Zhrnutie týždňa: Z Apple odchádza viceprezident, nové Macy Pro pomaly dostupné, Microsoft útočí na Apple, nové iPody a ďalšie

Mark Papermaster, senior viceprezident firmy Apple pre zariadenia, opustil spoločnosť. Informoval o tom v sobotu The New York Times. Mark Papemaster začal v Apple pracovať v apríli minulého roku, krátko po svojom dramatickom odchode z IBM. Dôvod jeho odchodu z Apple sa podľa The New York Times môže týkať problémov s iPhonom 4. Papermaster bol nahradený Bobom Mansfieldom, ktorého titul sa zo senior viceprezident pre Mac hardvér zmenil na senior viceprezident pre hardvér.

Je možné, že Papermaster z firmy odišiel už skôr, vzhľadom na to, že nebol prítomný na júlovej tlačovej konferencii a rovnako chýba na promo videu iPhonu 4, ktoré Apple zverejnil spolu s predstavením telefónu začiatkom júna.

Wall Street Journal hovorí, že dôvod odchodu viceprezidenta nebol v problémoch sprevádzajúcich iPhone 4, ale v „kultúrnej nekompatibilite“. Podľa zdrojov denníku nemal Papermaster kreatívne myslenie, aké bolo vyžadované a tiež si nevedel zvyknúť na vnútornú politiku Apple, kde vrcholní manažéri často riešia vlastnoručne aj najmenšie detaily, miesto poverovania podriadených. Papermaster údajne stratil dôveru Steva Jobsa už dávnejšie, a bol na dlhší čas vyčlenený z kolektívu, ktorý ma na starosti najvyššie rozhodovanie.

Nový Mac Pro v Apple Store

Nové Macy Pro, ktoré Apple predstavil spolu s iMacmi pred dvoma týždňami, sú už pomaly dostupné. Na stránkach Apple.com už vystriedali staré modely, doba doručenia je udaná na 7–10 dní. Nové iMacy medzičasom dostali na sklad aj slovenskí predajcovia. Displej Apple LED Cinema 27″ bude dostupný v septembri.

Microsoft, Dell útočia na Apple

Po tom, ako Apple napadol na tlačovej konferencii ostatných výrobcov telefónov, kvôli tomu, že majú údajne tiež podobné problémy ako iPhone 4, a na svojej stránke na čas vytvoril celú sekciu, kde zverejňoval videá telefónov iných značiek strácajúcich signál, sa mu dostáva podobná „pozornosť“ od konkurentov na poli počítačov. Microsoft začiatkom týždňa na svojej stránke vytvoril sekciu PC vs Mac, kde uvádza prednosti systému Windows. Firma vyberá napríklad heslá ako zábava, jednoduchosť, tvrdá práca, zdieľanie, kompatibilita a možnosť výberu. Microsoft v minulých rokoch odštartoval kampaň I’m a PC, ktorá bola priamou odpoveďou na kampaň Applu Get a MacLaptop Hunters, ktorá zas poukazovala na vysokú cenu Apple počítačov.

Na to isté sa snaží poukázať aj nová kampaň, ktorú spustil Dell. Ten porovnáva rôzne modely počítačov od Apple so svojimi. V tabuľkách uvádza, že počítač s rovnakými alebo podobnými parametrami môžete získať od Dellu za polovičnú cenu.

Microsoft útočí na Apple

Očakávanie nových iPodov

O tom, že každoročná aktualizácia modelov iPodov sa blíži, hovorí silné znižovanie cien. Okrem akcií, ktoré sú ponúkané u nás, ceny podľa stránky TechnologMe výrazne znížila aj britská sieť obchodov Morrisons, kde sa teraz iPod shuffle pohybuje na £20 (24 €) a iPod nano na £60 (72 €).

Napriek tomu, že aktualizácie sú každoročne predstavované začiatkom septembra, server MacMagazine prišiel so správou, že tento rok to bude už v auguste. Stránka hovorí o neveľmi pravdepodobnom dátume 16. alebo 17. augusta, čiže už tento pondelok alebo utorok. All Things D hovorí o termíne uprostred septembra, zrejme 14. alebo 15. septembra. Najpravdepodobnejší zo všetkých je termín 8. septembra, ktorý naznačujú aj podmienky akcie Chcem tiež Mac.

Očakávané je predstavenie nového iPodu touch so „sietnicovým“ displejom, vylepšenými vnútornosťami ako má iPhone 4 a fotoaparátom. Stále nie je zrejmé, či bude mať nový iPod fotoaparát na zadnej strane alebo na prednej (FaceTime). Podľa poslednej správy Johna Grubera zo stránky Daring Fireball bude obsahovať obidva.

Ďalej má byť predstavený aktualizovaný menší iPod nano, o ktorom nie sú známe bližšie podrobnosti a iPod shuffle, ktorý bude možno po prvýkrát obsahovať displej. Osud iPodu classic je tak ako po minulé roky otázny a niektorí hovoria o jeho zrušení, či nahradení 128 GB iPodom touch.

Lacnejšie MacBooky Air

Analytik Keith Bachman tvrdí, že okrem nových iPodov uvidíme čoskoro aj dva nové modely MacBooku Air. Tie sa údajne vyrábajú vo veľkom množstve, čo naznačuje, že ich Apple bude ponúkať za výrazne nižšiu cenu ako doteraz. Mohlo by sa jednať o menší, 11,6 palcový, model, o ktorom informoval v júli DigiTimes. Keďže MacBook Air nebol aktualizovaný po dobu 14 mesiacov, nový model je už skutočne blízko.

Nový menší MacBook Air

Návrh, ako by mohol vyzerať 11,6″ MacBook Air (autor: Timecenter)

Množstevný nákup v App Store

Apple predstavil v utorok program množstevného nákupu iOS aplikácií pre vzdelávacie inštitúcie. Aplikácie, ktorých vývojári sa rozhodnú ponúknuť množstevné zľavy, budú môcť nakúpiť školy pre svojich študentov len za polovicu. Cena sa začína upravovať pri kúpe 20 alebo viac aplikácií.

Biely iPhone 4 nedostupný

Apple odložil predaj bieleho iPhonu 4 kvôli údajným problémom na neskôr. Britský Orange teraz začal e-mailom upozorňovať svojich zákazníkov, že telefón v tejto farbe nebude dostupný až do konca roka. Nedočkavcov vyzýva, aby siahli radšej po čiernej farbe.

Mail Orangu

E-mail, ktorý zasielal Orange UK (autor: Tipb)

Orange predáva Micro SIM, slovenský iPhone 4 sa približuje

Tomu, že slovenský predaj iPhonu 4 sa blíži, nasvedčuje fakt, že slovenský Orange zaradil Micro SIM karty do svojej ponuky. Nasleduje tak krok T-Mobilu, ktorý menšie karty pre iPhone 4 a iPad 3G začal predávať pred dvoma mesiacmi. iPhone 4 sa podľa dostupných informácii začne predávať koncom augusta alebo v septembri.

Nová Apple TV

Engadget informoval o údajnej novej Apple TV. Server priniesol prvýkrát informácie o tajnom projekte už v máji. Nová Apple TV má byť podľa neho veľkosti iPhonu, obsahovať má Apple A4 čip a stáť len $99. Narozdiel od terajšej má mať len malú 16 GB pamäť a média primárne streamovať. Engadget v novom článku dodáva, že Apple TV bude napriek predošlým informáciám stále podporovať len 720p video, nie 1080p. Multimediálna stanica bude tiež vybavená aplikáciami, ktoré bude získavať z App Storu. Názov sa údajne mení z Apple TV na iTV.

komentárov
  1. hlvane sa tesim na novy MBA, aj ked ta 11,2 palcova brazovka, ma teda vobec ale vobec netesi :/ :/ :/ sak oslepnem,,,
    skor by maly nechat 13,3 a supnut tam 4Gb RAM DDR3 + 256Gb SSD :) to by bol premna ultimate noteboocik :) a jasne ze nejaku novsiu a uspornejsiu grafiku,,,

    0
    0
  2. Fíha :) to bude teda načo pozerať…ten MacBook Air by bol celkom šikovný, ešte som zvedavý na tú sumu. A iTV tiež :)

    0
    0
  3. 2122,97 USD ma vysiel naskladany Studio 15 od Dell ako macbook pro 15 s i7 co ma MBP v danej konfiguracii 1999,00 USD (samozrejme foto, video a podobne… co ej v mac standard v baliku iLife)

    0
    0
  4. takže biely iPhone nebude tak skoro =( nedávno bolo info o tom že sa chystá iPhone 5 alebo iPhone 4,5 začiatkom roka …žeby Apple chcel až vtedy spustiť bielu verziu?

    0
    0
  5. to reign88: 16 GB vyjde vo švajčiarsku 550€, vo Švajčiarsku žije veľa Slovákov cez ktorých by si to mohol zohnať.

    0
    0
  6. Mark Papemastar? Dost casto si vsimam vo Vasich clankoch preklepy… Mohli by ste pred uverejnenim clanku este urobit nejaku kontrolu, kym to vypustite von.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.