Uvedenie iPadu a vplyv na hodnotu akcií AAPL

Nižšie uvedená grafika znázorňuje reakcie akcionárov počas uvádzania iPadu. Prvý dopad bol negatívny a hodnota akcií sa prepadla. Úplne opačná situácia nastala po zverejnení ceny za nový iPad (začína na 499 USD). To navrátilo akcionárom opäť optimizmus a hodnota AAPL akcií stúpla na ešte vyššiu hodnotu, aká bola pred začiatkom podujatia. Väčšina odbornej verejnosti totiž očakávala od prémiovej značky aj prémiovú cenu. Optimistické odhady boli „pod 1000 USD“, čo v preklade znamená 999 USD. Zníženie ceny na polovicu preto potešilo všetkých majiteľov akcií, prestali ich predávať a hodnota zareagovala stúpaním nahor.

Kvôli značnému vplyvu špekulácií a očakávaní sú akcie na najvyššej hodnote v čase uvedenia produktu, no akonáhle si akcionári uvedomia, že produkt neobsahuje vymyslené a špekulatívne funkcie, ktoré sa šírili po internete, cena akcií ide opäť nižšie. To sa stalo aj v tomto prípade a momentálna hodnota akcie Apple sa pohybuje na úrovni 190 USD, pričom tesne po prezentácii to bolo až 210 USD.

Zdroj: TUAW.com

komentáre
  1. Treba si asi este raz pozriet to video a poriadne sa raz zamysliet, o com to ten iPad vlastne je. V tom tkvie podla mna hlavny problem.

    0
    0
  2. lol, to je zase kravina s tou cenou akcii. Souhlasim ze chvilkove to ma co docineni s uvedenim, viz graf, ale ten zaver je fakt blbost nejvetsiho kalibru. Akcie se nehybou nezavysle na sobe (malokdy a jen kratkodobe jako to uvedeni iPadu) ale podle trendu trhu, proto taky akcie padly az na 190, index nasdaq spadl taky a vsechny ostatni indexy taky, ted se proste na burze jede dolu a apple bude stat zase klidne 90 dolaru pokud indexy budou na letitych minimech.

    0
    0
  3. Takže ceny u nás v ČR už tak skvělé nejsou!!!! :-(

    Wi-fi modely, 16Gb 13 900,-, 32Gb 15 900,-, 64Gb 17 900,-. Ceny samozřejmě bez DPH.

    Ale tak není to zase tak hrozné..

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.