iPad s Retina displejom? Áno, ale až v tretej generácii

V súčasnosti je najočakávanejším produktom z dielní Apple druhá generácia iPadu, iPad 2. Ako to už s Apple býva, žiadne oficiálne informácie o parametroch ani dátume uvedenia k dispozícii nie sú, a tak nám ostávajú iba špekulácie z dôveryhodnejších, no aj menej dôveryhodných zdrojov. Vzhľadom na to, že iPhone 4 prišiel s novou generáciou tzv. Retina (sietnicových) displejov, mnohí očakávajú, že aj iPad 2 bude mať rovnaký displej, čo potvrdili aj Digitimes.

PC World však teraz prichádza so správou o tom, že Digitimes majú síce pravdu a Apple skutočne žiadal od výrobcov, aby začali pracovať na Retina displejoch pre iPad, avšak dostupné budú až pre ďalšiu generáciu, iPad 3, ktorý môžeme očakávať najskôr v roku 2012. Za zmienku stojí aj to, že iPad držia používatelia zvyčajne ďalej od oka ako používatelia iPhonu, na dosiahnutie Retina efektu by teda stačila menšia hustota pixelov. To však označujú vývojári za nereálne, nakoľko čokoľvek iné ako zdvojnásobenie rozlíšenia by výrazne skomplikovalo kompatibilitu s aplikáciami.

To, či boli špekulácie postavené na reálnych základoch, by sme sa mali dozvedieť už v relatívne blízkej budúcnosti.

komentárov
  1. Nakolko na ipade hlavne citam (pdf) a browsujem , toto je jedna z mala veci co by som uvital na novom ipade. Zvacsit velkost na 12″ a retina display. Takze ipad2 preskocime a tesim sa na ipad3.

    0
    0
  2. DODO: a vies si predstavit surfovat 10″ displeji s rozlisenim 2000 pixelov na sirku??? mozes mi napisat vyhody? nevyhod mozem vymenovat hned niekolko

    0
    0
  3. Tie obaly na ipad2 boli cca rovnake ako ipad1, z toho vyplyva, ze zmensovat display sa nebude ani o pol palca. Naopak je dost mozne, ze ipad2 bude mat tensí okraj. Co znamena, ze uhlopriecka by mala byt vacsia…co pri rovnakom rozliseni by znamenalo vacsie zrno, co je vylucene. To znamena, ze jedna z tychto domnienok je zla :) Rozmer (obal na ipad2) ? Rozlišenie? Okraje? Uhlopriecka?

    Aky ma Apple vztah k 3D? :)

    0
    0
  4. 2 mReXiTuS – asi to nebude az taka blbost… Videl som iPad az po tom ako som si kupil iPhone 4 a prve co som si povedal – toto si nekupim lebo to ma hrozny display… Ak si uz raz na “retinu” zvyknes, budes ju chciet vsade. Je to uplne iny level komfortu pre oci. Cena? Radsej si doplatim… Ak nebude mat iPad 2 retinu ani nebudem uvazovat o kupe.

    0
    0
  5. mrzo, v tomto s tebou nemozem suhlasit. Zrejme si to videl v predajni a dosledne si ten display skumal a porovnaval s retina – jasne, ked ho 5cm od oka, nie je to retina.

    Ale iPad uz doma mam a VOBEC nepocitujem potrebu mat na nom retina, ved ho mam zvacsa dalej od seba, nepozeram na to, ako na iphone… Tak dvakrat dalej.
    A ten siplay je perfekrny, kontrast nema chybu…

    0
    0
  6. @ronox – trosku si to pleties, to ze bude mat ipad dvojnasobne rozlisenie na kazdu os neznamena, ze ovladacie prvky budu 2x tak mensie.

    0
    0
  7. Ono pri LCD paneloch je problem prave nativne rozlisenie . Ak bude aplikacia ktora ma mensie ako bude rozlisenia panela tak to jednoducho nebude ostre ale rozmazane . Aplikacie su dajme tomu fajn ale to plati aj pre hry a to uz da zrejme grafickemu cipu pekne zabrat . Predpokladam ze vykon bude aspon 2-nasobny takze by to mohlo zvladnut :o) Na druhej strasne si viem predstavit prezeranie fotiek na takom IPS-ku s takym rozlisenim . Uz aj na ipade verzie 1 to vyzera viac nez dobre .

    0
    0
  8. 2 raul – skutocne som neskumal display s lupou ani 5cm od oka. Hrali sme sa s nim s AR.dronom a potom som na nom cez Safari pozeral nejake stranky. Stale mi na nom nieco nesedelo a az potom som si uvedomil aky je ten display “rozpixelovany”. Proste mi to vadilo…

    0
    0
  9. mne stačí aj súčasných 1024×768 veď aj na macbooku an ktorý sa pozeram z rovnakej dialky to mám podobne tak prečo by naraz bolo nutné mať väčšie

    0
    0
  10. ronox: a preco nie? Je problem dvoma prstami strami stranku zvacsit? Problem je ze vela stranok (a pdf) je pri pozerani na vysku necitatelnych pre nizke rozlisenie a nemoznost pekneho zobrazenia tak maleho fontu. Retina display by to vyriesil.

    Inak keby dali do ipadu2 2 nasobne rozlisenie, graficky cip by musel byt 4x tak vykonny ako na ipade1 (nie 2x) pretoze pocet pixelov by bol 400%, myslim ze tento cas este neprisiel

    0
    0
  11. iPad som videl ešte pred vydaním iphonu 4 čiže som neskutočne cumel na ten krásny display ipadu, lenže prišiel iPhone 4 a ked pozriem na hoci čo iné, jednoducho to neni ono.. Za take prachy ako majú iPad a ked bude bez retiny + s tým 1 mpx fotakom.. Neviem neviem či si nerozmyslim kúpu :/

    0
    0
  12. @Jaroslav Horak
    ja si to plne uvedomujem, ale kvoli tomu hadam rastie vypoctovy vykon – pre vysi komfort pouzivatela. To ze mam monitor s rozlisenim 1680×1050 neznamena, ze musim hrat hru na rozliseni 640×400, “lebo sa musi vykreslit 5 krat tolko pixelov a chudak pocitac by bol viac zatazeny” ak existuje grafika, ktora to zvladne potiahnut a nebude mat vyrazny vplyv na baterku, tak preco nie?

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.