Tri tipy ako zrýchliť iPhone 3G, ktorý je po update na iOS 4 pomalý

Aj keď aktualizácia iOS 4 vďaka svojím funkciám ako multitasking a priečinky mnoho ľudí potešila, niektorí používatelia iPhonu 3G hlásia, že nový systém beží na ich zariadení veľmi pomaly. Pokiaľ ste jeden z tých, čo pociťuje výrazné spomalenie, zozbierali sme pre vás niekoľko riešení.

Tvrdý reštart

Ak vám niekedy iPhone zmrzol a boli ste ho nútený „natvrdo“ reštartovať, určite ste si všimli, že sa zapínal oveľa dlhšie ako zvyčajne. Je to preto, že pri reštarte systém prestavia cache a systém sa prečistí. To môže pri pomalom telefóne veľmi pomôcť. Tvrdý reštart docielite jednoducho, stlačte tlačidlo Home a Power a držte ich až kým sa telefón nevypne a nezjaví sa na ňom opäť jablko. Tvrdý reštart môže trvať aj tri minúty, takže buďte trpezliví. Niektorí používatelia radia urobiť aj dva tvrdé reštarty za sebou, rozdiel však väčšinou nie je.

Foto: flickr:genius545

Vypnutie Spotlightu

Vypnutie Spotlightu

Podľa niektorých informácii má iOS 4 bug v indexovaní vyhľadávania, ktorý ho do značnej miery spomaľuje. Ak Spotlight až tak často nevyužívate, môžete ho vypnúť. Choďte do NastaveniaVšeobecnéDomovVýsledky vyhľadávania a postupne odškrtnite všetky možnosti (alebo len niektoré, rozdiel ale vtedy bude menej výrazný). Zariadenie bolo v našich testoch po vypnutí vyhľadávania svižnejšie, hlavne aplikácie ako Mail.

Pokiaľ Spotlight nepoužívate, nikto vám nebráni trik použiť aj keď je váš telefón taký rýchly ako má. Ak máte zariadenie, ktoré podporuje multitasking, možnost hľadajte v NastaveniaVšeobecnéSpotlight vyhľadávanie. Paradoxne, obrazovka vyhľadávania ostane aj po odškrtnutí všetkých volieb, potom slúži len ako vyhľadávanie pre Google a Wikipédiu. Na iOS 3.x sa nedajú odškrtnúť všetky voľby, jedna musí ostať zapnutá.

Restore telefónu pomocou DFU

Pokiaľ vám predošlé dva kroky nestačili, môžete sa uchýliť k poslednému riešeniu: totálne vymazanie telefónu a reinštalácia softvéru. Restore telefónu sa dá vykonať viacerými spôsobmi – štandardne, cez Recovery mód a cez DFU mód. Aj keď výsledok je väčšinou podobný, DFU mód zaručí, že pôvodný systém sa pred restorom nenačíta a obnoví sa teda skutočne do „čistého“ štádia.

DFU Restore

Keď chcete urobiť DFU restore, najprv pripojte iPhone k počítaču a otvorte iTunes. Následne tekefón vypnite a keď obrazovka zhasne stlačte tlačidlo Home a Power, po desiatich sekundách pustite Power a pokračujte v držaní Home. Približne po 15 sekundách iTunes zdetekuje iPhone a ohlási, že je v Recovery móde, obrazovka na telefóne však ostane čierna, čo znamená, že je v DFU (proces môže trvať v niektorých prípadoch aj dlhšie, v takom prípade držte tlačidlo Home až kým sa telefón nezjaví v iTunes). iTunes vám umožní Restore telefónu kliknutím na tlačidlo.

Po tom ako iPhone doinštaluje softvér, v iTunese nastavte ako nový telefón a neobnovujte zo zálohy, keďže je možné, že spolu s dátami a nastaveniami sa obnovia aj problémy.

~~MacBlog nezodpovedá za vaše zariadenia.~~

komentárov
  1. Musim povedat, ze po instalacii bezbtychto veci mi 3G pouzivat neslo, ale po vsetkych krokoch, ktores su vymenovane tu je to faaakt ovela lepsie:-)

    0
    0
  2. Nepomůže nic. 3G prostě pro iOS 4 není. A to mně teda nehezky séreštve. Díky “modernějšímu” OS mám rychlostí o 5 let starší telefon. Na všechno pořád čekat. :(

    0
    0
  3. To je dobre – neobnovujte zo zalohy.
    Fotky, hudbu, maily, aplikacie, tel zoznam – by som nemal stratit, ak si ich dodatocne zosynchronizujem, ale smsky napr stratim, right?

    0
    0
  4. Aspon co som ja sledoval aj zahranicne fora, tak tento problem sa vyskituje nie pri niektorych iPhone 3G uzivateloch, ale u vacsiny. Takze downgrade.

    0
    0
  5. Zabrzdene stale, spravil som vsetky kroky, no ipod sa startuje vecnost, tak isto ako photos, no aspon uz nelaguje klavesnica.

    0
    0
  6. Ja som tiez skusal vsetko a ide to stale pomaly, padaju mi apps, niekedy na treti krat nabehne nieco co spustam. Mam aj spotlight vypnute a tvrde restarty robim denne, proste 3G ako pise Tomin uz nie je na tento OS a je uz asi treba sa poobzerat po 3GS ci 4ke. Ja osobne s mojim 3G mam take nervy uz ze sa brzdim aby nevyletel oknom :)

    0
    0
  7. Super. Veľmi mi tento článok pomohol na zrýchlenie iPhonu 3G. Mne to zabralo možno aj preto, že nemám naištalovaných veľa aplikácií. Ešte raz ďakujem :-))

    0
    0
  8. tak ludia, kto by ste neboli spokojny so svojim 3G a chceli ho vymenit, tak sa mi ozvite, mal by som aj zaujem :D snad tymto nic neporusujem :-[ :D

    0
    0
  9. niekedy človek musí toľko krát ťukať do home button aby sa dostal z aplikácie, že sa preťuká až na druhu stranu iPhonu a musi ho dať do servisu :D

    0
    0
  10. Ma tresne… pred necelými 2 týždňami som dal iP 3G do servisu a práve mi prišiel úplne nový :D (a to len home button nefungoval :D )… takže moja otázka…
    Oplatí sa mi dávať iOS 4 + tie triky čo tu sú popísané, ak mám teraz 3.1.3? Je 4 rovnako rýchli po zmienených trikoch ako 3.1.3?

    0
    0
  11. No ja som prave vcera asi po mesacnom pouzivani iOS4 urobil downgrade, ziadne triky nepomohli. Bolo to neznesitelne pomale, teraz bezi o5 ako hodinky. A rovno som si spravil aj jailbrake. :)

    0
    0
  12. Mám 3G a jailbreak iOS 4.0 – s multitaskingem a pozadím to tedy moc svižné nebylo, tak jsem stáhl z Cydie zToggle a už je to v pohodě.

    0
    0
  13. Zistil som, ze rychlost telefonu sa zvysuje po vycisteni pamate. Stiahol som si LITE verziu nejakeho Scanu a jednym tlacidlom vycistim 15MB ale 30MB pamate ak sa mi zda telefon spomaleny a hotovo.

    0
    0
  14. boze naco to vsetci upgradujete??IP3G uz jednoducho dosiahol dochodkovy vek, pri 3.1.3 a tam ostane a taky ho dolozim na cestne miesto a nebudem chciet od starceka aby zdolal everest !!! bud prechod na novy model alebo skromnost ;-DD

    0
    0
  15. Tak mne tie prve dva kroky pomohly zrychlit moj iPhone aj ked neslapal pomaly ako tu ostatny pisu, ale pri jailbreaku “cez ultrasnOw” som si nepovoli spravit multitasking, osobne si myslim, ze to 3G spomaluje. Nema dost miesta na vyrovnavanie tejto funkcie. Skuste ten multitasking riesit ako ja doinstalovanim SB Settings cez Cydiu a urcite spravite lepsie. Tam sa daju aplikacie tiez zabit a dokonca aj uvolnit pamat. Dokonca sa cez to pohodlnejsie spravuje Wifi, Bluetooth a vela uzitocnych veci. Doinstalujte este cez Cydiu Rotation inhibitor pre SB Settings a mate zo starceka nieco uplne ine a fungujuce pod iOS 4.1 :)

    0
    0
  16. Cau ! Kupil som i phone 3g a dal som cez i tunes restore . teras mi vypisuje chybu 1015 :D volal som s tym chlapom co mi ho predal a povedal ze mam pockat asi 2 dni a  ak nenabehne tak ho mam poslat jemu a on da novy softver . ked ho zapnem tak mi ukaze jablcko a potom itines a usb kabel nic ine nejde. vravel ze sa do 2-3 dni sam zregeneruje je to mozne ? proosim vas odpovede mi nepiste tu ale na mail : naconazow14@azet.sk dakujem velmi pekne !

    0
    0
  17. Ludia, kupte si konecne normalny telefon a nie predrazeny nicnevediaci doplnok menom ohryzok, do ktoreho bez jailbreaku nedostanete ani prd a ktory androidu nesiaha ani po spinu za nechtami…

    0
    0
  18. Dodal by som poznámku k tvrdému reštartu:
    Jedného dňa mi prestalo fungovať spotlight vyhľadávanie. Samozrejme nastavenia boli v poriadku. vtedy som vypol a zapol iPhone – spotlight išiel, ale akonáhle som sa niekde prepol a použil ho druhýkrát, už nefungoval. Vtedy som prehliadol možnosť hard reset a tak som urobil kompletnú obnovu. Teraz sa tento problém vyskytol znova. Tentoraz som urobil hard reset. Spotlight fungoval, ale znova len pri prvom použití. Tak som následne urobil druhý hard reset a vyhľadávanie už funguje OK.

    Hard reset urobený 2x za sebou teda má význam. Aspoň čo sa týka Spotlight vyhľadávania.

    0
    0
  19. Nazdar pani mam 3G a je straaasne pomaly.Chcel by som ho dostat do vyrobnych nastaveni.Nepotrebujem nic co v nom mam… Len otazka znie mam tam Cydiu da sa to nejako od tial dostat ?hlavne aby mi fungoval na SK.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.