Nový upgrade pre iPad pridá slovenskú klávesnicu a plnú jazykovú podporu

Nový iOS 4.2, ktorého príchod Apple ohlásil na november tohto roku, bude okrem iného konečne riešiť problémy, s ktorými sa slovenský a český používateľ iPadu každodenne potýkal. Update pridáva kriticky potrebnú slovenskú klávesnicu so samostatnými znakmi pre diakritiku, ale aj preklad celého systému.

Klávesnica

Nová klávesnica má teraz štandardné QWERTZ rozloženie. Napravo od písmena M, teda tam, kde bola na anglickej klávesnici bodka a čiarka, teraz pribudol dĺžeň a mäkčeň. Tak ako na iPhone, diakritický znak sa pridáva na predchádzajúce, nie nasledovné písmeno. Napríklad, keď chcete napísať slovo „Ďakujem“, najprv stlačíte D, až potom mäkčeň, teda naopak ako na počítači.

Samozrejme, ostatný, menej praktický spôsob na písanie diakritiky, na ktorý sa dalo spoľahnúť doteraz, je použiteľný stále. Podržaním prstu na znaku sa zobrazia jeho variácie. Pribudli aj tie, ktoré doteraz chýbali, teda Ď, Ť, Ň, Ľ a Ý. iPad teraz už nemá problém zo žiadnym znakom, či už píšete jedným spôsobom, alebo druhým.

Lepšie prístupné diakritické znaky však zároveň znamenajú horší prístup k interpunkcii. Bodka a čiarka sú teraz skryté len na druhej strane klávesnice. Ďalšie drobné zmeny sú vo výmene znakov $ a €. Pod tlačidlom [ .com ] sa v Safari teraz pri podržaní skrývajú aj domény .sk a .eu. Samozrejme nechýba ani slovenská autokorekcia.

Klávesnica má však aj dve zjavné muchy, ktoré Apple prehliadol. Na špeciálnej verzii, ktorá sa zobrazuje pri písaní URL v Safari je prítomná pomlčka, lomené alebo podtržník, chýba však najpodstatnejší znak — bodka. Nachádza sa len na druhej strane. Pri špeciálnej verzii pri písaní e-mailovej adresy (napríklad pri prihlasovaní sa do nejakej služby) chýba zasa zavináč, ktorý sa však nenachádza ani na druhej strane. Ostáva nám len dúfať, že Apple problém do vypustenia oficiálnej verzie opraví, inak budete musieť mať v zálohe stále pripravenú aj anglickú klávesnicu.

iPad klávesnica
iPad klávesnica

Lokalizácia systému

Na výber je teraz slovenský jazyk aj pre prostredie systému. Preložené je všetko od názvov aplikácií, cez popisky v systéme a programoch až po rôzne dlhšie odstavce. Lokalizovaná je aj aplikácia Game Center napriek tomu, že sa jedná o novinku.

Na zabudnutý nepreložený text sme zatiaľ za niekoľko dní nenarazili. Samozrejme, niektoré názvy ako App Store, Safari alebo Mail ostávajú v pôvodnom znení. Aplikácia na prehrávanie hudby, ktorá bola s príchodom systému 4.0 na iPhone premenovaná z iPod na Spustiť iPod nesie na iPade kratší názov.

iPad v slovenčine iPad v slovenčine

Dátum uvedenia iPadu na Slovensku

Riaditeľ siete NAY sa v lete vyjadril, že iPad môžme očakávať mesiaci október, teda každú chvíľu. Tablet je už niekoľko týždňov vystavovaný v prevádzkach tohto obchodu, kde si ho zákazníci môžu vyskúšať a predobjednať. Zariadenie sa dokonca pred krátkym časom objavilo aj na stránkach troch Apple Premium Resellerov.

Napriek týmto indíciám je však jeho dostupnosť zrejme podmienená práve touto aktualizáciou, ktorá nepríde skôr ako v novembri. Najreálnejšie je teda uvedenie tabletu na slovenský trh na prelome novembra a decembra.

komentárov
  1. Ipad mam uz vyse 5 mesiacov, maximalna spokojnost.Slovencina ani SK klavesnica mi nechyba vzhladom na to, ze nikdy nepisem diakritiku, podla mna zbytocnost/ nech sa na mna nasi jazykovedci nenahnevaju/.
    IOS 4.2 ale prinesie folders, multitasking a Airprint a na to sa tesim.

    0
    0
  2. V Zilinskom Nayi iPad nemaju vystaveny vobec. Ako je to mozne? Chcel som ho vidiet nazivo, pripadne sa aj dotknut ale bohuzial.

    0
    0
  3. Vie niekto ako je to po pripojení externej klávesnice? Reaguje iPad na slovenské rozloženie štandardne, alebo sú tam nejaké problémy?

    0
    0
  4. >michal
    pravda, som to tam prehladal odpredu dozadu a naspat, ale jedina moznost je tych 99 dolcov, tak predsa si asi len pockam do oficialneho predaja, ale je to skoda, lebo ten multitasking tam fakt chyba

    0
    0
  5. Ipad mam preobjednany v sieti NAY tak dufam že pride v oktobri lebo sa už neviem dockať ….prečo tu na slovensku vsetko tak neskoro prichadza ..OMG

    0
    0
  6. @marvin
    Hral som sa s tou istou beta verziou co bola pouzita v tejto recenzii a nastavenie klavesnice ma dve rozne nastavenia. Je tam hardver aj softver klavesnica. Ak to nebola len taka nedotiahnuta vec zo strany Applu, tak by som povedal, ze slovenska externa klavesnica by mala fungovat. Inak by tam to nastavenie bolo zbytocne. Ide len o to, ci to bude aj v oficialnej verzii.

    0
    0
  7. iOS 4.2 GOLD MASTER pro iPad lze stahnout z internetu a nemusite vlastnit developer ucet. Jedu na nem uz vice nez tyden. Na “multitasking” jsem cekal. Konecne se na iPadu da skoro plnohodnotne pracovat.

    0
    0
  8. iPad je super, taktiez ho mam uz sest mesiacov a jednoducho, nema chybu.
    Tento novy update vyzera slubne, tesim sa nan.
    Odporucam tento pristroj pre vsetkych milovnokov-cky webu a zabavy !
    Spolahlivost rychlost a plynulost systemu, zatial moze konkurencia len skusat sa priblizit, isto nie sa rovnat :)
    Zdraviim :)

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.