Nové MacBooky Air už nemajú predinštalovaný Flash

Zdá sa, že Apple vo svojom boji proti Flashu len začína. Jednou z typických vlastností Mac počítačov je, že ich stačí vybrať z elegantnej krabice a po spustení môžete ihneď začať pracovať. Nie je potrebné inštalovať operačný systém alebo množstvo ovládačov či plug-inov. Donedávna bol štandardnou výbavou aj plug-in pre internetové prehliadače na zobrazovanie Flash obsahu. Po otvorení internetových stránok s Flashom na nových MacBookoch Air sa vám však namiesto Flash obsahu zobrazí len ikona informujúca o chýbajúcom plug-ine podobne ako na iOS zariadeniach. Na rozdiel od tých si Flash na Macu môžete bez problémov doinštalovať, avšak tento krok Apple dáva Adobe jasné znamenie, že o Flash už spoločnosť nemá záujem ani na svojich počítačoch.

Safari vám na novom MacBooku Air zobrazí len informáciu o chýbajúcom plug-ine Zdroj:Engadget

Nakoľko MacBooky Air Apple označuje za MacBooky budúcnosti, s najväčšou pravdepodobnosťou sa aj ostatné Macy začnú dodávať bez Flashu. Ostatne, chýbajúci Flash plug-in nie je ničím nezvyčajným ani na nových počítačoch s Windows. Uhol pohľadu Apple je zrejmý, spoločnosti sa nepáči výkon Flashu na Macu a iOS zariadeniach, veľkým problémom je aj nárok na batériu, ktorá sa pri používaní Flashu vybíja výrazne rýchlejšie. Apple sa aj týmto krokom snaží „oslobodiť“ svojich používateľov od Flashu a presvedčiť vývojárov k tomu, aby sa Flashu vyhýbali aj oni. Podiel Macov na trhu neustále rastie, o dominantnom postavení iOS zariadení, ktoré Flash nepodporujú v žiadnej podobe, ani nehovoriac. Svojim postojom k Flashu sa netají ani sám Steve Jobs, ktorý k tejto téme zverejnil aj svoju úvahu o Flashi.

komentárov
  1. mám pocit že toto už prehnali. Je moc skoro na takýto radikálny krok. Nedivím sa že to nemá disketovú mechaniku, ale Flash?! To je proste moc.

    0
    0
  2. ja mam flash blocker vsade. Resp nahodi sa az po kliknuti. Jedina vynimka je youtube, kde default som nechal zapnuty.
    Browsovanie o 100% pruznejsie a sviznejsie

    0
    0
  3. helfarch: keby si prejavil stipku sedej kory a zistil, ze ten flash si mozes doinstalovat … Tvoja rozhorcenost by bola opodstatnena keby si si to prisposobit nemohol.
    ja som rad, ze flash tam nie je nainstalovany, mne to pre zmenu zase setri cas aby som instaloval safari extension ClickToFlash.

    0
    0
  4. a cim ho nahradili?nicim a za par let nam budou prikazovat co si muzem nahrat -apple speje k neudrzitelnemu monopolu ja jsem zacal pouzivat mac pred 8 na protest monopolu okem no a tet proste prestanu kupovat predrazene pristroje od applu a zacal jsem telefonem proste si iPhone nekoupim

    0
    0
  5. druhy Mareku jo a jak jsi to poznal? a jestli ano tak asi pouzivas jeste power book Titanium sG4,protoze ja zadny rozdil na svim pocitaci nevidim .ale rozdil v konfortu je rozdilny -stop apple fanatismu

    0
    0
  6. Blbost !
    Ked zapnete Windows 7 a otvorite Internet Explorer alebo Mozillu Firefox,tak sa vas pyta na doinstalovanie Adobe Flash Player 10 Plugin.
    Nevidim v tom ziadny problem.

    0
    0
  7. to Marek:
    Nevyraba notebooky, ktore nezvladaju flash…
    len ho nepredinstaluju. Cize kto chce, moze si ho uplne v pohode nainstalovat.
    presne ako vo windows-och, ani tam nie je nainstalovany automaticky, ale treba si doinstalovat plugin do prehliadaca…

    nie som extra fanusik flash-u, ale momentalne ho este nemozu odstavit, lebo na internete je casto pouzivany. Osobne dufam, ze casom sam zakape :-))))

    0
    0
  8. Reakcia na petr:
    Mam Macbook pro 13 Poviem presne preco som ho vypol. Safari my podozrivo blbol, sem tam raz za cas spadol, zdalo sa my ze cely system je spomaleny, rozmyslal som ci ho nanovo preinstalujem po takmer 2 rokoch, a len tak ma vtedy napadlo ze skusim vypnut flash v Safari, a vysledok bol poznat Safari sa zrychlilo tak ako pri prvom spusteny macu, ostatne aj system nabral sviezosti ale mozno to bol len pocit nakolko praca s webom je jedno s hlavnych cinnosti.
    Este podotknem ze mac nevypinam iba vynimocne, konfiguracia je 2GB ram, 2GHz Core Duo, a vypnutie som zrealizoval na Mac OS X 10.5 Leopard

    0
    0
  9. SM: predstav si, že si (a teraz dúfam že niekoho neurazím) devätnásťročná pipka ktorá si kúpi MBA a chce si pár minút po jeho zapnutí pozrieť nejaké video na youtube, poprípade zahrať jej obľúbenú flashovku. Myslíš, že by jej okamžite napadlo: “Á, musím si stiahnuť safari extension ClickToFlash!”? No way. Myslím že na MBP by to možno bolo pochopiteľné, lebo ten si kupujú aj ľudia s nejakou tou “šedou kôrou”, ale cieľová skupina Airu je celkom iná.

    Ale musím uznať, že Steve má pravdu. Flash je starý, pomalý a neefektívny. Ibaže je ho na nete príliš veľa aby sa dal len tak vynechať.

    0
    0
  10. flash sa da bez problemov doinstalovat,

    skor by ma zaujmala niaka ta compilacia mac pre developerov. nieco podobne ako mac mini so serverom leopard.

    0
    0
  11. To čo spravil teraz Jobs je podľa mňa krok späť. Apple mám rád, ale to čo Steve v poslednej dobe stvára je hlúpe. Kult menom Mac stráca na svojom význame …

    Škoda

    0
    0
  12. To helfarch: Predstav si, že si (a teraz dúfam že niekoho neurazím) devätnásťročná pipka ktorá si kúpi PC a chce si pár minút po jeho zapnutí pozrieť nejaké video na youtube, poprípade zahrať jej obľúbenú flashovku. Myslíš, že ten flash tam má nainštalovaný? Nie…

    0
    0
  13. Tom: to, co Apple v poslednej dobe s Jobsom na cele “stvara” je velmi premyslene a rozumne. Inak by asi nerastli tak, ako rastu. A Mac vobec nestraca na vyzname, podiel rastie a predaje tiez.

    Tomuto rozhodnutiu nedavat Flash tlieskam. Preco?

    1.) Na Youtube ho netreba, automaticky sa aktivuje HTML5 verzia
    2.) Uzivatel si velmi rychlo porovna vykon, hlucnost a spotrebu stroja pred a po nainstalovani Flashu
    3.) Uzivatel velmi rychlo zisti “kvalitu” instalatoru Adobe.
    4.) Apple nebude mat starosti s updatovanim a bezpecnostnymi dierami vo Flashi – je to produkt Adobe, Apple s nim nic nema a tak dava od toho ruky prec. Preco by sa mali zhovadovat tym, ze uvedu novy Mac OS X, kde bude starsia verzia Flashu, na ktory je uz znama diera?
    5.) Ani na Windows ani na Linux distrach NIE JE Flash predinstalovany. Tak co vsetci kvikate? Nevidim jediny dovod, preco by Apple mal ku svojmu OS X pribalovat soft inej firmy.

    Rozhodnutiu tlieskam. Kto vazne potrebuje huciaci ventilator na notebooku, blikajuce reklamy a bannery prejkryvajuce obsah stranky, moze si Flash doinstalovat. Kazdy normalny clovek co vie, co za bordel je Flash sa tesi, az konecne zmizne. Neviem ako vy, ja mam reklamnych letakov kazdy den plnu schranku. Nevidim dovod, preco ju mat otravnu aj na webe.

    0
    0
  14. Povazujem to za uplne normalny, logicky krok vyrobcu, nedistribuovat s vlastnym softverom aj sogtware tretich stran na ktory neposkytuju podporu. Ani Windows neobsahuje Flash. Preco aj? Software tretich stran si ma nainstalovat uzivatel.

    0
    0
  15. “We’re happy to continue to support Flash on the Mac, and the best way for users to always have the most up to date and secure version is to download it directly from Adobe

    Apple spokesman Bill Evans

    Ako pekne sa tu vsetci mylite :)

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.