Hudba z iTunes Store na Slovensku stále nemusí byť

Pripravovaná smernica Európskej únie, ktorá mala zaručiť, že tovar predávaný v jednej krajine spolku bude zároveň dostupný aj v ostatných, nakoniec prešla v inom ako plánovanom znení. V pôvodnej podobe by nariadenie spôsobilo, že Apple by musel predávať svoju hudbu a filmy buď v každej krajine únie alebo v žiadnej. V terajšom znení sa to však nezaručí, pričiní sa „len“ o väčšiu bezpečnosť a viac práv pre spotrebiteľov pri nakupovaní na internete. Smernicu schválil Európsky parlament, čaká sa už len na formálne schválenie členskými krajinami. Informoval o tom portál Mediálne.sk.

Slováci sa na hudbu a filmy v iTunes Store tešia v pravidelných intervaloch, zatiaľ však márne. Už v roku 2008 sa diskutovalo o nariadení, ktoré by malo určiť povinnosť distribuovať hudbu v každom štáte únie. V roku 2009 mal za niečo podobné lobovať sám Steve Jobs. Istý čas sa čakalo aj na spoločnú menu euro, ktorá vraj bola najväčšia zábrana pred predajom hudby. Aj keď iTunes Store medzitým na Slovensku vznikol, hudba a filmy sa v ňom stále nepredávajú, zákazník tam nájde iba aplikácie pre iOS, podcasty, knihy z Projektu Gutenberg a vzdelávaciu časť iTunes U.

komentárov
  1. A co se čeká vše je o zákonech cze/sk zemí jako takových… hudba v itunes tu bude tak odhadem za 10-15 let a to možná ještě přidávám..vždyt nemáte ani podporu sk jazyka v novém OS…

    0
    0
  2. no super… tak ako chcu potom bojovat proti nelegalnej hudbe ztahovanej z torrentov, rapidu a inych???? ja by som platil iTunes storu, ale ked oni nechcu moje peniaze tak co s tym?… kupit si predrazene CDcko ked chcem len jednu skladbu? V USA stoja CDcka sotva tretinu co u nas, pricom nase platy velakrat nie su ani tretinove oproti ich platom. A potom si to kupene CDcko este ripnut do MP3 a nejakym sposobom doplnit ID tagy, pripadne este artworky a stiahnut si to do prehravaca a potom nadavat na 10 skladieb, lebo su o nicom a peniaze su fuc. V casoch ked kazdy blby mobil prehrava digitalnu hudbu si clovek musi kupovat (ak chce legalnu hudbu) CDcka a MUSI mat pri sebe PC inac ma smolu. Nechapem pristup hudobnych vydavatelstiev ze nelobuju v EU parlamente aby nieco podobne schvalili, pripadne na predajcov, aby online predaj priamo do prehravaca spristupnili v kazdej krajine EU…..a myslim ze podiel nelegalne stahovanej hudby by vyrazne klesol.

    0
    0
  3. to je smutne, clovek by si aj zaplatil ale nemoze :) potom nech sa nikto nepohorsuje nad piractvom. Preto mam US a UK account. co uz

    0
    0
  4. ide o to ze nikto sa na piratstvo ohladom hudby a filmov nestazuje. Pocuvajte reklamy na Orange a Tmbobile kde si “stiahnete pesnicku za tri sekundy, film za 2 minuty” atd. Stahovanie hudby je jednoducho u nas legalne cize pohoda.

    0
    0
  5. Mne to môže byť jedno. Všetci predsa vedia, že kvalita hudby v iTunes Store je nedostatočná. Radšej dám peniaze za CD, spustím ho v hi-fi sústave, zavriem oči a budem sa cítiť, akoby sám Horowitz hral vedľa mňa. To isté platí pokiaľ ide o filmy. Radšej dám peniaze za zberateľské Blu-ray edície.

    0
    0
  6. Souhlasím s Imcheezem a Rootem. Klidně si za pohodlný nákup zaplatím. Ale když mě někdo apriori považuje za zloděje hudby, jenom proto že nejsem ze západní Evropy, tak to mě teda štve… Ať teda mají co chtějí…

    0
    0
  7. Pani, buchate sa do prs a nariekate, ze by ste si platili… Uznavam, ze ak mate iOS zariadenie, tak to je ta najlahsia moznost, ale stranok kde sa da legalne hudba stiahnut (miestami i lacnejsie ako v iTunes) je aj na slovensku niekolko. Ale to je asi zbytocne pisat. Vidim len iTunes a budem plakat, ze tu nie je. Osobne si myslim, ze nema dovod prist, lebo nebude schopny zaplatit tych ludi, ktory sa o to budu starat (urcite bude nejaky support, ked tu ten store vznikne), lebo podla mna by na tom bol apple stratovy, ale to sa nedozvieme.

    Taktiez si dovolim trosku oponovat, ze by klesol podiel nelegalnej hudby… Mozno klesol, ale tak p pol promile. Neviem si ani Vas (ani nikoho ineho) predstavit ako plnite svoj 60gb ipod legalnou hudbou a filmami, to by si za to mohol clovek kupit aj niekolko mac pro s cinema displaymi :)

    0
    0
  8. psittacula: tak, ako zivocich, po ktorom si si dal nick, aj ty len opakujes, co si niekde pocul. A klames. 99% populacie nerozozna 256 kbps AAC od CD. To ostatne 1% to rozozna len na velmi kvalitnej aparature. A fajnsmeker si kupi bud SACD, alebo vinil.

    Suro: kde sa da na SVK kupit legalna digitalna hudba?

    0
    0
  9. Tempter: Ty si zrejme typický internetový Slovák zo sme.sk, mám pravdu? Hip-hopové sr**** možno kompresiou degradované nie sú, no v prípade toho, čo nazývam hudbou ja, je rozdiel výrazný. O ostatnom s internetovými kulturistami diskutovať nebudem.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.