Reklama firmy Sony porovnáva PSP a iPhone, spoločnosť sa stavia do pozície druhého

Firma Sony vo svojej najnovšej televíznej reklame zobrazuje svoju prenosnú konzolu Playstation Portable ako konkurenta iPhonu. Postava v spote tvrdí, že iPhone (alebo aj telefóny vo všeobecnosti) sú vytvorené na „SMS-kovanie tvojej babke a volanie tvojej priateľke“, nie na seriózne hranie.

Najnovšia reklama sa snaží tiež vyvrátiť predstavu o vysokých cenách hier na PSP a hovorí, že na konzolu sú dostupné aj lacnejšie hry. Tituly vyobrazené vo videu stoja po 10 USD, čiže približne toľko, ako kvalitnejšie hry na iPhone od veľkých štúdii ako EA Games. Ako upozorňuje server ArsTechnica, hry ktoré sú zobrazené sú poväčšinou staršie, ktoré naviac ani nie sú z tých, čo naplno využívajú potenciál PSP.Sony zaujíma ako výrobca konzol a hier teda veľmi kontroverzný postoj, keď sa stavia ako alternatíva k iPhonu a vyzdvihuje cenu, kým väčšinou to býva naopak. Aj keď konzola PSP bola uvedená tri roky pred otvorením iPhone App Storu, v poslednom čase sa predaju veľmi nedarí. Za mesiac júl sa napríklad v USA predalo len 84 tisíc kusov. iPhonov a iPodov touch sa oproti tomu predalo niekoľko miliónov (1,7 milióna len za začiatočný víkend predaju iPhonu 4). Mnohí zákazníci, ktorí predtým mali prenosnú konzolu si teraz vystačia aj s hrami na telefón, ktorý naviac majú stále pri sebe.

Playstation Portable si za 5 rokov predaja kúpilo „len“ 60 miliónov ľudí. Konkurenčná firma Nintendo predala za ten čas viac ako dvojnásobok prenosných konzol Nintendo DS. Podľa denníku Times práve riaditeľ Nintenda označil v máji bitku so Sony za vyhratú, a Apple označil za „nepriateľa budúcnosti“. Boj to však bude určite ťažký, keďže len minulý týždeň demonštroval John Carmack, programátor stojaci za hrami ako Quake a Doom, hru Rage 5 na iPhone, ktorou dokázal, že telefón zvládne prekvapivo dobrú grafiku. Zrejme najlepšia šanca ako sa udržať na zanikajúcom trhu predstavuje kríženec PSP a telefónu, ktorý má údajne uviesť Sony Ericsson.

komentárov
  1. No neviem, ale MS kampan proti Apple, teraz SQNY, Samsung okopcil iPhone a predava to ako vlajkovu lod. Hmmmm, topiaci sa stebla chyta?

    0
    0
  2. Samozrejme sa jedna o cielenu reklamu na masirovanie mozgov,
    vlastne takmer vsetky reklamy su o tom, cize o nicom.
    Zatial som nikdy nic nekupoval podla reklamy ale podla komentarov pouzivatelov predmetnej veci.

    0
    0
  3. @lolo ano, ano jogurty rovnako jak mlieko a ine fakty z reklam su zarucene telu prospesne ako to v nich uvadzaju.
    ..think :)

    0
    0
  4. 9.99? Lacné? Na iPhone sú hry celkom vysokej kvality zadarmo! Ja som si vlastne nikdy nič z App Store nekúpil, ale to kvôli technickým problémom.

    0
    0
  5. ale v podstate majú pravdu. Pozrime sa na to ako chceme, iPhone má možno výkonnejší hardware, ale nie je to herná konzola, stále sú to hry jednoduchšieho druhu, na zabavenie cez prestávku a podobne.

    0
    0
  6. To den:kazdy normalne uvazujuci clovek vie o reklame svoje, na to netreba patent,alebo ze by pan bol z marketingovo- reklamneho oddelenia:)
    Hadaj kvoli comu sa pouziva Adblock a podobne.
    To lolo:o jogurte diskutujem s kamaratmi, ale aj na forach sa da docitat vela zaujimaveho.

    Osobne si myslim, ze Iphone je velmi zaujimava herna platforma.

    0
    0
  7. Ach. Po tom, ako im jediný človek pokazil tú úžasnú ochranu PS3 a oni sa zachovali ako [doplňte si obľúbený vulgarizmus], keď donútili užívateľov odstrániť možnosť OtherOS, pretože inak by si online nezahrali, by Sony malo ticho držať krok a nepúšťať sa do komparatívnej reklamy, lebo na to môže trpko doplatiť.

    0
    0
  8. To je dobrá sranda, že sa SONY opovažuje prirovnávať svoj lacný umelhmotný črep s otrasnou grafikou, ktorý vie len i tak hrať hry, ktorých je tam minimum k univerzálenmu zariadeniu, akým je iPhone. Mal som to v ruke, majú to 2ja známi. Vo vrecku to je veľká, hrubá, ťažká tehla. Nemotorne sa ovláda, mp3 sa na tom počúvať neoplatia, filmy vyzerajú na tom displayli mizerne. Celé to pôsobí neskutočne lacno, ako čínska hračka. VEĽKY FAIL PRE SONY zrovnávať PSP s iPhonom. Oni tam nemajú ani poriadny App Store, žiadne titulované hry, proste zanikajúca platforma… nikdy, nikdy nikdy PSP na hry. Budúcnosť má iPhone, iPod Touch, iPad v žiadnom prípade nie SONY s PSP.

    0
    0
  9. Ty si toho na psp asi nahral cele desiatky, priam az stovky hodin, ako tak citam z tvojho prispevku..mam iPod Touch aj PSP, psp dokonca uz druhe. Nikdy som s “cinskym plastovym prevedenim” nemal problem, ale ok, to je tvoj nazor. Ukaz mi ako si na iPhone zahras herne legendy ako final fantasy a podobne :) bez softwarovych tlacidiel, kt. zaberaju podstatnu cast displayu asi tazko. Neodsudzujem iPhone ako hernu platformu, sam viem, ze hry v AppStore su velmi chytlave, ale jednoducho to nie je prava herna konzola. Je to multimedialne zariadenie, narozdiel od PSP, ktore je primarne urcene na hranie. Ze sa na tom nepohodlne pocuvaju MP3? A o tom bola niekde rec, ze to ide konkurovat iPodu? Filmy? Nemal som problem s rozlisenim, o 0,7″ vacsi display ako iPod, akurat pomer stran je priatelnejsi pre filmy (16:9). Podpora formatov tak isto obmedzena ako iPhone, teda mp4. Obe zariadenia maju svoje klady a zapory, ale celkom dobre nechapem tvoj nazor, ocividne ovplyvneny “waaau apple” reklamami a recami “vsetko fuj, apple mnam”

    0
    0
  10. Dovolím si i já přinést svoji trošku do mlýna.
    Vlastním Nintendo DS 1. generace a Nintendo DS Lite. Neměl jsem tu čest s nejnovějším iDS, ale za to jsem porovnal s PSP lite.

    Když jsem si vybíral jestli NDS 1. generace (dále jen DS) nebo PSP “fat” (také první generace), tak jsem byl na vážkách – nikdy jsem neviděl ani jedno, uivatelé PSP na fórech plivali na NDS (ano, asi tak jako Widláci rádi flušou na Apple – ale naopak jenom zřídka. Je to ovšem pouze osobní zkušenost.)
    I přes to, že PSP mělo větší diplej, výkonnější procesor a celkově výkonější vnitřek, tak jsem si vybral NDS – to mělo dotykové ovládání a hry se tím opravdu posunuly o velký kus dopředu.
    Ano, když se srovnala grafika na stejné hře mezi NDS a PSP, tak z toho vyšlo lépe PSP, ale když se porovnala hratelnost, tak PSP na tom byllo hůř v porovnání s NDS.

    Argumenty, že se na NDS nedalo dívat na film – dalo a nesčetněkrát jsem se na ně díval – displej malý, ale stačilo to. DOkonce jsme se na pár filmů dívali 3 – ANO NA TU MALOU OBRAZOVEČKU! Nebylo co dělat po skončení přednášek ve výcvikovém kursu a tak jsme seděli opřeni o zeď na posteli a na stole bylo NDS – a šlo to.

    iPhone má potenciál na trhu her, nicméně tak jako Apple tvoří novinky a revoluční věci na poli mobilu, MP3 přehrávačů a počítačů, tak Nintendo je ve stejné pozici ve světě herních konzolí.
    Nintendo má za sebou takové taháky jakými jsou pokemoni (ano, je to tak, jedna z nejlepších her i když seriál je stupidní), Maria, Zeldu…(snad stačí alespoň tyto nejznámější) se kterými se může rovnat pouze pár her.

    Stále se ale nic, podle mého názoru, nevyrovná tomu pocitu držet starý gameboy color a zahrát si pokemoní hry nebo maria či zeldu pěkně originálně tak jako za starých časů.
    Tomu pocitu z hraní nemůže konkurovat ani iPhone ani nic jiného, to se prostě musí zažít.

    Moody:

    “Ukaz mi ako si na iPhone zahras herne legendy ako final fantasy a podobne :) bez softwarovych tlacidiel, kt. zaberaju podstatnu cast displayu asi tazko.
    Neodsudzujem iPhone ako hernu platformu, sam viem, ze hry v AppStore su velmi chytlave, ale jednoducho to nie je prava herna konzola. Je to multimedialne zariadenie, narozdiel od PSP, ktore je primarne urcene na hranie. ”

    Ano, to je problém konverze her na iPhone – absence tlačítek, které jak tvé PSP tak mé NDS “potřebují”. Nedivil bych se ale, kdyby se přišlo na nějaké jiné ovládání než pomocí tlačítek – ovšem neumím si to dost dobře představit. Neznamená to ale, že by to nešlo…

    Jsi PRVNÍ PSPčkař, který prohlásil, že PSP je herní konzole – zatím co jsem se setkal s lidma a došla řeč na to, že mám NDS, tak to končilo, že NDS je plastová hračka a PSP je to pravé multimediální zařízení!

    Říkám to všude a řeknu to zase – kdyby udělalo nintendo konzoli stejně výkonnou jako j PSP a ponechalo dotykový displej, neni co řešit – byl by to trhák.
    iPhone je výkonný, ale dokud se nevyřeší absence tlačítek, nemůže to plně nahradit herní platformy jako je PSP nebo NDS.
    Pouze “hrubý výkon” není vždy tou nejlepší cestou.

    0
    0
  11. ja verim ze psp je super vecicka…ale si myslim ze ipod touch alebo iphone,resp. ipad je lepsia vec…som vlastnikom ipodu touch a stahujem si don hry za 79 centov…a su proste super…na app store je viac ako 200 tisic aplikacii a skoro kazda znich ma free verziu,ja som si mohol vybrat medzi ipodom a psp ckom ale neolutoval som :)

    0
    0
  12. Iphone,,Iphone si myslim ze by sa nemalo pchat do herneho priemyslu ktory ocividne patri Sony alebo Nintendo,,ja osobne som fanusik hernych konzol,mal som tu cest s Iphonom,bavilo ma to,ale len velmi malo.asi tak par prestavok v skole zato s PSP sa daju robit velke veci,zahrate si na nom kopu hier,+ emulacia legendarnych konzol ako Gameboy alebo SNEsku ,Sony by si ale nemala vyskakovat ked zablokovala pristup k Other OS na PS3,,kazdy predsa vie ze najvacsi narast kupy PS3 bol ked hackli konzolu.

    Moj nazor je takyto,SONY a Nintendo su na hernom trhu dost dlho nato aby boli pred Apple,Apple nerobi konzoly,ale lepsie telefony /neratam PC atd/ s dotykovym displejom

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.