Recenzia: Biely MacBook Unibody

Ak sa dnes pozriete na radu prenosných počítačov Apple, nájdete v nej širokú škálu MacBookov Pro, ktoré ponúkajú solídny výkon, dobrý displej a výbornú mechanickú odolnosť vďaka hliníkovej konštrukcii. A ak sa pozriete ešte lepšie, tak vašej pozornosti neunikne, že sa v tejto rade nachádza len jediný zástupca kedysi rozsiahlej rady MacBookov. Ak sa budeme držať tradičnej filozofie Applu, podľa ktorej MacBooky Pro sú určené pre náročných používateľov a bežným domácnostiam je určený práve MacBook, ľahko vydedukujeme, že pre veľkú skupinu má vystačiť práve tento jeden model. Aby tomu tak naozaj bolo, musí byť skutočne špičkový. Je to skutočne pravda?

V minulosti pre Apple nehral trh mobilných počítačov pre obyčajných používateľov rolu. Pred 20 rokmi tento segment v podstate neexistoval a profiloval sa veľmi pomaly. Začiatkom milénia sa však jazýček váh prehupol od profesionálov k masám. Ako sa s týmto trendom Apple vyrovnával si môžete prečítať v nasledujúcej kapitole, ak vás to neláka, presuňte sa bez ujmy k popisu MacBooku.

Historické pozadie

Mac portable Apple na samom počiatku éry prenosných počítačov vstupoval do tohto segmentu len veľmi opatrne. Prvýkrát sa totiž spálil s uvedením Macintosh Portable. Z pohľadu na jeho podobu asi nebude ťažké uveriť, že vážil pekných 7 kilogramov. Na svoju dobu však ponúkal dosť pokrokové technológie, hlavne v oblasti displeja. Mal totiž aktívnu matricu LCD s uhlopriečkou 9.8″ a rozlíšením 640×400 pixelov, neskôr aj s podsvietením. Jeho batéria vydržala úctyhodných 10 hodín a mal aj disketovú mechaniku, trackball, plnohodnotnú klávesnicu, 40 MB pevný disk, a na svoju dobu príjemný 1MB RAM v základe. Bohužiaľ, brzdou bol poslabší procesor Motorola 68000 na frekvencii 16MHz, ktorý výkon voči stolným mašinám silne degradoval. Aj tak sa však pyšnil cenovkou 6500 USD, a to znamenalo neodvratné. Napriek pozitívnym kritikám médií boli predaje slabé a musela sa vyvinúť nová koncepcia.

PWB 100 O dva roky teda prišlo to, čo posunulo prenosné počítače o krok vpred a zapísalo sa do povedomia ako prvý naozaj prenosný Mac. Jednalo sa o prvý počítač, ktorý používal dodnes aktuálne rysy designu. Displej mal kĺb vzadu, klávesnica bola umiestnená priamo pod displej a trackball do stredu pod klávesnicu. Tento počítač poznáme pod názvom PowerBook 100 (v sérii 100 sa nachádzali ešte modely 140 a 170) a určil nový smer pre vývoj profesionálnych počítačov. V tomto období vznikali zaujímavé technológie ako napríklad pokročilé dokovacie stanice pre PowerBooky Duo a podobne. Nás však zaujíma ako vznikli notebooky pre domáce použitie, a na to sa budeme musieť posunúť trochu viac vpred, keď mobilitu nežiadali len profesionáli.

iBook Clamshell Prvý priamy predchodca dnes testovaného MacBooku prišiel na trh v roku 1999 a dodnes je ikonou vďaka svojmu netradičnému designu odvodeného zo vtedy predávaného iMacu s procesorom G3. Na MacWorlde toho roku sa totiž predstavil iBook. Na svoju dobu priniesol fascinujúce parametre a tiež mohol za príplatok obsahovať Wi-Fi. Vtedy bolo Wi-Fi málo známe medzi domácimi používateľmi. Aby Apple dôrazne ukázal, že naozaj funguje aj bez kábla, iBook s pohybovým senzorom posielal údaje o zrýchlení na obrazovku v sále počas toho, ako musel s iBookom viceprezident marketingového oddelenia Phil Shiller zoskočiť z niekoľkých metrov. Aby si Apple uľahčil život, využíval unifikovanú architektúru dosky, ktorá bola používaná naprieč celou radou produktov. Mimo to počítač disponoval magnetickým uzatváraním, ako to poznáme dnes, a hojne využíval gumené povrchy. Vďaka tomu, a tiež skvelému dielenskému spracovaniu, aj po 11tich rokoch vyzerajú tieto počítače stále dobre. Na designe sa oceňovalo aj madlo, za ktoré ste ho mohli ľahko prenášať. Farebné prevedenie ste si mohli vybrať, k dispozícii boli tri farby. Prvý model bol buď oranžový alebo bledomodrý, a drahšie prevedenie grafitové. Druhá generácia priniesla okrem FireWire portu aj limetkovú a indigovú farbu. Vybavený bol aj USB portom, CD mechanikou, mono reproduktorom, mikrofónom, modemom a 100Mbit ethernetom. Výkon sa takmer rovnal stolnému iMacu, mal plnohodnotný procesor G3, 32 MB RAM na doske a jeden RAM modul, takže dnes iBook pojme až 544MB RAM. Mal aj AGP grafickú kartu Ati Rage Mobility a jediným výrazným rozdielom oproti iMacu bola doska, ktorá bola na takte 66Mhz oproti 100Mhz u neskorších stolných iMacov. Cenovka sa pohybovala na úrovni 1599 USD, čo nebolo úplne málo, ale iBook stál o 900 dolárov menej než PowerBook. Napriek tomu iBook ešte nebol komerčne úspešnejší, než o dosť lacnejší iMac. Sledoval však rovnakú cestu uzavretého systému bez vtedy často využívaných SCSI rozhraní či slotov na karty alebo aspoň výstupu na monitor. Spočiatku nebol prítomný vlastne vôbec žiadny vysokorýchlostný port, až neskôr prišiel FireWire. Taktiež jeho design zožal viac pozornosti než praktického úspechu. Mnohým sa zdal divný a dali prednosť tradičnejšie tvarovanej konkurencií. Apple teda prichystal odpoveď, ktorá viac než dosť pripomína súčasnosť.

iBook G3 2001 V roku 2001 prišla revízia iBooku. Zostal procesor G3, takt dosky, RAM svoju kapacitu tiež dramaticky nezvyšovala, disky zostali podobné, iba mechanika sa zmenila už na Combo verziu ktorá prežila až do roku 2008. Baterka tiež vydržala tých istých 6 hodín. Napriek tomu sa predaje poriadne zvýšili aj pri podobnej cene 1299 USD. Dôvodom bol úplne nový design ponúkaný v dvoch veľkostiach 12″ a 14″. Nebol ani zďaleka tak originálny a nápaditý, ale jednoduchý a decentný. Tak ako sa aj vy otáčate za červeným šporťákom a kupujete niečo strieborné a elegantné, zákazníci tej doby dali prednosť univerzálnosti tvarov. Okrem toho iBook začal používať dva USB porty, ako je tomu doteraz, a pribudol aj výstup na monitor. Tento model tiež spustil prechod na Mac OS X v rade lacnejších notebookov a presne tam aj zlyhával. Apple totiž pri tvorbe konfigurácií pozabudol na to, že ich starší systém bol predsa len úspornejší, a ľudia sa často sťažovali na nedostatok RAM a tiež jej cenu. V základe ste dostali totiž len 64 MB, čo bolo zúfalo málo a OS X sa s tým nedal ani preinštalovať, nie to použiť. Utrpela aj kvalita, okrem menej odolných plastov a nepresností pri skladaní došlo aj k závažným konštrukčným problémom. iBooky G3 až do roku 2003 aj napriek zmene designu a zvyšovaniu výkonu trpeli chybou grafickej karty. Studený spoj medzi ňou a doskou veľmi často nefungoval, kvôli čomu bol Apple nútený vytvoriť dodatočný servisný program pre všetky biele iBooky G3. Ich kúpu z druhej ruky preto dodnes nemožno odporučiť.

iBook G4 V roku 2003 prišiel pre iBooky ďalší skok s príchodom novej generácie procesorov G4. Nová doska umožnila použitie USB 2.0 portov, zostalo stále aj FireWire a celkový výkon sa posunul dopredu. Jediná kritika z minulosti bola hlavne kvôli displeju, ktorý bol už aj na danú dobu nekvalitný. Mal nízky jas aj malé pozorovacie uhly spojené s relatívne pomalou odozvou. Inak iBook na svoju dobu poskytoval všetko čo mal. Jeho design bol veľmi účelový a aj zubu času odolával celkom dobre, až na občas trochu žltnúce klávesnice. Niektoré modely iBookov však postihol problém v oblasti napájania dosky, ktorý časom počítač dostal do nepoužiteľného stavu s čiernou obrazovkou a točiacimi sa ventilátormi. Nejednalo sa ale o problém tak závažný, ako tomu bolo u modelov G3, a dal sa čiastočne opraviť aj v domácom prostredí. Nestarnúci design a rozumná cenová politika spravila z tohto počítača úspešný model a pomaly naštrboval predaje stolných Macov. Tesne pred koncom života to iBook G4 spolu s PowerBookmi dokázal, a v roku 2004 Apple prvýkrát predal viac notebookov než stolných počítačov.

MB black Apple si už vtedy dávno uvedomoval mimoriadnu dôležitosť prenosných počítačov, a čiastočne aj preto prvé počítače po iMacu, ktoré boli presunuté na Intel, boli práve PowerBooky a po nich iBooky, pričom sa aj premenovali na dnes známe MacBooky (Pro). Okrem mena sa upravil aj design a to bohužiaľ opäť k horšiemu čo sa týka odolnosti. Rokmi sa z tejto rady stával viac a viac spotrebný tovar, a tak upravené biele casy zvyčajne nemali dlhú životnosť. Menej kvalitný biely plast v spojení s niektorými konštrukčnými prehmatmi spôsobili hlavne hromadné praskanie v oblasti dosadania displeja na plochu okolo trackpadu. Kontaktné plochy nárazmi praskali a štiepili sa. Vyrábala sa aj čierna verzia, ktorá bola vyhotovená z matného plastu a bola o čosi odolnejšia, ale aj najdrahšia v ponuke. Displej dostal lesklý povrch, ktorý vyzeral na pohľad dobre, aj keď pridaná hodnota v podobe ostrejšieho obrazu je veľmi diskutabilná v porovnaní s problémami, ktoré to obnáša. MacBooky ale boli prvé notebooky, ktoré používateľom Macov priniesli dvojjadrové procesory s dostatkom výkonu na všetko k čomu bol počítač určený. Aj grafické karty navyšovali svoj výkon, hoc v poslednom iBooku bola dedikovaná karta Ati Radeon a v MacBooku integrovaný grafický čip od Intelu, výkon značne poskočil, no na hranie nebol MacBook stavaný. Práve túto slabinu riešili neskoršie revízie, taktiež sme sa koncom roku 2008 rozlúčili s Combo mechanikami a dočasne aj s plastmi.

MB Alu Najväčšou konštrukčnou zmenou totiž bol presun na hliníkovú konštrukciu, ktorá z precitlivenej hračky spravila veľmi odolný počítač pre každého za rozumnú cenu. Toto riešenie bolo až tak dobré, že spôsobilo ohrozenie MacBookov Pro, ktoré sa líšili od základných strojov len o pár percent vyšším výkonom, prítomnosťou FireWire a dedikovanou grafickou kartou s poriadnym výkonom naviac. To sa Applu samozrejme nepáčilo, ale zároveň tak dobre predávaný počítač nemohol vyradiť. Riešenie bolo jednoduché, hliníkové MacBooky dostali FireWire a prívlastok Pro. Napriek tomu, že ľudia oslavovali vzkriesenie kompaktného notebooku pre profi použitie, šlo len o prach prosté marketingové riešenie a súčasné MacBooky Pro s uhlopriečkou 13″ nie sú nič viac, než starý MacBook s malým faceliftom. MacBook sa skrátka stal až príliš dobrým pre masy a čakalo ho opätovné prebalenie do bieleho polykarbonátu. A tak sa zrodil súčasný model, ktorý dnes testujeme.

Design, balenie, príslušenstvo

Po zakúpení MacBooku si domov donesiete minimalistickú krabicu, v ktorej je okrem počítača aj nutné minimum k prevádzke. To znamená nabíjačka s vylepšeným konektorom, obnovovacie DVD disky, manuál a trochu vzduchu. Ak by ste tam hľadali napríklad adaptér na pripojenie externého displeja, neuspeli by ste. Na to však zabudnete keď skončíte s vybaľovaním a položíte počítač na stôl.

MacBook front

MacBook je dnes jediným príslušníkom designovej línie z rokov minulých a stále používa biely lesklý plast. Po vzore drahších strojov si však vypožičal unibody konštrukciu a hlavne krivky z tohto novšieho trendu. Toto skĺbenie však pôsobí veľmi moderne a krásnymi zaobleninami v kombinácií s bielou bude imponovať hlavne nežnejšiemu pohlaviu.

MacBook closed Ani na jeho prenášanie netreba práve chlapa, notebook sa totiž pyšní hmotnosťou 2,13kg. Apple sa tiež prispôsobil dobe hojnejším použitím lesklej povrchovej úpravy. Matný plast zostal už len na rámovaní displeja a v priehlbine klávesnice. Trackpad je samozrejme tiež bez odleskov. Na pohľad to vyzerá samozrejme výborne, ale už asi tušíte čo to znamená v širšom pojatí. Nebudeme sa zastavovať nad tým, že plast sa nedá tak dobre recyklovať ako hliník, predsa len ako užívateľ budete riešiť trochu iné problémy.

MacBook back closed

Prvá vec, ktorej budete čeliť, sú odtlačky prstov. Akokoľvek akútne to môže vyzerať, vďaka bielej farbe za štandardných svetelných podmienok nebudete odtlačky pozorovať. Neskončíte rovnako, ako ľudia ktorý vlastnia počítače s lesklým povrchom v čiernej farbe, ktorý je neudržateľný v dobrom stave viac ako minútu po rozbalení. Po tejto stránke je to teda ešte relatívne v poriadku, i keď hlavne v okolí trackpadu by sa asi lepšie hodila matná úprava.

MacBook back closed

Druhý problém lesklého povrchu je jeho nepríjemnosť na dotyk. Vaša pokožka prstov a dlaní sa bude lepiť a silne trieť o povrch stroja. Pri prenášaní to nie je problém, ale jemná koža na vašich zápästiach si užije svoje keď budete písať na klávesnici. Je to skutočne dosť nepríjemné a nezriedka vás to donúti si ruky radšej o notebook neopierať, čo nie je ideálne. Toto vnímam ako najzávažnejší problém konštrukcie vo všeobecnosti. Dá sa však na to časom zvyknúť.

MacBook display

V tomto smere je tiež vadou na kráse aj tenká gumená obruč okolo displeja, ktorá tlmí dopad pri zatváraní displeja. Po krátkom čase totiž na spomenutom lesklom plaste po celom obvode stroja viditeľne zanechá nepeknú mastnú stopu.

Posledný problém lesklej úpravy je jeho náchylnosť na škrabance. V minulosti som za odolnosť plastov skôr chválil než hanil, pretože aj napriek lesklej úprave vydržali dosť, a moje biele iBooky aj po 7 rokoch vyzerajú dobre. To sa o MacBooku nedalo povedať ani po dvoch dňoch pobytu na mojom stole bez prenášania. Povrch sa jemne poškriabal aj pri snahe utrieť z neho prach jemnou handričkou určenou na tieto účely. Tento typ škrabancov však nie je tak viditeľný, a aj keď nimi bude povrch nahusto posiaty, museli by ste si vybrať správny uhol, ako sa pozerať na plast, aby ste ich videli. Horšie to je však z hľadiska celkovej mäkkosti plastu a slabej odolnosti voči vrypu. Veľmi škaredo môžte plast poškodiť aj keď chcete naslepo pripojiť USB zariadenie v okolí portu.

MacBook bottom

Zdanlivým pozitívom teda je, že Apple opatril aspoň spodnú stranu notebooku pogumovaným povrchom. Eliminoval tým nie len kĺzanie po stole, na čo doteraz slúžili štyri malé gumené plôšky, ale ochránil spodnú vrstvu pred škrabancami. Aj starostliví majitelia notebookov čo nemajú na vrchnej strane ani škrabanec, totiž majú spodok poznačený hlbokými ryhami, vrátane mňa. Všetko však má svoj háčik, a tu sú rovno dva. Po prvé, aj keď povrch nedoškrabete, ľahko do neho zaboríte nechtom tak, aby tam zostala hlboká ryha. Povrch sa teda neničí ťahom, ale vrypom, za to však poriadne. Preto pozor keď budete notebook klásť na ostro nerovné povrchy, alebo ho budete rozoberať, nech sa vám nepošmykne skrutkovač. Druhým problémom zase bude zistenie, ako špinavý je váš stôl. MacBook vám dokáže, že aj keď si myslíte, že je čistý, tak nie je. Gumený povrch perfektne zachytáva špinu a integruje ju do svojej hornej vrstvy. Tento proces prebieha aj na zdanlivo veľmi čistých povrchoch. Môžete sa spoľahnúť, že ak notebook budete čo i len presúvať po vlastnom stole, spodná strana bude za pár hodín celá špinavá. Túto špinu však musíte odstraňovať priebežne, inak sa zažerie tak, že vám už nič nepomôže. A aj samotné čistenie je problematické, keďže povrch má naozaj veľký trecí odpor.

MacBook back

Nie príliš šťastný výber materiálov je doplnený aj drobnými nedokonalosťami v dielenskom spracovaní. Malé nepresnosti vidieť v okolí kĺbu displeja a asi najviac do očí bijú klávesy. Na testovanom kuse bol snáď každý kláves mierne pootočený v smere alebo proti smeru hodinových ručičiek, jednoducho boli nepresne uložené . Samotné klávesy sa pri písaní správali dobre a klávesnica je výborná. Rozostupy medzi klávesami a sila ich zdvihu je dobrá a umožní veľmi presné a rýchle písanie.

MacBook keyboard

Príjemné je aj jej zapustenie, klávesy sa neotláčajú o displej tak ako je zvykom u MacBookov Pro, ktoré majú nad displejom ešte sklo. To tu chýba a displej je od kláves tým pádom ďalej a nie je žiadna potreba nosiť v zavretom stave medzi klávesnicou a displejom ochranné peny ani nič podobné. Trackpad je však už bez akéhokoľvek zaváhania. Veľká plocha v kombinácií s na dotyk veľmi príjemným povrchom a pokročilými možnosťami posúvajú pohodlie pri práci bez myši na úroveň profesionálnej triedy.

MacBook ports

Na bočnej strane vľavo od trackpadu nájdete zase ponuku portov, ktorá už taká profesionálna nie je. Pozostáva z dvoch USB portov, audio vstupu aj výstupu (jeden konektor, užívateľ volí funkciu), Mini DisplayPortu a 1Gbps Ethernetu. FireWire chýba, čo je škoda, kompenzuje sa to aspoň bezdrôtovou konektivitou v podobe Bluetooth a Wi-Fi, ktoré má vďaka plastovej konštrukcií počítača o trochu lepší príjem než hliníkové MacBooky Pro. Trochu sa zmenil aj konektor MagSafe, zrejme kvôli minimalizovaniu zalamovania kábla.

MacBook magsafe

Na druhej strane počítača nájdete slot-loading DVD napaľovačku. Tá je pomerne tichá a pri zobúdzaní počítača neseekuje, čo znamená že prebudenie je z režimu spánku je nie len rýchle, ale aj bezhlučné. O bezhlučnosti sa však nedá hovoriť v spojitosti s integrovanými reproduktormi, na notebook hrajú obstojne, ale samozrejme sa nehodia na dlhodobé počúvanie hudby. Z pochopiteľných dôvodov je podanie basov v podstate žiadne, ale na reprodukciu systémových zvukov, videohovory a podobne to postačuje. K multimediálnej výbave patrí aj kamera a mikrofón, čo však chýba je IR senzor na diaľkové ovládanie Apple Remote, čo je vzhľadom na zameranie počítača dosť nepochopiteľné.

Zamrzí aj neprítomnosť externého ukazovateľa stavu batérie. Aby ste sa dozvedeli ako je na tom nabíjanie, musíte počítač jednoducho zapnúť. Odkedy je však batéria užívateľsky nevymeniteľná, teda aspoň za behu kdesi v teréne, nie je to až taký problém. Čo však notebook obsahuje je indikátor kontaktu s tekutinou, aby nebolo možné servis oklamať. Dosť veľa ľudí o tom stále nevie, napriek tomu že indikátory kontaktu s tekutinami sú v MacBookoch (Pro) už niekoľko rokov. Pokiaľ ide o možnosti výmen a upgradov, nachádzame sa v šedom priemere. Po odkrútení niekoľkých skrutiek na spodnej strane počítača získate relatívne pohodlný prístup ku všetkému podstatnému.

MacBook motherboard

Nie je to tak primitívny úkon, ako tomu bolo v minulosti, keď stačilo vybrať len baterku a demontovať malý kryt, ale zvládnete to úplne bez problémov. Za pár minút tak vymeníte napríklad RAM v oboch slotoch, disk aj baterku.

MacBook ram

Pri rozoberaní však postupujte opatrne, spodný kryt je uchytený aj pomocou západiek, ktoré v kombinácií s tenkou hliníkovou výstužou spodného krytu volajú po nejakom incidente kde sa bude ohýbať trochu hliníku. Takže naozaj s citom a v žiadnom prípade nepoužívajte hrubú silu.

MacBook ram

Pokiaľ však ide o nešetrné zaobchádzanie v teréne, MacBook ho vydrží. Nesmie vás však trápiť nejaký ten škrabanec alebo trochu špiny, iba funkčnosť. Telo je totiž z jednoliateho celku plastu, a aj keď sú viditeľné malé nepresnosti vo výrobe, nič nevŕzga a nič sa neprehýba. Ak to zhrnieme, MacBook disponuje nádherným designom, ktorý je dosť náchylný na poškodenie, solídnym dielenským spracovaním a slušnou odolnosťou voči hrubému mechanickému namáhaniu na daný materiál.

Výkon

Stručne povedané, je dostačujúci na bežné aj menej bežné účely. Poslaním MacBooku je dostať vás na internet, prehrať multimédiá, postrihať video z dovolenky a poradiť si s rekreačným hraním hier. To všetko dokáže a používa k tomu nasledovné komponenty:

  • dvojjadrový Intel Core 2 Duo, model P8600 („Penryn“), 2,4 GHz, 3 MB L2 cache, 1066 MHz FSB, 64-bit
  • chipset dosky nVidia MCP89
  • nVidia GeForce 320M, 450 MHz, 256 MB VRAM zdieľanej z RAM, šírka zbernice 128 Bit
  • 2 GB DRR3 SO-DIMM RAM (PC-8500, 204 pin), 1066 MHz, dva sloty po 1 GB
  • 320 GB HDD, 2,5″, 5400 rpm, 8 MB cache, SATA 1,5 Gb/s, NCQ, model Toshiba MK2555GSXF
  • DVD napaľovačka, model Hitachi-LG GS32N

Tak ako pri Macu Mini alebo MacBooku Pro nás môžu zaujať dva z menovaných komponentov, a to nová grafická karta a postarší procesor. Presnejšie parametre grafickej karty som už v minulosti opisoval a tak len stručne. Vďaka presunu na nVidia chipsety má už dlhšie Apple prístup k integrovaným grafikám nVidie, ktorá na rozdiel od čipov od Intelu, poskytujú viac než schopnosť zobraziť okienka na displeji. Nová nVidia GeForce 320M je aktuálne najvýkonnejším riešením v oblasti integrovaných grafík. Má unifikovanú architektúru, podporuje technológiu CUDA, OpenCL aj PhysX na fyzikálne výpočty. Je prispôsobená aj novému DirectX 10.1 a Shader 4.1, takže pri hraní pod Windows môžte mať krajšie hry. Nenechajte sa však slepo oklamať, tento chip síce nové technológie pozná, ale jeho hrubý výkon ktorý je podriadený spotrebe (a cene) ich sotva dovolí prakticky využiť. Aj keď 486 miliónov tranzistorov v 48 steam procesoroch môže znieť ako veľa, tak nie je. Napriek tomu je to stále dosť na bežné hranie, sledovanie HD videa aj akceleráciu celého užívateľského rozhrania OS X.

Za benefit v podobe dobrej grafiky ale Apple zaplatil svoju daň. Keďže Intel nedovolil osadzovať svoje nové procesory Core i3 na iné než vlastné chipsety, nebolo veľmi na výber. Buď by sme mali rýchly procesor a výrazne slabšiu grafickú kartu Intel HD bez podpory OpenCL, alebo to čo máme na stoloch. Za upozornenie na túto skutočnosť ďakujem čitateľovi. Nedá sa však povedať, že by Intel Core Duo napriek pokročilému veku bol zlý, práve naopak, v dobe svojho vzniku sa jednalo o pokrokové riešenie, takže ani dnes nie je tento procesor najhorší. Lepší obrázok si urobíme z pohľadu na graf výkonu. Ten bol zostavený za pomoci výsledkov z programu Cinebench R10, ktorý sa dá zadarmo stiahnuť. Ja som použil dnes už trochu staršiu verziu kvôli počtu referenčných zostáv.

MacBook CPU results

Tmavá farba ukazuje výkon jedného jadra, svetlá celkový výkon.

Ako vidíme, ani po rokoch to s procesormi Intel Core 2 Duo nevyzerá najhoršie pokiaľ ich nekonfrontujeme s najvýkonnejšími MacBookmi Pro, ktoré sú osadzované čipmi Core i5 a Core i7. Tiež by sme si mali povšimnúť úplnú zhodu medzi Macom Mini a testovaným MacBookom. Apple sa totiž drží už v podstate od čias iBooku G4 a pôvodného Miniho jednoduchej filozofie, a to že základný model notebookov je Mac Mini zbalený na cesty. Čo je ale úplná novinka danej filozofie, je skutočnosť že základný MacBook Pro je s Minim a MacBookom taktiež v úplnej zhode, až na objem RAM. Rozdiely medzi profesionálnou a konzumnou radou po stránke výkonu už veľmi dlho neboli tak minimálne. Jasne to svedčí o fakte, že trieda počítača sa už neurčuje podľa výkonu, ktorého je dnes skoro vždy dosť, ale podľa výbavy a konštrukcie. Apple bol naposledy v takej situácií, keď IBM nebola schopná dodať mobilný PowerPC G5, vtedy ale toho výkonu zas taký prebytok nebol, skôr šlo o núdzové riešenie. Oproti predchádzajúcim generáciám sa vo výkone ale jedná o badateľný rozdiel, nie však taký, aby ste svoj dva – tri roky starý MacBook kvôli tomu vymenili. Situácia je zaujímavejšia pokiaľ sa presunieme na pole grafických čipov.

MacBook GPU results

Nový chipset nVidie, ktorý prenikol nie len k MacBookom Pro a Macu Mini, ale po novom aj k MacBooku, v sebe integruje opisovanú nVidia GeForce 320M a s ňou aj markantný nárast výkonu. V porovnaní s predchádzajúcou generáciou dosahuje pod OpenGL o takmer 30 % lepšie výsledky. Dokonca sa doťahuje na dedikované grafické čipy z postaršej generácie MacBookov Pro nVidia 8600GT a len minimálne stráca na jej novšieho súrodenca nVidia 9600GT. Ako je na tom voči súčasnej grafickej karte nVidia 330M z novších MacBookov zatiaľ zmerané nemám, ak by sme sa držali rôznych recenzií zo zahraničia, tak by sa jej výkon mal pohybovať na úrovni dvoch tretín toho, čo dokážu nové MacBooky Pro. Zhrnuté do jednej vety, na integrovaný čip fantastické. V porovnaní s konkurenciou mimo Apple, dôstojné. Ak vlastníte niektorý z pôvodných MacBookov a radi si zahráte nejakú hru, poprípade modelujete v 3D či chcete akcelerovať Photoshop, upgrade dáva zmysel. Rovnako ďalšia súčiastka zaznamenala príjemné zlepšenie.

MacBook GPU results

Apple si z množstva dostupných pevných diskov vybral tentokrát celkom dobre, a stretávame sa síce s parametricky nezaujímavým diskom s 5400rpm, avšak tento model sa vyznačuje vysokou hustotou dát na platňu a tak aj dobrými sekvenčnými rýchlosťami. Komu to bude málo, bude si musieť vymeniť disk sám, pokojne sa dá použiť aj SSD, i keď ich cena môže stále smelo konkurovať cene celého počítača.

Pokiaľ ide o RAM, vďaka použitiu dvoch 1GB RAM modulov, a teda dual-channel zapojeniu, jej priepustnosť je dobrá. Pohybuje sa okolo 3,5GB/s a plne zodpovedá štandardu, ktorý DDR3 dosahuje. V porovnaní so staršími MacBookmi vyrobenými pred októbrom 2008, ktoré majú DDR2, je to asi o 700MB/s viac.

Ak to zhrnieme, stretávame sa za dané peniaze s priemerným procesorom, priemernou grafikou a jemne nadpriemerným pevným diskom. V zásade teda dostanete presne to za čo si zaplatíte, žiadna výhra, ale ani krádež. V praktickom svete to teda znamená, že MacBook dokáže všetko, čo od neho budete chcieť, systém ním nebude brzdený, pozeranie HD filmov taktiež nie, a môžte sa pustiť aj do strihu videa. Nehodí sa samozrejme na hry, ktoré majú v minimálnych požiadavkoch štvorjadro.

Teploty, hluk, batéria

Z minulosti sme zvyknutí, že Apple má dobre vymyslený chladiaci systém, takže teploty aj hluk sú na nadpriemerne nízkych hodnotách. Rovnako tomu je našťastie aj v tomto prípade.

MacBook CPU results

Tmavá farba ukazuje teploty v záťaži, svetlá v pokoji.

Celé chladenie je zabezpečené len jedným ventilátorom, ktorý sa bežne točí na 2000 otáčkach za minútu. V tomto stave je počítač prakticky nemožné počuť ani v tichej miestnosti a nie je problém mať ho v noci zapnutý, keď chcete spať. Pokiaľ počítač zaťažujete intenzívne po dlhšiu dobu, otáčky mierne vzrastú na 2500rpm, a ak sa veľmi snažíte, príležitostne sa dostanete na hodnotu 4500rpm. V takej situácii je zvukový prejav už badateľný a osciluje na hranici 40dB, avšak tón je dostatočne hlboký a neruší viac než je nutné. Samotný ventilátor je na pohľad kvalitnej konštrukcie a má potenciál bez zodratia ložísk slúžiť aspoň tak dlho ako samotný počítač. To sa však samozrejme uvidí až o niekoľko rokov. Zatiaľ je to s hlučnosťou ako obvykle, na výbornú.

Čo je trochu znepokojivejšie, aj keď čím ďalej bežnejšie, sú vyššie teploty. Ak sa pozrieme na teploty CPU, hodnoty vedia vyskočiť až na 85°C, v letných dňoch aj vyššie. To je samo o sebe v poriadku, keďže maximálna teplota, ktorú Intel udáva ako bezpečnú, je 105°C. Napriek tomu sa to dozaista podpíše na celkovej životnosti procesoru. Oveľa problematickejšie však vnímam kolísanie teplôt. Kvôli nedostatočne veľkému pasívu s malou schopnosťou tlmiť vzrasty teploty sa dokáže teplota jadra CPU zvýšiť v priebehu minúty o 40°C. Následne po ukončení záťaže dôjde k dosť prudkému ochladeniu. Takéto podmienky sú pre polovodiče veľmi nevyhovujúce a bude zaujímavé sledovať, aká bude spoľahlivosť po pár rokoch. Štandardnými prejavmi poškodenia CPU sú častý kernel panic, zamŕzanie alebo padanie aplikácií. Intel nás presviedča, že nič také nehrozí, skúsenosti zase o opaku, uvidíme.

Absolútne rovnaké fakty platia aj pre grafickú kartu, s tým rozdielom, že nVidia už na rozdiel od Intelu raz svoje možnosti precenila. Uvádzala vyššie tepelné tolerancie svojich mobilných kariet GeForce 8600GT, ktorým sa potom vplyvom tepla rozpadali púzdra a doplatil na to každý väčší výrobca notebookov vrátane Applu. Nechajme sa teda prekvapiť.

K lepšiemu sa ale posunula batéria oplývajúca zvýšenou kapacitou na 63,5Wh. Apple nám sľubuje 10 hodín bezdrôtového surfovania po webe so stredným jasom. Taký údaj by bola škoda nepodrobiť testom, vykonal som teda tri. Prvý skúmal výdrž v maximálnej možnej záťaži, počítač mal nastavený plný jas displeja, iTunes hral a Cinema 4D renderovala stovky snímkov v 3D animácií. Výsledkom je teda minimálna výdrž akú dosiahnete, nech už budete robiť čokoľvek. Druhý test skúma schopnosť pobiť sa s prehrávaním DivX filmov v smyčke na polovičnom jase, ideálne na zistenie, koľko zábavy vám MacBook prinesie na nekonečných cestách autobusom či vlakom. Posledný test skúma schopnosť browsovať so zapnutým WiFi na zhruba tretinovom jase. Nemal som chuť sa 10 hodín túlať po webe a tak som v rýchlosti napísal jednoduchý Apple skript ktorý postupne otvára tri taby, nechá ich načítať, po jednom ich zavrie, a o minútu cyklus zopakuje. Test bol zopakovaný dvakrát, pričom po druhý krát som nechával skript aj premazávať cache Safari, nech načítavanie neprebieha z disku. Čas som potom spriemeroval a mal by ilustrovať intenzívnejšie surfovanie. To by bolo k testovacej metodike, tu sú časy:

MacBook battery results

Čo tam nevidíme je číslo 10 alebo viac, avšak sa to dalo tak trochu aj očakávať. Napriek tomu sú výsledky na danú triedu za dané peniaze skvelé. Na batériu by MacBook s minimálnym jasom a menej intenzívnejším browsovaním možno tých 10 hodín aj dosiahol. Taktiež sa dá prehlásiť že MacBook je schopný prežiť bez nabíjačky celý školský alebo značnú časť pracovného dňa. Apple nám tiež sľubuje lepšiu životnosť batérie, ktorá údajne vydrží až 1000 nabíjacích cyklov. Ako majiteľ tretej baterky v MacBooku Pro počas druhého roku prevádzky by som sa tomu úprimne potešil, keby to bola pravda. Práve vysoká kapacita a dobrá životnosť kompenzujú jej nevymeniteľnosť a jedná sa o férový obchod. Keď vám batéria predsa len doslúži, môžte si v servise objednať novú a vymeniť ju aj svojpomocne.

Pokiaľ ide o náklady na elektrickú energiu, sú v zhode s požiadavkami normy Energy Star 5.0, a v preklade to znamená že spotreba v idle režime je v priemere 10W a pod záťažou zvyčajne 36W, pričom sa neprehupne cez 60W.

Displej

Základné parametre displeja ako jeho veľkosť a rozlíšenie sa oproti minulej generácií nezmenili, stretávame sa teda s 13,3″ širokouhlým displejom s rozlíšením 1200 × 800 pixelov a LED podsvietením. Konkrétne sa jedná o panel Samsung LTN133AT09, aj keď v skutočnosti sa vyrába v továrňach LG Phillips s veľkoobchodnou cenou približne 95 USD. Potenciál displeja nie je najhorší, MacBook je ale určený predovšetkým do domácností na sledovanie filmov a prehliadanie webu. Farby sú preto skôr ladené tak, aby boli viac pekné než presné. Zoberme to ale pekne odvrchu po spodok. Začnime teda krytím displeja, ktoré ako iste viete, je lesklé. To zabezpečuje o niečo ostrejší obraz, keďže nerozptyľuje svetlo, ale platíte zaň daň v podobe horšej použiteľnosti vonku alebo v svetlých miestnostiach. Musíte držať jas tak, aby presvietil odlesky, čo zase má vplyv na výdrž batérie. Rozdiel tiež je, či je momentálny obraz tmavý alebo svetlý. Na čiernom povrchu sa odleskov z pochopiteľných dôvodov nezbavíte bez ohľadu na úroveň jasu.

MacBook display black to white

O použiteľnosti tiež rozhoduje uhol, pod akým displej pozorujete a tiež umiestnenie okien. Odlesky však nie sú ani zďaleka tak rušivé, ako tomu je na MacBookoch Pro. MacBook Pro má totiž svoj lesklý displej dodatočne prekrytý sklom, takže sú hneď dve plochy o ktoré sa svetlo môže odraziť k vám, plus dva rovnaké odlesky na dvoch sklách sa nekryjú úplne, a vaše oči zbytočne preostrujú. Na MacBooku Pro je však displej samotný lepšie podsvietený a dá sa to korigovať, na MacBooku by to nešlo tak dobre, preto buďme radi aspoň za to, ako to je.

MacBook angle 0
MacBook angle 1

Pod lesklým krytím sa nachádza vrstva s pixelmi. U nej je dôležité, aké farby produkuje, a ako rýchlo ich vie zmeniť. Pokiaľ ide o odozvu, nemal som ju ako zmerať a ani k papierovej hodnote sa nie je ľahké dostať vzhľadom na to, že tieto displeje nie sú určené koncovým zákazníkom. Subjektívne ale môžem povedať, že tekuté kryštály v tomto displeji neboli vôbec lenivé a ani pri hraní mojej obľúbenej závodnej hry som sa nemal na čo sťažovať. Farby však už viac zodpovedali danej triede. Medzi MacBookom Pro a testovaným počítačom sú značné rozdiely, a to ako v celkovom farebnom gamute, ktorý displej dosahuje, tak aj počiatočnou kalibráciou.

MacBook colors

Displej má však solídne podanie čiernej farby a pomáha mu to aj k dobrému celkovému kontrastu takmer 800:1, tj. čierny bod svieti 800× menej než biely. Vo výklade iných obchodov môžte vidieť u LCD panelov aj údaje stokrát lepšie, ale nenechajte sa zmiasť, pretože stolné monitory a televízory používajú hodnotu nameranú s dynamickým kontrastom, to znamená s kontrastom za použitie vypínania častí podsvietenia a podobné finty. Celkove je displej schopný zobraziť 262 144 farieb, teda 6bit škálu. Za to je zodpovedná technológia displeja TN, ktorá sa dnes používa výhradne v lacných stolných monitoroch kvôli cene, hráčskych monitoroch kvôli dobrej odozve a vo všetkých notebookoch sveta z dôvodov ktoré sú mi skutočne neznáme. Keďže displej nezobrazuje plnú škálu farieb, tie ostatné dopočítava ditheringom). Ten je však vďaka malým pixelom sotva pozorovateľný. Tradičnou vadou tohto typu obrazoviek je nie úplne dobré podanie telovej farby a trochu prepálená fialová. S trochou hrania sa s kalibráciou však docielite pomerne použiteľné farby. Ak vás však zaujímajú farby, vlastníte kalibračné zariadenie a je to pre vás dôležité, čítate nesprávnu recenziu, poobzerajte sa po MacBooku Pro. Pre vás ostatných len toľko, že vám displej bude vyhovovať, má skrátka celkom dobré farby aj odozvu. Za zmienku tiež stoja pozorovacie uhly, tie sú taktiež limitované použitou technológiu. Horizontálne pozorovacie uhly sú však celkom dobré, až by sa dalo povedať že na notebook nadpriemerné. Vertikálne sú však iná vec, a obraz ľahko prejde do inverzie, čo je spoločná vlastnosť všetkých displejov daného typu. Pre sledovanie filmu z postele a podobné aktivity je to dostačujúce, ale ak napríklad v PhotoShope budete upravovať obrázky s veľkými jednoliatymi plochami, budete pozorovať gradientný prechod od hora nadol.

Pod vrstvou pixelov sa nachádza posledná vrstva, ktorá je veľkou prednosťou tohto panelu, a to vrstva s LED podsvietením. To zaisťuje slušný jas aj rovnomernosť podsvietenia, a to všetko pri nižšej spotrebe energie a dlhšej životnosti. Podľa nezávislých meraní sa priemerný jas pohybuje na úrovni 226.7 cd/m2. V spodnej časti displeja je trochu slabšie (cca. 205 cd/m2), zatiaľ čo stred a horná strana sú v centre jasnejšie (277cd/m2). Voľným okom však tieto rozdiely nepozorovateľné a je to v poriadku.

Záver

MacBook je určený do domácnosti a z tohto faktu treba vychádzať aj pri záverečnom hodnotení. Od profesionálnej triedy sa výkonom vôbec nelíši. Základný MacBook Pro má len o 2GB RAM naviac, čo je možné vyriešiť buď pri kúpe alebo neskôr doma. Chýbajúci FireWire port alebo čítačka SD kariet možno tiež nebude pre väčšinu ľudí problém oželieť. Napriek tomu sa nejedná o profesionálny počítač, a ak je to vaše živobytie, priplaťte si za MacBook Pro.

Čo v skutočnosti dostanete za svoje peniaze je služobník na multimediálne vyžitie, rekreačné hranie či internet, a to všetko s výbornou mobilitou vďaka prijateľnej hmotnosti, rozmerom a výdrži na batériu. To je doplnené dobrou klávesnicou a veľkým trackpadom s podporou multitouch gest. Je na to skrátka plne vybavený a väčšina jeho cieľových zákazníkov nebude dokupovať žiadne príslušenstvo a len minimum software. Musíme však rátať s istými kompromismi a drobnými chybičkami krásy.

MacBook logo

MacBook bol stavaný ako spotrebný tovar a aj keď vydrží hrubé zaobchádzanie po stránke funkčnosti, je veľmi náchylný na škrabance, špinu a čoskoro bude bez starostlivej údržby vyzerať skrátka opotrebovane. Ak chcete tento proces spomaliť, rozhodne nezabudnite na kúpu dobrej tašky alebo aspoň nejakého neoprénového obalu. Lesklý plast taktiež nebude príjemný hlavne v oblasti kde si opierate zápästie pri písaní a ani s dobrým obalom sa nevyhnete občasnej potrebe počítač poriadne vyleštiť. Použite na to ale naozaj jemnú tkaninu, inak povrch ešte viac doškriabete.

Komu teda MacBook odporučiť? MacBook je dobrá voľba v prípade, že chcete počítač na domácu alebo akademickú pôdu a viete si dávať na veci pozor. MacBook splní vaše očakávania a nechýba mu vo výbave nič podstatné. Ak ale môžete, tak nešetrite a zakúpte si základný MacBook Pro. Cenový rozdiel za hliníkovú konštrukciu, lepší displej, podsvietenú klávesnicu, viac RAM, FireWire a SD-slot proste stojí a bohato sa vám to vyplatí. Plastové MacBooky navyše strácajú pri ďalšom predaji svoju hodnotu rýchlejšie.

Klady

  • výkon takmer zhodný so základným MacBookom Pro
  • na plastovú konštrukciu dobrá celková pevnosť
  • solídna klávesnica, trackpad a na danú triedu aj displej
  • výdrž na batériu
  • tichý chod
  • pomerne jednoduchá výmena disku aj RAM
  • po uvážení softwarovej výbavy a úžitkovej hodnoty priaznivá cena

Zápory

  • náchylnosť plastu na škrabance a jeho nepríjemnosť na dotyk v oblasti pod klávesnicou
  • spodná pogumovaná vrstva je dokonalý magnet na špinu
  • batéria sa nedá vymieňať za behu
  • niekomu môže chýbať FireWire alebo SD-slot
  • v balení nie je adaptér na pripojenie externého monitoru

Orientačná cena: 999€ vrátane DPH (30 095,87 Sk)

Za zapožičanie počítača Mac mini ďakujeme spoločnosti Software Partner s. r. o. – Apple Premium Reseller.

SWP logo

Zdroje a námety na ďalšie čítanie:

komentárov
  1. Pre koho je toto urcene? Vsak to vyzera ako nasilu predlzovany clanok s balastom infomacii naraz aby to bolo co najdlhsie a nasilu. V 99% pripadoch si kazdy len maximalne pozre fotografie… Mozno niekde na pctuningu by par ludi zaujali bechmarky a ine detaily ktore zaujimaju asi len autora. K comu je graf a odstavec o vydrzi baterie? Staci uviesť cisla do jednej vety. Koho v dnesnej dobe zaujima historia pri recenzii aktualneho stroja? Mozno nejakeho nostalgika hej, 99% vsak dnesneho citatela macblogu ne a len to zbytocne zvysuje objem.

    Neviem neviem, ci autor nezabudol na slovenske porekadlo “menej je niekedy viac”…

    PS:

    Na buduce skuste rozdelit clanky aspon na 5 pokracovani a odpustit si svoj nazor, lebo ten si kazdy vytvori sam. Celkovo recenzia pride ako od studenta ktory nema doma co robit a len pise, pise bez rozmyslu a pise… dufam ze kritiku zoberiete a poucite sa. Tak ako Macblog pri zverejnovani a tak sam autor. A celkovo, ten model vysiel uz davno, kto chcel, uz si ho davno kupil a nie zrovna podla tejto dlhokosiahlej recenzie.

    Zelam pekny den

    0
    0
  2. Dobry, ale starsi MB White nemel tak ostre hrany a ani se mi nezda, ze je novy MB lehci. Za tu cenu nic moc. Displej je ale vyborny.

    0
    0
  3. Apple je zoufalost, stejně jako tenhle článek. Apple není v poslední době za co chválit a jako zakázník jsem opravdu zklamaný z každého kroku, co Apple podělá, pardon udělá.

    0
    0
  4. aj tie nadmerne riadky o poskodzovani materialu a skrabancoch nie su podla mna nutne :). Viem pochopit autorovu obsesiu nemat na svojom notebuciku ani jediny skrabanec, ale MacBook za tisic evri je u Apple stale len ten najnizsi zaklad spotrebaku tak netreba ochkat nad kazdym skrabancom co je na nom vidiet..nakoniec, sak na co je notebook, ze ano…

    0
    0
  5. Mam tento model MB, a musim povedat ze klavesnica je uplne v poriadku – ziadne “otocene” klavesy sa nekonaju. Som s nim zatial velmi spokojny, plni presne to, co od neho ocakavam.

    0
    0
  6. Dobry den, chcem sa opytat autora clanku, ako sa este moze prejavovat poskodenie toho procesora tymi prudkymi zmenami teplot, pretoze ja mam presne hentie priznaky a ani v servise mi nevedia prist na pricinu. Moze to byt napr aj dlhy start ?

    0
    0
  7. Pekny a hodnotny clanok, vdaka.
    Nesuhlasim s iRadom – ocenujem, ak su veci uvedene v kontexte, preto mi historia nevadi, prave naopak. Benchmarky zas pridavaju k subjektivnemu hodnoteniu aj meratelne fakty a zaradenie voci inym systemom. Znova suhlas.
    Tak, ako niekde maju miesto bleskurychle recencie akoby z Noveho Casu, tak treba bez vysmechu akceptovat aj clanky, ktore normalnym sposobom porozpravaju, o co ide a co vlastne viedlo k tomu, ze dana vec je taka, aka je.

    0
    0
  8. macbook som kupil pred tyzdnom a zatial velka spokojnost. predtym som mal toshibu, co tiez nebolo zle, ale apple ma svoje vychytavky, ktore robia ich notebooky lepsie, aj ked mozno na prvy pohlad nie su papierovo vykonnejsie.

    0
    0
  9. Ďakujem za reakcie, pripomienky budú zohľadnené v budúcnosti. Uznávam že niektoré údaje väčšinového čitateľa nezaujímajú, ale recenzií štandardného rozsahu nájdete na internete kopec, lebo tento stroj nie je predsa žiadna novinka. Článok je zameraný skôr na ľudí ktorý o notebooku vážne uvažujú a chcú si ho kúpiť, nie sa len všeobecne informovať. Niekto vyberá vyložene podľa displeja, tak si prečíta podrobnú kapitolu o ňom, a zvyšok prebehne očami a prečíta si záver. A kto si nájde čas a chuť, aj tak nad celým článkom nestrávi viac než 15 minút. Metodika a zdroje článok zbytočne naťahujú, ale bez nich to postráda serióznosť.

    Moody: Mal som k dispozícii len testovaný kus, verím že väčšina produkcie je v poriadku.

    sie65: Chyby v HW sa zvyčajne prejavujú tak ako je opísané. tj. kernel panicy (vo windows zase blue screen), totálne zamrźanie a prípadne tvrdé pády aplikácií. Dlhý štart je skôr spôsobený neporiadkom na disku alebo dlhodobým užívaním OSX bez údržby. Vyskúšajte napríklad Onyx (http://www.apple.com/downloads/macosx/system_disk_utilities/onyx.html) najskôr skontroluje SMART a chyby na disku, potom spustite v ňom v tabe Automation všetky úlohy, dva krát reštartujte, a malo by to ísť o kus lepšie. Ak nie, skúste štart vo verbose mode (dá sa zapnúť v Onyxe v Prameters/Login/Startup Mode – Verbose). Tam uvidíte čo robí vaše OSX a budete tam vidieť aj prípadné chyby, ak budú a nebudú HW pôvodu, skúste preinštalovať systém. Pokiaľ nadobudnete istotu že chyby sú hardwarové, alebo ju už máte, skúste vložiť pôvodný inštalačný disk s OSX, pri boote držať “D” a nabehne vám apple hardware test, zvoľte extended. Ním odhalené chyby, najčastejšie pokazené RAM, by si ale servis všimol. Viac vám pomôcť neviem.

    0
    0
  10. mám poslednú verziu macbooku white (pred touto) a vôbec nelutujem, že som nepočkal na tento mac. Tento unibody mac podľa mňa nieje o nič lahší ako predchádzajúce macbooky, a tá prezentovaná váha nie je v tejto dobe nič nad čím by sa trebalo pozastavovať. Nemyslím si, že by táto generácia macbooku bola nejakým posunom dopredu, je to skôr stagnácia. Keby to predávali za nižšiu cenu tak nič nepoviem

    0
    0
  11. A je to tu znova.

    Banda ľudí sa zbehne pod článkom a nadááávajú ako to len ide. Škoda, že to tu nefunguje ako na nyt.com.

    0
    0
  12. malokedy som cital tak dobru recenziu a to som ich uz cital dost. fundovane informacie podane jasnym a zrozumitelnym sposobom. naozaj asi prva recenzia apple notebooku ktora na to ide z gruntu a je vyvazena a racionalna.

    0
    0
  13. Já měl původní generaci MacBooku a rád jsem se jí zbavil. Přenášení bylo hodně znát, a leč design obdivoval kde kdo, zanedlouho mě čekalo mírné žloutnutí plastů (nejspíš z důvodu častých návštěv kuřáckých kaváren), praskliny, škrábance atp.

    Teď mám na stole MacBook Pro. Hliník je perfektně bytelný, ovšem, náchylný na škrábance a otisky je snad ještě víc než plast (navíc bílý, kde se ledacos ztratí). U hliníku MBP stačí opravdu málo. A tak již teď mám na víku škrábanec od kabelu a velice nehezký vryp když jsem omylem narazil víkem do stolu když jsem jej dával do brašny. A to by na bílem nebylo v podstatě vůbec vidět a takový pohyb konektoru po víku by s ním ani nehnul. Tudíž rozjímání nad materiálem náchylným na otisky a škrábance je pěkný, ale který materiál, který Apple používá, není? Hliník sice vydrží, ale škrábanec tam je raz dva, otisky jsou na něm vidět také. O takovém iPodu Touch nebo Classicu a staré řadě iPodů s broušenou ocelí ani nemluvě a i iPhone dostane postupem času pořádně zabrat… Snad jen ty stolní počítače, které člověk tak často nemá potřebu přenášet :-)

    0
    0
  14. Ja som si tento unibody MB kupil pred pol rokom, co sa tyka vykonu a pouzivania tak s nim nemam ziadny problem. Ale…..po tom pol roku sa mi objavili tenke praskliny v okoli pantu displeja. O MB sa staram ako v bavlnke, pri prenasani ho nosim stale v puzdre a este v taske, nedavam ho nikomu z ruky..a viem, ze mi nepadol na zem alebo ze by som ho obuchal niekde…a napriek tomu mi zacal praskat plast. Bol som s tym CCC servise…a poslali ma do prdele, ze som si to spravil sam a poslali ma prec. Som dost rozcarovany z ich pristupu. Nakolko by som cakal od takejto znacky inu kvalitu a od servisu iny pristup. Keby som vedel, ze sa mi nieco taketo stane, tak by som si radsej priplati za hlinikovy model. Sledujem aj zahranicne fora..a nie som jediny ktory ma s tymto typom MB problem. Mozem len odporucit, aby ste si tento typ nekupovali, lebo skor ci neskor sa to stane aj ostatnym…a Apple alebo servis alebo predajca s tym nic neurobia…Je to smutne..lebo tuto znacku mam rad.

    0
    0
  15. precitane od A- do Z. Super recenzia a historia pred nou je podla mna dokonala. Konecne komplexne a do podrobna spracovana recenzia. A komu sa nechce, alebo nevie, citat tak nech iba pozera tie obrazky.
    Super clanok.
    Dakujem.

    0
    0
  16. Akurat som si ho kupil, sice som cital ze sa to puka aj som to videl na webe, ale zase nie je moc na vyber. Procko je drahe, takze som skoncil pri bmacbooku. Okrem toho, procko ani nepotrebujem. Inak recenzia je uplne OK. Mne to celkom pomohlo pri vybere.

    0
    0
  17. Maroš Meszároš má úplnú pravdu – každý si tam nájde to svoje, ja som napr. nečítal históriu a prešiel som k výkonu, plastovému obalu a potom záver. Takže pokiaľ sa niekomu nechce čítať a vyhľadávať informácie tak si kúp Nový čas a čítaj si titulky na ňom :)

    0
    0
  18. Kupili sme dva, pre mna aj pre frajerku a po pol roku sa na jej kusku objavila na jednej strane pri pante prasklina, velmi tenka. Jedine z coho sa to mohlo urobit je z otvarania a zatvarania. Nikde to netrieska, pouziva to len doma v obyvacke. Ja mam zatial v pohode, ale cakam, ze sa to moze objavit aj na mojom. Skusim servis, co na to povedia.

    0
    0
  19. to Dolfi: Ak ti to opravia v ramci záruky, tak daj vedieť v ktorom servise, lebo mňa v CCC servis alebo ako sa to volá, ma poslali do Péčka, že si za to môžem sám.

    0
    0
  20. Mam macbook naspat so servisu. Praskliny v pohode uznane, mam vymeneny display a kryt klavesnice. Kupoval som ho cez NAY a  servis bol cez Traco Computer, pobocka Piestany, maju pobocku v Avione v BA.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.