Dell predáva najtenší notebook na svete, aj dva roky staré MacBooky Pro sú však tenšie

Známy výrobca počítačov Dell prezentuje svoje nové notebooky XPS 15z ako najtenšie 15″ PC na svete. Oproti unibody MacBookom Pro, ktoré sú už na trhu nejaký ten piatok, konkrétne od roku 2008, sú však stále o chlp hrubšie. Samozrejme, pol milimetra v praxi žiaden veľký rozdiel neurobí, dokazuje to však nadčasovosť Apple notebookov. Svedčí o tom aj dizajn spomínaného Dell notebooku, ktorý je MacBookom Pro až na pár detailov veľmi podobný. Prečo teda Dell tvrdí, že predáva najtenšie 15″ PC na svete? Zrejme chápe PC v zmysle počítačov s operačným systémom Windows, nie v pôvodnom význame osobného počítača, ktorými MacBooky Pro nepochybne sú.

Najtenší notebook od Dellu
komentárov
  1. Ale Dell neklame, pretože to môže byt najtenší notebook na svete. Keby napísali že je to najtenší macbook, tak by uz klamali :D
    Čo sa týka toho dizajnu, pripomína mi to macbook s iPad 2.

    0
    0
  2. Polovica sveta (resp všetci windowsáci) nadávajú na mac, lebo je to zbytočne drahé, a kupujeme si jablko, nie PC, prúdia do kompatibility, a tvrdia, že sme partia snobov… Nikoho ani nenapadne, že tá stabilita, elegancia a výkon majú dačo do seba.

    Príhoda cca z pred pár dní: (Kolegyňa mi chcela v práci prezentovať svoj projekt napísaný v MS Word, na jednom nemenovanom laptope. Otvorila laptop, zapla PC, zatiaľ som stihol dopiť kafe. Windows nabehol, prihlásila sa do systému, to som si zapaľoval cigaretu. 2x klikla na word projekt, a čakáme. Čakáme, čakáme, a … otvorilo sa to, zamrzlo a padlo. Otvorila to zonva, a znova sme čakali. Ja som dofajčil cigaretu, vytiahol svoj mac, zobudil, otvoril môj projekt, a o par minút na to sme uz porovnávali dáta.. jej laptop bol asi 2 týždne starý)

    kompatibilita, výkon, stabilita…

    Možno aj preto, že nás neberú ako ľudí s PC, ale ako ľudí s predraženými hračkami, ktoré sú podľa ich slov “zbytočné”, DELL prezentuje svoj laptop takto. Ono klobúk dole pred DELL. Pre winshit je to asi najlepšia voľba kopy hardvéru. Ale aj tak tvrdím stále, že Mac-u sa nič nevyrovná, a ešte niekoľko rokov to tak bude…

    0
    0
  3. ja som prešiel z DELLu na MacBook a som spokojný..bol som spokojný aj s DELLom..súhlasím s Dstm..keď to mám rátať pre Windows, tak DELL a LENOVO sú spracovaním najkvalitnejšie..môj DELL má viac ako 5 rokov a je v pohode..kábel do siete mám stále ten prvý (narozdiel od známych..asi nikto nemá ten pôvodný alebo je fest dolepený izolačkou :D) a všetko frčí :) ale samozrejme, že Macu sa nič nevyrovná :) je to proste mašinka, kvalitka a ten systém je najlepší :)

    0
    0
  4. @Dsttm
    sorry ale takyto pribeh ma takmer nulovu vypovednu hodnotu… To hovori o o com? ze kazdy komp s windowsom je pomaly a pada? alebo ze tvoja kolegina je neschopna si trocha vyladit system, alebo si to niekomu dat spravit?

    Pozri ja mam macbook pro 15 za drahe cashe, a nedavno som si kvoli vypoctovemu vykonu poskladal pc asi za 800 eur a som s tym nadmieru spokojny. Navyse sa u mna hromadia skor negativne skusenosti s MAC OS X. Uz aj na nom som zazil par padov, Kernel panic, divoky memory mamagment, extremna pomalost atd. Pre mna je teraz moj macbook taka sympaticka hracka, no na realnu robotu pouzivam desktop.
    K tomu wordu… Na desktope otvorim novy word subor asi za 1.5-2 sekundy. Na macu je radovo viac. Uz len to ze tam nie je normalny office ma vytaca.
    Openoffice je shit, s ktorym sa neda robit…robil som v nom bakalarku. MS Office nema podporu slovenskeho pravopisu…tym padom nepouzitelne, no a iWork je taky maly monster, neskutocne pomaly….pisal som v nom diplomovku…

    takze ja mam trocha iny nazor

    0
    0
  5. nerozumiem o co ide v tomto clanku. Pisete, ze DELL to prezentuje ako najtensi 15″ notebook na svete, a zaroven poviete,ze MB AIR z pred dvoch rokov, ktory ma uhlopriecku 13″ je tensi o pol milimetra. Aky je v tom suvis ? 13″ vs 15″ ? Nikto to nevidi ? Evidentne ma DELL najtensi NTB v 15″ rozliseni na trhu a niekto na to musi reagovat takouto iracionalitou ? Na zaklade takychto clankov a nazorov z nas, co sme apple positive, robia ostatni ovecky…

    0
    0
  6. páči sa mi ako u nás vzniká určitý odboj proti apple. Ľudia sú proti len pretože je tam jabĺčko. milé a vtipné.

    Tak ako tam dell nemohol uviesť najtenší notebook takisto tam nemohol uviesť najtenší PC lebo aj macbook pro je Pers. Comp.

    0
    0
  7. No viem ako to mysleli, ale stale je to pravne napadnutelne. Apple bol a je zapisany ako “prve pc” , aj o macintoshi sa hovorilo ako o “pc”. Takze ano, v 90. Rokoch zludovelo PC=windows, ale aj tu sa da namietat. Apple uz par rockov oficialne dodava Boot Camp, cize ak nabootujem do windowsu, tak mam “pc”. Neexistuje ziaden pravny podklad ze Mac nieje PC, zvlast teraz, ak komponenty ako procesor, grafika su totozne s PC. Apple sa moze a mal by pravne branit, lebo to co prezentuje Dell nieje pravda a reklama zavadza. Uzivatel sa pre notebook rozhoduje aj na zaklade jeho vahy a hrubky.

    0
    0
  8. ako si tu vsetci navzajom pekne … mac je pekny ale proste drahy. a co sa tyka grafiky alebo zvuku – pre pc (kt. pouzivaju MS OS ) existuju ekvivalentne vykonne aplikacie ako tie, kt. su urcene len pre Mac….so why pay more? :)

    0
    0
  9. “Kolegyňa mi chcela v práci prezentovať svoj projekt napísaný v MS Word, na jednom nemenovanom laptope. Otvorila laptop, zapla PC, zatiaľ som stihol dopiť kafe. Windows nabehol, prihlásila sa do systému, to som si zapaľoval cigaretu. 2× klikla na word projekt, a čakáme. Čakáme, čakáme, a… otvorilo sa to, zamrzlo a padlo.”

    Aky laptop ta kolegyna pouziva? Nieco z r. 1995? :DDD
    Taketo bajky rozpravaj niekomu, kto ma IQ 80.

    0
    0
  10. Prave tento notebook je fakt ako stary powerbook, biedna kopia.

    Ako pomaly kazdy PC notebook – nasavanie vzduchu zospodu, len treba dat na deku a sup zhori cely dom. ved kto by si dakedy dal notebook na postel alebo nebodaj na kolena, ved notebook patri na stol. :).

    Kvalita spracovania nevalna ako kazdy dell, nabijacka velka, vsetko ohybatelne a strasne flexne, vrzgajuce, najlepsie je este dovnutra polepit intel nalepky a ostatne reklamy, proste otras. Uplna ceresnicka na torte je to kruhove logo vzadu, kopia jak svina.

    Pritom by stacilo, aby konecne spravili pevny kvalitny notebook s normalnym chladenim a poriadnou bateriou, co vyzera ako MBP tvarovo ( v jednoduchosti je krasa ) a hned by mali predaje ako hrom.

    Mal som 2x MBP a 3x dell notebook v rodine a aj napriek tomu ze v USA povazuju del za dobru znacku, je to sto a jedno tieto dve znacky.

    0
    0
  11. @Dstm: neviem ci si niekedy pocul o tom ze aj “podla teba WinShit” notebooky sa vedia uspat a zobudit. Takze porovnavaj rovnake veci. A dalsia veci vzdy je to hlavne od toho co za pi.. clovek nainstaluje. Ja mam “WinShit” notebook, a som s nim nadmieru spokojny, svizny, rychly a stabilny.

    0
    0
  12. To Dstm> Mam mac aj win. Na macu by som velmi potreboval office suite hlavne kvoli robote a excelu. Na macu je office suite jednoducho otrasne.

    btw ty si nosis do roboty svoj vlastny mac? Tam by som nechcel robit:-)
    dalsia vec co nemam rad je ta povysenost. Ja mam mac a ty mas haraburdu. Vela ludi co ma mac si to kupila len ako svoju vizitku. nikdy na tom nerobila, ale videla to vo filmoch, je to cool chcem to mat aj ja. teraz sa vystatuju kade chodia a ohovaraju win, pritom sami vedia ze mac ma medzeri v softe, ktory pojde len na win.

    0
    0
  13. @ Adrian , a macbook neni nahodou laptop ? no co uz , nech sa tesia windowsaci , ze maju uz aj oni konecne ”najtensi” laptop

    0
    0
  14. V minulosti: Firma IBM dala svojim konkurentom k dispozícii väčšinu prvkov svjoho osobného počítača (personal computer) – PC. PC sa stal normou a vytlačil iné projekty. Iba Apple vďaka svojmu priekopníckemu dizajnu a spolupráci s tvorivými odvetviami poskytuje alternatívu v podobe počítača Macintosh (MAC).

    Z toho vyplýva, že čo sa PC týka, tak ten od Dell je najtenší, ale z počítačov, (resp. computerov) je najtenší MAC.
    Celé je to len zavádzajúci slogan (ale správny).

    0
    0
  15. Prepacte ale zaraza ma neobjektivnost akou sa tu niekedy vyznacuju autory claknov. Na fotke je napisane najtensi 15 notebook. A nie MC air co je kalkulacka s internetovym pripojenim

    0
    0
  16. Moze byt hrubsi aj ako 3 generacia macbook air ale aspon ma CDrom. Sam osobne mam novy air ale sem tam mi to lezie na nervy ze nemozem nieco napalit alebo pozret.

    0
    0
  17. V článku sa nemyslí Macbook Air, ale Macbook pro a tu sú rozmery

    Dell XPS 15z: 24,68mm

    Macbook Pro 15: 24,1mm

    Takže tu nesplietajte o tom, že Macbook Air nie je plnohodnotný notebook.

    0
    0
  18. Petko Koviansky:tak preco si si preboha nekupil macbook pro 13 ?!! teraz sa tu budes stazovat ze si zvolil zly typ macu!!!chod racej na Win forum a tam sa rozpravajte o novom druhu sekania a padania systemu.cau

    0
    0
  19. No, toto ma ani tak nezarazilo. Už to že Samsung chce prekonať Apple svojím Galaxy S je potupné. Všetci by si mali uvedomiť že Apple má veľký náskok. Cenovo nie je až tak prístupný, ale povedzme si: Nestojí to za to? Mať najtenší nothebook, ktorý má dobrý výkon a procesor? To za 200 Eur nedostanete. Max. taký ktorý sa vám po zapnutí pokazí. Takže, akýkoľvek nothebook ktorý sa považuje za lepší (od Macu) klame. Apple nikdy žiadny nothebook neprekoná, ano nejaky Galaxy S :)

    0
    0
  20. O akom AIRy tu tocite ? Tento DELL je hrubsi ako dvojrocny MB PRO ! Nie AIR.
    Inac je to smiesne, a apple by mal voci tomu zaujat stanovisko. Reklama je zavadzajuca a to dost.
    A pacia sa mi komentare ludi, ktori evidentne mac nemaju. Ako napriklad tester, ktory napise,ze vacsina ludi si mac kupila a ani s nim predtym nerobila… A ty si robil predtym ako si si prvy krat kupil pocitac s tym pocitacom natolko, ze si bol absolutne presvedceny, ze ho chces ? Alebo si si kupil win PC preto, lebo to ma kazdy a ked to ma kazdy tak je to dobre ?

    0
    0
  21. Podla mna nieje mac iba “vizitka” ako tu bolo pisane. MacBook mam rok a pol a musel som ho restartovat presne jeden krat. Ked som mal hocico pod windows tak to boli nekonecne cisla.

    Windows je ako zvieratko .. treba sa o nho starat, cistit, pravidelne krmit a neucit ho privela veci :D … Mac funguje stale :). Ja neviem preco by sa mal starat uzivatel alebo nejaky IT technik o pocitac..

    Inak .. buhuzial win je na tom stale lepsie so softom .. nastasie sa to zacina menit :)

    0
    0
  22. Netusim kde ste precitali, ze sa hovorilo o macbook air ako o tensom od dell. V tom clanku je napisane macbook pro. Najnovsi model macbook pro s 15 palcovym monitorom je hruby 2,41 cm a dell xps 15z 2,468 cm a to vraj v najtensom mieste. Jedine preco by mohol dell uvadzat, ze je najtensi, ak by sme brali do uvahy presnu velkost monitora. Macbook ma 15,4 a dell 15,6 palca.
    Zdroje: http://www.zive.sk/dell-uvadza-ultratenky-15-palcovy-notebook-xps-15z/sc-4-a-294018/default.aspx

    http://www.tracocomputers.sk/1298649167/new-macbookpro-15-20ghz-i7/

    0
    0
  23. to Kompi: dell patrí naozaj medzi najlepšie notebooky, mám s tým pár skúsenosti :) ale aj PC vyrábajú skvelé :) dávajú si proste na tom záležať

    naozaj, píše sa tam 15″, MB Air je max 13″, čiže tam nič nezavádzajú, ešte som 15″ takú tenkú nevidel a je to len dobre :)
    btw, inak aj ja by som si chcel zohnať jeden WinShit, ale preto, že by som si dal naňho Linux :) nekričte, proti Winu nič nemám, vyrastal som s ním. Ale jednoducho mi lepšie vyhovuje Linux a Mac

    0
    0
  24. dell ma uhlopriecku 15,6″ a s takou uhloprieckou je najtensi…stve ma akurat to nasavanie od spodu…jaj…

    0
    0
  25. co tu v kuse splietate o MacBooku Air ???
    vsak v nadpise je

    Dell predáva najtenší notebook na svete, aj dva roky staré MacBooky PRO sú však tenšie

    wtf??

    apple na rozdiel od win netreba nikomu davat “ladit” ani nic podobne a stiahnem si 2Tb porna a notebook ide stale rovnako, urob to na win a do 5min mas ciernu chripku , malariu a pliesen na nohach z tolkych virusov, a ziaden antivir mi nezere RAMku ani peniaze (ani ho nemusim kradnut)

    0
    0
  26. fakt nerozumiem tomul co sa tu polovica z vas bavi o Mac VS Windows…ved o tom rec nie je :D

    ked uz tak MAC VS Dell, a vtomto porovanni je dell fakt kopa srotu.

    A o kvalite operacnzch systemov sa bavit netreba…mac OS je vyladeny uz od Tigra, skuste si psomenut kde boli v tej dobe okna aj s odladenostou. Windowws Hlista by vedel rozpravat….:D

    0
    0
  27. chcelo by to UDAJE. Aby tu potom niektori ludia nevypisovali, ze sa to porovnava s airom.

    Dell XPS 15z hrubka : 24,68 mm (2,51Kg)
    Macbook Pro 15″ hrubka : 24,1 mm (2,54Kg)
    Macbook Air : 17mm (najhrubsie miesto, klesa az po 3mm na najtensom)

    To pre predstavu. Macbooky maju tuto hrubku od unibody konstrukcie, teda dlhsie ako dva roky.

    Dell je teda thinest PC. Macbooky su thinest macs.

    http://www.zive.sk/dell-uvadza-ultratenky-15-palcovy-notebook-xps-15z/sc-4-a-294018/default.aspx
    Dell sucasne ponuka volitelny FullHD display, 3USB porty (macbook pro 2) , a ine vymozenosti. A cena zacina na 999USD , macbook pro na 1799USD.

    Takze pre menej majetnych, … radsej nedokoncim, lebo ma ukamenujete :-)

    PS: (mam macbook unibody)

    0
    0
  28. Pre tých tam hore, ten 15″ dell je porovnávaný s 15″ macbookom pro a nie 13″ macbookom air tak sa láskavo naučte čítať a ptm komentujte článok…

    0
    0
  29. Vy neviet vsetci citat???
    Co tu splietate macbook air ked 15”dell porovnavali hrubku s 15”!!! macbookom pro unibody? hm?
    Peter Koviansky? teraz ked nemas mechaniku nemozes si nic pozriet?:D
    Odveci…
    Napalit cd??
    Prosim kde zijete v akej dobe?
    Odkedy mam Apple tak som pouzil mechaniku iba pri instalacii systemu…
    Komu ci naco napalujete cd???
    Kamaratom hudbu?
    Mozem ich oprsat aspon kazdy den ku mne nik nechodi ze chce to a toto napalit a tak isto ma neotravuju vsetci posli mi pesnicku z iPhona cez Bluethooth…
    Do auta cd??? mam tam aux napojenie iPod kamos to ma aj na USB a co poznam vela ludi to ma na pamatove karty radia…
    Tak co pre koho su tie cd??
    Mna to absolutne nebavi skladovat a hladat napriklad blby film…Doma napojim externy hdd otvorim a pozriem si co chcem..Hudbu? stiahnem do ipoda alebo iphona..Ked cchem fakt nieco preniest suop ho na kluc ktory ani nemam a nepouzivam chodim s ext.diskom..
    CD cka nepouziva ani moja 18r sestra odkedy ma powerbook tak som ju nevidel zeby to pouzivalana..Tak ze wake up and welcome to 2011 year :D

    0
    0
  30. Peter Koviansky:
    DVD je mrtve aj akekolvek vymenne medium. Zmier sa s tym. Netrpezlivo cakam, kedy tento anachronizmus zmizne aj z MacBookov Pro a nahradi ho SSD pre system a aplikacie + vacsia baterka.

    Napalovat CD/DVD v dnesnej dobe? Ehm, no, pripada mi to ako pred casom prenos 10+ MB suborov na disketach…

    0
    0
  31. Ja tomu vazne nerozuiem co vlastne Slovaci chcu, Na jednej strane nosia tricka Ralpha Laurena a kupia si radsej straru bawariu nez spolahlivu fabku atd., a na druhej strane tu anonimne pisu aky je apple predrazeny a podobne p… . Zeby zavist? Na SVK sa snou stretavam pomerne casto.

    0
    0
  32. BTW Apple a ich pocitace to je uplne iny svet a pohlad na svet IT. A pokial to niekto nema a nikdy nepouzival tak nech tu nepise, nema pravo sudit nepoznane.

    0
    0
  33. mirci: nazyvat MB Air kalkulackou je trosku divne. Moja “kalkulacka” ma totiz pri 13 palcoch vacsie rozlisenie ako tato 2 a pol kilova zalezitost.
    Peter Koviansky: napalit mozes predsa pomocou externej SuperDrive mechaniky. A pozriet/skopirovat/nainstalovat? Na to predsa nepotrebujes mechaniku vobec. Staci pocitac na tej istej wifi sieti.

    0
    0
  34. apple je proste trend leader v mnohych oblastiach, nielen medzi pocitacmi, smartphonmi a tabletmi, drviva vacsina znaciek len vymysla ‘lacnejsie’ alternativy, dostupnejsie, no vsak vacsinou je to len jeden veliky fail.

    0
    0
  35. co sa tyka hadania sa ze “winshit” booky a macbooky … ja mam otazku preco winshit … nemusim si predsa dat na notebook len windows … mozem si tam dat distribuciu linuxu ktoru si vyberiem … takze riesit celkovo len hardware alebo OS je tiez rozdiel … napr som sa zasmial na tom clanku kde si dotycny stihol zapalit cigaretu vypit kavu a podobne (a argumentoval ze notebook nebol zly lebo bol kupovany nedavno)… ked si dnes kupim 15,6 notebook s windowsom za 270 euro .. tak to ze je kupeny dnes znamena ze je vykonny ??? .. s macmi som uz tiez mal cest pracovat .. ale nemozem si ho dovolit (rad by som) a tak ked som kupoval notebook do 800 euro rozhodol som sa pre “winshit” toshibu a tak mam momentalne windows aj linux … a myslim ze ani kavu by si dotycny nestihol vypit kym by som zapol ten dokument (linux mint)… kazdopadne si myslim ze produkty apple su jedinecne a nadcasove .. kazdopadne si ich vacsina ludi na slovensku nemoze dovolit a navyse vacsina software na pracoviskach su na windows. a k tomu ci dell je alebo nie je kvalitna znacka poviem len tolko ze dell inspirion za 700-800 e neni to iste ako dell ko za 1500 euro …. a myslim ze je to tak uz kazdej znacky .

    0
    0
  36. No ten Dell dobra kopia od macu chlapci z dellu si rozobrali mac dokonca aj hardver ma rovnake rozmiestnenie ako mac a nehovoriac ten dizajn jedine co dell moze tvrdi, ze je to dobra kopia alebo kua este sa mame co ucit od macu :)

    0
    0
  37. vacsina z tych co tu hodnotia aky zly je mac, ho v zivote ani len nemala.Vacsina Mac userov windows pouzivala, takze vie o com hovori. Taktiez mam macbook asi 4 rocny, a ide bez preinstalovania ako prvy den, bez akejkolvek udrzby a akehokolvek antivirusu, defragmentovania… To by mali vediet windowsaci

    0
    0
  38. Taktiez mam macbook asi 4 rocny, a ide bez preinstalovania ako prvy den, bez akejkolvek udrzby a akehokolvek antivirusu, defragmentovania…

    Bez defragu? Hm, to je pre mna novinka :) Je to aj v Mac OS, ale automaticke, ak sa nemylim, co vo W nie je problem nastavit…slabe argumenty

    0
    0
  39. Vaše meno, skutocne nema defrag automaticky. Samozrejme defrag vo win sa da nastavit, ale zatazuje nielen zbernicu, ale aj pouzivanie hardisku a ked s nim stale robi, nema kedy defragmentovat. Ja som zvykol ludom na widliach davat defrag konzolovy do startupu. Spustenie sice hrkalo o par sekund viac, ale potom uz fungoval ok., resp daleko sviznejsie ako bez. A kedze sa spustal min 1x za den, tak bol defragmentovany vzdy.
    Mac sa fragmentuje tiez (staci mrknut idefrag napr) ale nieje to tak zle ako pri ntfs.
    casom to ani problem nebude, kedze na ssd diskoch je fragmentacia prave ziadana. takze sa da povedat, ze microsoft je nadcasovy :D

    0
    0
  40. odpoved pre nechapem:

    Mam macbook unibody, 2,5 roka, ide VYRAZNE pomalsie ako na zaciatku. Stale je to lepsie nez windle, ale… . Nie je to zdaleka take terno ako to bolo predtym. ( s tym ze som raz preinstalovaval leoparda, a 2 krat snow leoparda ) Plus… po roku mi odisla baterka ( po roku a menej a 120 nabijacich cyklov zacal pisat service battery, a nemisto 5 hodin ako zvykol vydrzat predtym vydrzal nanajvys 2 hodiny, pri maximalnej zatazi 18 minut.
    To sa asi nebude tykat novsich, ktori maju tie 1000 cyklove baterie, ale predsa… . A to som s tou baterkou nerobil ziadne prasaciny, hovorim, 120 nabijacich cyklov.

    Macbook je sice super. Kopec veci mi umoznuje system samotny, dobre built in apps a previazanost medzi nimi, skvely trackpad, hotove letisko. A samozrejme je toho viacej (unibody konstrukcia, realtivna stabilita…)
    Ale za tu cenu. Neviem… . Vtedy som na to mal, takze v pohode. Dnes sa mi zmenila finacna situacia, a urcite si rozmyslim ci si zoberiem znova mac , alebo nejaky rozumny PC s win7, co nie je zase az tak zly system. (PS: fical som 5 rokov aj na linuxoch, ale pre pohodlie a user-friendlyness by som siel do win7 ak by som bral PC platformu)

    0
    0
  41. mrc:
    este jedna vec, ak potrebujes vyssiu “rychlost”, daj si tam SSD…dokaze to s rychlostou urobit zazraky, aj so slabsim procesorom

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.