iPad a ostatné tablety kanibalizujú americký trh s notebookmi

Na základe najnovších štatistík bolo uvedenie a začiatok predaja iPadu kľúčovým bodom aj pre trh s notebookmi v USA. Rast predaja notebookov nielenže prestal stúpať, v auguste a začiatkom septembra začal zaznamenávať pokles. V súlade s týmito výsledkami sú aj tvrdenia CEO obchodnej siete BestBuy, podľa ktorého je iPad zodpovedný za zníženie predaja notebookov až o 50 %. Veľkej obľube sa notebooky začali tešiť najmä vďaka zmene preferencií zákazníkov, ktorí začali preferovať prenosné počítače oproti klasickým desktopom a zdá sa, že práve tablety budú ďalším „vývojovým stupňom“.

Na úspechu iPadu sa samozrejme chcú zviesť aj ostatní výrobcovia, ktorí sa jeden po druhom snažia predstaviť svoj „iPad killer“. K potláčaniu predajov klasických notebookov tak môžu prispieť aj tablety ako Dell Streak alebo Samsung Galaxy Tab, od ktorých si ich výrobcovia sľubujú veľké predaje.

Dá sa predpokladať, že iPad má rovnaký vplyv na ostatné produkty aj v ďalších krajinách, kde sa predáva, avšak zrejme v menšom rozsahu. Predaje iPadu by ale mohli spomaliť špekulácie, na základe ktorých už Apple pripravuje ďalšiu generáciu, ktorá bude vybavená kamerou pre videotelefonovanie FaceTime. Istá časť zákazníkov tak môže radšej odložiť nákup v očakávaní novej verzie, prípadne poklesu cien. Netreba zabúdať ani na krajiny, medzi ktoré patrí aj Slovensko, kde sa iPad ešte nezačal predávať. Ak by boli špekulácie o blížiacom sa uvedení novej generácie iPadu pravdivé, je celkom možné, že sa k nám oficiálne dostane až druhá generácia iPadu, podobne ako to bolo s iPhonom.

komentárov
  1. Pěkně prosím, jaké “ostatné tablety” kanibalizují trh, když se prodává zatím jen iPad? Copak mohou ohlášené, budou modely kanibalizovat trh???

    0
    0
  2. Milan: Ovšem zpráva se týká období, které se kryje s nástupem iPadu. Vámi zmiňované notebooky-tablety prodeje netbooků nijak neovlivnily.

    0
    0
  3. To je dosť ideologicky urobený graf. Nejedná sa o zobrazenie predaja, ani o zobrazenie derivácie (zmeny predaja) ale o zobrazenie až druhej derivácie – zmena rastu predaja.
    .
    Inými slovami, ešte aj v júli predaj notebookov rástol.
    .
    Ale v inom majú pravdu. Mám doma 2 notebooky a iPad a ešte server (MacMini). V budúcnosti už nepočítam s tým, že by som ešte nejaký notebook kupoval. To radšej ďalší iPad.

    0
    0
  4. Milan, prosim, nezrovnavaj Tablety s Tablet PC, co su len notebooky s prevratitelnym displejom so vsetkymi nevyhodami. Velkou hmotnostou, hrubkou, tazkopadnostou ovladania, chybajucou riadnou podporou pre touch a hlavne s TOTALNE nepouzitelnymi a neoptimalizovanymi Windows pre tento ucel. Ziadna optimalizacia na touch ovladanie, ziadna optimalizacia na vydrz baterie a procesory s nizkou spotrebou.

    Vies, ono sa digitalnym perom dalo tukat na obrazovku uz v roku 1980 a tablet PC s Windows su tym istym len vo farbe.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.