Recenzia: Videokamera so zabudovaným projektorom Sony HDR-PJ30VE

Na MacBlogu kamery nezvykneme recenzovať. Vlastne — ešte sme nerecenzovali žiadnu. Keď sme však dostali od Sony možnosť pozrieť sa na ich Handycam HDR-PJ30VE, nemohli sme povedať nie.

Ale nie kvôli lákavému názvu, skladajúceho sa z ôsmich náhodných znakov, pravdepodobne vygenerovaných počítačom — na zariadení je celkom iná zaujímavosť. PJ30VE je vybavené malou premietačkou, takzvaným piko projektorom, ktorý vám umožní kdekoľvek a kedykoľvek premietnuť vaše video na stenu. Veľký obraz si tak môžete vychutnať, aj keď nemáte prístup k televízoru.

Milá vychytávka, ktorá určite poteší každého používateľa Macov, ktorý má rád premyslené veci. Ale naozaj to funguje? A ako sa prejavujú ostatné vlastnosti tejto Full HD videokamery v skutočnom používaní?

## Práca s kamerou

Videokamera nie je najmenšia vo svojej triede, ale to stále neznamená, že by bola veľká. S veľkosťou 5,9 × 12,8 × 6­,5 centimetra a váhou 345 gramov by nemal byť o nič väčší problém nosiť ju so sebou, ako väčší kompaktný fotoaparát, alebo malú zrkadlovku. Ak sa posnažíte, zmestíte ju dokonca do vrecka.

Sony PJ30VE
Sony PJ30VE

Nedá povedať, že s akoukoľvek kamerou, ktorá mi kedy prišla do ruky, sa pracuje tak intuitívne a jednoducho, ako by som si želal. Sony PJ30VE v tomto ohľade určite nie je výnimka, ale vďaka dotykovému displeju je na tom o niečo lepšie, ako kamery, ktorým táto vymoženosť chýba. Na strane druhej, pripravte sa na maličké, zle umiestnené on-screen tlačidlá a na to, že displej reaguje na prítlak, čiže zďaleka nie tak spoľahlivo ako obrazovka na vašom iPhone.

Základné úkony, ako zapnutie nahrávania a zoom, majú vyčlenené samostatné hardvérové tlačidlá, čo je dobré. V prípade premietania cez projektor tieto tlačidlá slúžia na kompletné ovládanie kamery — displej je vypnutý úplne — s čím môže byť na začiatku problém.

Kvalita videa

Sony PJ30VE nahráva video v rozlíšení 1920 na 1080 pixelov, teda na najvyššom, aké kamery štandardne dosahujú. Kamera v štandardnom režime nahráva až 60 obrázkov za sekundu, obsahuje dokonca režim spomaleného záberu, keď na krátky čas nahráva vo vyššej rýchlosti. 12-násobný zoom dopĺňa aj 160-násobný digitálny — ak si stále myslíte, že na tom záleží.

Sony PJ30VE

Nahrávka má tok dát približne 28 mbps, čo znamená, že jedna sekunda zaberie 3,5 MB a jedna minúta zhruba 200 MB. Keďže zariadenie je vybavená 32 GB internou pamäťou, ktorá sa dá ešte rozšíriť pamäťovou kartou, zmestia sa vám naňho hodiny videa.

Hotový obraz je veľmi kvalitný, aj keď na žiadne ocenenie to nie je. Zrejme najväčšou slabinou nahrávok je slabá sýtosť farieb. Ak sa chystáte robiť postprocess, nie je to žiaden problém, ale pokiaľ sa s nahrávkou už nebudete ďalej zaoberať, ako to platí pre väčšinu z nás, nie je to dobrá správa. Kamera nahráva kvalitné video aj v zlých svetelných podmienkach, čo sa o multifunkčných zariadeniach, ako iPhone 4 či iné smartfóny a tablety, nedá povedať. Pozrite si ukážku kvalitu záznamu v ukážkovom videu, ktoré sme pripravili:

Projektor

Snáď všetky moderné kamery podporujú priamy výstup na televízor, či už cez cinch káble, alebo HDMI. Lenže pravda je taká, že na mieste, kde chce video premietnuť, vám chýba televízor, alebo správny kábel, alebo sa vám jednoducho kameru nechce zapájať. A ani sa vám nečudujem, veď keď chcete prehrať dvojminútové video, nebudete kameru najprv dve minúty pripájať. Preto to väčšinou skončí tak, že ak dáta ešte nie sú stiahnuté v počítači, pozeráte ich na maličkom displeji kamery, alebo vôbec. Sony PJ30VE chce tento problém vyriešiť.

Zabudovaná premietačka je umiestnená na opačnej strane manipulovateľného displeja, čo je zrejme najrozumnejšie miesto. Vďaka tejto pozícii môžete projektor nasmerovať ako potrebujete, aj keď je kamera na stole alebo na statíve.

Sony PJ30VE

Keďže projektor je veľký ako náprstok, veľa som od nej veľa neočakával, a bol som veľmi príjemne prakvapený. Na to, aby ste rodine či kamarátom prehrali vaše najnovšie video, úplne postačuje. Počas doby, kedy som používal kameru, bolo premietanie cez projektor môj najčastejší a najobľúbenejší spôsob prehrávania videa — ani televízor, ani počítač, ani malý zabudovaný displej.

Obraz je dobre viditeľný, do vzdialenosti dvoch metrov plochy od kamery, a pri tejto dĺžke je projekcia väčšia než priemerný televízor. Veľmi rýchlo zistíte, že kamere vôbec nezáleží ani na tom, aby ste premietali na biele pláno. Obraz je dobrý či už sa jedná o stenu, strop alebo podlahu — priestor nájdete vždy. Samozrejme, musíte rátať s tým, že textúra steny bude cez projekciu presvitať. Problematická je svietivosť projektora — desať lumenov — ktorá znamená, že ak chcete, aby mal obraz aký-taký kontrast, musíte byť v šere alebo tme.

Spolupráca s Macom

Doteraz vyzerala kamera ako celkom ideálne zariadenie. Zlyhala až v poslednej fáze — spolupráca s počítačom. Kamera nahráva video v proprietárnom formáte firiem Sony a Panasonic, zvanom AVCHD, s ktorým Mac nie je najväčší kamarát. Aj keď iMovie ’11 kameru zaregistroval, s naimportovaním videa si už neporadil. A to aj napriek tomu, že Apple túto kameru uvádza medzi podporovanými zariadeniami v iMovie.

Sony PJ30VE

Toto zobrazí iMovie po pripojení kamery Sony PJ30VE

Možností, ako tento problém vyriešiť, ma človek viacero. Môže začať používať strižný program, ktorý ma priamu podporu pre AVCHD, ako napríklad Final Cut Pro X (240 €) — aj keď s týmto sme kameru netestovali. Ak vám vyhovuje iMovie, môžete siahnuť napríklad po doplnku tretej strany VoltaicHD (28 €), ktorý robí prevod do zrozumiteľného formátu, alebo po inom softvéri.

Ja som išiel ešte inou cestou. MTS video súbory som ručne skopíroval zo súborového systému kamery (umiestnené boli v priečinku Stream v prozaicky nazvanej zložke Bdvm) a následne skonvertoval cez Handbrake do formátu MP4. Potom som videá naimportoval do iMovie ’11, kde som ich zostrihal. Už aj jednorázová konverzia týmto spôsobom bol veľmi zdĺhavý a úmorný zážitok a nechcem si predstaviť, čo by predstavovalo takto to robiť zakaždým, keď chcem video z kamery zostrihať v počítači.

Resumé

Len málokedy sa zabehnutému produktu pridá funkcia, ktorá sa k nemu perfektne hodí a výrazne rozšíri jeho funkčnosť. Je to napríklad fotoaparát v mobile. Koliesko na počítačovej myši. A domnievam sa, že do rovnakej kategórie sa radí aj malý projektor na PJ30. Projektor sa skutočne hodí a premietanie som využíval veľmi často.

Sony PJ30VE

Sony Handycam HDR-PJ30VE (cca od 800 €) nie je celkom prvá kamera, ktorá má zabudovaný projektor. Ba dokonca to nie je ani jediný model Sony. Takto vybavených kamier ale stále nie je viac než hŕstka a PJ30VE jej niet čo vyčítať — až na zlú spoluprácu s Macom. Žiaľ, toto je celkom závažný problém a môže vás veľmi ľahko od kamery odradiť. V takom prípade sa ale pozrite aspoň po inej kamere vybavenej piko projektorom. Túto praktickú funkciu určite oceníte.

Foto: MacBlog

Za zapožičanie ďakujeme spoločnosti Sony

komentárov
  1. Ďakujem za recenziu. Chýbala mi v nej informácia o rozlíšení projektora. Tipujem že to bude okolo 640×480 (s iným pomerom strán samozrejme). Bolo by fajn keby ste to doplnili, nakoľko to bol hlavný dôvod prečo som recenziu vôbec čítal a považujem to za úplne základný údaj.
    Ďakujem

    0
    0
  2. S tým videom, mám inú kameru s AVCHD a neviem či to je u všetkých tak, alebo len na mojom, ale dôvod, prečo sa nedalo prehrať na Macu video bol jedine v použitom kontajneri. Najprv som tiež myslel na konverziu, no po chvíľke browsovania som došiel ku Automator scriptu, ktorý nekonvertuje, ale len správne pomení hlavičky. Za pár sekúnd boli všetky videá prehrateľné a keďže nešlo o konverziu, v pôvodnej kvalite a veľkosti :-) Problém je, keď to treba vysvetliť nejakému laikovi…

    0
    0
  3. “Keď sme však dostali od Sony možnosť pozrieť sa na ich Handycam HDR-PJ30VE, nemohli sme povedať nie.”

    Preco nie? dobre zaplatili za “recenziu” (citaj interciu)
    Tesim sa na postrehy p. Mravcaka k novemu Persilu

    0
    0
  4. Mam len jednu otazku. Preco recenzia na kameru, ktora nespolupracuje s iOS? Nieje toto blog o apple? Chapal by som to ako PR inzerciu, ale potom by musel byt clanok inak oznaceny (verim ze autor clanku sa nesnazi zavadzat svojich citatelov a nieje za tym komercny presah) Chapem ze mini projektor je mozno pekna vychytavka, ale skutocne je to dovod pre takuto recenziu? Radsej by som bol keby ste sem prinasali viac info z oblasti spolocnosti Apple.

    0
    0
  5. Skoda, ze clanok neobsahuje aj video, ako projekcia z tejto kamery napriklad na stenu vyzera. V pripade, ze je to oznacovane za najzaujimavejsiu funkciu, tak bez neho tato recenzia dost straca podstatu…

    0
    0
  6. Neviem, ci by som kamere vycital zlu podporu Macu. Skor by som to asi ponal opacne, a to ze iMovie je software na dve veci. Mne nezozral ani MOVka z fotaku… Skor ako program na strih by som ho nazval “Apple utilitka”.

    0
    0
  7. Cakal som po vikende ine informacie … kto je napr. Tim Cook,trochu viac informacii zo sveta Apple. http://9to5mac.com/

    Pekna reklama pre Sony.Tieto kamery su mrtve pre domace pouzitie.S prichodom iPhone 5 pocitam s kvalitnou kamerou aku ma SGS II.Sem tam je maly bum,ked sa rodicom narodia babatka a kupia kameru ale mne maximalne vyhovuje kamera iPhonu 4.Rychle synchro cez PhotoSync a pozriem si to na macbooku.

    Toto je urcite zaujimavejsie http://www.youtube.com/watch?v=cmuCTjwUSb0

    0
    0
  8. Marian:
    ja som čitateľom macblogu, nemám ani iP, ani žiadne PC, NB do apple, proste nemám nič od apple, ale predsa v priemere 3x týždenne čítam tento blog.
    Ja som za recenziu rád, podporuje W7, ktorý používam.

    Od sony mám HDD kameru s HD nahrávaním, som s ňou veľmi spokojný, pracuje sa s ňou lepšie ako s kamerami iných výrobcov.

    čiže mňa táto recenzia potešila a je mi jedno či je platená, alebo nie.

    PS: čakal som, video ako vypadá projekcia. a nepodpora formátu je skôr problém apple

    0
    0
  9. fajn osviezenie, podobnych recenzii na macblogu je malo, podla mna by ste ich mali robit castejsie. napriklad otestovat aj tlaciarne firmy canon “airprint + ipad”, fotoaparaty a podobne, plno inych veci a doplnkov, clovek potom vie, co si ma kupit k macu a co bude naozaj fungovat na 100%.

    naposledy som kupil canon mp6150 a na ipad si musim istalovat extra
    app, aby som mohol tlacit cez airprint, vo fotogalerii mi to nechce najst tlaciaren, dodatocne som sa neskor dozvedel, ze scanovanie cez airprint nejde, musim to mat priamo pripojene s usb – mac. bohova tlaciaren, iba tlacit ide cez airprint a to som objednaval priamo z http://www.apple.at stranky, len testujte, nech viem/e ake starosti nas cakaju.

    0
    0
  10. Portal o vyrobkoch zo sveta Apple no toto nic nema spolocne s Apple len komercna recenzia za ktoru bolo zaplatene..radcsej viac info o jablcuku pani;)

    0
    0
  11. Tiež mi to tu nejako nesedí, vzhľadom na zameranie blogu… Ale nechávam to na majiteľoch. Ak by mala byť toto “cena” za to, že mac blog bude bez obrovských flashových reklám, ako sú iné stránky, tak to v pohode budem akceptovať.
    A teraz troška k veci. Nemám túto kameru ale niečo podobné – Sony HDRCX115EB, ktorá taktiež nahráva HD video do AVCHD. Ale v mojom prípade je spolupráca s iMACom príkladná. Síce nepripájam priamo kameru (príde mi to zbytočné) ale vložím SD kartu do čítačky, iMovie okamžite zistí že tam je video obsah a ponúkne import. Strih je jednoduchý, rýchly a bezproblémový. Jediná vec čo ma trápi je dátova náročnosť HD videa. Ale to už naozaj nieje problém MACu :-)

    0
    0
  12. Stanley: taktiež som čitateľom macblogu a dokážem tvrdiť že od jeho počiatku. Niekedy mal silné chvíľky a niekedy znova slabšie – myslím ale, že redakcia by sa mala zamýšlať nad tým, aký obsah zverejnovať na blogu venovanému produktom a dianiu spoločnosti Apple. Chápal by som, keby tu bola recenzia na produkty, ktoré sú s Apple kompatibilné. Ale prečo recenzia na kameru Sony, ktorá nemá nič spoločné s Apple? Jediné len to, že nieje s ním kompatibilná :-) Myslím, že čitatelia niesú blbí a ak tu bude viac takýchto príspevkov, tak dokážem odvážne tvrdiť, že prejdú na iné portály venované Apple, kde bude menej recenzií s prívlastkom PR inzercia.

    0
    0
  13. chlapci – nebol by som taky utocny.. recenzia fajn, chybaju udaje o projektore + video projekcie + korektne vyriesenie problemu s formatom videa.. inak dobre citanie..

    suhlasim aj s “Toto pole nevypĺňajte”

    0
    0
  14. A já se těšíl na více o stihu a spolupráce kamery s OS X a ukázku jak to promítá, to by měl být stěžejní bod recenze když je to Apple Blog a kamera s projektorem…

    0
    0
  15. Marian: iOS, OS X má max. 5% populácie z toho sa nedá žiť.
    Vy applisti ste tak trochu degenerovaní, čo sa potvrdilo aj pod týmto článkom, všetkým vám tu všetko vadí.
    Keby som bol ako VY tu, ako windowsák, max. linuxák, tak sem nepáchnem, ale nemám predsudky a rád to tu čítam, rád čítam novinky od apple, recenzie,… rovnako ako chodím na linuxové blogy, a niekdy na windowsové.
    Sem tam nejaké oživenie pomôže.

    redakcia by mohla dať koľko čitateľov má iný OS ako iOS, OS X.

    PS: apple kamery nevyrába, takže aj zarytý applák si ju musí kúpiť o iného výrobcu ako apple ;)

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.