Odhad nákladov na výrobu iPadu

Firma iSuppli priniesla podrobný odhad výrobných nákladov Apple na iPad. V tabuľke sú podrobne rozpísané ceny jednotlivých komponentov pre všetky verzie. Komponenty najlacnejšieho ponúkaného modelu iPadu stoja 219.35 USD, k čomu je potrebné prirátať ešte cenu samotnej výroby približne 10 USD na kus. Výrobné náklady sú teda pri najlacnejšej verzii 229.35 USD čo je len 46% predajnej ceny 499 USD. Celkovo najvyšší zisk bude mať Apple z každého predaného iPadu s 32GB pamäťou a 3G. Výrobná cena 287.15 USD je len 39.4% z predajnej ceny 729 USD. Pozornosť upúta aj o 130 USD zvýšená cena pre každý model s 3G. Náklady na verziu s 3G sú pritom výrazne nižšie. 3G komponenty stoja 24.50 USD a GPS čip 2.60 USD, výrazne menej ako rozdiel v predajných cenách odlišných verzií. Cena každého displeja sa pohybuje na hodnote 80 USD a vlastný procesor A4 stojí Apple približne 17 USD.

Netreba však zabúdať na fakt, že ide o odhady cien, ktoré nezahŕňajú náklady na výskum a vývoj nového produktu, ani na jeho marketing, distribúciu, patenty a podobne. Okrem toho sa objavili informácie o tom, že Apple je pripravený cenu iPadu ešte znížiť, samozrejme, za predpokladu, že nebude hneď od začiatku spĺňať predstavy o predajnosti. Pripomeňme si, že podobné zlacnenie zasiahlo aj iPhone.

Zdroje: BusinessWeek, iSuppli

komentáre
  1. ak je to tak ako sa píše:
    komponenty + výrobné náklady
    tak kde sú potom zohľadnené náklady ako:
    – vývoj, poplatky za patenty, za držanie záruky a iné
    sa mi páčia takéto ” objektívne ” odhady nákladov asi “konkurenčných firiem” – nie?

    mňa ako osobu, ktorá má oň záujem by oveľa viac zaujímalo, kedy už bude a nie či má na tom Apple 25 alebo 75% zisk, veď keby produkovali s 10% ziskom tak by sme asi mnohí nemali doma to čo máme a neboli s tým v drvivej väčšine nadmieru spokojní

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
Phil Schiller
pokračovanie článku

Phil Schiller nastupuje do dozornej rady OpenAI

Apple a OpenAI už skôr oznámili, že spoločnosti si nebudú navzájom nič platiť za to, že iOS 18 a macOS Sequioa ponúknu čiastočnú integráciu ChatGPT do svojho inteligenčného rozhrania. No zadarmo to predsa len nebude.