Ako nainštalovať iTunes na Windows a Linux

Aplikácia iTunes je v OS X predinštalovaná. Na využívanie služieb iTunes Store alebo synchronizáciu iOS zariadení pod Windows je potrebné ju nainštalovať. Vďaka aplikačnej vrstve Wine je možné ju spojazdniť aj na Linuxe alebo iných unix-like operačných systémoch.

Keď bol iTunes na jeseň 2003 predstavo­vaný, Steve Jobs zavtipkoval, že je to pravdepodobne najlepšia aplikácia, aká bola kedy pre Windows napísaná. Pravdou je, že medzi bežnými používateľmi Windowsu, ktorí na počítači pozerajú filmy, počúvajú hudbu a surfujú po internete, iTunes nie je veľmi obľúbený. Windows

Na posledné tri verzie systému Windows — XP, Vista aj 7 sa iTunes inštaluje rovnako. Aktuálny inštalačný súbor iTunes je vždy dostupný na apple.com/itu­nes/download. Je potrebné si ho stiahnuť a spustiť. Priebeh inštalácie je nasledovný:

Windows XP: 1. Začiatok inštalácie iTunes.

Inštalácia iTunes vo Windows

Windows XP: 2. Konfigurácia inštalácie. Možnosť vytvoriť zástupcu iTunes na ploche, možnosť nastaviť iTunes ako predvolený prehrávač pre všetky zvukové súbory v systéme, odobrenie automatických aktualizácií iTunes, nastavenie predvoleného jazyka a nastavenie cieľovej destinácie inštalácie.

Inštalácia iTunes vo Windows

Windows XP: 3. Priebeh.

Inštalácia iTunes vo Windows

Windows XP: 4. Záver.

Inštalácia iTunes vo Windows

Pred spustením je potrebné súhlasiť s licenčnými podmienkami. Znejú takto.

Problémy

Ak nastane chyba pri inštalácii, môže to byť spôsobené nesprávnym inštalačným súborom. Niekedy stránka Applu ponúka možnosť stiahnuť 32 alebo 64 bitovú inštalačku. V tomto prípade je treba zistiť, či je verzia Windows 32 alebo 64 bitová a prípadne stiahnuť vhodný súbor.

Postup pre Windows XP:

  1. Pravým tlačidlom kliknúť na My Computer/Tento Počítač a  označiť Properties/Vlas­tnosti.
  2. V záložke General v spodnej sekcii Computer: Ak sa nachádza niekde „x64“, verzia je 64-bitová. Inak 32-bitová.

Postup pre Windows Vista a Windows 7:

  1. Pravým tlačidlom kliknúť na My Computer/Tento Počítač a  označiť Properties/Vlas­tnosti.
  2. V zobrazenom okne sú informácie o systéme a pod položkou System type je 32 alebo 64-bit OS.
Chyba inštalácie iTunes

Windows XP: Chyba počas inštalácie iTunes.

Inštalácia sa môže tváriť, že prebehla v poriadku, ale na konci vypíše chybu (na obrázku vyššie). V takomto prípade by malo stačiť reštartovať počítač alebo zmazať dočasné súbory obsahujúce reťazec „iTunes“ v priečinku C:\Users\user­name\AppData\Lo­cal\Temp (pre Vistu a 7) alebo v C:\Windows\Temp (pre XP).

Linux

Postup pre *nixové systémy je rovnaký, rozdielne sa inštaluje len Wine. Funkčnosť nie je zaručená. Inštalovať iTunes na Linux nie je proti licenčným podmienkam aplikácie iTunes ani iTunes Store.

  1. Inštalácia Wine.
    • Debian, Ubuntu, Mint, Greenie, etc.: príkazom sudo apt-get install wine
    • Fedora, CentOS, etc.: sudo yum install wine, je potrebné mať RPMForge
    • OpenSUSE, etc.: sudo zypper install wine
  2. Konfigurácia Wine, spustením príkazu winecfg. V zobrazenom okne na záložke Applications musí byť predvolené Windows XP. V záložke drivers treba kliknúť na Autodetect.
  3. Samotná inštalácia iTunes prebieha rovnako ako vo Windows. Dá sa spustiť nasledovne, ak je stiahnutá v priečinku ~/Downloads.
wine ~/Downloads/iTunesSetup.exe                # pre 32 bitové systémy wine ~/Downloads/iTunes64Setup.exe              # pre 64 bitové systémy

Počas samotnej inštalácie iTunes medzi prvým a druhým krokom vyskočí okno s požiadavkom „AutoRun is turned off…“. Pod Linuxom nezáleží na výbere, môžete kliknúť na Yes.

Inštalácia iTunes v Ubuntu 11.10

Ubuntu Oneiric Ocelot: 1. Začiatok inštalácie.

Inštalácia iTunes v Ubuntu 11.10

Ubuntu Oneiric Ocelot: 2. Konfigurácia. Vybrané hodnoty sú zanedbateľné. Novšie verzie Wine vytvoria (v prípade zaškrtnutia prvého políčka) zástupcu na ploche Linuxu.

Inštalácia iTunes v Ubuntu 11.10

Ubuntu Oneiric Ocelot: 3. Priebeh.

Inštalácia iTunes v Ubuntu 11.10

Ubuntu Oneiric Ocelot: 4. Koniec.

Problémy

Zistiť, či stiahnuť 32 alebo 64 bitovú inštalačku, sa dá príkazom uname -mi. Hodnoty x86_64 alebo amd64 sú pre 64-bitový, ostatné pre 32-bitový systém. Môže sa stať, že inštalácia prebehne bez problémov, ale spustené iTunes bude mať problémy s grafickým rozhraním alebo sa nespustí vôbec. Dôvodov môže byť veľa, v závislosti od distribúcie. Dá sa pohrať s nastaveniami sytému a vrstvy Wine. Oficálne ale iTunes nie je určené na používanie pod Linuxom.

komentárov
  1. ešte keby to tak fungovalo. skúšal som aj staršie verzie iTunes, ale nič :-(. fatk už neviem čo mám robiť, tak radšej používam dualboot.

    0
    0
  2. hmm a nejaka rada pre win XP x64 mam win v robote a nechce mi naistalit iTunes… pls. ak mate nejake riesenie dajte vediet.. Dakujem :)

    0
    0
  3. Ospravedlňujem sa, ak to vyznie zvláštne, ale neviem prečo sa mi zdá, že OS X používatelia majú Windowsákov za “obmedzených”. Predsa každý jeden čo ma doma Windows vie nainštalovať jeden súbor.
    Nechcem nikoho urážať a dúfam že som ani nie, ale článok mi príde štýlom – Ak nemáš OS X, tak čakaj kým ti ukážeme kde máš na čo ťuknúť. :/

    0
    0
  4. to pepo:
    asi nerobis ITckara pre ¨omedzenych ludi¨ nemozem konkretne menovat firmu :-D
    niektory ani nevedia ci PC je to dole pod stolom alebo to nadherne svietiace do ich tvare. pri vysvetlovani ze pri zadavani hesla bez diakritiky mozu napisat na i aj bodku :-D a inych zazitkoch … ktore su na dlhe a dlhe rozpravania si myslim ze uzivatelia su aj obmedzeny
    nehovorim ze vsetci

    0
    0
  5. Přijde mi jako nešťastné instalovat iTunes do Linuxu. Pokud neexistuje nativní binárka, tak je lepší se porozhlédnout po jiných přehrávačích, stačí si vybrat z opravdu velkého množství.

    0
    0
  6. Jeden by nepovedal ako odlisne sa moze chovat program na odlisnych OS… iTunes je na Mac-u skely, svizny program na spravovanie velkeho mnozstva kniznice. Pod windowsom je to horsie ako spomaleny mor. Kym sa nastartuje, kym zacne pracovat, necudujem sa, ze mnozstvo ludi, vlastniacich i-zariadenie ho nema v laske, ba priam ho neznasaju (verte mi, poznam ich dost). Hovorit im o tom, ze na Mac-u to funguje uplne inak ma vyznam ako hovorit hladnemu o haluskach… (teda nie ze by mnoho z nich na Mac nemalo, akurat beru PC ako sucast zivota do ktorej netreba investovat viac ako 400,- € kazde 2-3 roky). Tuto skupinu Mac sotva oslovi :)

    Taktiez znamy daroval iPod nano, lebo mu pripadalo zlozite ho “naplnit”. Pritom je istotne PC znaly, len sa mu nechcelo preklenut tu fazu, kym pochopi, ze to nie je obycajny prehravac, kde nahadzem hudbu “zlozkovym sposobom” a je ready to go… Ja som rad, ze som sa tymto nenechal odradit :D

    0
    0
  7. @Suro

    Úlný súhlas. Ja som bol z iTunes na XP doslova zúfalý. Chvíľami som nevedel, či to je kombináciou XP-iTunes alebo to je 4 roky starým NB s XP vo vnútri. Keď som kúpil MBP, s iTunes sa stal dokonalý nástroj na prehrávanie digitálneho obsahu, jeho katalogizáciu, synchronizáciu s i-zariadeniami… jednoducho, iný svet.

    0
    0
  8. mimo: ak to myslis vazne a nie ako vtip, tak sprav nasledovne: vzdy ked ti pocitac pise “nejaku” chybu, sprav “nieco”…

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.