Nová generácia iPhonu: fotografie a detaily (lepší fotoaparát, kvalitnejší displej, nový dizajn)

iPhone 4G

iPhone 4G Príbeh iPhonu 4G (tiež známeho ako iPhone HD alebo iPhone 2010) sa začal takmer 3 mesiace dozadu. Na údajných fotkách vtedy očakávaného iPadu, ktoré unikli v predvečer jeho uvedenia sa v rohu nachádzal kúsok neznámeho zariadenia (vpravo). Samozrejme, kvôli extrémne nízkej kvalite tomu nikto nevenoval väčšiu pozornosť. Fotografie telefónu sa vo februári objavili aj na Twitteri, kde ich zverejnil neznámy čínsky užívateľ a 21. februára ich uložil do svojej galérie používateľ TUDream. Vzhľadom na otázny zdroj sa ani toto nedostalo do širšieho mediálneho povedomia.

iPhone 4G Situácia sa zmenila túto nedeľu, keď Engadget publikoval článok s fotografiami (vpravo), ktoré údajne obdržal z dôveryhodného zdroja. Ten mal iPhone nájsť v bare v priemyselnom púzdre, ktoré ho robí nerozlíšiteľným od iného iPhonu (to je bežná praktika nie len pre Apple). Vzhľadom na veľkú odlišnosť od momentálneho dizajnu mnohí odborníci v oblasti odmietali veriť, že telefón je skutočným výrobokom od Apple a prikláňali sa skôr k názoru, že sa jedná o jednu z mnohých ázijských napodobenín.

Španielsky server Applesphera publikoval v reakcii na kauzu článok, v ktorom popisoval, že sa jedná o japonský klon, ktorý doložil aj fotografiami od svojho čiteteľa. Karta sa opäť obrátila, keď Engadget upozornil na fotku z januára. K názoru, že sa jedná o pravý výrobok sa v pondelok ráno priklonil aj John Gruber (daringfireba­ll.net), ktorý svoje tvrdenie podložil patentom Apple o keramickom tele zariadenia a tiež informáciami zo svojich osobných zdrojov. Applesphera neskôr svoje tvrdenia odvolala.## Aký bude nový iPhone

Definitívne rozuzlenie priniesol až server Gizmodo v pondelok poobede so svojím obsiahlym článkom. Nový iPhone sa im vraj do redakcie dostal približne pred týždňom a dôkladne ho preskúmali. Ich príbeh sa zhodoval s Engadgetom, keďže predchádzajúci majiteľ vraj telefón našiel v bare v Redwood City v Kalifornii, a aj keď najprv fungoval, neskôr bol Applom na diaľku zneškodnený a teraz ho nie je možné spustiť. Server aj tak zaznamenal všetky zmeny, na ktoré sa im podarilo prísť:

  • Kamera z prednej strany na videohovory
  • Vylepšený fotoaparát (odhadujú podľa väčšieho objektívu) a blesk
  • Vylepšené rozlíšenie displeja (toto odpozorovali, keďže iPhone je v recovery móde a zobrazuje Connect to iTunes). Presný počet bodov zistený nebol, ale predpokladá sa 960×640 (dvojnásobná hustota oproti dnešnému), plocha obrazovky sa nepatrne zmenšila
  • Použitie Micro-SIM miesto štandardnej SIM
  • Vnútorné súčiastky boli zmenšené a naskladané bližšie k sebe, aby vytvorili miesto pre väčšiu batériu
  • Druhý mikrofón na vrchnej strane zariadenia (zrejme pre redukciu šumu alebo na videohovory)
  • Tlačidlá na ovládanie hlasitosti sú oddelené
  • Zapínacie tlačidlo, spínač stišovania a tlačidlá hlasitosti sú kovové
  • Spodná strana je úplne rovná
  • Váha 140 gramov
  • Rozmery 11,43 cm x 5,87 cm x 0,94 cm
iPhone 4G

Gizmodo prikladá obsiahlu fotogalériu nového telefónu a dodáva, že vzhľadom na viaceré fakty sú si istí, že sa jedná o skutočný prototyp. Telefón sa hlási v iTunes ako iPhone, ale nie je možné naň nahrať žiaden existujúci firmvér. Kvalita vyhotovenia a vnútorné súčiastky sú špičkové a takisto okolnosti hrajú v prospech toho, že sa jedná o skutočnosť.

Stále tu ale ostáva množstvo otáznikov. Ako je možné, že prísne strážený projekt ako nový iPhone sa mohol stratiť? Prečo telefón nemá Micro-USB konektor tak, ako Applu prikázala Európska únia? Ako to, že iPhone nemá na prednej strane vyrazené sériové číslo a ani červenú matičnú dosku ako každý prototyp? Ako to, že Apple nepožadoval stiahnutie obrázkov zo stránok prostredníctvom svojich právnikov ako to má vo zvyku?

Napriek všetkému, MacBlog musí súhlasiť so záverom stránok Gizmodo, že iPhone je skutočne prácou Apple a nejedná sa o žiaden kanadský žartík. Dizajn samozrejme môže byť ešte v malej miere upravovaný (napríklad štrbiny v kryte), ale nehnevali by sme sa ani keby ostal aký je. Neváhajte v diskusií vyjadriť váš názor na novinku.

</param /> iPhone 4G iPhone 4G iPhone 4G iPhone 4G iPhone 4G iPhone 4G iPhone 4G

Fotografie: Engadget/Gizmodo

komentárov
  1. no ide o to ze apple naschval vydal do ruk verejnosti iPhone ktory ich ma zabavit, aby v klude mohol dokoncit nieco uplne ine :)
    mozno iPhone urobeny z materialu ako papier :D akurat netrhatelneho a nemakajuceho :D:D:D

    ale nie,,, ale neprekvapilo by ma keby naozaj chceli mat pokoj a tak dali mediam to co chcu, a to akoze novy iphone a mozu dalej bez tlaku “spionov” pracovat na novom :)

    0
    0
  2. Mne sa celkom paci (dodava mu to trochu luxusnejsi styl tie keramicke materialy, namiesto plastu) – ale hcelo by to VACSIU obrazovku :((

    0
    0
  3. Podle ne-applovskeho designu myslim, ze tohle je jen navnada pro nedockavce a novy iphone bude vypadat absolutne jinak…

    0
    0
  4. na toto som cakal :-)
    myslim si ze podoba je velmi realna, kedze je celkom podobny iPadu a podla mna tym smerom pojdu aj pri iphone..ale tu strbinku pri mikrofone by to chcelo zmensit..

    0
    0
  5. No neviem… Apple dokaze ukryvat nove vyrobky pred svetom takmer vzdy dokonale, len teraz sa mu po celom svete stracaju telefony v krcmach? Mi pride ako nejaky zart.. Podla mna len apple testuje reakciu ako by mal zmenit dizajn (inac ale spominam si ze ipod nano predoslej generacie unikol tiez takto skoro..)

    0
    0
  6. Přiznám se že nevím co si o tom myslet. Fakt, že ani na jednom videu nebo obrázku neukázali zapnutou obrazovku, byť v recovery mode, na důvěryhodnosti nepřidá. Píšou že napřed všechno fungovalo a pak ho na dálku zablokovali. Kdyby se mi dostal prototyp do ruky, tak první co udělám bude, že si ho nafotím i zapnutý. Zkrátka se mi to nějak nezdá.

    0
    0
  7. Kurva lidi, kterej jinej apple vyrobek ma vyditelny mezery? Kouknete se na horni stranu, kouknete se na bok. Apple dela design tak aby to vypadalo ze je to jeden kus a ne jako ostatni vyrobci jako skladacku…. Proc je vedle otvoru na sluchatka ta milimetrova dira? Proc je ta dira i dole? Tohle nemuze bejt iPhone kterej se ma prodavat v lete, jedine pokud by apple vyhodil designary a najal nokiacky ci HTCckovy. A ty kulaty cudliky, ne, fakt ne, tenhle design je bez napadu. Nazdar

    0
    0
  8. som tu jediný, alebo sa nájde ešte niekto, podľa koho je ten design vyslovene škaredý? či snáď sa niekomu páči všetko len preto, že je to “ževraj” od Applu?

    0
    0
  9. Pripajam sa k odporcom dizajnu.

    Tazko sa mi chce verit, ze bude konecny iPhone (4 or HD) takto vyzerat, pretoze to vobec nekoresponduje s dizajnom applu. Dizajn akoby sa vratil par rokov do zadu a tie tlacitka na ovladanie hlasitosti to najviac zabili :)

    0
    0
  10. sak to vyzera ako telo z Microsoft Zune a displej z iPhone. tak toto moze dat dokopy len Cinan a len Slovak to moze zozrat!

    0
    0
  11. IMHO Vojtin a Zed70 trafili klince po hlavickach. Pocas citania clanku som mal stale pochybnosti a nebol som si isty preco. Presne ako pisu tito dvaja pani: ziadna fotka so zapnutym displayom a dizajn trocha mimo zvycajneho Apple stylu.
    Na duhu stranu… Ak je to aj napriek tymto zvlastnostiam novy iPhone, tak to, ze sa nasiel v krcme mi az take cudne nepride – spomente si, ze niekedy pred tristvrte rokom sa stratil jeden kus v cine a mladik, ktory ho stratil spachal samovrazdu. Co ak je to prave tento kus…? :-)

    0
    0
  12. Ako som už napísal na TUAW, ak je toto pravda, tak Steve si zrejme vynúti úplný redizajn :D

    Navyše, podľa mňa ide iba o fajnový podvrh od Apple, normálnu plánovanú návnadu ;) Neverím, že by J. Ive po rokoch fantastického dizajnu vypustil takúto zaoblenú tehličku, ktorá pripomína SE, Moto alebo Nokie… Navyše nedáva zmysel v dizajnovej línii Apple. Prečo iPad vyzerá tak ako vyzerá a o pár mesiacov Apple vypustí toto? Fakt si myslím, že je to cielený, plánovaný, priemyselný a premyslený fake.

    0
    0
  13. ta strbina vedla sluchatkoveho vystupu je podla mna diera na micro sim, je vedla nej aj maly otvor pre “spendlik”.

    Tiez ale neverim, ze to je novy iPhone ;-)

    0
    0
  14. Či už to urobil Apple (ne)zámerme alebo sa nejaký šikmooký nudili, toto nový iPhone nie je :) proste nemôže byť

    0
    0
  15. Co mate s tym microUSB??? Chceli by ste aby to tam bolo?? Ved by to uplne pokazilo dizajn… A este k tomu-Europska unia nikomu nic neprikazala (ako keby niekto Apple mohol nieco prikazovat), zaradenie sa do zoznamu znaciek podporujucich ten konektor je dobrovolne!

    0
    0
  16. Na iPhone 3GS sa mi práve páči to zaoblenie, čo je pri všetkých produktoch od Apple od kedy vyšiel prvý Air. 3GS sa mi práve kvôli tomu dobre drží v ruke a celkovo spolu s tým rámom dodáva tomu telefónu “dačo” čo na týchto fotkých skrátka neni. Je to možno len prototyp, ktorý v sebe má finálne prvky ako prednú kameru, menší display s väčším rozlíšením, vnútorné usporiadania… ale finálny dizajn byť toto nemôže, teda dúfam, že neni. Toto vyzerá ako tehla SE alebo čínsky HTC bez nápadov…

    0
    0
  17. precitajte si gizmodo.. obrazok so zapnutym displejom tam je.. odkial by inak vytusili rozlisenie displeja? ibaze sa im zobrazuje iba connect to iTunes.. a mne sa paci.. hlasitostne gombiky sprvoti nie, ale uz sa mi aj tie pacia.. hlavne ide o kvalitu materialov a spracovania.. hlinik, keramika, sklo.. nie je o com..

    0
    0
  18. 960×640 pixelov pre 3.5″ ?? Načo by takto navyšovali hustotu pixelov ? Pre fotografie b to bolo skvelé. Ale inak by to bola hlúposť.

    0
    0
  19. Ja teda pevne doufam, ze toto neni novej iPhone jelikoz se mi vubec nelibi :-D Jen takova drobnost, neni divny, ze na tom videu treba ani nezmackne ani jedno tlacitko? Nehejbne s vypinanim zvoneni a td.? Jak ho ma v ruce vypada to jako by ani nemel ten pristroj svoji vahu, jako by byl lehkej bez vnitrnosti :-) Popisujou ze je v nem vice mista pro baterku ale fotka vnitrnosti iPhone nikde neni :-) Proste podle me kachnicka :-D

    0
    0
  20. Myslim, ze to fake neni .. a co je na tom designu spatneho? Mne se docela libi a casem si urcite zvyknu jeste vic. Zmena je zivot, no ne? :)

    0
    0
  21. Pre Catch , skús sa poklikat po linkoch a najdes aj foto vnutornosti! Tlacitka sú onicom, ale ináč v poho, len škoda malého displeja .asi siahnem po htc hd2 ak je toto pravda :(

    0
    0
  22. no neviem ci nebol chlapec trocha opity, alebo niekto kto vedel ze robi v apple cakal na prilezitost ho okradnut a potom to rychlo predat do medii, alebo apple ho uz supol akoze von aby zistil ake budu ohlasy a doupravovat detaily… hlavne podla vsetkeho to nie je fake a tym uz nejaka velka zmena nebude ked ma v juni vyjst…
    az na ten zmenseni displej aj ked o trocha sa mi paci..

    0
    0
  23. haha … Apple, znacka ktora investuje tazke peniaze nato, aby utajila svoje novinky a uchranila ich pred tym aby ich niekto skopiroval a predtsavil este pred nimi by si len tak nechala preklznut takuto info :D

    To urcite, ludia zobudte sa !

    0
    0
  24. vazeni, tomu sa hovori VIRAL, alebo inak: viralny marketing. Na tejto forme “komunikacie” postavil Apple uspech a ziadanosti iPhone. Aby ludia o tom hovorili je dolezite. O tom som viacmenej presvedceny.
    Co sa tyka designu, tej je individualny, ale necudoval by som sa, keby isli podobnou cestou – nieco ako iPad napriklad. Co sa tyka tych dierok a podobne, je to popisane na Gizmode, co je co. Len ked ho nemohli zapnut, ako zistili, ze sa jedna o “ruchovy” mikrofon – teda ten, co potlaca sum okolo Vas ked volate a filtruje Vas hlas? No kazdopadne, diskusie mozu byt nekonecne, ale v juni sa uvidi. Stale si vsak myslim – a suhlasim s nazormi niektorych diskutujucich – ze toto je navnada umyselne riadena Apple-om. A maju reklamu – zdarma! A Gizmodo prisiel o 5 000 USD :-))

    0
    0
  25. Mne sa ten dizajn páči, ladí s s novými iMacmi, a aj tak hlavnou prednosťou iPhonu nie je dizajn ale software, takže nech vyzerá akokoľvek je to Apple a ľudia to budú chcieť.

    0
    0
  26. Je to cista kacica:)

    uz len na foto to vizera ako nejaka nepodarena napodobnenina z plastu.

    a pochybujem ze apple by menil zauzivany a velmi osveceny dizajn :)

    ako tu bolo pisane je to nejaka nokia polepena alebo nejako upravena. fyzikalne tie fotky tiez nedavaju zmysel

    netreba sa bat a radsej pockat do juna

    0
    0
  27. Vyzerá celkom zaujímavo no dúfam že to nie je finálna verzia :) dosť zaujímavá téma… som zvedavý ako to dopadne!

    0
    0
  28. zaujímavé, že applu vždy niečo unikne ;-)
    stále to hovorím, apple má najlepší marketing a predajú aj prázdnu škatulu za stovky €

    0
    0
  29. Chlapci spamätajte sa! Takúto “hrôzu” čo sa dizajnu týka, by apple nikdy von nepustil. Toto má veľmi ďaleko od konceptu “unibody”… je to členité, rozbité čo sa celistvosti týka, má to príliš veľa hrán. Apple si vždy zakladal na jednoduchosti a prepracovanej ergonómii. Žiaľ, toto má od toho dosť ďaleko. Skrátka, bolo by to najmenej päť krokov nazad, čo sa dizajnu týka.

    0
    0
  30. ten design je dosť odporný :x dúfam že je to len nejaký fake, marketingový ťah… no uvidíme do júna, dosť sa na to teším… :)

    0
    0
  31. nepamatam sa ze by som na nejakom apple produkte niekedy videl sroby.. a okrem toho mam pocit ze tento vyrobok som nasiel na googli asi pred dvomi-tromi mesiacmi ked ma napadlo ci nevysiel novy iphone

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť