touch je až o toľko lacnejší. O dohadoch o skutočnej výrobnej cene iPhone 4 ani nehovoriac.

Odblokovaný iPhone 4 je najmä pre svoju cenu veľmi zaujímavou ponukou najmä pre ľudí, ktorí veľa cestujú a často potrebujú meniť SIM kartu (hoci tu je veľmi limitujúcim prvkom prítomnosť Micro SIM), prípadne pre tých, ktorí si nemôžu dovoliť alebo nechcú platiť drahé paušály, s ktorými je iPhone ponúkaný.

komentárov
  1. cakal som na to uz od iphonu 3g a teraz ked uz mam, ale dobre vediet ked sa mi s nim nieco stane, som ale zvedavy o kolko klesne na ebay

    0
    0
  2. Zdravím,

    nemáte náhodou ty ceny pomíchané?
    V USA jsou ceny deklarovány bez DPH a v Evropě s DPH.

    Zdravím.
    RS

    0
    0
  3. zabudli ste na 4. krajinu, co bolo svajciarsko, kde sa predaval odblokovany.. priamo apple na svojich strankach..

    0
    0
  4. Tak par dni po tom ako odidem z ameriky. V oktobri som si kupil gsmko v appstore a zistujem ze bez gevey sim mi je to zas nanic. Ach jo.

    0
    0
  5. zaujimave, ze v australii clovek dostane k pausalu zadarmo, nic neplati za telefon staci len podpisat kontrakt na 24 mesiacov!

    0
    0
  6. Som začiatočník v Apple. Ale zaujíma ma či I phone 3 GS Z Ameriky budem môcť použiť SIM kartu z T…Mobilu.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.
Gemini
pokračovanie článku

Kto prinesie vyspelú AI na iOS 18? Apple to nebude

Koncom minulého roka sa objavila správa, podľa ktorej Apple plánuje priniesť rozšírenú AI funkcionalitu na iPhone a ďalšie zariadenia. Výraznou premenou by si mala prejsť Siri, digitálna asistentka, ktorá už skôr zaostávala za konkurentmi, vo svete GPT je však ešte archaickejšia.